+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Förslag till förstärkt skydd i marina skyddade områden!
Förslag till förstärkt skydd i marina skyddade områden!
Fotograf: Havs- och vattenmyndigheten.

Förslag till förstärkt skydd i marina skyddade områden!

Havs- och vattenmyndigheten (HaV) föreslår att 10 procent av Sveriges havsområden värnas ytterligare i form av fiskeregleringar i befintliga marina skyddade områden i Bottniska viken, Egentliga Östersjön och Västerhavet.

– Detta är en viktig pusselbit. Om dessa förslag införs tar vi ytterligare ett steg mot att införa ett effektivare skydd och skapa förutsättningar för ett hållbart fiske. Förhoppningen är att vi kan arbeta vidare med EU:s nyligen antagna mål om att skydda 30 procent av haven till år 2030. Det skulle vara en fördubbling mot dagens yta på cirka 15 000 km2, säger Jakob Granit, generaldirektör för HaV.

Förslagen har paketerats i sammanlagt tre remisser om regleringar av fisket i marina skyddade områden. Remisserna har nyligen skickats till en rad intressenter, till exempel fiskets organisationer, miljöorganisationer, länsstyrelser och kommuner.

Tumlarna utsatta

Många områden har redan ett grundläggande skydd, till exempel genom att de ingår i Natura 2000 som är ett nätverk av EUs mest skyddsvärda naturtyper. Andra områden har ett sämre skydd men kan ändå inrymma miljöer, djur och växter som kräver större hänsyn. Det handlar om att skydda de värden som områdena inrättats för att bevara, till exempel koraller, fiskar, sjöfåglar och tumlare, som det bara finns runt 500 individer kvar av i Östersjön.

– Just tumlarnas utsatta situation driver på vårt arbete extra mycket, säger Lena Tingström, utredare vid HaV.

Hon påpekar att det inte handlar om att införa ett totalstopp för fiske i alla områden. Regleringarna handlar om att stoppa den typ av fiske som kan påverka de utpekade bevarandevärdena negativt.

– Det är länsstyrelserna som beslutar om och inrättar de marina skyddade områdena. Vår roll är att stötta och vägleda länsstyrelserna samt att skapa förutsättningar för ett hållbart fiske i dessa områden. I vissa områden kan olika typer av fiske mycket väl få fortsätta om fisket inte innebär att bevarandevärdena skadas, säger Lena Tingström.

Baseras på regeringens satsning

De tre remisserna baseras på den treåriga satsningen på marint områdesskydd – Rent hav – som regeringen stöttat med 130 Mkr. 2014 började HaV tillsammans med kustlänsstyrelserna att identifiera de områden i Bottniska viken, Egentliga Östersjön och Västerhavet som var i behov av förstärkt skydd i form av fiskereglering. En stor del av den biologiska rådgivningen kommer från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

HaV har också tagit fram en gemensam rekommendation om fiskereglering i utsjöbankarna i Kattegatt (Fladen, Lilla Middelgrund, Stora Middelgrund och Röde bank samt Morups bank). Den har överlämnats till regeringen för fortsatt beredning.

– Vi är överens med berörda medlemsstater om att skapa förutsättningar för hållbart fiske i utsjöbankarna i Kattegatt. Arbetet redovisades i oktober och nu pågår slutlig beredning innan förslaget kan skickas till EU-kommissionen, säger Malin Wilhelmsson, utredare vid HaV.

För mer information, kontakta:

Lena Tingström, utredare vid HaV. Tel 010-698 60 91, lena.tingstrom@havochvatten.se

Malin Wilhelmsson, utredare vid HaV. Tel 010-698 62 16, malin.wilhelmsson@havochvatten.se
Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 159 Nästa SistaTre kvällar om fiske- och naturturism - En del av förstudieprojektet Naturturism Rönne å och Ringsjöarna!

Tre kvällar om fiske- och naturturism - En del av förstudieprojektet Naturturism Rönne å och Ringsjöarna!

Notiser Under tre måndagskvällar i januari och februari bjuds på digitala föreläsningar där vi tillsammans får inspireras och lära oss mer om natur-och fisketurism...

Inga kommentarer
Isfisket lockar - men ta inga risker på isen!

Isfisket lockar - men ta inga risker på isen!

Vinter När isen kommer, förbered dig för fiske på ett säkert sätt! Här finns råd från Sportfiskarna för säkert isfiske...

Inga kommentarer
Årets SPL-liga närmar sig - nitton tävlingar klara!

Årets SPL-liga närmar sig - nitton tävlingar klara!

Tävling Uppdatering av läget! I skrivande stund har vi totalt 19 deltävlingar klara för SPL och SM-kval 2021. Målet är minst 20...

Inga kommentarer
Hjälmargösen kartläggas i unikt projekt!

Hjälmargösen kartläggas i unikt projekt!

Eko/ Miljö Gösen får forskarnas uppmärksamhet i nytt märkningsprojekt! Totalt 90 gösar märks i Hjälmaren för ökade kunskaper kring förvaltning av arten...

Inga kommentarer
One Year 2 Muskies - avsnitt fem och sex!

One Year 2 Muskies - avsnitt fem och sex!

Notiser Då var det dax för de två sista avsnitten i One Year 2 Muskies, Svartzonker i USA på jakt efter gröna urstarka muskies...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.