+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Dr Olof om Kävlinge- Löddeån, \
Dr Olof om Kävlinge- Löddeån, "Gäddfabriker kan ge nytt lyft"...

Dr Olof om Kävlinge- Löddeån, "Gäddfabriker kan ge nytt lyft"...

Tidningen Sydsvenskan uppmärksammar det nedåtgående gäddfisket i Lödde- Kävlingeån. Olof Engstedt, känd sportfiskare och gäddforskare tror att gäddan lever ett hårt liv bland nät och annat elände ute i havet. Ett sätt att öka antalet gäddor i ån kan vara att anlägga fler sk. gäddfabriker. Anpassade våtmarker som passar för gäddlek...

Läs mer här -> Sydsvenskan

Dela denna artikel...

   


Kommentarer

33 kommentarer...
Sebastian Andersson skrev...
David
På vilket sätt har konstbetet blivit skonsammare mot löddegäddan sedan 2008? http://www.fiskesnack.com/forum/showthread.php/40671-Sveriges-bästa-gäddfiskare?p=388882#post388882 /Sebban
Klockan 12:36, 08 Mars 2012

Fredrik Johansson skrev...
Heh
Diskussionen mellan mete/spinnfiske är så jävla löjlig. Det är endast teorier och spekulationer, ingen fakta. Lägg ner och fokusera energin på vad som konkret kan göras med tydligare regler och information till hur man skall hantera fiskar.
Klockan 15:38, 11 Feb 2012

DavidL skrev...
Löddes framtid
Missade dom, men skrev också ett frågetecken efter mitt påstående. Det är fyra år sedan, istället för sex som jag först påstod. Faktum kvarstår att det blivit glesare mellan dom.
Klockan 15:38, 09 Feb 2012

Henrik skrev...
Fakta
Fakta är att det togs 4 fiskar mellan 14,88 och 16,5kg 2008...Fast de kanske inte var havsvandrare, vad vet jag?
Klockan 14:36, 09 Feb 2012

DavidL skrev...
Löddes framtid
Henrik: Fakta är att det inte fångats någon havsvandrande över 15kg sen 2005-2006? Fakta är att den typen av fiskar var "vanliga" tidigare. Lätt är ett relativt begrepp? När fisket var bra vägde 1 av 3 10+ över 15kg.. Många löddefiskare när det begav sig hade kanske fångat 40gäddor i sitt liv, och hade personbästa på 15,2kg? Det var inte lätt att få en 15kilos, men betydligt lättare där än i skärgården, våra stora älvar etc.. Det är den nedåtgående trenden som behöver brytas. En gädda kan ta ett bete av en mängd olika orsaker. Den kan ta det för att den är nyfiken på vad det är, och den kan ta det för att den tror att det är ett byte. Varje attack är en referens. Konstbeten är ofta effektivast i början, zalt, pig, buster jerk, bull dawg.. Gäddorna tar dom utan betänkligheter någon säsong, sen blir det svårare att lura dom där det fiskas kontinuerligt.. Det är skillnad på en mört som simmar fram i vattnet, och en pig som kommer vinglande. Efter några attacker lär sig gäddan det och aktar sig. Henrik: Du har hållit på med mete så länge.. Du vet lika väl som mig hur det funkar, men åstakommer det man vill med mörten. Tafslängder, vikter på sänken, rörelsefrihet. Man får den att uppträda helt naturligt om man vill? Eller tjudrar den på kort tafs mot ett tungt sänke om man vill få den att utmärka sig. De platser som är hårdfiskade nu, där fiskar folk med långa kombitafsar, FC. Lätta sänken flera meter från betesfisken/frilina.. Ingen skillnad på hur det betet och ett utan krokar i sig rör sig.
Klockan 11:20, 09 Feb 2012

Henrik skrev...
orsak-samband
Länk genom fisheco...http://norrteljetidning.se/nyheter/debatt/1.1536730-al-och-gadda-maste-skyddas-mot-skarven Skarven skulle ju kunna ha viss betydelse för den eventuella betesfisknedgången... Lustigt att alla pratar så självsäkert om hur åns gäddbestånd mår när det inte finns några vetenskapliga belägg för någonting alls. Allt bygger på spekulationer och teorier, precis som det alltid varit kring den magiska slättån. Minns t ex 1996 när alla gäddor skulle ha dött av för stor saltvatteninströmmning i sundet. Det hade de visst inte... Förstår inte hur du kan kalla metet "för effektivt " i ån David. Finns otaliga exempel när det legat 20-30 båtar i ån med minst två spön per båt tacklade med mört och utan att en enda gädda fångats. Aldrig fråga om mängdfiske i Lödde och alltid dagar mellan huggen.Minns en helg när det låg ca 25 båtar i ån och de flesta metade. Upp kom en abborre på abborremete och en gädda på jigg(Randén resp Håkan B)...Hade metet varit för effektivt hade varenda gädda varit uppe och vänt och så är verkligen inte fallet. För mig känns det inte logiskt att en gädda skulle kunna bli rädd för att äta mört, id, braxen bara för att den fastnat någon enstaka gång på en tacklad sådan. En stor anledning till att den hugger anser jag är att betesfisken inte rör sig naturligt utan är hämmad och verkar skadad i sitt rörelsemönster. Varför skulle den då bli rädd för en naturligt simmande betesfisk. I linje med detta, menar du David, att en gädda som hugger på ett konstbete gör det av ilska, nyfikenhet eller någon annan anledning fast den inser att det inte är en vanlig fisk?? Då skulle lika gärna ett konstbete kunna få den att äta mindre naturlig föda. Gäddor går på instinkter, de tänker inte vilket många verkar tro. Allt det här snacket om opportunister etc finns det verkligen några vetenskapliga belägg för detta eller är det bara fria spekulationer från någon som tror sig veta? Jag värnar om gäddan som art och det är inte fel att saken debatteras och att man funderar kring förslag på åtgärder. Men att tvärsäkert uttala sig på ett spekulativt sätt gör mer skada än nytta. Jag tänker inte fortsätta något slags sandlådekrig som inte kan brytas pga stolthet och prestige utan lämnar härmed denna iallafall engagerade debatt. Bättre lägga energin på fiske och fiskevård än att tjabba framför datorn. Tight lines fiskebröder./Henkan
Klockan 10:40, 09 Feb 2012

Olof skrev...
Åtgärder
Intressant debatt det varit här, trots lite sidosteg med diskussionen om naturligt bete/plastbete. Jag tror att vi alla vill samma sak egentligen, förbättra fisket i Löddeå. Det kan göras på många sätt. Jag tror att det kanske inte direkt är brist på lekområden i Löddeå, utan snarare uppväxtområden. Dessa småyngel behöver lugna platser med föda att växa upp på, vilket en översvämmad gäddvåtmark skapar. I kombination med hårdare fiskeregler såsom fiskestopp mellan 15:e april-15 juni som David föreslår, och fiskeförbud helt utanför Löddes mynning, året om. Nu är det ett förbud som sträcker sig från 30:e sept-30 april, i en begränsad del av mynningen enbart. För övrigt är Scanner helt fel ute (som vanligt). Jag fiskar inte efter forskningsprojekt, eftersom jag inte forskar längre, utan jobbar för en fiskevårdande organisation du kanske hört talas om. Må väl!
Klockan 09:57, 09 Feb 2012

DavidL skrev...
Vättern
Det var fem år sedan jag fiskade i vättern senast.. Vättern har "aldrig" varit renare, mindre näring, mindre mat, konditionen på medelgäddan är risig även på våren.. Dock finns det undantag. Det fiskas efter dom 3veckor per år, på en yta som kanske är 1% av den totala? När det snurrar i lödde fiskas det efter dom minst 4månader om året på nära 100% av ytan, skillnad. Håller med om att många faktorer spelar in i lödde, även det näringsfatttigare. Och flera än gäddfiskare som beskattar beståndet av vitfisk. Mer regler och bättre kontroller vore på sin plats.
Klockan 09:20, 09 Feb 2012

Suggan skrev...
...never ending story...
...DavidL har vid tillfälle sagt till mig att det är trist att fisketrycket blivit så stort på Vättern. Har hört av andra att det på vissa områden körs så hårt att man för hålla efter varandras paravaner. DavidL har också påpekat att konditionen på Vätterngäddorna generellt har blivit sämre. Med givetvis undantag. Däremot känns det ändå mer legitimt att låta sig själv släpa 8 riggade spön där - för att det är för honom ett intressantare fiske. Att ofta fått höra av honom att mete känns trist och självfiskande och med lite utmaning (trolling inte självfiskande?). Det är för mig ett egoistiskt tänk främst sett utifrån sina egna behov och vad man själv har uppfyllt. Och för vad som passar sig för stunden. Istället för att fokusera på samlade egenskaper som har förvärrat fisket i Löddeå så har David valt att fokusera på en orsak - gäddmetet. Han har under dagen också talat om för mig att det är ofta gäddmetet som förstör ett gäddvatten - inte bara Löddeå - att fisket blir sämre efter att gäddmetet satt rot. Men likväl så gäddmetar han själv när han tycker att det passar sig. Och detta har han gjort inom den mycket nära tiden... Vad har han då för legitimitet att gäddmeta i \"något\" vatten? Jag gillar inte den \"präktiga\" och självfrämjande attityden. Därför tycker jag att det finns ett uns av hyckleri. För att ge frågan ytterligare då en dimension som är ganska relevant... - Jag gillar inte flugfiske... därför flugfiskar jag inte. - Jag gillar gäddmete... därför gäddmetar jag. Inget fiske är \"bra\" för någon fisk - fisken mår bäst av att inte fiskas alls. Men eftersom det är vår hobby så gäller det att vårda den och försöka ta så mycket hänsyn som möjligt för kraftfullt bestånd, kraftfulla individer och ett hållbart fiske. Detta till en kompromiss för att många ska få till stånd att kunna praktisera och utöva \"sin\" metod. Istället för att kanske fokusera på gemensamma faktorer som borde och kan lösas. Däremot håller jag med för tuffare regler, mera begränsningar och bättre övervakning och uppföljning av Löddeå och i andra vatten. Vem som helst får inte ta bössan och ge sig ut och skjuta några djur i skogen - men vem som helst får ut och fånga fisk i de flesta vatten. Det är sorgligt att det inte ställs mer krav på rätt utrustning, c&r kunskaper etc... Jag skulle gärna se viloperioder, har krigat för sådana länge i Löddeå, och gärna också begränsning av fiskekort per dag. Dock vet jag sen tidigare kontakt med FVO att de är intresserade av att sälja så mycket kort som möjligt. ...och de omsätter en hel del. Tycker detta börjar bli en diskussion till leda nu och skulle uppskatta om tråden istället på riktigt kunde handla om just faktorer som kan hjälpas upp för att bevara ett vattens potential med mer vidseende ögon.
Klockan 19:09, 08 Feb 2012

DavidL skrev...
Löddes framtid
Upprepade samtal från en frustande sugga idag.. Som tycker jag hycklar när jag tycker det skall vara förbud mot naturligt bete på lödde, samtidigt som jag själv bedriver det fisket på andra håll. Man kan likna det med fartbegränsningar i trafiken. Vissa sträckor går det fint att köra fort på, på andra bör man ta det lugnare. Jag kan ligga ute på ett stort vatten, km åt alla håll och inte en annan båt i sikte. Jag kan släpa ex 8beten efter båten, det är ok för det totala trycket på det beståndet är lågt. Det klarar av det. Skulle det börja komma upp riktigt stora gäddor på lödde igen så hade det återigen legat en båt var 20onde meter, med 2 eller flera tacklade mörtar. I den miljön tror jag ingen gädda blir stor? Det felkrokas fler fiskar vid spinnfiske, men ur ett tillväxtperspektiv tror jag inte det är lika allvarligt. Gäddan straffas inte när den jagar. Framför allt hade gäddorna kunnat äta så mycket id och mört dom orkar utan att riskera att krokas, äta dom med självförtroende. Att begränsa antalet fiskekort, till kanske tio st per dag är ett annat sätt att ge gäddorna livsutrymme.
Klockan 16:57, 08 Feb 2012

Daniel Ewald skrev...
Henrik..
"Föreslagen klass på spöet 5, låter lite mjukt men det är för att inte belasta gäddans käkar i onödan". I mina ögon är det intressant att du tänker så, risken att du utsätter gäddan för onödig stress och utmattning är väldigt stor om du inte använder ett spö som är anpassat till fiskens storlek.
Klockan 21:17, 07 Feb 2012

Henrik skrev...
Vättern och Fryken, förslag till nya regler
Då jag upplever att det var väldigt länge sedan en 19 kilos fångades i Vättern eller Fryken fruktar jag att gäddbeståndet är hotat. Min teori(jag har inte fiskat där men vad jag hört på sistone) är att gäddorna blivit rädda för alla överdimensionerade tr(å)olling båtar med 100-tals hästkrafter i aktern. Gäddorna som bevisligen(?) fångats flera gånger på Nils master och Westins jätte har nu fått nog. Var de än simmar möts de av 8 linor utsläppta med 4 exemplar av varje vobbler representerade. Självklart(?) påverkar detta deras liv ur en negativ synvinkel och jag har därför kommit på flera ideér om hur fisket borde bedrivas där för att gäddorna skall värnas.Själv fiskar jag ju som sagt inte där men mina teorier bör ni noga beakta. Bara rodd bör vara tillåtet då motorerna stör gäddornas naturliga miljö, stressar dem och kan ge dem bullerskador vilket försämrar deras möjligheter till jakt drastiskt. Vobblers bör sjävfallet inte användas då de ju bevisligen skrämmer gäddorna. Istället tycker jag fluga är ett bättre alternativ. Enkelkrok max storlek 10 för att inte skada i onödan. Självfallet bara flytlina då gäddorna behöver en fristad på det djupare vattnet.Föreslagen klass på spöet 5, låter lite mjukt men det är för att inte belasta gäddans käkar i onödan. Bara konstfiber får flugorna bindas av då naturliga material kan få gäddorna att avstå från sin ordinarie föda. För att ytterliggare dämpa trycket på gäddorna i dessa miljöer föreslår jag vidare att bara efternamn på en viss bokstav får fiska ett år. nästa år blir det nästa bokstav osv. Ja, ni fattar.Bra va?;)
Klockan 20:58, 07 Feb 2012

Henrik skrev...
Återfångster
Eftersom jag är en av de som fiskat mest i ån de sista åren och fört nogrann statistik över mina fångster känner jag mig lämpad att infoga lite exempel på gäddor som jag återfångat. Gädda 1, superankan, fångad feb 2007 på 7,8 kg-88cm, återfångad feb 2008 8,2 kg-88cm. Anka 2 fångad feb 07, 106 cm 10,42kg, återfångad mars 07, 11,08 kg. Gädda 3 fångad början mars 09 100cm, 9,8 kg, återfångad april 09 på 10,2 kg. Gädda 4 fångad mars 07 109 cm-11,42 kg, åter mars 10, 112 cm 13 kg. Jag har fler men dessa räcker väl gott för att illustrera att Löddes gäddor inte verkar speciellt brydda av att återfångas på mete.Din fantastiska gädda David,på 19,8 kg, som återfångats med lägre vikt kan man nog t ex inte jämföra med. Det rör sig om en supermaxad fisk som troligen nått sin absoluta topp och allt annat än en avmagring efter ett sådant fångsttillfälle skulle kännas osannolikt. Sådan praktkondis håller en sådan fisk garanterat inte under en lång stund av sitt liv. Visst har flera stora fångats på småbeten men ännu fler har felkrokats. Jiggfiske är i mitt tycke den metod som genererar absolut flest felkrokningar så det undviker jag.Med tanke på hur mycket det jiggas av folk från stränderna och tidigare av folk som fiskade efter abborre så är det inte alls lite fiske som bedrivits på detta sätt.
Klockan 20:41, 07 Feb 2012

suggan skrev...
rättelse
...jag menar då större gädda...
Klockan 19:52, 07 Feb 2012

Suggan skrev...
återfångst...
Ingen gädda mår som "bäst" av att fångas. Helst ska den aldrig fångas alls. Där har David helt rätt. Många metgäddor fångas flera gångar om och om igen. Och jag har flera exempel på där faktist fisken har fortsatt haft en riktigt bra kondition och ökat markant i vikt sen förra tillfället. Många spinngäddor återfångas också gång på gång. Däremot har jag inget exempel på en spinn/jerkgädda som återfångats som har gått upp i vikt sen första tillfället...
Klockan 19:47, 07 Feb 2012

DavidL skrev...
Löddes framtid
Erik, det är precis det som är problemet.. Då blir den mager, för då jagar mycket försiktigt.. Huvudskälet till ett förbud mot levande bete där det fiskas mycket.
Klockan 18:22, 07 Feb 2012

erik walmann skrev...
svår fångat
En meget interresant tråd. Jag har en liten fråga som jag håppas passer inn her uten at ødlegge tråden. Jag har lært meg at fisken kan bli kroksky/svårt at fånga når den har blitt tatt på kunstbete nogra gonger. Det har på et måte fattat at dette inte er bra. Kan inte det samme henda under mete at den blir skeptisk til agnet hvis den er krokat nogra gonger. Og hvis dens naturlige føde blir en fiende, hva spiser gjedda då ?
Klockan 14:09, 07 Feb 2012

Scanner skrev...
Finns redan massor med lokaler typ gäddfabriker
http://www.kavlingeaprojektet.se/res/Rapporter/kavlingeaprojektet_utvardering_etapp1_3_2010.pdf Man har i detta projektet redan skapat ca 360 hektar med våtmarksområden i Kävlingeån typ identiska med de sk. "gäddfabrikerna". Förstår inte vad Olof E skulle kunna göra bättre?
Klockan 10:23, 07 Feb 2012

DavidL skrev...
Löddes framtid
De flesta riktigt stora historiskt har tagits på små konstbeten, endast 1 20+ har tagits på mört. Trotts att det fiskats betydligt mer med mört, mindre jiggar, spinnerbaits etc. är inget dåligt alternativ. Har inte påstått att jag spinnfiskat mer än dig Henrik i Lödde. Och inte heller påstått att C&R vid mete under kalla årstiden inte fungerar. Fisket bibehölls under många år, tills efterleksfisket slog igenom. De fiskar som blir störst är oppurtinister, dom håller sig framme. Tar ett tillfälle när det erbjuds, gör ett attack för att det ger dom tillfredställelse. På andra platser har jag upplevt flera gånger hur gäddorna erbjuder bra spinnfiske i början. När man börjar fiska efter dom med naturligt bete slutar dom hugga på spinnbeten, dom blir försiktigare. Efter några säsongers fiske har man påverkat deras beteeende betydligt. Stora gäddor som i början tagit betet helt utan återhållsamhet. Tar nu betet med extrem försiktighet. Ett beteende som inte ger någon ryggbredd. Med endast konstbete så får man gäddan de dagar den är i stöten, och de dagar man gör det helt rätt. Därimellan kan gäddan fylla magen med mörtar utan att riskera att fångas.. På platser med ett kontinuerligt fisketryck tror jag inte det går att bibehålla en hög kvalite på fisket med ett fiske med naturligt bete. Suggan, kolla tillbaka i pikebloggen, gästbok. Jag och Henrik diskuterade mörtarna för flera år sedan.. Har inte med tråden att göra. Men det är sorligt att vi med våra möjligheter åker till tätbefolkade tyskland för att ha ett vettigt gäddfiske. Förbud mot naturligt bete, fredade områden, inget fiske under 2m, fredningsperioder.. Samma borde översättas direkt till sthlms skärgård, potentialen finns, men gäddorna är trasiga.. :(
Klockan 07:52, 07 Feb 2012

Scanner skrev...
Helt i sin ordning i Löddeå
Förklaringen till den utveckling som sker i Löddeå är helt i riktlinjerna för vad som bör och ska ske. http://www.kavlingeaprojektet.se/index.htm Vattenkvaliten ska förbättras enligt EU och svenska myndigheters önskan. Kommunerna i Kävlingeåns avrinningsområde samt Skåne län har gått gemensamt ihop för att få bästa resultat. Gäddan är ingen prioriterad art. Har alltså inget med nätfiske eller skarv att göra, utan mänsklig påverkan på naturen.
Klockan 03:02, 07 Feb 2012

Henrik skrev...
Fakta eller spekulationer
Ja David, åker man förbi Almlundahålan vilken dag som helst i veckan så ser man 100 skarvar. Jag gjorde det så sent som den 28/1-12. Men eftersom du sitter och tycker till utan att ha varit i ån på väldigt länge har det kanske gått dig förbi. Hur mycket en skarvpopulation äter finns det undersökningar som visar och det handlar om siffror kring 0,5 kg per fågel och dag. Klart att de har en stor påverkan på en såpass begränsad vattenmiljö. Till skillnad från säl och mink som alltid funnits i ån är de en företeelse som väl överensstämmer i tid med bytesfisk nedgången. Sen kan det förstås diskuteras hur stor bytesfisk nedgången verkligen är; allt är som vanligt bara baserat på spekulationer. Precis som det alltid varit i ån när fisket varit dåligt några år. Hur mycket jag spinnfiskar ska du inte uttala dig om för det har du ingen som helst aning om. Speciellt inte i ån. Jag har garanterat fångat 5 ggr fler och förmodligen väsentligt fler än så på spinn i ån, än vad du har gjort. Jag har statistik på varenda gädda jag fångat om du vill jämföra..Tyvärr också felkrokat ett alldeles för stort antal varför jag börjat undvika metoden. Samtliga gäddor som jag har haft problem att återutsätta i ån och generellt i mitt gäddffiske har varit fiskar fångade på spinn, jerk eller fluga. Jag vågar sticka ut hakan och säga att få fisken är lika förknippade med framgångsrik cr som gäddmete den kalla årstiden och det känner du till David. Kallt vatten, små krokar, nästan alltid ytlig krokning, relativt lugna fajter, varsam och snabb cr, fiskar som inte är slitna efter lekbestyr. Större marginaler helt enkelt. Din vision om cr instruktion är bra men tyvärr långt från \"Svenssonfiskarens\" verklighet och ligger mycket avlägset beläget i tid. Men det här med enkelkrok, helt ärligt David, hur många ggr har du fiskat med jerkar ell vobblers apterade med enkelkrokar? Det är väl bara Suggan som fiskar utan krokar;)? Jag tycker efterleksfiske är fullständigt förkastligt och tror att det var en stor skuld i kollapsen. Jag har också aktivt jobbat för att införa ett efterleksförbud vilket du känner till. Vid efterleksfiske är marginalerna väsentligt sämre och det är då Svenssonfiskarnas okunskap blir verkligt farlig för gäddorna.
Klockan 23:22, 06 Feb 2012

DavidL skrev...
Löddes framtid
Muddringen kan lika gärna gagnat mörten när näringsämnen frigörs? Vad gäddorna dog av kan man bara spekulera om? Men av en händelse så hände det när efterleksfisket slog igenom.. Sen har det aldrig återhämtat sig.
Klockan 22:04, 06 Feb 2012

Suggan skrev...
Årtal....
2004 var sista extremåret. Då fångades 1 på 18,6, en på 17 och ytterliggare 4 st 16 kg+. 2003 en på 18,6, en på 17,8 och en på 16,6 + plus en del "något mindre"... 2002 fångades 11 st 15kg+ med en topp på 20,06kg och ytterliggare 6-7 st 14 kgs. 2005 fångades "endast" en på 17,7 kg och 2006 "endast" en sent fångad på 16+. Sen dess har det kommit upp endast enstaka 14kg+ i de nedre systemen. Alla senare stora har fångats på övre stationära sträckor. 2002 var sista året som man med enkelhet kunde fånga mört i Lödde genom att bara doppa håven. 2005 var ungefär då det började bli sämre i Höjeå med mörtbeståndet. Det slets mycket mört i Höje vilket säkert påverkade det beståndet negativt. Ungefär samtidigt som det blev sämre i Höje började det också att muddras i Lomma hamn för byggnation av bostäder och nytt hamnområde. Alltså 2005 och 2006 hände något drastiskt, samma tid som också massa stora döda gäddor dök upp i vassarna. Som om en generation storgäddor dog det året av något. Vissa var döda utlekta och vissa var fortfarande sprängfyllda med rom. Samma tid uppmärksammades multens enorma ökning i bukten utanför vilket bidrog med ett ökat svartfiske efter den lättfångade fisken som genererade guld på svarta marknaden. Dessa näten har du själv fastnat i vid fiske utanför. Ungefär samma tidsskede ökade efterleksfisket vilket vi skrev ett otal tycken och inlägg om. OCH all skarv som ökade och ökade börja verkligen oroa vi som fiskade där. Så viss hände det saker de åren......
Klockan 21:47, 06 Feb 2012

DavidL skrev...
Löddes framtid
Var det 2005 den sista stora fångades, var det då någon gång som det blev svårt att få tag i betesfisk även i Höje? Det finns ett mönster, om man vill se det. Det låg ju nät i mynningen, även när fisket var bra?
Klockan 21:24, 06 Feb 2012

Scanner skrev...
Gäddfabriker och stora gäddor?
Personligen ser jag inte något som helst samband mellan mängden lämpliga leklokaler och mängden stora gäddor. Snarare är det omvänt. Olof är helt fel ute här. Ambitionen är mer inriktad på att få loss pengar till fortsatta studier i fiskpopulationer ( i kombination med egenintresset av sportfiske )Att Löddeå har haft ett osannolikt stort antal riktigt stora gäddor är nog mer ett resultat av att gäddor i de mindre storleksklasserna är missgynnade i åns miljö. Många arter av åns karpfiskar är suveräna gäddyngel i jakten på föda. Ruskigt stor dödlighet bland ynglen. De få individer som tar sig genom denna smala uppväxttratt har större möjligheter att ta för senare i livet. Många kända storgäddlokaler har få individer fast förskjutning uppåt i storleksklasserna. Vättern, Fryken, Rugen, norrländska djupa näringsfattiga sjöar är sådana exempel.
Klockan 21:24, 06 Feb 2012

DavidL skrev...
Löddes framtid
Det ligger i människans natur att hitta syndabockar på annat håll än sig själv, oftast någon annans fel.. Ser man verkligen 100tals skarvar på ån varje dag? De skarvar som finns där påverkar också nedgången, även att vombsjön är klarare än någonsin? Mindre näring, mindre mört.. Många faktorer.. Jag hade sannolikt inte fiskat på lödde även om det blev endast konstbeten, jag kan inte maxa det det jag redan fått. En röd tråd i alla fisken är att de största fångas första året ett vatten upptäcks, eller åtminstondde i början.. Så är det överallt, stora gäddor tål inte att fiskas. Skall lödde återigen leverera exeptionella gäddor, tror jag det krävs åtgärder..
Klockan 21:11, 06 Feb 2012

Suggan skrev...
Om Löddeås framtid...
Jag vill inte att denna diskussionen ska spåra ut om det gäller spinnfiske eller mete. Artikeln handlar främst om hur att göra Löddeå något bättre och närmare sina glansdagar. ...MEN... David, du har sagt till mig många gånger utan att tidigare syfta på något mörtbestånd - att du skulle numera vilja se ett metestopp i Löddeå - FÖR ATT som du alltid sagt att det är coolare och en mer värdig bedrift i ditt tycke. Men så tillhör också du dom som fått maxutdelning i åsystemet med en 18 och en 19 kilos som är sanslösa målfiskar som är nästintill omöjliga att slå. Du har erkännt att ditt intresse för ån falnade därefter - inte för att fisket blev sämre - utan för att du önskade nya utmaningar. Den tid du nämner att folk fyllde håvar med 50L mört skedde senast 2002, därefter har mörtfisket från gäddfiskare i ån varit mycket begränsat. 10 år sen... alltså är det något annat som gör att mörtbeståndet minskar. De två mest gissade faktorerna av nästintill majoriteten av Löddeveteraner skyller på skarven som har ökat lavinartat och ses varje dag i ån i hundratals. Detta nämner du ingenting om för det handlar inte om det intresse som jag tror du är ute efter. Spinnfiska du David i ån, utmaningen finns där. Men du tycker säkert att det då kan vara trist att två flöten ligger i ett område som du också är sugen på. Löddeå har fungerat som den främsta inspiration vad gäller hanterande och hurriktig C&R ska utföras. Ett föredömme som spridit sig till andra vatten. C&R kan absolut bli ännu tuffare reglerat med vägningsförfaranden, verktyg etc. Men spinnfisket ändrar ju inte den situationen. Att jämföra dig med Henrik och mig angående spinnfiske i sån fråga tycker jag är lite magstarkt. Du har spinnfiskat enormt mycket men det innebär inte att de som också spinnfiskat under lång tid, om än inte lika mycket, och då inte fångat lika många 13kgs på metoden - inte ska ha någon koll på hur mycket felkrokad fisk det genererar, dåliga krokningar med stora trekrokar i gälbågar etc... Enormt mycket gäddor har felkrokats och ryckts i Löddeå - har du helt förträngt detta? Ditt intresse efter både arter och också efter gäddan har ofta gått i cykler. Det vet jag som nära vän. Ett tag var det bara spinnfiske som gällde i skärgård, nästa gång var det främst trolling. Lätt då att vinkla argumenten mot sin fördel för tillfället. Varför i dina inlägg nämner du ingenting om skarven när alla andra ser dom som ett uppenbart problem, eller slaktfiskarna vid mynningen på försommaren, eller om de stora gäddor som FAKTIST har fastnat i nät, både av tjuvfiskare och dokumenterat av yrkesfiskare. Nej du nämner bara om mörten för att det är just det som gagnar dig. Istället för att fokusera på åns alla totala problem. Håller med dig om fiskestopp efter 15 april vilket både jag och Henrik har praktiserat. Skulle gärna se det som regel. Du har många gånger sagt till mig att du är så trött på gäddmete och ser det som ett passivt och lite trist fiske. All respekt för din kunskap och din erfarenhet, och som min vän. Men just nu är du inte trovärdig. Jag tror också att du kan räkna tillfällena på din hand hur många gånger du fiskat i Löddeå sen 2005...
Klockan 20:54, 06 Feb 2012

DavidL skrev...
Löddes framtid
Hade jag fått göra regler för lödde skulle det vara fiske med ett spö per fiskare, inget naturligt bete. Endast enkelkrok. Fredat 15april-15juni. Krav på stor beani matta, stor gummihåv, alla verktyg.. Sen skulle det vara en tydlig instruktion på hur man skall gå tillväga. Kroka loss den i håven, väga den i håven, fota lågt över mattan, snabb release..
Klockan 20:00, 06 Feb 2012

DavidL skrev...
Löddes framtid
Ser man hur en gädda ser ut efter leken kan man konstatera att trasiga fenor, köttsår etc inte är något jätteproblem. Även om man självklart skall göra sitt yttersta för att undvika det. Den enskillt viktigaste faktorn vid framgångsrik C&R är hanteringstiden. Den skall drillas snabbt, så den har så mycket krafter som möjligt kvar till återhämntning, hanteras snabbt, och tillbaka så fort som möjligt. Fångsten skall vara en så liten störning som möjligt, fisken skall inte bara överleva, utan fortsätta leva efter fångsttillfället som den gjorde innan. Varken Henrik eller Suggan spinnfiskar mycket, det är mete som gäller, påverkar viljan att ta till sig argument mot metoden.
Klockan 19:54, 06 Feb 2012

DavidL skrev...
Löddes framtid
När man började fiska i lödde drog man karphåven under motorvägsbron, då var den ibland så full av mört att man inte orkade lyfta upp den. Många tog mycket, fyllde sumpar, tog med hem.. Beståndet blev glesare och glesare tills man inte fick någon mört längre. Sen gjordes processen om i Höjeå, nu finns det ingen mört där heller. De flesta gäddor i bukten lever grunt. Där mörtarna och idarna tidigare snurrade runt. Tror dom var en stor del av födan även under den tiden? Fiskevårdsområdet kommer aldrig att begränsa antalet kort/fiskare. Skulle fisket bli bra igen, leverera 15-20kilos gäddor så skulle båtarna ligga med 20m lucka igen. Fisket krashar igen.. Ett spö med konstbete skulle ge gäddorna lite större utrymme att blomma ut, färre skulle orka med fisket. Den riktiga kollapsen av fisket skedde i samband med att efterleksfisket fick fäste. Fiskare som vuxit upp med vinterfiske där man kan drilla tills gäddorna simmar in i håven själva, och man kan ta god tid på sig vid fotografering. På majgäddor som bränt alla reserver vid leken, och fightar tills dom spränger sig så innebär det döden för fisken. Sen är det opportunistiska fiskar som blir stora, dom som tycker det är kul att jaga. Efter några C&R så ändras levnadsmönstret. Inte lika illa att fångas på en jigg, så länge en mört är säker. Det fanns en tid då jag fick rysningar och nackhåren reste sig bara Lödde nämndes. Jag har upplevt några av mitt livs bästa stunder vid den ån, och står i evig tacksamhetskuld. Men det var tio år sedan, jag vet och har upplevt saker sen dess som gör att jag tror på det här upplägget. Många flugströmmar har förbud mot naturligt bete, det är inte för att det är synd om masken, utan för att det är för effektivt. Allt beror på hur mycket intresse det är för fisket, när jag fiskade var man ofta ensam på ån under veckodagarna. Lite mer folk på helger, men oftast ingen trängsel då heller. Ett tryck som fisket klarade, eftersom det var bra under ett antal år. Med ökat intresse, högre tryck så blev det sämre och sämre.. På Rugen som är bästa platsen nu som det verkar bedrivs det storskaligt yrkesmässigt nätfiske efter gädda, stora gäddor fastnar sällan i nät. Skall jag rangordna orsakerna tror jag mindre mat och ökat tryck väger tyngre än näten i bukten.
Klockan 19:43, 06 Feb 2012

Michael Nilsson \"Suggan\" skrev...
Absolut inte med metet att göra...
De två tidigare inläggen har skrivits av två av mina bättre vänner. Dock måste jag säga mot dig ganska hårt David. Lite också för att jag vet hur du tänker i denna fråga. Samt har du fiskat mycket lite i ån själv under de åren som fisket började gå på kraftig nedgång. Jag vet att du tycker att det är "coolare" och en större utmaning att ta en stor gädda på spinn/jerk framför mete. Och av något egoistiska skäl du skulle vilja se ett metestopp i Lödde för att göra vattnet "intressant" igen. Det har ingenting alls med mörten att göra när du pratar om spinn vs mete. Håller också med Henrik om att spinn/jerkfångadegäddor tar betydligt mer skada med korta styva spön och stora trekrokar. Samt också mycket oftare ovarsammare landningar jämfört med metet. En metad gädda slukas ofta av håven och får simma kvar i denna till avkrokningsmatta och våg är redo. En spinnfiskad tas upp och rultas runt med i båten. Se då till att detta kan ske med orutinerade och oerfarna fiskare som har dåligt handlag med stora gäddor. Jag kan också tillägga att de fiskas minimalt med mört i Lödde för att användas till metet. Alltså är det befängt att skylla på gäddmetarna för det sinade beståndet. Antingen då är detta en taktiskt utsago eller okunskap. Flera faktorer har samtidigt påverkat den negativa utvecklingen i Lödde. Bl a ett tidigare ökat efterleksfiske (som aldrig tidigare gjordes i större skala), enormt ökat skarvbestånd, och ett enormt nätfiske i bukten och även tjuvnät i mynningen. Under Juni månad tillströmmar också ett stort antal "metare" som fyller sopsäckar med id, mört och braxen. Tom långt uppe i ån har jag hittat både nät och gäddburar. Även David har varit med då flera sådana burar hittades. I ett nät jag hittade för flera år sen hade en döende gädda på dryga 14 kg fastnat samt ett gäng abborrar och mörtar. Under 2005-2006 år dog enormt mycket stora gäddor efter leken som hittades flytande i vassarna. Fortfarande ett mysterium - då flera stora som aldrig hade rapporterats fångats ändock hade dött. Vilket inte kan skyllas på dålig catch & release. Största gäddan då jag fick höras om vägde dryga 18 kg. Själv såg jag några på 14-15 kg. Lödde har blivit mycket, mycket sämre jämfört med guldåren. Jag minns det sista bra året som 2004, sedan dess har det bara kommit upp enstaka stora trots tidvis idogt nötande av rutinerade fiskare. Men att kalla Löddes förfall av minskad mört pga gäddfiskarna - Helt fel! Snarare en slug och dåligt genomtänkt taktik att göra Lödde till ett "spinnfiske"vatten... ...Hårda ord från en vän till en annan. Inget personligt - men där har vi helt olika uppfattningar. Med all respekt.
Klockan 13:12, 06 Feb 2012

Henrik skrev...
Hänger knappast på ett meteförbud...
Säger han som själv metat flitigt där och fångat sina största på just mete...Att kalla mete i Lödde för effektivt kan verkligen diskuteras när det ofta passerar dagar mellan huggen och så har det alltid varit vilket du känner till David. Är man riktigt rädd och mån om gäddorna är det bättre att avstå från fiske. Mycket större risk för skador, fula krokningar, felkrokningar och fiske koncentrerat till efter leken med konstgjorda beten. Fisket verkar gå i cykler och jag tror knappast att ovan angiven anledning ens är i närheten av att vara en av de främsta. Skarvbeståndet som härjar i ån lär t ex sammanlagt vida överstigit mörtuttaget från gäddfiskare. Nätfisket i bukten som pågått många år är utan tvekan också ett betydligt större hot mot gäddorna.Jag tror snarast att gäddornas kondition hänger samman med om de kan härja fritt i havet och äta sill och annat utan att fastna i alla nät.Gäddmat blir mörtarna ju i vilket fall som helst..
Klockan 11:59, 06 Feb 2012

DavidL skrev...
Löddes framtid
Det är till stor del gäddfiskarna som tömt lödde på mört, dom har inget att äta längre. Forna dagars kondition är ett minne blott. Reglerna borde ändras till fiske med endast konstgjorda beten. Inte för att det är synd om mörtarna, utan för att det är för effektivt. Med ett sådant förbud så hade också åns mörtar också fått vara ifred och bli gäddmat som är deras igentliga syfte..
Klockan 09:18, 06 Feb 2012

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 134 Nästa SistaNya krav ska låta fisk vandra längre - Största som hänt på hundra år!

Nya krav ska låta fisk vandra längre - Största som hänt på hundra år!

Eko/ Miljö Sportfiskarna hoppas på att fisk i till exempel Nyköpingsån ska kunna vandra så långt som till Örebro och Östergötland...

Inga kommentarer
ELEVATION - green and eco-friendly graphite fly rods!

ELEVATION - green and eco-friendly graphite fly rods!

Press/ reklam Nytt spännande spökoncept från Guideline. Stor möda och tänk har legat på att konstruera spön som i material och byggande påverkar miljö och vatten minimalt!

Inga kommentarer
Eva och Andreas är Sportfiskarnas nya medarbetare i Jämtland!

Eva och Andreas är Sportfiskarnas nya medarbetare i Jämtland!

Notiser Sportfiskarna berättade i höstas att man kommer att öppna ett kontor i Jämtland och påbörjade rekryteringen av personal. Nu är det klart att Eva Nordin Svedlund och Andreas Karlberg fått de två eftertraktade tjänsterna...

Inga kommentarer
Katastrofvinter för pimpeltävlingar i södra Sverige

Katastrofvinter för pimpeltävlingar i södra Sverige

Eko/ Miljö Innevarande mildvinter har hittills varit en av de sämsta någonsin för det organiserade tävlingsfisket på is i södra delen av landet...

Inga kommentarer
Sverige pressar på för skydd av världshaven!

Sverige pressar på för skydd av världshaven!

Eko/ Miljö Rädda haven, rädda fisken! I Stockholms skärgård har ett projekt som fiskerikonsulenten Henrik C. Andersson arbetat med lyfts fram som lyckat exempel...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.