+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram

Greenpeace är tydliga, skrota trålarna...

Greenpeace är tydliga, skrota trålarna...
Greenpeace är tydliga, skrota trålarna... Klicka.
Foto: Greenpeace
BRYSSEL, Belgien - Nio av tio kommersiella fiskbestånd i Europas vatten är utsatta, överfiskade eller allvarligt hotade. Trots det fortsätter EU:s fiskeriministrar att sätta fiskekvoter långt större än vad forskarna rekommenderar. 

När ministrarna idag träffas för att besluta om kvoter för bland annat Kattegatt, Skagerrak och Nordsjön måste därför kvoterna minskas dramatiskt. Här spelar Sveriges regering en viktig roll. 


I samband med dagens rådsmöte iscensätter Greenpeace en spektakulär protest genom att skrota en 25 meter lång och 11 meter hög modell av ett fiskefartyg utanför ingången till rådsmötet.

- Sveriges regering har insett problemet. Men ska haven räddas måste fiskeriminister Eskil Erlandsson också stå upp i EU - annars drabbas även svenska havsområden och yrkesfiskare när Spanien och Frankrikes stora, destruktiva fiskeflottor vill fortsätta med dårskapen, säger Jan Isakson, ansvarig för havsfrågor på Greenpeace på plats i Bryssel.

EU:s fiskeflotta kan fånga mellan två och tre gånger mer än vad fiskbestånden tål. Därför pressas politikerna hela tiden av fiskeindustrin att sätta höga kvoter för att hålla flottan igång. För att minska trycket på Europas fiskbestånd och skapa en hållbar och lönsam fiskenäring måste de enorma EU-subventionerna till framförallt Spaniens, Frankrikes och Italiens fiskeflottor tas bort. Dessutom krävs en omfattande skrotning av den oerhörda mängden stora fiskebåtar.

- När EU nu ska enas om en ny gemensam fiskeripolitik är det absolut nödvändigt att Sverige trycker på för att EU prioriterar att fiskbestånden får återhämta sig - det är en fråga om både levande hav och arbetstillfällen, säger Jan Isakson.

- Eskil Erlandsson har insikt i problematiken med överkapaciteten och de absurt höga fiskekvoterna. Om Sverige vill förhindra att haven dammsugs på de sista fiskbestånden måste Erlandsson kavla upp ärmarna i EU-förhandlingarna.

Greenpeace uppmanar också EU:s regeringar att förbjuda eller kraftigt begränsa fiske i känsliga marina miljöer och områden där fisken leker. Den pågående reformen av EU:s fiskeripolitik måste även undanröja den konflikt mellan miljölag och fiskerilag som gör fiskereglering svårlöst.

Bilder från protesten läggs upp HÄR under förmiddagen.

NÄR: 10.00 måndag 13 december. Fiskebåten skrotas under dagen.
VAR: Huvudingången till Justus Lipsius Council building (Rue de la Loi)

Kontakt:

Jan Isakson, ansvarig för havsfrågor på Greenpeace i Norden (i Bryssel) 070 608 74 83
Jesper Liveröd, pressekreterare, 070 340 54 14
Mark Breddy, pressansvarig Greenpeace EU i Bryssel, +32 (0)496 15 62 29 

Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 114 Nästa SistaSM Internationellt mete för lag - Splash tar guld igen!

SM Internationellt mete för lag - Splash tar guld igen!

Mete För andra året i rad lyckas fiskeklubben Splash från Göteborg vinna SM för klubblag I internationellt mete. Platsen för årets svenska mästerskap var Göta Kanal...

Inga kommentarer
Fiskeläger i Arjeplog med Sticklinge Fishing Crew 2019!

Fiskeläger i Arjeplog med Sticklinge Fishing Crew 2019!

Notiser Sommaren 2019 arrangerar Sticklinge Fishing Crew en långresa och fiskeläger till Arjeplog. Perfekt äventyr för dig från årskurs sju och upp till arton år...

Inga kommentarer
Kaos i båten när SuperSizegäddan fångades!

Kaos i båten när SuperSizegäddan fångades!

Spinn Vänern har seglat upp som en riktigt hotspot som vatten för riktigt stora gäddor! Under tävlingen Sverigegäddan fångade Mikael Fransson den här skönheten på...

Inga kommentarer
Elever adopterar egna laxar!

Elever adopterar egna laxar!

Eko/ Miljö Nu får skolelever i Västerbotten lära sig mer om älven och om laxen - genom att adoptera egna laxar som de sedan kan spåra i vattnet.

Inga kommentarer
Hur söta de än är - betydligt fler sälar måste skjutas!

Hur söta de än är - betydligt fler sälar måste skjutas!

Eko/ Miljö Det är dags för politikerna att få upp ögonen för vilken skada sälen åsamkar fisket och fiskarna. Licensjakt på säl behöver införas snarast. Det skriver Blekinge Läns Tidning i ledaren...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.