+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Stora jiggar för stora gäddor i Rügen
11,9 kg gädda på 116 cm som tog på en 30 cm lång shadjigg
Fotograf: Robert Martinsson

Stora jiggar för stora gäddor i Rügen

Stora jiggar för stora gäddor i Rügen
Martin poserar med 30cm jigg

Stora jiggar för stora gäddor i Rügen
Bra rygg på jiggen

Stora jiggar för stora gäddor i Rügen
Jämförelser

Stora jiggar för stora gäddor i Rügen
4kgs gädda med 30cm jigg
Rügens havsvikar är kända för att hålla riktigt stora gäddor och för att ha öppet vatten när det frusit på andra ställen. Med andra ord ett bra ställe att åka till om man vill spinnfiska stora gäddor på vintern.

En av de som lyckats med Rügenfisket är David Lundqvist som 2004 tog en gädda på hela 17,5 kg fördelad på 124 cm. Det var åtta år sedan men Rügens glansdagar är allt annat från över. Den senaste tiden har det rapporterats om ett gäng fina gäddor som kommit upp. Trumman tog två 10+ på samma dag i december, varav den största var på 13,85 kg fördelat på 122 cm. Så gäddfisket i Rügen är absolut hett, speciellt nu med denna milda vinter. Fisket där nere är dock ingen picknick utan ofta riktigt slitigt med hård vind och allmänt besvärliga förhållanden.

För att fånga dessa stora gäddor används ofta stora jiggar vid höst och vinterfisket, och då pratar vi om riktigt stora jiggar. Magnumjiggarna från Action Plastic som det senaste gänget använde där nere var 30cm långa och bara jiggen väger 140 gram, man fiskade även med storebror som är 40 cm lång, 3 cm bred över ryggen och med en vikt på hela 270 gram. Dessa jiggar får de största relaxjiggarna på 23 cm att se och kännas små, de känns nästan vulgära med sin storlek. Den större modellen av Action Plastic-jiggarna på 40cm var inte lika framgångsrik denna resa.

Robert Martinsson från Söder sportfiske som tog den största gäddan nu när de var nere, tog den just på en 30 centimeters jigg från Action Plastic. Det var den jigg som levererade bäst under deras resa. Roberts gädda vägde 11,9 kg fördelat på 116 cm. Även Trummans två 10+ som han tog i december slukade en likadan shadjigg. Det finns såklart dagar då andra beten och storlekar fungerar bättre, David Lundqvist tog sin fina pjäs på en sjunkande Zalt men stora jiggar har bevisligen levererat den senaste tiden där nere.

Det finns flera svenska aktörer som anordnar resor till Rügen om man inte vill åka på egen hand, två av dessa i Sverige är Attitude Baits i Örebro och Söder sportfiske i Stockholm. Vill man åka dit med egen båt så bör man kolla upp vad för regler det finns och vilka tillstånd som krävs. Det man bör ha i åtanke är att det är väldigt stora ytor att fiska av och den lokalkännedom som guiderna har på plats kan vara riktigt värdefull.

Rügen är Tysklands största ö i Östersjön med en yta på 926 km², kända städer är Bergen och Sassnitz. Det finns broförbindelse till Stralsund på fastlandet. Från Sverige åker man enklast med färja direkt till Sassnitz från Trellebog. Rügen har en mycket oregelbunden form och lång kuststräcka till följd av landtungor, halvöar och stora vikar som kallas bodden.

Läs mer -> Rapport när Trumman mfl var nere i december
Läs mer -> Danskens rapport från december med många fina fiskar
Läs mer -> Reseskildring från 2008 av Anton Tsvetkov
Läs mer -> Vagabonds reseguide för Rügen
Läs mer -> Team Bodden Angeln foton från guidningar vid Rügen
Läs mer -> Karta över Rügen

//Fredrik Johansson

Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 142 Nästa SistaTillsyningsmän knivhotade i Villingsberg!

Tillsyningsmän knivhotade i Villingsberg!

Notiser Det är inte alltid riskfritt att bedriva tillsyn vid våra vatten, tyvärr ses år efter år en tendens till ökat våld...

Inga kommentarer
Gäddpodden nr fyra - ett mörkare avsnitt!

Gäddpodden nr fyra - ett mörkare avsnitt!

Notiser Idag är det Julafton för oss gäddnördar! Avsnitt fyra av Gäddpodden ute nu! Det blir en mörkare och mer nagelfarande upplaga än vanligt...

Inga kommentarer
Ny karttjänst för att sprida information om fiske!

Ny karttjänst för att sprida information om fiske!

Notiser Fiskekartan.se växer med funktioner, nu finns nya karttjänster som används för att sprida information fiske...

Inga kommentarer
Catch and Release stödjer Sportfiskarnas miljöarbete!

Catch and Release stödjer Sportfiskarnas miljöarbete!

Notiser Chris Wine and Spirits med drycken Catch & Release skänker 1 krona per såld flaska till fiskevården...

Inga kommentarer
Talma sameby ger sig inte - kräver rätten till jakt och fiske!

Talma sameby ger sig inte - kräver rätten till jakt och fiske!

Notiser Talma sameby ger sig inte, skriver nu till regeringen och kräver att staten slutar sälja jakt- och fiskekort på samebyns område, samebyn hävdar ensamrätt...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.