+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Ny fiskväg i Laxberg - öringens port till Sommen ska öppnas!
Ny fiskväg i Laxberg - öringens port till Sommen ska öppnas!
Fotograf: Mats Andersson

Ny fiskväg i Laxberg - öringens port till Sommen ska öppnas!

Motala Ströms Samfällighetsförening (MSS), har fattat beslut om att bygga ett fiskomlöp vid dammen i Laxberg, precis vid Sommens utlopp till Svartån. Syftet är att återskapa en bättre livsmiljö för framförallt den nedströmslekande Sommenöringen.

 Sommens utlopp till Svartån, vid Laxberg, finns en damm som reglerar vattenutflödet ur sjön. I Anslutning till dammen finns idag en fiskväg för att fisk ska kunna vandra mellan sjön och Svartån, men den är gammal och har visat sig ha en begränsad funktion.

Under tio års tid har ett projekt bedrivits med målet att kunna bygga en modern fiskväg, som ska fungera för alla arter. Projektet är ett samarbete mellan Motala Ströms Samfällighetsförening (MSS) - ägare till dammen, Länsstyrelsen, Boxholms Kommun, Sommens fiskevårdsområdesförening och Boxholm Skogar AB.
I Motala Ströms Samfällighetsförening (MSS) ingår de bolag som använder dammen för att kunna producera hållbar vattenkraftsel i systemet. Dessa bolag är Tekniska verken i Linköping AB, Mjölby-Svartådalen AB och Holmen Energi AB.

MSS har nu fattat beslut om att bygga den nya fiskvägen, ett så kallat omlöp som kan beskrivas som en anlagd åfåra som leder en del av vattenflödet i ett slingrande lopp runt dammen. Projektet är den enskilt viktigaste pusselbiten i ett större projekt för att återskapa bättre livsmiljö för en rad arter, där den biologiskt viktigaste är den för området unika nedströmslekande Sommenöringen.

- Efter många års arbete med finansieringen kan vi nu äntligen starta detta viktiga projekt, det är ett mycket positivt besked att kunna ge, säger Ola Palmquist, MSS och affärsenhetschef Vattenkraft på Tekniska verken i Linköping.

- Vi är glada att det långa samarbetet med många olika intressenter nu äntligen bär frukt, Säger Fredrik Nordqvist, vd Holmen Energi.

Projektet är en frivillig miljöinvestering av MSS ägarbolag. Bolagen står för ungefär hälften av investeringskostnaden, resterande summa kommer från statliga medel och bidrag från organisationer som ingår i projektet. Projektet beräknas kosta totalt cirka 30 miljoner kronor.

- Det är en glädjens stund att kunna meddela att detta mycket viktiga naturvårdsprojekt nu blir av, vi är flera som jobbat hårt för det i många år, säger Jakob Bergengren fiskeribiolog och miljöingenjör på Tekniska verken i Linköping.

Byggprojektet beräknas genomföras under 2022, men innan det kan bli verklighet måste ett tillstånd från Mark- och Miljödomstolen förlängas - en ansökan som just nu behandlas av domstolen.

För mer information kontakta gärna:

Ola Palmquist, affärsenhetschef, Vattenkraft, Tekniska verken i Linköping
013-20 81 64
ola.palmquist@tekniskaverken.se

Jakob Bergengren, miljöingenjör, Tekniska verken i Linköping
013-20 92 09
jakob.bergengren@tekniskaverken.se
Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 162 Nästa SistaÖppet vatten ger riktigt stora gäddor!!!

Öppet vatten ger riktigt stora gäddor!!!

Spinn Säsongen för spinnfiske har börjat! Det tog inte lång tid av öppet vatten för att de riktigt stora fiskarna började hugga...

Inga kommentarer
Nya flotta fiskar godkända i Swedish Ice Pike Open!

Nya flotta fiskar godkända i Swedish Ice Pike Open!

Tävling Ny uppdatering i Swedish Ice Pike Open! I toppen finns nu sexton lag över 500 cm med Team Andy & Snabel fortfarande i topp på grymma 577 cm...

Inga kommentarer
Ökade möjligheter till skyddsjakt på skarv i Västra Götaland!

Ökade möjligheter till skyddsjakt på skarv i Västra Götaland!

Eko/ Miljö I ett färskt beslut tillåts nu skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag...

Inga kommentarer
Linnéuniversitet och iFiske inleder samarbete!

Linnéuniversitet och iFiske inleder samarbete!

Press/ reklam Nappar det bättre när det regnar? Mår gäddan bra om jag släpper tillbaka den? När nappar abborren som bäst? Ny forskning ska ge svaret...

Inga kommentarer
Film - Bivvykaffe på regnbågsfiske med FKP Gear!

Film - Bivvykaffe på regnbågsfiske med FKP Gear!

Vinter Andreas från Bivvykaffe hälsar på Lubbe på Fkp-Gear. Det utlovas tramsigheter, fisketips, och hur du kan tillaga en regnbåge. Håll till godo! Ps, var riktigt försiktig på isen!

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.