+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Problematiken i Råån...
Lek i Råån, ett vackert skådespel.
Fotograf: Martin Sommar

Problematiken i Råån...

Problematiken i Råån...
Lek i Råån, klicka...
Foto: Martin Sommar

Problematiken i Råån...
Öringarna i Råån får ta sig an diverse hinder. Klicka...
Foto: Martin Sommar

Under de senaste 25 åren har kommunala Entek skött om Råån, men efter att den borgerliga majoriteten lade ner Entek och sålde ut de olika delarna blev man tvungna att ta in någon ny.

Det var i början av året som skötseln av Råån togs över av ett privat företag, Skogsvårdsbolaget, numera Thomas Severinsson AB. I samma veva började problemen.

Biflöden till Råån var länge orensade, skuggande träd som har beskurits, felaktig vasshuggning och igenväxta bryggor. Listan på negativa saker som påverkar fisken och sportfisket i Råån går att göra länge. Helsingborgs Dagblad som har granskat upphandlingen har konstaterat att det är mycket som inte har fungerat korrekt.

Signaler om att bolaget inte gjorde vad man skulle kom redan under våren, ja av protokollen framgår det t.o.m. att Skogsvårdsbolaget till en början inte ens hade koll på vilka delar av ån som skulle skötas om. Tjänstemännen som arbetar på stadsbyggnadskontoret kontaktade bolaget och påtalade att man snarast var tvungna att rensa i biflödena, men ett par månader senare kunde man olyckligt nog konstatera att det fortfarande var ogjort.

Roger Ekström, fiskevårdare som tidigare arbetade för Entek har under många år arbetat med Råån och var en av dem som slog larm redan under våren.

- Under april dog smolt och utlekt fisk, de stressades ihjäl på grund av att flödena inte var rensade.

Under tiden som Entek skötte skogs- och naturvård samt fiskevården i Råån hamnade prislappen för allt arbete på 2,3 miljoner kronor per år.

När Skogsvårdsbolaget blev anlitade av kommunen blev prislappen billigare, men inte riktigt så billigt som det var tänkt från början. Kostnaderna för den del som handlar om fiskevården i Råån, hålla ordning bryggor och fiskeplatser har gått i en riktning, uppåt.

Skogsvårdsbolaget har blivet beviljade fler timmar än vad avtalet för fiskevården anger. De budgeterade 150 timmarna har blivet över 600 timmar för att få fria fiskvägar. Detta har hittills kostat cirka 180 000 kronor mer än vad man hade avtalat.

Det var som ett krav på bolaget att man skulle ha fiskevårdskompetens, men snart ett år efter övertagandet har bolaget fortfarande inte den kompetens som kommunen ovillkorligen krävde i avtalet. Nu börjar tålamodet att tryta, det har gått så långt att jurister kan bli inkopplade för att granska om företaget har brutit mot avtalet med kommunen.

 Martin Sommar, fiskevårdsområdets ansvarige för fiskevårdsfrågor, oroar sig för Rååns framtid.

- På snart ett år har företaget inte ordnat fram en fiskevårskunnig som har kompetens i hur ån ska skötas. Om ett eller två år ser vi vilken effekt bristerna har fått på ån, säger han.


// Daniel Ewald +Fisheco

Dela denna artikel...

   


Kommentarer

2 kommentarer...
Nils skrev...
Varför inte bara bryta avtalet
Som jag ser det så har de fått många chanser det där bolaget och rent juridiskt brutit avtalet, leta efter någon ny bara som har kunskapen, det är många träd de fällt som inte skulle fällas på många marker så stor okunskap råder i det bolaget
Klockan 18:30, 18 Feb 2013

Magnus Uhr skrev...
art
Bra skrivet och grymma bilder. Mvh Magnus
Klockan 09:29, 30 Nov 2010

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 170 Nästa SistaCenterpartiet motarbetar vattenförvaltningen!

Centerpartiet motarbetar vattenförvaltningen!

Eko/ Miljö Nu anser Centerpartiet med flera stödpartier att det blir för dyrt för verksamhetsutövarna att betala notan för de skador de åsamkat våra vatten...

Inga kommentarer
LIVEfiske med Tero Paakki idag 1700 - sänds på dubbla kanaler!

LIVEfiske med Tero Paakki idag 1700 - sänds på dubbla kanaler!

Livefiske Inte nog med att det är LIVEfiske idag med Tero Paakki! Vi premiärsänder även, förutom på Youtube, på nya livekanalen fishr.tv!

Inga kommentarer
Årets första ranking i Swedish Perch League!!!

Årets första ranking i Swedish Perch League!!!

Tävling I helgen som gick tävlades det i Östa Perch Open 2021! Med det har vi nu årets första ranking i Swedish Perch League ute!

Inga kommentarer
 Rädda strömmingen innan det är för sent!

Rädda strömmingen innan det är för sent!

Eko/ Miljö Det är kris för kustens strömming. Det vittnar småskaliga yrkesfiskare, forskare, skärgårdsbor och vi sportfiskare samstämmigt om. Sportfiskarna gör nu allt för att uppmärksamma situationen...

1 kommentar
Ny undersökning - Fiskars välbefinnande vid kommersiellt fiske!

Ny undersökning - Fiskars välbefinnande vid kommersiellt fiske!

Eko/ Miljö Ett nytt forskningsprojekt undersöker för första gången hur fiskar dör i kommersiellt fiske. Kan fångstmetoderna utvecklas för att på ett humant sätt avliva fisken?

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.