+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
HaV delar ut sju miljoner i bidrag till forskning om havsmiljö och utsläpp...
Hav delar ut sju miljoner i bidrag till forskning om havsmiljö och utsläpp...
Fotograf: Biatch

HaV delar ut sju miljoner i bidrag till forskning om havsmiljö och utsläpp...

Havs- och vattenmyndigheten ger sju miljoner kronor till Baltic Nest Institute, BNI, vid Stockholms universitet.

Pengarna går bland annat till att beräkna hur stora utsläpp av kväve och fosfor som sker från land till Östersjön, Skagerrak, Kattegatt och Öresund.

- Polen är det land som står för mest utsläpp av kväve och fosfor i Östersjön. Sverige står för cirka en tiondel, säger Bo Gustafsson vid BNI.

Baltic Nest Institute arbetar sedan 2007 med att ta fram modeller för att beskriva hur stora utsläpp som havsmiljön väntas klara av och visa vad som händer om inget görs. Informationen kommer från offentliga databaser och från forskare runt hela Östersjön.

BNI:s beräkningar ligger till grund för de utsläppsmål som länderna i Helsingforskommissionen, Helcom, satt upp för att återställa och skydda havsmiljön i Östersjön, den så kallade Baltic Sea Action Plan. Enligt denna ska Östersjön ha god ekologisk status år 2021. Målet ska nås genom nationella åtgärdsprogram inom fyra prioriterade områden; övergödning, farliga ämnen, biologisk mångfald samt miljövänlig sjöfart. I dag beräknas en sjättedel av Östersjöns botten vara död, en yta större än Danmark. 

BNI tittar bland annat på flöden av näringsämnena fosfor och kväve från luften och i vatten, vattenkvalitet och syresbrist, algblomning och jämför situationen i olika delar av Östersjön.

- Totalt släpps det ut cirka 700 000 ton kväve och 30 000 ton fosfor i Östersjön. Sverige står för ungefär en tiondel av detta medan Polen står för cirka en tredjedel. Ryssland står också för en stor del av utsläppen, säger Bo Gustafsson.

- När det gäller utsläppen av fosfor tror vi att utbyggnaden av reningsverk i Polen kommer att göra stor skillnad. Även i Ryssland är arbetet med olika åtgärder igång. Här i Sverige kan vi inte göra så mycket mer vad gäller reningsverken, i stället handlar det om åtgärder inom exempelvis jordbruket.

Enligt utsläppsmålen har den som förorenar mest också  hårdast krav på sig att sätta in åtgärder för att minska utsläppen. För Sveriges del ligger utsläppen av kväve i Östersjön på cirka 120 000 ton per år, målet att minska det med 20 780 ton. När det gäller fosfor släpps cirka 3 500 ton ut per år från Sverige och målet är att minska med 290 ton.

- Det är en stor utmaning för Sverige nå målet till 2015, säger Bo Gustafsson.

BNI gör också beräkningar av hur åtgärder för våtmarker, enskilda avlopp, musselodlingar och hantering av dagvatten kan förbättra situationen.

- Bidraget på sju miljoner kronor gör att vi kan fortsätta arbetet med att uppdatera och förbättra våra modeller. Utsläppsmålen för Baltic Sea Action Plan ska revideras nästa år, ett arbete vi håller på med just nu, säger Bo Gustafsson.

- Jag tror att vi kommer att ligga på ungefär samma nivå för Sveriges del men det är för tidigt att gå ut med några mer exakta uppgifter.

Bidraget på sju miljoner kronor tas från Havs- och vattenmyndighetens  anslag ”Åtgärder för havs- och vattenmiljö”. 

Här kan du läsa beslutet om bidragDela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 150 Nästa SistaSuccékampanj mot skräp i naturen fortsätter 2021!

Succékampanj mot skräp i naturen fortsätter 2021!

Eko/ Miljö Håll Sverige Rent har under 2020 genomfört framgångsrika kampanjer mot nedskräpning i naturen i projektet Rena Fjäll. Till exempel minskade nedskräpningen med 80 procent vid STF Storulvåns fjällstation. Nu har Håll Sverige Rent fått 550 000 kronor från Naturkompaniet för att fortsätta arbeta för en skräpfri natur under nästa år...

Inga kommentarer
Kung Tommy Blomander spinnfiskar drömgös!

Kung Tommy Blomander spinnfiskar drömgös!

Spinn Inte ofta vi får höra att Tommy Blomander bättrar på ett PB! När man fiskar på en sån hög nivå som han gör blir det allt svårare att slå dom tidigare magiska fiskarna men nu har det delvis hänt...

Inga kommentarer
Välkomna på DM i Gädda i Stockholm!

Välkomna på DM i Gädda i Stockholm!

Tävling Distriktet i Stockholm bjuder härmed in till DM i Gädda lördag 17 oktober i Bålsta. Tävlingen är även kval till SM i Gädda 2021...

Inga kommentarer
 Nyköpingsån torrlagd vid underhåll av kraftverk - Sportfiskarna polisanmäler!

Nyköpingsån torrlagd vid underhåll av kraftverk - Sportfiskarna polisanmäler!

Eko/ Miljö Nyköping Vattenkraft AB har i veckan sänkt vattennivån i Nyköpingsån så mycket att mängder av fisk och musslor dog! Nu polisanmäler Sportfiskarna kraftbolaget!

Inga kommentarer
En SuperSizegädda på tävling är inte helt fel!

En SuperSizegädda på tävling är inte helt fel!

Spinn På tävling är det inte ofta man tar en SuperSizefisk, men det finns såklart undantag! Under DM i Uppsala fångade Benjamin Gidevall den här grymma gäddan...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.