+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Skärjån restaureras - öringen ska tillbaka!
På denna drönarbild syns hur Skärjån efter åtgärd har återfått en mycket varierande och produktiv strömsträcka.
Fotograf: Fiskevårdstjänst Peter Hallgren AB-fotograf Åke Qvick!

Skärjån restaureras - öringen ska tillbaka!

I det värdefulla kustvattendraget Skärjån som rinner på gränsen mellan Gästrikland och Hälsingland har en ambitiös restaurering inletts nu i höst. Sportfiskarnas lokalförening Ljusne Flugfiskeklubb tillsammans med företaget Stora Enso Skog AB arbetar här för att förbättra förutsättningarna för åns öring och flodpärlmussla. Nu börjar resultaten synas av det lyckade samarbetet.

Skärjån mynnar i havet vid Axmar Bruk, hela avrinningsområdet som är 329,6 km2 stort omfattar mestadels skogsmark. I vattensystemet finns även en hel del vattendrag och sjöar, bland annat sjöarna vid den välkända rastplatsen Tönnebro längs E4 norr om Gävle.

Ån är kraftigt påverkad av flottledsrensning och av olika dammar och vandringshinder, framförallt i åns biflöden. En annan negativ påverkan på vattendraget är att en del av åns vatten avleds till närliggande Hamrångesån för elproduktion i småskalig vattenkraft med följd att Skärjån nästan torkar ut vissa somrar.

Läs mer här -> Sportfiskarna


 


Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 159 Nästa SistaIsarna lägger sig - Många nya fiskar i Swedish Ice Pike Open!

Isarna lägger sig - Många nya fiskar i Swedish Ice Pike Open!

Tävling Det märks att isen sakta men säkert intar våra sjöar, SIPO bara växer! Alla helgens anmälningar har nu gåtts igenom och registrerats...

Inga kommentarer
Båtbyggarprojektet Tiny boat Sweden - Montera sjösättningsdäck!

Båtbyggarprojektet Tiny boat Sweden - Montera sjösättningsdäck!

Notiser Emil Jonsson filmar sitt båtbyggarprojekt Tiny Boat Sweden! I del ett på Youtube får båten nya smarta sjösättningsdäck!

Inga kommentarer
Mellansjön stängd för fiske på öppet vatten!

Mellansjön stängd för fiske på öppet vatten!

Vinter Sportfiskarnas put and take-sjö på Värmdö är nu stängd på grund av isläggning. Om isläget tillåter öppnas sjön senare för isfiske...

Inga kommentarer
Kung Tommy allt närmare svenska rekordet!

Kung Tommy allt närmare svenska rekordet!

Vertikalfiske Tommy Blomander öppnade fiskeåret på ett helt fantastiskt sätt! Från kajaken har han fångat ytterligare två otroliga gösar!

Inga kommentarer
Miljömålsberedningen kritisk till fiskeriförvaltningen!

Miljömålsberedningen kritisk till fiskeriförvaltningen!

Eko/ Miljö Miljömålsberedningen presenterar ett ambitiöst och kraftfullt helhetsgrepp om havsmiljöpolitiken i och med sitt betänkande "Havet och människan" säger Sportfiskarna...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.