+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Miljö- och Jordbruksutskottet vill ha allmän jakt på skarv!
Miljö- och Jordbruksutskottet vill ha allmän jakt på skarv!
Fotograf: Jan O +FishEco

Miljö- och Jordbruksutskottet vill ha allmän jakt på skarv!

Pressmeddelande

Skarven har ökat kraftigt i Sverige vilket har stor negativ inverkan på naturen och yrkesfisket. EU:s regler sätter stopp för allmän jakt på skarv. Miljö- och jordbruksutskottet vill därför att Sverige arbetar för att allmän jakt införs inom ramen för en översyn av reglerna. Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverar sig.

Utskottet konstaterar att Sverige har haft en mycket kraftig ökning av skarv under de senaste åren. Ökning har medfört att fågelarten numera häckar i stora delar av vårt land. Skälen till den snabba ökningen är flera. En orsak är övergödning som har lett till mer tillgänglig föda i Östersjön.

Skarven har en stor negativ inverkan på naturen och är även en betydande konkurrent till yrkesfisket, menar utskottet. Exempel på detta finns på många ställen utefter landets kust. Hela öar har blivit förstörda av skarvens spillning och häckning. Mark med högt naturvärde som i många fall avsatts som naturvårdsområde har blivit förstörd.

Allmän jakt på skarv är inte tillåten enligt ett EU-direktiv om bevarande av vilda fåglar. Men det finns en viss möjlighet till undantag från reglerna, och länsstyrelsen kan besluta om skyddsjakt på skarv, till exempel för att förhindra allvarlig skada.

Utskottet anser att Sverige bör verka för att allmän jakt på skarv införs inom ramen för en översyn av EU:s fågeldirektiv. Utskottet vill att riksdagen gör ett sådant tillkännagivande till regeringen. Ställningstagandet gjordes med anledning av en S- och en C-motion från allmänna motionstiden 2011.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverar sig
Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverar sig gemensamt. Partierna konstaterar att EU:s regler ger möjlighet till skyddsjakt på bland annat skarv. Samtidigt pågår arbete när det gäller frågan om skarv både i Sverige och inom EU. Mot bakgrund av detta är partierna inte beredda att föreslå att allmän jakt på skarv i Sverige införs.

För mer information
Ring Anna-Lena Kileus, föredragande i miljö- och jordbruksutskottet, på telefon 08-786 43 29.
Miljö- och jordbruksutskottets ledamöter

Planerad dag för debatt och beslut
Onsdagen den 25 april. Debatten sänds via webb-tv.

Dokument

Magnus Korkala
Informationsenheten, 08-786 40 79, 020-349 000Dela denna artikel...

   


Kommentarer

3 kommentarer...
Björn Söderberg/ Sveriges organiserade fiskeguider skrev...
Turistfiske
Skarven tar en ansenlig mängd fisk som om den fick växa till sig skulle komma både sportfisket, charterfisket samt yrkesfisket i skärgården till gagn i större utsträckning. Till vilket allmännyttiga pris skyddas denna fågel så intensivt?
Klockan 22:56, 13 April 2012

Magnus skrev...
Bra!
Hoppas jägarna kan mobilisera sig så det blir en kraftfull avskjutning snabbt
Klockan 15:32, 13 April 2012

Åke Thudén skrev...
Kraftfulla åtgärder behövs nu.
Det börjar nu röras om i grytan mer o mer för den inplanterade kinesiska mellanskarven "sinensis". Vi får hoppas att även rabbiata skarvkramare som ofta kallar sig för att vara "ornitologer" nu börjar att sansa sig och förstå att denna fågel EJ hör hemma i Europa. Det är nu bråttom innan en gigantisk ekologisk miljökatastrof av skarven slår ut vissa fiskbestånd i vår känsliga natur. Nu får vi hoppas på snabba och kratffulla åtgärder.
Klockan 16:56, 12 April 2012

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 146 Nästa SistaIdag släppte Havets Hus och WWF ut fridlysta hajar i Gullmarsfjorden!

Idag släppte Havets Hus och WWF ut fridlysta hajar i Gullmarsfjorden!

Eko/ Miljö Idag den 4 augusti har Havets Hus och Världsnaturfonden WWF släppt ut fyra akvarieuppfödda småfläckiga hajar i havet. På grund av coronaviruset var årets publikfest stängd för allmänheten - men hajsläppet kan ses i efterhand...

Inga kommentarer
Öring från Gotland blev en succé i Trödjeån!

Öring från Gotland blev en succé i Trödjeån!

Eko/ Miljö Lyckad fiskevård. Sportfiskarna har nyligen följt upp en utsättning av öring från Gotland i Trödjeån i Gästrikland. Elfisket visade på en veritabel succé, med många pigga öringar på den elfiskade sträckan...

Inga kommentarer
Har du koll - nya regler för kräftfiske!

Har du koll - nya regler för kräftfiske!

Notiser Reglerna för kräftfiske blir inte färre, bra att ha koll på vad som gäller nu när säsongen drar igång...

Inga kommentarer
Vissa fiskar sticker ut lite extra!

Vissa fiskar sticker ut lite extra!

Spinn Vissa fiskar sticker ut lite extra, dom behöver inte vara absolut störst eller absolut längst, det kan vara annat också...

Inga kommentarer
Tre personer polisanmälda för olagligt fiske på kvoterat fiskevatten!

Tre personer polisanmälda för olagligt fiske på kvoterat fiskevatten!

Notiser I mitten av Juli genomförde länsstyrelsen en riktad fisketillsyn i Kiruna på det kvoterade fiskevattnet Välijokk. Tre personer saknade giltigt fisketillstånd. De har nu polisanmälts och fiskeredskapen är beslagtagna...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.