+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Linnéuniversitet och iFiske inleder samarbete!
Linnéuniversitet och iFiske inleder samarbete!
Fotograf: Privat

Linnéuniversitet och iFiske inleder samarbete!

Nappar det bättre när det regnar? Mår gäddan bra om jag släpper tillbaka den? När nappar abborren som bäst? Ja, vem vet... Tack vare ett nytt samarbete mellan iFiske och Linnéuniversitet kanske vi kan få svar på dessa frågor och många fler som omgärdar sportfisket, en fritidssysselsättning som engagerar över två miljoner svenskar och som fått ett rejält uppsving av den pågående pandemin.  

Samtidigt leder det till ett allt mer omfattande fiske. Myntets baksida är att ett högre fisketryck eventuellt kan påverka de naturliga fiskebestånden negativt på sikt. Det behövs god kunskap om utövandet, det vill säga var man fiskar och vad man fångar. Fångststatistik från de som fiskar ger därför en värdefull återkoppling till olika fiskevårdsåtgärder, till exempel vad en stödutsättning av fisk ger tillbaka i praktiken.  

- Förr grundade sig fångstrapportering ofta på att dagens fångst skulle noteras på baksidan av en papperslapp som lämnades in en brevlåda. Detta ledde självklart till ett lågt deltagande och bristfällig statistik, säger Thomas Abrahamsson på iFiske.se. 

Men tack vare att allt fler fiskekort nu säljs digitalt kan det gå ut automatiska påminnelser om fångstrapportering och iFiskes databas närmar sig nu snabbt två hundra tusen rapporter. 

Linnéuniversitet och iFiske har nu inlett ett samarbete i syfte att bidra med vetenskaplig kunskap till nytta för fiskevården och hållbart nyttjande av våra fiskbeståndI detta forskningsprojekt ges Linnéuniversitetet rätt att nyttja iFiskes fångstdatabas, informationen som är omfattande och inkluderar data från ca 850 fiskeområden så långt tillbaka som 2011. 

Från Linnéuniversitetets sida är målet är att besvara frågeställningar om hur förändringar i fisketryck påverkar fiskbestånd, besvara frågor runt utvecklingen av catch-and-release som fiskemetod och även titta på hur väderförhållanden påverkar fiskets framgång. 

- Det är ett unikt och omfattande underlag som tillåter att svara på ett flertal kärnfrågor avseende sportfiskets utveckling och dess konsekvenser för fiskbestånden säger Petter Tibblin, Biträdande lektor i Fiskekologi Linnéuniversitet. 

Arbetet kommer utföras inom ett pågående forskningsprojekt som pågår till och med 2024, som undersöker konsekvenser av att återutsatta fisk - en nyckelfråga för ett hållbart sportfiske.  


För mer information om projektet, kontakta Petter Tibblin, biträdande lektor på institutionen för biologi och miljö på Linnéuniversitetet, petter.tibblin@lnu.se, telefon 0480-44 67 45För information om tjänsten iFiske.se och Jighead AB, se www.iFiske.se. Företaget kan kontaktas på info@ifiske.se eller via telefon 013-73330. Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 165 Nästa SistaSportfiskarna - Utveckla ditt fiske häng med på våra föreläsningar!

Sportfiskarna - Utveckla ditt fiske häng med på våra föreläsningar!

Mässor Tillsammans med Sportfiskarna i Jämtland-Härjedalen anordnar Studiefrämjandet Mitt två digitala föreläsningar för dig som är fiskeintresserad...

Inga kommentarer
Leker abborren i Malmö hamn?

Leker abborren i Malmö hamn?

Eko/ Miljö Den frågan har Sportfiskarna tillsammans med Marint Kunskapscenter i Malmö försökt få svar på genom att lägga ut julgranar i en av Malmös hamnar...

Inga kommentarer
Riktigt flott SuperSizegös för Marcus Olsson!

Riktigt flott SuperSizegös för Marcus Olsson!

Spinn Gösar är vackra! Den här flotta SuperSizegösen har kanske lite extra vackra proportioner och färg! Fångad på pelagiskt spinnfiske av Marcus Olsson från Falkenberg!

Inga kommentarer
Succé för havsöringsfiske för juniorer på Gotland!

Succé för havsöringsfiske för juniorer på Gotland!

Notiser Under påsklovet arrangerade Sportfiskarna i ett nära samarbete med Jaktia Visby, Vision Fly Fishing och Abu Garcia en havsöringsdag för barn och ungdomar på Gotland...

Inga kommentarer
Predator Fight avsnitt tre - Nu pratar vi gösfiske!!!

Predator Fight avsnitt tre - Nu pratar vi gösfiske!!!

Press/ reklam Inte missa avsnitt tre av Predator Fight! Tävlingen där Söder Sportfiske utmanar andra team i gädda, gös och abborre! Ett riktigt spännande avsnitt!!!

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.