+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Gädda på fluga, här får du tips...
Gädda på fluga, inte så svårt som man kan tro...
Fotograf: Magnus Uhr

Gädda på fluga, här får du tips...

Gädda på fluga, här får du tips...
Ännu en fluggädda... Klicka.
Foto: Magnus Uhr
Pratar man om gädda och nämner att man fiskar gädda med fluga så kommer ofta frågan "Hur kan gäddan hugga på en liten fluga? "De tror då att det bara går att flugfiska med små harr- och öringflugor. När jag förklarar att mina standard gäddflugor är ca 14-18 cm så hajar de till och följdfrågan kommer "Hur kan man kasta de med ett flugspö?". Har man rätt utrustning så är det inga problem att kasta långt med stora gäddflugor.

Standardutrustningen är mestadels ett spö i klass 8-9 som är ca 9-9.5 fot långt. Detta med en tung WF lina med kraftig fram tapering som klarar att vända över en stor fluga. Man klarar sig oftast med en flytande WF lina men fiskar man från båt/flytring/kajak på vintern/våren så bör en sjunklina finnas med. Jag kör med en flyt/sjunk 4a de gångerna jag behöver komma ner lite. Flytande bakdel och sjunk 4a i spetsen. Sjunker bra och man får bra kontroll på flugan och linan. En bra och stabil rulle är också att föredra även om de flesta gäddor inte gör några längre rusningar. Eftersom vi fiskar gädda så spelar det egentligen ingen roll vad vi har på änden av tafsen. Iaf inte när gäddan är på hugget. Då kan man i princip köra med vad som helst. Men när det är lite kärvare fiske så får man testa och trixa lite mer.

GäddaDet som sätter gränsen på storleken på flugor är klassen på flugspöt. Kör man med klass 9-10 så kan man ha i princip hur stora flugor som helst. Jag kör med klass 7 så då får man ha lite mindre flugor eller mindre material i flugorna. Mina standard flugor är ca 14-18cm och ganska slimmade. Färgerna på flugorna beror på väder och färg på vattnet. Jag fiskar mestadels längst kusten där det är klart vatten. Så mina flugaskar är fyllda med diskreta flugor i dova färger t.ex. guld/grönt, svart/brunt eller helsvart. Det kommer att komma mer utförliga bindbeskrivningar och flugmönster här snart.   Vart ska man hitta gäddorna? Jag fiskar mestadels vid kusten från Blekinge i söder till Södermanland i norr. Insjöar och älvar har jag tyvärr mycket liten erfarenhet av, så jag varken kan eller törs lämna några tips. Alla nedanstående tips kommer med andra ord från mina kusterfarenheter.  

Vinter/tidig vår:
Så länge det är isfritt så går det bra att flugfiska gädda. Isen kan vara en riktigt bra indikator,hittar man öppna vikar så kan det betyda varmare vatten och där samlas gäddorna. Annars är ledordet för vinter/tidig vår långsamt. Gäddorna är köldstela och spurtar inte gärna efter ett snabbt bete. Mindre flugor kan också vara ett vinnande koncept. Gäddan äter gärna "smågodis" på vintern. Vart hittar man då gäddan på vintern? Oftast hittar man gäddan där det är varmast. En halv grads skillnad i vattentemp kan vara avgörande för fiskelyckan. En termometer är med andra ord lika viktig som ett flugspö om man vill fånga gädda. Lävikar är ofta heta platser. Blåser det lätta sydliga vindar och solen skiner så är vikar där varmvattnet samlas ofta heta. Ett av mina hetaste vinterställen är en kant med småvikar och djupa vassar. Utanför vassarna stupar det till 5-6 meter och strömmingen stryker utanför. Där har jag en snittvikt på 5-6kg på gäddorna.  

Gadda


Efterlek/försommar:
Efterleksfisket är oftast det lättaste och roligaste om man är ute efter mycket gädda. Vikten i förhållande till längden på gäddorna är ofta låga efter leken. Men det gör att de försöker äta upp sig så snabbt som möjligt. Detta samtidigt som temperaturen i vattnet stiger ger gäddan en jaktlust som överträffar det mesta. Stora sydvända vikar i närheten av lekområden som vinden kan trycka in betesfisk i är givna fiskeplatser för mig. Efter att betesfisken har lekt och temperaturen stiger så blir det mer likt sommarfiske. Mitt absolut bästa gäddfiske jag någonsin haft och troligtvis kommer att ha hade jag i en sådan vik. Klart djupt vatten utanför, inne i viken är det sumpbotten och vass. En å rinner ut och gör att det blir lite grumligare. Denna dagen blåste det ganska mycket. Det gjorde att det var grumligt från land och ca 20 meter ut. Solen sken och värmde upp det grumliga vattnet. Massor med betesfisk hade blåst in och tryckes ihop och gäddorna stod beredda att ta för sig av överflödet. Varje gång man lade ut ett kast förbi det grumliga vattnet och betet närmade sig brytpunkten mellan klart och grumligt vatten så högg det. Hela tiden... Jag skäms nästan över hur många gäddor som fick se hur det såg ut ovan vattnet men man blir berusad av en sådan huggsexa. Ska det vara någon tröst så lärde jag mig något av det och skulle inte göra om det. Numera känns det lagom med ca 10 gäddor på en dag. Hugger det mer letar jag efter nya ställen eller testar nya flugor eller idéer.  

Spö


Sommar
: Här gäller det att hitta syresatt och friskt vatten. Fiskar man på dagen så gäller det att fiska där vinden kommer åt och samlar småfisk och syresätter vattnet. Grynnor och djupkanter längre ut i skärgården brukar vara lovande. Likaså passa på när det är skitväder, dvs. vind, regn och kallare luft. Fördelen med sommaren är att förbränningen går snabbare och gäddan behöver äta oftare. Det gör att man får fler chanser. Nattfisket på sommaren kan vara riktigt bra och spännande. Gäddorna kommer in grunt på nätterna och jagar ytligt. Träffar man rätt kan man ha sitt livs bästa fiske.  

Höst:
Hösten är den roligaste perioden för att flugfiska gädda enligt mig. Gäddorna är på hugget, lagom varmt i både vatten och luft, de kämpar bra och de går att hitta grunt. Ibland bara knädjupt. Och bli inte förvånad om du får ditt livs största gädda just på så pass grunt vatten. Man förstår inte hur de törs gå upp så grunt men det gör de. Speciellt om det blåser och vattnet är färgat. Men det kan även vara svårfiskat. Blåser det västliga vindar så kan vattnet bli kristallklart. Då gäller det att fiska diskret eller leta färgat vatten. Annars är gäddorna inte speciellt kräsna. Oftast tar de flugan om man lägger den i närheten. Mina favorithöstvatten är kanter som går ut mot djupare vatten. Gärna med väldigt kuperad botten och stora stenar. Att smyga omkring bland stenar och tånglaguner och leta djuphålor är sjukt spännande. Det var lite att gå på. Vi kommer att gå in djupare på utrustning och flugor i nästa artikel.

Mvh Magnus Uhr

Dela denna artikel...

   


Kommentarer

3 kommentarer...
jesper persson skrev...
Flugspö
Hej! Undrar om mitt flugspö duger till gäddfiske. Men när jag läste ovan så verkar det inte som det. Det fluspö jag har är ett shakespeare odyssey fly 2.55m AFTM 5-6 Tack för svar.
Klockan 01:01, 29 Dec 2013

Johan skrev...
Flugspö
Tjenare och tack för info! Jag undrar en sak om mitt spö klarar av att fiska gädda. Har ett guidline EXP4 9' 6#.
Klockan 14:15, 10 Juni 2013

Johan Grönlund skrev...
Snyggt jobbat Sasse
Ser fram mot nästa artikel.
Klockan 21:29, 08 Dec 2011

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 147 Nästa SistaAllt om jakten på stora kräftabborrar!

Allt om jakten på stora kräftabborrar!

Notiser Nu och framöver är det pimetime för jakt på stora starka och riktigt vackra kräftabborrar, här hittar du både film och artiklar i ämnet!

Inga kommentarer
Fiskdöd vid Torsviken maj 2020 - analyssvaren har nu kommit!

Fiskdöd vid Torsviken maj 2020 - analyssvaren har nu kommit!

Eko/ Miljö Tidigare i sommar rapporterade Sportfiskarna om fiskdöd vid Torsviken i Göteborg och nu har provresultaten kommit...

Inga kommentarer
Drömfiske i Skärgården!

Drömfiske i Skärgården!

Magazinet Skärgården kring bland annat Stockholm kan erbjuda ett fantastiskt abborrfiske, om man har lite tur och lite tålamod...

Inga kommentarer
Norge rödlistar på nytt - fiske ser allt svårare ut!

Norge rödlistar på nytt - fiske ser allt svårare ut!

Notiser Norge är än en gång oroad över Sverige och Coronaviruset! Många ser framemot att åter ta sig till Norge för fiske men det är inte många som får komma, nu vänta sex nya regioner rödlistas...

Inga kommentarer
Swedish Perch Tournament 2020 - Ny tävling i helgen!

Swedish Perch Tournament 2020 - Ny tävling i helgen!

Tävling Passa på att anmäla ditt lag! Nu är det bara några få dagar kvar till den tredje deltävling av Swedish Perch Tournament 2020...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.