+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram

Greenpeace är tydliga, skrota trålarna...

Greenpeace är tydliga, skrota trålarna...
Greenpeace är tydliga, skrota trålarna... Klicka.
Foto: Greenpeace
BRYSSEL, Belgien - Nio av tio kommersiella fiskbestånd i Europas vatten är utsatta, överfiskade eller allvarligt hotade. Trots det fortsätter EU:s fiskeriministrar att sätta fiskekvoter långt större än vad forskarna rekommenderar. 

När ministrarna idag träffas för att besluta om kvoter för bland annat Kattegatt, Skagerrak och Nordsjön måste därför kvoterna minskas dramatiskt. Här spelar Sveriges regering en viktig roll. 


I samband med dagens rådsmöte iscensätter Greenpeace en spektakulär protest genom att skrota en 25 meter lång och 11 meter hög modell av ett fiskefartyg utanför ingången till rådsmötet.

- Sveriges regering har insett problemet. Men ska haven räddas måste fiskeriminister Eskil Erlandsson också stå upp i EU - annars drabbas även svenska havsområden och yrkesfiskare när Spanien och Frankrikes stora, destruktiva fiskeflottor vill fortsätta med dårskapen, säger Jan Isakson, ansvarig för havsfrågor på Greenpeace på plats i Bryssel.

EU:s fiskeflotta kan fånga mellan två och tre gånger mer än vad fiskbestånden tål. Därför pressas politikerna hela tiden av fiskeindustrin att sätta höga kvoter för att hålla flottan igång. För att minska trycket på Europas fiskbestånd och skapa en hållbar och lönsam fiskenäring måste de enorma EU-subventionerna till framförallt Spaniens, Frankrikes och Italiens fiskeflottor tas bort. Dessutom krävs en omfattande skrotning av den oerhörda mängden stora fiskebåtar.

- När EU nu ska enas om en ny gemensam fiskeripolitik är det absolut nödvändigt att Sverige trycker på för att EU prioriterar att fiskbestånden får återhämta sig - det är en fråga om både levande hav och arbetstillfällen, säger Jan Isakson.

- Eskil Erlandsson har insikt i problematiken med överkapaciteten och de absurt höga fiskekvoterna. Om Sverige vill förhindra att haven dammsugs på de sista fiskbestånden måste Erlandsson kavla upp ärmarna i EU-förhandlingarna.

Greenpeace uppmanar också EU:s regeringar att förbjuda eller kraftigt begränsa fiske i känsliga marina miljöer och områden där fisken leker. Den pågående reformen av EU:s fiskeripolitik måste även undanröja den konflikt mellan miljölag och fiskerilag som gör fiskereglering svårlöst.

Bilder från protesten läggs upp HÄR under förmiddagen.

NÄR: 10.00 måndag 13 december. Fiskebåten skrotas under dagen.
VAR: Huvudingången till Justus Lipsius Council building (Rue de la Loi)

Kontakt:

Jan Isakson, ansvarig för havsfrågor på Greenpeace i Norden (i Bryssel) 070 608 74 83
Jesper Liveröd, pressekreterare, 070 340 54 14
Mark Breddy, pressansvarig Greenpeace EU i Bryssel, +32 (0)496 15 62 29 

Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 116 Nästa SistaJa till att avveckla kraftverk i Gnarpsån!

Ja till att avveckla kraftverk i Gnarpsån!

Eko/ Miljö Mark- och miljödomstolen i Östersund har godkänt Nordanstigs kommuns ansökan om att riva två kraftverksanläggningar i Gnarpsån...

Inga kommentarer
Finns det något bättre än ett Gäddhugg!

Finns det något bättre än ett Gäddhugg!

Spinn Visst är hugget själva fisket i koncentrat! Det allt handlar om! Bra skit! Förlösande och kicken man väntar på… eller hur?

Inga kommentarer
Skvalp - Att gjuta ett bete - master

Skvalp - Att gjuta ett bete - master

Notiser Skvalp fortsätter sitt betesbyggande med att ta ut en master via 3D skrivare, intressant för oss nybörjare. Nytt på bloggen...

Inga kommentarer
Nytt initiativ för att främja sportfisket - Fiskeforum 2019!

Nytt initiativ för att främja sportfisket - Fiskeforum 2019!

Notiser Tongivande aktörer inom sportfiskenäringen etablerar nu en ny plattform för samverkan och utveckling kallad Fiskeforum. Detta forum inleds 2019 med en tvådagarskonferens på temat fisketurism...

Inga kommentarer
Sportfiskarna - Mycket nöjda medlemmar i medlemsundersökning!

Sportfiskarna - Mycket nöjda medlemmar i medlemsundersökning!

Notiser Snacka om bra siffror för vårt förbund!Hela 99% av medlemmarna är nöjda eller mycket nöjda med förbundets verksamhet...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.