+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Tips för Storabborren, så tar du den...
Abborrfiske med ekolod, otroligt kul...
Fotograf: Tommy V

Tips för Storabborren, så tar du den...

Tips för Storabborren, så tar du den...
Balans funkar alltid... Klicka.
Foto: Jan O +FishEco
Sedan barnsben har jag haft förmånen att bo nära en underbart vacker sjö, Lejondalssjön, där bor kanske världens vackraste abborrar, djupt gröna med tydligt markerade ränder och fenor som lyser klarrött. Abborrarna får sin storlek och sina vackra dräkt från alla herrans signalkräftor som också finns i sjön, dit är jag på väg nu...

Idag har jag egentligen planerat för ismete efter gös med gode vännen "Tuben" men plikter mot familjen gjorde att tiden inte räckte för detta. Däremot räcker tiden till ett kort men koncentrerat pass på abborre, idag med ekolod monterat på isen, en sak jag velat testa länge... Ekolod har nu i flera år använts av skickliga isfiskare, ungefär på samma sätt som loden används vid vertikalfiske. Här är skillnaden att du inte har en båt att söka fisk med men, när du bänkat dig vid ett hål och även borrat ner en givare till lodet får du ett "fönster" till fisken som kan ge dig massor med information, hur djupt går bytesfisken, finns det avvikelser på botten (stenar etc) på vilka djup finns de större ekona.  Ja, du får det som är viktigast vid fiske, information som du kan grunda din fiskestrategi på.

På plats ute på det vi kallar Flaket sitter Micke och Tommy. Det dröjer inte många sekunder förens Tommy ställer sig upp, armarna går i en skön pendelrörelse, men i ett försiktigt tempo som indikerar riktigt stor fisk. Tommy lirkar och Micke står beredd att stjälpa upp fisken när den är i hålet. Det lönar sig alltid att bli blöt om fingrarna när det gäller stor fisk. Storabborren har en riktigt dålig ovana att skaka som besatta med huvudet sista decimeterna av åkturen. Å visst är det en av sjöns underbara storabborrar, Micke kör ner handen och tar ett snabbt rutinerat grepp om abborrhuvudet, fisken är uppe. Ett par snabba kort tas, vi uppskattar fisken till 1,4-1,5 kilo, ner i vattnet igen och Tommy får ryggdunkar av både Micke o mig.

Helt underbar abborre


Nu är det bråttom! Jag flyttar mig kanske 20 meter närmare mot Tommy, storabborren går ofta i flock. Några få individer som samlas likt delfiner för att jaga och då är det bäst att vara snabb om man vet var dem är för sekunden. Ner med balanspirken och snabb justering av lodet, ställer in det så att det zoomar allt mellan 5-10 från botten. Jag struntar i vattnet mellan isen och mitten. Jag vet att på första isen står abborren alltid djupt... jag får direkt den där härliga vertikalkänslan, pirken syns tydligt på lodet och jag kommer på mig själv med att egentligen slutat fiska, jag bara studerar hur balansaren rör sig, registrerar i huvudet hur mycket jag måste lyfta den från botten för att se den på lodet. Testar hur lodet visar rörelser, snabba lyft, korta lyft. Aha, det ser ut så, tänker jag, långa lyft... barnsligt roligt.

Barnsligt roligt...

Plötsligt har min pirk fått sällskap! Jag vaknar till och adrenalinet kommer som ett brev på posten. Ett eko stiger direkt från botten och mot balansen som kanske är en meter från botten. Jag skriker rätt ut - GRABBAR, NU FÅR JAG FISK. Abborren tar stenhårt, det är inte bara gös som kan konsten med karatehugg. Tommy och Micke kommer springande. Abborren är stor, det går vägen ända upp, lite lirkande som vanligt precis vid hålet men det går... Gnistrande röda fenor, härligt markerade svarta ränder.   Jag är så glad, så jäk...a glad! och lovar återigen att aldrig klaga på min hemsjö, den kan vara sur ibland men dagar som dessa glömmer man allt.

Snabbt tillbaka...

Denna korta dag får jag ytterligare en abborre på kanske ett kilo, såg även denna fisk på lodet och var beredd. Jag kan konstatera att jag nog aldrig mer går på storabborrjakt utan ekolod. Det ska bli jätteroligt att fortsätta att analysera fisket via mitt "fönster" mot fisken.

EkolodLite om fiske med ekolod från is.
Jag använder mitt gamla Eagle Cuda 128 portabelt. Räcker utmärkt med ett enkelt lod. Jag ställer ner känsligheten något och sätter manuellt zoom på att täcka botten och fem meter upp. Det är otroligt hur väl pirken och fisken syns, förmodligen för att vattnet så här års är ganska fritt från plankton och annat som kan störa ekolodsbilden. Givaren placerar jag i ett hål som ligger direkt framför mitt pimpelhål och sänker ner givaren så att den bara är strax under isen. Så här på första isarna står abborren oftast djupt och botten nära. Givaren har jag monterat på ett förlängningsbart skaft för skurmoppar. Det går utmärkt att tejpa fast det. Som vanligt, krångla inte till det. De enkla lösningarna är oftast de bästa...  

Jan O, s sex tips för stor abborre


Att fiska riktat efter storabborre är faktiskt inte helt enkelt, många skickliga tävlingsfiskare går ofta bet, deras teknik med många hål, snabbt skanna av om det finns abborre och sedan vidare, funkar helt enkelt inte. Den store kräver helt annan och nästan motsatt teknik. Greppar man detta är storabborren egentligen ganska tacksam att fiska efter, den stora hemligheten heter faktiskt "lugn o fin". Under åren har jag vid många tillfällen blivit "rundborrad" av skickliga tävlingsfiskare, jag får fisk men inte dem, de har helt enkelt inte tålamod att vänta in abborren... Den stora abborren är en ensamvarg. Vid jakt är de smarta nog att gå samman i flockar, inte stora stim. Flockarna verkar bestå av ca fem till kanske tjugo stora individer. Det verkar också som om dessa abborrar har speciella jaktstråk, hittar du ett av dessa stråk är det faktiskt bara en tidsfråga innan du får din storfisk. Nedan följer några enkla råd för att förhoppningsvis förkorta tiden mellan huggen.

Regel nr ett
, ta det lugnt, sitt gärna tio minuter eller mer i varje hål, det tillhör verkligen undantagen att den store nappar direkt. Ett av dessa undantag är när du borrar direkt över en flock abborrar som jagar, då tjongar det till sekundsnabbt men detta händer kanske bara en gång på 100.

Sitt länge i hålet

Regel nr två
, håll bottenkontakt, i många vatten där abborren blir stor blir den det just därför att kräftor är basföda, kräftor finns på botten.

Regel nr tre
, stor abborre kräver stora beten. Stora pirkar såsom klassiska Bergman, Pilopirken, Bamse m.fl. är alltid gångbara. Själv fiskar jag helst med balanspirk, under min "lärotid" som pimpelfiskare sa alltid de gamla gubbarna att balansen bara funkade på våren, detta är rent struntprat. Balansen, ju större desto bättre, fungerar hela vintersäsongen. Nils Master, Rapala m.fl., färg är faktiskt av underordnad betydelse men som med allt fiske, använd den du tror på.

Stora beten

Regel nr fyra
, använd alltid tunn flätlina till ditt pimpelspö. Kontakten med pirken är helt överlägsen och mothugget sitter perfekt, sista metern innan pirken skall vara fluorcarbon 0,25 mm. Jag har fått så mycket kritik av "förståsigpåare" för att jag säger detta. Men, de som prövat kommer aldrig att använda gummisnoddsnylon igen, tro mig. Håll bara koll på linan när du lägger den på isen, den kan frysa och med detta bli svårhanterlig men man får koll på detta efter ett kort tag. När flätlinan var ny på marknaden fanns det en sort med en speciell plastcoating runt, tyvärr finns den inte längre men den var helt krångelfri, hittar du en sådan så köp!

Ännu ett "smycke"


Regel nr fem
, storabborren kan finnas lite varstans men regeln säger fem meter och djupare. I lejondal är "bästa djup" mellan 8-11 meter, steniga bottnar är inte dumma alls, förmodligen för att dessa bottnar håller bra med kräftor. Vid vissa tillfällen, speciellt på våren går, kan man ibland ha fantastiskt fiske på halvvatten. Börja att fiska kanske en meter under isen, fira dig sakta neråt en meter i taget tills du hittar fisken. Dessa gånger har abborren börjat jaga småmört som emellanåt samlas i stora stim, härliga tjonghugg, då är det gott att leva. Balans eller pirk spelar ingen roll, abborren hugger på allt!

Regel nr sex
, att använda mindre borrdiameter än 150 mm är direkt dumt. Storabborren är riktigt bred, du vill inte att din drömabborre fastnar i botten av ett hål med 60 cm is mellan dig och fisken. Allt fiske kan utvecklas, några i mitt kamratgäng har börjat ismete efter den stora abborren med småmört som bete, största fisken 1,4 hitintills. Några har börjat experimentera med doftmedel, detta tror jag stenhårt på och ska verkligen hårdtesta i vinter... Att mäska efter abborre måste ju också gå, eller hur? Har du själv idéer så var generös, vi tjänar alla på att avveckla "Hemliga Klubben". Det är så mycket roligare att dela med sig. Lycka till i vintern och glöm inte isdubbarna.

//Jan O +FishEco 

Dela denna artikel...

   


Kommentarer

7 kommentarer...
roffekock skrev...
doftmedel
Jag har läst att "fisksås" som du köper i asiatisk affär ska vara bra speciellt om du har gummibeten.
Klockan 00:36, 09 Jan 2011

Togge SK Glimma skrev...
Artikel
Bra artikel! Har samma uppfattning att man måste ha tålamod efter de stora. Satt en kvart i samma hål innan jag fick två borrar med en topp på 1380gr på Nils master 90mm:s. Har fått flera stora aborrar på samma plats sedan dess. Stor grynna innanför som övergår till 6 m hårdbotten. Står alltid stor borre där. Tycker däremot att färgen på balansaren har stor betydelse. Blått fungerar bäst i sjön,är en klarvattenssjö. I mörka vatten har papegofärg fungerat bäst
Klockan 00:17, 06 Jan 2011

Gunnar (Elanen) Jansson skrev...
Mäskning
Plutten våran gamla fiskepolare praktiserade mäskning på borre redan för cirka 15-20 år sen. En vecka innan pimpeltävling dunkade han i blodmäsk genom isen på en bra abborrplats. Han praktiserade det några gånger. Speciellt på hemmavattnet Dreviken. Vann vad jag vet en tävling just på det. Så det är inte dumt att mäska på ett redan känt fetborre ställe. MVH Gunnar J.
Klockan 22:12, 05 Dec 2010

Jan O skrev...
Hej Gunnar
Hallå Gunnar, länge sen... Hoppas allt är bra med dig. ja, ekolod är verkligen skoj, Knudor verkar veta vad han pratar om.
Klockan 20:37, 05 Dec 2010

Gunnar ElanenJansson skrev...
Va härligt med pimpel
Jan O, kan skriva under mycket du skrev. Vi provade tidig sent 80-tal med ekolod från isen. Men det var ett skitlod. Sen övergav vi det. Nu när Knudor (Dennis) började var det skitkul. Ha en trevlig pimpelsäsong. MVH Gunnar J.
Klockan 19:28, 05 Dec 2010

Erik skrev...
bra artikel
Vilken jättebra artikel, jag är intresserad av om ni använder doftbeten och om ni tycker att det är bra
Klockan 18:27, 05 Dec 2010

M skrev...
..stora landet i väst.
Håller en hel uppsjö med speciella vinterfiskelinor.
Klockan 17:39, 05 Dec 2010

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 136 Nästa SistaTropisk fisk ska odlas i Aspa bruk - och säljas till matbutiker!

Tropisk fisk ska odlas i Aspa bruk - och säljas till matbutiker!

Eko/ Miljö I sommar kommer man att starta ett pilotprojekt med odling av fisken Tilapia i bassänger som värms med spillvärme från massabruket i Aspa...

Inga kommentarer
En fisk att minnas -Så gick det till när megaöringen fångades från isen!

En fisk att minnas -Så gick det till när megaöringen fångades från isen!

Vinter En fisk vi aldrig glömmer! Sebastian Wimans fantastiska ismetade brunöring, kanske den största fånga på metoden någonsin...

Inga kommentarer
Sportfiskarna - Mer verksamhet med nytt inspirationsmaterial!

Sportfiskarna - Mer verksamhet med nytt inspirationsmaterial!

Eko/ Miljö Sportfiskarna har tagit fram ett mycket omfattande och nytt inspirationshäfte för ungdomsledare, "Fiska med barn och ungdomar". Materialet kommer att bidra till mer verksamhet bland anslutna föreningar...

Inga kommentarer
Nytt samarbete rensar haven från 100 000 ton plast!

Nytt samarbete rensar haven från 100 000 ton plast!

Eko/ Miljö Hand in Hand och Håll Sverige Rent har fått 22,9 miljoner från Svenska Postkodlotteriet! Det satsas i projekt att skapa 4000 småföretag som förbättrar försörjningsmöjligheter för utsatta människor i Indien och Kenya...

Inga kommentarer
Misstanken - Invasiv fiskart muterar på Västkusten!

Misstanken - Invasiv fiskart muterar på Västkusten!

Eko/ Miljö Svartmunnade smörbulten verkar sprida sig mot öppet hav! Ett beteende man inte väntat sig. Frågan är om smörbulten nu muterar...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.