+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Bratten och Gräsö, HaV föreslår skydd...
Bratten och Gräsö, HaV föreslår skydd för unika havsområdet Bratten samt marint naturreservat vid Gräsö, Uppsala län....
Fotograf: Boldie

Bratten och Gräsö, HaV föreslår skydd...

Ett unikt område med branta sluttningar, stora djup och ovanliga arter. Havs- och vattenmyndigheten föreslår nu att havsområdet Bratten i Bohuslän ska pekas ut som skyddsvärt område i Nordostatlanten.

Havs- och vattenmyndigheten har skickat in sitt förslag till Miljödepartementet, som väntas ta beslut i vår. Enligt förslaget ska skyddsområdet införas i havsområdet Bratten utanför Tanums kommun.

Bratten är ett unikt utsjöområde med spricklandskap, rev och bubbelstrukturer och innefattar ett stort antal ovanliga och hotade arter. Området är 200-500 meter djupt och 121 000 hektar stort.

- Vi vill skydda det ovanliga området som är mycket artrikt. Eftersom havslandskapets sprickdalar är så speciella där innebär det att vissa områden är relativt opåverkade av mänsklig verksamhet, säger Lena Tingström på Havs- och vattenmyndigheten. Detta har fått till följd att arter som är känsliga för fysisk störning kan frodas i området.

Området föreslås bli ett marint skyddsvärt område inom OSPAR, den internationella havskonventionen för skydd av den marina miljön i Nordostatlanten. Sedan tidigare har Sverige pekat ut åtta områden i Kattegatt och Skagerrak som ska skyddas enligt OSPAR.

Sedan tidigare är Bratten ett så kallat Natura 2000-område, vilket innebär att det ingår i EU:s nätverk för skyddsvärda områden.

Nytt skydd för marin miljö i Uppsala län

På nationellt plan har samtidigt ett nytt marint naturreservat inrättats, i Gräsö i Uppsala län. I området finns bland annat 4 600 öar och skär med höga naturvärden och värdefulla undervattensmiljöer.

Beslutet innebär att områdets skyddsvärda natur bevaras. Ytan är på 54 000 hektar och blir därför det näst största i landet. Sedan tidigare är 26 marina naturreservat utsedda i Sverige.

Läs förslaget

Läs mer om Ospar på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Läs mer om marina naturreservat på Naturvårdsverkets hemsidaDela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 145 Nästa SistaFrågor och svar om säl i svenska vatten!

Frågor och svar om säl i svenska vatten!

Blogg 2013 Vissa arter engagerar mer än andra. Tex säl och skarv! Här finns massor med info om just sälen för den som vill vara påläst kring problemen...

Inga kommentarer
Abborre på fluga med Daniel Bergman!

Abborre på fluga med Daniel Bergman!

Fluga När det gäller att fånga abborre på fluga så är det få personer som besitter den kompetens som Daniel Bergman gör. Han har det senaste åren verkligen utvecklat flugfisket efter abborre, utvecklar nya flugmönster och fått flera människor att inse att abborre är en fantastisk fisk att jaga med flugspö...

Inga kommentarer
Skatteverket godkänner sportfiske som friskvård!

Skatteverket godkänner sportfiske som friskvård!

Notiser Äntligen! Sunt förnuft får råda!Skatteverket godkänner sportfiske som friskvård!

6 kommentarer
Ståstorpsån restaureras!

Ståstorpsån restaureras!

Eko/ Miljö En av de så kallade Trelleborgsåarna, Ståstorpsån, ska restaureras på initiativ av markägarna i ett nystartat vattenvårdsprojekt. Planen är att hela vattendraget ska återställas genom...

Inga kommentarer
EU kräver åtgärder för att skydda tumlaren i Östersjön!

EU kräver åtgärder för att skydda tumlaren i Östersjön!

Eko/ Miljö Östersjöns enda valsort, tumlaren, får bristande skydd i Sverige anser EU-kommissionen, som kräver att Sverige vidtar omedelbara åtgärder...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.