+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Stärk djurskyddet vid utsättning av djur för jakt och fiske!
Stärk djurskyddet vid utsättning av djur för jakt och fiske!
Fotograf: Pixabay

Stärk djurskyddet vid utsättning av djur för jakt och fiske!

Det saknas i nuläget reglering av djurskyddet vid utsättningar av djur för jakt och fiske. Även om utsättningen i de flesta fall sköts på ett bra sätt finns det en risk för djurskyddsproblem som då kan drabba många djur. Därför föreslår Jordbruksverket ett tillägg i djurskyddslagstiftningen för att stärka djurskyddet vid utsättning.

Det är tillåtet att sätta ut djur för jakt och fiske i Sverige och Jordbruksverket har haft i uppdrag att se på om det finns behov av djurskyddsregler kring denna utsättning.

– Det rör sig om många djur, sammanlagt flera miljoner, som varje år sätts ut och om utsättningen sker på fel sätt så finns det risk för allvarliga djurskyddsproblem, säger Helena Elofsson, djurskyddschef på Jordbruksverket.

Arbetet med regeringsuppdraget har skett i dialog med Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket. Vetenskapligt underlag till arbetet har lämnats av Sveriges lantbruksuniversitets vetenskapliga råd för djurskydd och berörda organisationer och aktörer har också fått bidra med synpunkter. Baserat på allt som framkommit gör vi bedömningen att det bör införas en bestämmelse som reglerar djurskyddet vid själva utsättningsmomentet av djur för jakt och fiske.

Förslaget omfattar utsättning av fisk och fågel

I Sverige är det fågel- och fiskarter som sätts ut för jakt- och fiskeändamål. Bland fågelarterna är det främst fasan, rapphöns och gräsand som sätts ut för jaktändamål och laxfiskar som huvudsakligen sätts ut för fiskeändamål.

Under uppfödning och transport skyddas de berörda djuren, precis som alla andra djur som hålls av människan, av djurskyddslagstiftningen. Vid själva utsättningsmomentet omfattas djuren dock inte av nuvarande djurskyddslagstiftning och det är inte tydligt hur långt djurhållarens ansvar sträcker sig. Vår rapport visar att det finns risk för djurskyddsproblem om djur sätts ut på fel sätt, i olämpliga miljöer eller om djuren inte är förberedda för ett liv i det vilda. Exempel på sådana problem kan vara svält eller problem att söka skydd.

– Det finns en risk för djurskyddsproblem som vi bedömer är tillräckligt stor för att motivera att man i djurskyddslagen inför en reglering kring själva utsättningen. En sådan reglering kan tydliggöra djurhållarens ansvar att förebygga djurskyddsproblem och främja dessa djurs välfärd vilket ligger i linje med djurskyddslagens intentioner, säger Helena Elofsson, djurskyddschef på Jordbruksverket.

De flesta sköter utsättningen bra men finns ändå risker

Förslaget innebär att föra in en övergripande regel i djurskyddslagen som ställer upp de grundläggande principer som djurhållare i landet har att förhålla sig till.

– Vår bild är att de flesta sköter utsättningen bra idag. Vår utredning visar dock att det finns risk för djurskyddsproblem om utsättningar görs på fel sätt och det är därför vi föreslår ett tillägg till djurskyddslagen. Genom en sådan reglering blir det också möjligt för ansvariga myndigheter att kontrollera verksamheten och vidta eventuella nödvändiga åtgärder om utsättning görs felaktigt säger utredare Johannes Erlandsson.

Jordbruksverket har i dag lämnat in sin rapport med författningsförslag till regeringen.

Mer information

Du hittar rapporten under "Relaterat material"

Kontaktperson för journalister
Helena Elofsson
Djurskyddschef
Helena.elofsson@jordbruksverket.se
Telefon 036-15 61 11

Johannes Erlandsson
Stöd- och samordningsenheten
Johannes.erlandsson@jordbruksverket.se
Telefon 036-15 60 92

Jordbruksverket är Sveriges förvaltningsmyndighet inom jordbruk, fiske och landsbygd. Vi arbetar för att Sverige ska producera mat på ett hållbart och lönsamt sätt. Vi bidrar också till en god djurvälfärd i hela Sverige och en levande landsbygd.Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 165 Nästa SistaSportfiskarna - Utveckla ditt fiske häng med på våra föreläsningar!

Sportfiskarna - Utveckla ditt fiske häng med på våra föreläsningar!

Mässor Tillsammans med Sportfiskarna i Jämtland-Härjedalen anordnar Studiefrämjandet Mitt två digitala föreläsningar för dig som är fiskeintresserad...

Inga kommentarer
Leker abborren i Malmö hamn?

Leker abborren i Malmö hamn?

Eko/ Miljö Den frågan har Sportfiskarna tillsammans med Marint Kunskapscenter i Malmö försökt få svar på genom att lägga ut julgranar i en av Malmös hamnar...

Inga kommentarer
Riktigt flott SuperSizegös för Marcus Olsson!

Riktigt flott SuperSizegös för Marcus Olsson!

Spinn Gösar är vackra! Den här flotta SuperSizegösen har kanske lite extra vackra proportioner och färg! Fångad på pelagiskt spinnfiske av Marcus Olsson från Falkenberg!

Inga kommentarer
Succé för havsöringsfiske för juniorer på Gotland!

Succé för havsöringsfiske för juniorer på Gotland!

Notiser Under påsklovet arrangerade Sportfiskarna i ett nära samarbete med Jaktia Visby, Vision Fly Fishing och Abu Garcia en havsöringsdag för barn och ungdomar på Gotland...

Inga kommentarer
Predator Fight avsnitt tre - Nu pratar vi gösfiske!!!

Predator Fight avsnitt tre - Nu pratar vi gösfiske!!!

Press/ reklam Inte missa avsnitt tre av Predator Fight! Tävlingen där Söder Sportfiske utmanar andra team i gädda, gös och abborre! Ett riktigt spännande avsnitt!!!

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.