+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Problematiken i Råån...
Lek i Råån, ett vackert skådespel.
Fotograf: Martin Sommar

Problematiken i Råån...

Problematiken i Råån...
Lek i Råån, klicka...
Foto: Martin Sommar

Problematiken i Råån...
Öringarna i Råån får ta sig an diverse hinder. Klicka...
Foto: Martin Sommar

Under de senaste 25 åren har kommunala Entek skött om Råån, men efter att den borgerliga majoriteten lade ner Entek och sålde ut de olika delarna blev man tvungna att ta in någon ny.

Det var i början av året som skötseln av Råån togs över av ett privat företag, Skogsvårdsbolaget, numera Thomas Severinsson AB. I samma veva började problemen.

Biflöden till Råån var länge orensade, skuggande träd som har beskurits, felaktig vasshuggning och igenväxta bryggor. Listan på negativa saker som påverkar fisken och sportfisket i Råån går att göra länge. Helsingborgs Dagblad som har granskat upphandlingen har konstaterat att det är mycket som inte har fungerat korrekt.

Signaler om att bolaget inte gjorde vad man skulle kom redan under våren, ja av protokollen framgår det t.o.m. att Skogsvårdsbolaget till en början inte ens hade koll på vilka delar av ån som skulle skötas om. Tjänstemännen som arbetar på stadsbyggnadskontoret kontaktade bolaget och påtalade att man snarast var tvungna att rensa i biflödena, men ett par månader senare kunde man olyckligt nog konstatera att det fortfarande var ogjort.

Roger Ekström, fiskevårdare som tidigare arbetade för Entek har under många år arbetat med Råån och var en av dem som slog larm redan under våren.

- Under april dog smolt och utlekt fisk, de stressades ihjäl på grund av att flödena inte var rensade.

Under tiden som Entek skötte skogs- och naturvård samt fiskevården i Råån hamnade prislappen för allt arbete på 2,3 miljoner kronor per år.

När Skogsvårdsbolaget blev anlitade av kommunen blev prislappen billigare, men inte riktigt så billigt som det var tänkt från början. Kostnaderna för den del som handlar om fiskevården i Råån, hålla ordning bryggor och fiskeplatser har gått i en riktning, uppåt.

Skogsvårdsbolaget har blivet beviljade fler timmar än vad avtalet för fiskevården anger. De budgeterade 150 timmarna har blivet över 600 timmar för att få fria fiskvägar. Detta har hittills kostat cirka 180 000 kronor mer än vad man hade avtalat.

Det var som ett krav på bolaget att man skulle ha fiskevårdskompetens, men snart ett år efter övertagandet har bolaget fortfarande inte den kompetens som kommunen ovillkorligen krävde i avtalet. Nu börjar tålamodet att tryta, det har gått så långt att jurister kan bli inkopplade för att granska om företaget har brutit mot avtalet med kommunen.

 Martin Sommar, fiskevårdsområdets ansvarige för fiskevårdsfrågor, oroar sig för Rååns framtid.

- På snart ett år har företaget inte ordnat fram en fiskevårskunnig som har kompetens i hur ån ska skötas. Om ett eller två år ser vi vilken effekt bristerna har fått på ån, säger han.


// Daniel Ewald +Fisheco

Dela denna artikel...

   


Kommentarer

2 kommentarer...
Nils skrev...
Varför inte bara bryta avtalet
Som jag ser det så har de fått många chanser det där bolaget och rent juridiskt brutit avtalet, leta efter någon ny bara som har kunskapen, det är många träd de fällt som inte skulle fällas på många marker så stor okunskap råder i det bolaget
Klockan 18:30, 18 Feb 2013

Magnus Uhr skrev...
art
Bra skrivet och grymma bilder. Mvh Magnus
Klockan 09:29, 30 Nov 2010

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 127 Nästa SistaKunskap om torskens meny ger verktyg för bättre fiskförvaltning!

Kunskap om torskens meny ger verktyg för bättre fiskförvaltning!

Eko/ Miljö Vi måste förstå samspelet mellan arter bättre. Nataliia Kulatska vid SLU har utvecklat en flerartsmodell som beskriver interaktionerna mellan predatorn torsken och bytena skarpsill och sill...

Inga kommentarer
 Fiska gratis på Laxens dag i Munkedal 21/9!

Fiska gratis på Laxens dag i Munkedal 21/9!

Notiser Testa på laxfiske och mycket mer på Laxens dag vid Örekilsälven...

Inga kommentarer
Abu Garcia lanserar den första Mike Ike Iaconelli-signaturserien med spön och rullar!

Abu Garcia lanserar den första Mike Ike Iaconelli-signaturserien med spön och rullar!

Press/ reklam Abu Garcia presenterar nya produkter i samarbete med amerikanske bassfiskeikonen Mike Iaconelli. I nya Iaconelli-signaturserien finns både spön och rullar...

Inga kommentarer
Musslor och småländska åar i centrum för mångmiljonsatsning på vattendrag!

Musslor och småländska åar i centrum för mångmiljonsatsning på vattendrag!

Eko/ Miljö Över 100 miljoner satsas för att förbättra för fisken och andra vattenlevande djur i södra Sverige...

Inga kommentarer
Gunki Perch Tournament 2019 avgjord!

Gunki Perch Tournament 2019 avgjord!

Tävling I helgen så avgjordes den sista av 4 st deltävlingar i Gunki Perch Tournament 2019 – Swedish edition. Sista deltävlingen arrangerades i Norasjön med Sporting från Örebro som värdbutik...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.