+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Levande bete, frågan är komplicerad...
Levande bete, frågan komplicerad. Vad är rätt o fel, eller finns det ens något svar...
Fotograf: Jan O +FishEco

Levande bete, frågan är komplicerad...

Levande bete, frågan är komplicerad...
Domesticerat djur, dvs husdjur, tex hund... Faller inom lagen för djurskydd...
Foto: Manuel González

Levande bete, frågan är komplicerad...
Mört, ej domesticerat djur, faller då inte inom djurskyddslagen...
Foto: Cornelius Hergert
Det lackar mot vinter, trots avsaknad av både snö och is i stora delar av Sverige. Med det blir det allt mer aktuellt med det populära ismetet, med levande agn. I både vårt förbundsorgan och i flera av de tryckta sportfisketidningarna och på Internet kan man i senaste numren läsa om just ismete. Samtidigt har Jordbruksverket uttalat sig i ämnet "livebait".

För att kraftigt förenkla har man sagt två tydliga saker. Om vi fiskar med levande beten så faller detta inom Djurskyddslagen och vi tillfogar fisken smärta. Dvs, vi bryter mot Djurskyddslagen. Diskussionen är egentligen inte ny, den har förts länge inom våra egna kretsar, med olika läger, för, emot och neutral.

Hur står då vår kanske viktigaste part i denna fråga, Sportfiskarna. Jo, vår generalsekreterare Stefan Nyström säger som så att man länge följt frågan och även tagit aktiv del i forskning och debatt i ämnet men ännu inte formulerat ett ställningstagande eller någon policy för hur Sportfiskarna ser på saken. Som Stefan så klokt säger:

- Frågan är komplex och det är då bättre att samla argument, ta del av forskning och diskutera innan man beslutar sig.

Stefan säger också att Sportfiskarna studerat de förarbeten som ligger till grund för Djurskyddslagen. Där finns det angivet att lagen har kommit till för att hantera sk "domesticerade djur" dvs från början vilda djur som "förädlats" av människan, allt från nötkreatur till sällskapsdjur som hundar och katter.

Min egen slutsats utifrån detta är att till "domesticerade djur" hör knappast vild fångad fisk avsedd som bete. Skulle detta vara korrekt faller med stor sannolikhet Jordbruksverkets tes om det olagliga i att använda levande bete, utifrån just djurskyddslagens tillämpning. Detta för att belysa att frågan faktiskt inte är helt enkel. Att vi på sikt som ett sportfiskekollektiv kommer att vara tvungna att hantera frågan är i alla fall säkert. Oavsett vad man tycker så är användandet av levande agn utbrett och tex ismete och mete med spö och levande bete populära fiskesätt med många utövare som är måna om detta och beredda att försvara sitt fiske.

Läs mer här om Jordbruksverkets uttalande


//Jan O +FishEco  


Dela denna artikel...

   


Kommentarer

5 kommentarer...
Erik skrev...
Svar till Oskar
Med penetrera en levande varelse menade jag att tex sticka en krok rakt genom kroppen. Att kroka en fisk i munnen anser jag är något helt annat. En fisk man krokat i munnen kan man ju i regel återutsätta och den lever vidare, så är ju knappast fallet med en fisk som haft en krok genom sina inre organ.
Klockan 22:12, 16 Feb 2013

Oskar skrev...
Fråga till Erik...
När jag ser ditt inlägg så kan jag inte hjälpa att jag funderar över hur du sportfiskar då? Om du inte vill "penetrera en levande varelse med krok" så känns det som om du kan få problem att få upp fisken ur vattnet. Eller du kanske använder nät?
Klockan 15:58, 11 Feb 2013

Erik skrev...
Använd det sunda förnuftet
Jag anser att det är en självklarhet att man inte penetrerar en levande varelse med en krok rakt genom kroppen. Domesticerat djur eller ej, vad har det för betydelse? De känner naturligtvis samma smärta båda typerna av djur. Argument som att \"levande bete har ju använts sedan urminnes tider\" håller inte. I så fall kanske vi borde ha fortsatt med slaveriet också med stöd av en urminnes hävd. Jag anser därmed att frågan inte alls är komplicerad. Använd bara det sunda förnuftet! Och jodå jag är en aktiv sportfiskare själv, men fiskar bara med metoder som inte kräver levande bete.
Klockan 20:00, 08 Feb 2013

Urban Gulliksson skrev...
Respekt för allt levande
Snart blir det väl debatt om maskmete, mask är ju trots allt ett djur & ska naturligtvis som allt annat behandlas med respekt, men kom igen...man kan dra detta i långbänk, vilket är lite typiskt svenskt! Jag tycker att om man fångar betesfisk på den plats man fiskar, inte tar in fisk från andra vatten, hanterar den med respekt ska det väl inte vara något problem. Men nu kommer det ett...men...jag är själv ingen utövare av denna metod & jag anser att det idag finns så fina \"fuskbeten\", så att behöva använda levende bete ser jag som en onödig & lite desperat åtgärd för komma åt sin drömfisk. Summa kardemumma...hantera all fisk med respekt. Länge leve C&R! Tack för ordet! God fortsättning!
Klockan 01:10, 25 Dec 2011

Christian skrev...
Lagen
Så här säger första paragrafen i djurskyddslagen. --- 1 § Denna lag avser vård och behandling av husdjur och försöksdjur. Den avser också andra djur om de hålls i fångenskap. Lag (2005:1226).--- Det intressanta och kanske det som Jordbruksverket baserar sin ståndpunkt på är förmodligen det sista stycket: \\\"\\\"Den avser också andra djur om de hålls i fångenskap\\\"\\\" Då måste de väl också ha en tydlig bestämmelse för vad som räknas till \\\"fångenskap\\\". Är det alla djur som du på något sätt spärrar in? Är det endast \\\"fångenskap\\\" om man håller djuret minst en viss tid? Sedan undrar man ju hur de från Sportfiskarnas sida kan försvara att de INTE gör ett ställningstagande nu direkt. Som de säger så är det ingen ny debatt. De borde ha diskuterat detta för länge sedan och bestämt sig för vad deras ståndpunkt är i frågan.
Klockan 23:55, 02 Dec 2011

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 150 Nästa SistaFilm - Galna fighter med svenska blåfenade tonfiskar!

Film - Galna fighter med svenska blåfenade tonfiskar!

Eko/ Miljö Närmare 100 fantastiska blåfenade tonfiskar har i år fångats och märkts av svenska och danska team. Ett fiske som bara kan kallas för fantastiskt! I den här filmen finns massor av tonfisk, grymma fajter och mängder med adrenalin...

Inga kommentarer
Succékampanj mot skräp i naturen fortsätter 2021!

Succékampanj mot skräp i naturen fortsätter 2021!

Eko/ Miljö Håll Sverige Rent har under 2020 genomfört framgångsrika kampanjer mot nedskräpning i naturen i projektet Rena Fjäll. Till exempel minskade nedskräpningen med 80 procent vid STF Storulvåns fjällstation. Nu har Håll Sverige Rent fått 550 000 kronor från Naturkompaniet för att fortsätta arbeta för en skräpfri natur under nästa år...

Inga kommentarer
Kung Tommy Blomander spinnfiskar drömgös!

Kung Tommy Blomander spinnfiskar drömgös!

Spinn Inte ofta vi får höra att Tommy Blomander bättrar på ett PB! När man fiskar på en sån hög nivå som han gör blir det allt svårare att slå dom tidigare magiska fiskarna men nu har det delvis hänt...

Inga kommentarer
Välkomna på DM i Gädda i Stockholm!

Välkomna på DM i Gädda i Stockholm!

Tävling Distriktet i Stockholm bjuder härmed in till DM i Gädda lördag 17 oktober i Bålsta. Tävlingen är även kval till SM i Gädda 2021...

Inga kommentarer
 Nyköpingsån torrlagd vid underhåll av kraftverk - Sportfiskarna polisanmäler!

Nyköpingsån torrlagd vid underhåll av kraftverk - Sportfiskarna polisanmäler!

Eko/ Miljö Nyköping Vattenkraft AB har i veckan sänkt vattennivån i Nyköpingsån så mycket att mängder av fisk och musslor dog! Nu polisanmäler Sportfiskarna kraftbolaget!

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.