+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Linnéuniversitet och iFiske inleder samarbete!
Linnéuniversitet och iFiske inleder samarbete!
Fotograf: Privat

Linnéuniversitet och iFiske inleder samarbete!

Nappar det bättre när det regnar? Mår gäddan bra om jag släpper tillbaka den? När nappar abborren som bäst? Ja, vem vet... Tack vare ett nytt samarbete mellan iFiske och Linnéuniversitet kanske vi kan få svar på dessa frågor och många fler som omgärdar sportfisket, en fritidssysselsättning som engagerar över två miljoner svenskar och som fått ett rejält uppsving av den pågående pandemin.  

Samtidigt leder det till ett allt mer omfattande fiske. Myntets baksida är att ett högre fisketryck eventuellt kan påverka de naturliga fiskebestånden negativt på sikt. Det behövs god kunskap om utövandet, det vill säga var man fiskar och vad man fångar. Fångststatistik från de som fiskar ger därför en värdefull återkoppling till olika fiskevårdsåtgärder, till exempel vad en stödutsättning av fisk ger tillbaka i praktiken.  

- Förr grundade sig fångstrapportering ofta på att dagens fångst skulle noteras på baksidan av en papperslapp som lämnades in en brevlåda. Detta ledde självklart till ett lågt deltagande och bristfällig statistik, säger Thomas Abrahamsson på iFiske.se. 

Men tack vare att allt fler fiskekort nu säljs digitalt kan det gå ut automatiska påminnelser om fångstrapportering och iFiskes databas närmar sig nu snabbt två hundra tusen rapporter. 

Linnéuniversitet och iFiske har nu inlett ett samarbete i syfte att bidra med vetenskaplig kunskap till nytta för fiskevården och hållbart nyttjande av våra fiskbeståndI detta forskningsprojekt ges Linnéuniversitetet rätt att nyttja iFiskes fångstdatabas, informationen som är omfattande och inkluderar data från ca 850 fiskeområden så långt tillbaka som 2011. 

Från Linnéuniversitetets sida är målet är att besvara frågeställningar om hur förändringar i fisketryck påverkar fiskbestånd, besvara frågor runt utvecklingen av catch-and-release som fiskemetod och även titta på hur väderförhållanden påverkar fiskets framgång. 

- Det är ett unikt och omfattande underlag som tillåter att svara på ett flertal kärnfrågor avseende sportfiskets utveckling och dess konsekvenser för fiskbestånden säger Petter Tibblin, Biträdande lektor i Fiskekologi Linnéuniversitet. 

Arbetet kommer utföras inom ett pågående forskningsprojekt som pågår till och med 2024, som undersöker konsekvenser av att återutsatta fisk - en nyckelfråga för ett hållbart sportfiske.  


För mer information om projektet, kontakta Petter Tibblin, biträdande lektor på institutionen för biologi och miljö på Linnéuniversitetet, petter.tibblin@lnu.se, telefon 0480-44 67 45För information om tjänsten iFiske.se och Jighead AB, se www.iFiske.se. Företaget kan kontaktas på info@ifiske.se eller via telefon 013-73330. Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 165 Nästa SistaKung Tommy Blomander med ny plussare!

Kung Tommy Blomander med ny plussare!

Vertikalfiske Vår egen kung av gösfisket, Tommy Blomander, har lagt ännu en "plussare" till sin redan grymma svit SuperSizegösar!

Inga kommentarer
Förstudie om att restaurera utdikad sjö!

Förstudie om att restaurera utdikad sjö!

Eko/ Miljö Sportfiskarna region syd har nyligen beviljats LOVA-medel från Länsstyrelsen Kronoberg för att undersöka förutsättningarna att återskapa en utdikad grund sjö i Helgeås avrinningsområde...

Inga kommentarer
Över båda drömgränserna för Steve McVey!

Över båda drömgränserna för Steve McVey!

Spinn Betesbyggaren och redskapsutvecklaren Steve McVey slår till med en magnifik abborre! Hela 50 cm och 2430 gram tung...

Inga kommentarer
Pedagogisk fiskevård förbättrade för kustgäddan!

Pedagogisk fiskevård förbättrade för kustgäddan!

Eko/ Miljö Under en vecka i höstas trotsade skolklasserna på Öregrunds skola både regn och snålblåst för att röja vass vid Kavaröbro i Öregrund. Målet var att skapa en blå bård där gäddorna kan leka under våren...

Inga kommentarer
Webinarium om skarv visar på allvarlig situation!

Webinarium om skarv visar på allvarlig situation!

Eko/ Miljö 23 mars arrangerade Sportfiskarna ett digitalt skarvseminarium med särskilt fokus på skarvens predation av havsöring och lax i södra Bottenhavet. Exakt hur stor påverkan skarven har är oklart men lågt räknat försvinner årligen tusentals öring- och laxsmolt ner i skarvmagarna...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.