+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Fria Tidningen kritiserar sportfisket, en mycket tråkig historia...
Fria Tidningen kritiserar sportfisket, en mycket tråkig historia...
Fotograf: +FishEco

Fria Tidningen kritiserar sportfisket, en mycket tråkig historia...

Cecilia Grönberg, eller Gösdrottningen av Storsjön, är en av Sveriges mest kompetenta sportfiskare med stor bredd och skicklighet.

Cecilias passion för sportfisket och hennes generositet gentemot andra kunskapstörstande sportfiskare som vill veta mer om fiske är stor och föredömlig. Jag har personligen förmånen att känna henne och har vid flera tillfällen fiskat med Cecilia.Idagarna har Ceclia, utan att veta varför, hamnat som symbol för stark kritik mot sportfisket efter gös med vertikalmetoder. I en artikel i ”Fria Tidningen” skriven av Nette Enström beskrivs Cecilia raljant som som en ”sponsrad fisketalang”  som jagar gös i lekgropar och tar upp och släpper tillbaka 100:tals fiskar varje vecka utan att bry sig om fisken eller att detta får konsekvenser för fisken.

Gösdrottningen och hennes likar fiskar obekymrat oavsett det är ett trauma för fisken”.

Det pelagiska vertikalfisket beskrivs också detta som något fult och omoraliskt. 

Vertikalfiskarnas fångst skulle inte vara i närheten av dagens mängd om det inte vore för ekolodet. Med tekniken har såväl djurplågeriet som rovfisket fått nya dimensioner i de svenska insjöarna”


Läs mer: http://www.fria.nu/artikel/94022#ixzz24yRxNtpJ

Om c&r och vårt ansvar för fisken som sportfiskare kan man prata mycket men det är inte det som egentligen är intressant. Det intressanta är hur Nette Enström kunnat skriva och fått publicera ett alster som detta som så totalt saknar faktakontroll och utan att ens ha brytt sig om att prata med Cecilia, eller för den delen någon annan insatt och kompetent sportfiskare....

Nej, sånt här är bara strunt. En diskussion om fiskens väl och ve är alltid välkommen men personliga påhopp och ounderbyggda och grovt överdrivna påståenden blandat med direkta felaktigheter hör bara hemma på ett ställe, dit knappen ”delete” tar dom, dvs soptunnan. Kritisera gärna vårt fiske, det måste vi tåla men, Nette Enström, gör om gör rätt, det här var inte kompetent gjort.

Storsjön är numera en bra förvaltad sportfiskeresurs som faktiskt samsas med ett kontrollerat nätfiske, som sakta men säkert börjar generera både rekreation och inkomster till bygden, tack vare både tillresta och lokala sportfiskare. Något som är alldeles för sällsynt idag. Rovfiske ska stävjas men det här var faktiskt bara... skit...  

//Jan O +FishEco

Läs mer: http://www.fria.nu/artikel/94022#ixzz24yQDAgVd 

Förtydligande på begäran, även publicerat som eget inlägg 2012-08-30. 

Förtydligande av min kritik av Fria Tidningens artikel - Nya tidens rovfiske – som ett dataspel

Nedan redovisas citat från artikeln och under detta min syn på detta.

Allt man behöver är en båt och ett ekolod som visar var fisken står. Därefter är det bara att droppa jiggen (draget) framför nosen på fisken och den har inte en sportslig chans; för gösen försvarar sin lekgrop och hugger i rent försvar även när den inte är på jakt efter föda.

I Storsjön är ett flertal lekplatser fredade. Cecilia ägnar sig inte åt att fiska på lekplatser. Detta är inte sportfiske. Vid pelagiskt vertikalfiske fiskar man aldrig på lekande fisk, det är fisk på födosök. Detta hade Fria Tidningens skribent kunnat kontrollera genom att prata med Cecilia eller vilken vertikalfiskande sportfiskare som helst.

Liksom många sportfiskare värnar hon om fiskelagarna men utan att känna med de hundratals fiskar som hon varje vecka drar upp bara för att släppa tillbaka.

Cecilia behandlar alla sina fiskar med stor omsorg och respekt. Att påstå att hon inte känner för dessa fiskar eller bryr sig om hur de hanteras är direkt lögn, vilket skribenten kunnat kontrollera med Cecilia eller vilken annan sportfiskare som helst som fiskat med henne.

Här kan den lokala befolkningen vittna om hur dussintals trailers med ekolodsutrustade båtar dagligen sjösätts för att mot kvällen dras upp med fulla göslaster som transporteras till städernas krogar och butiker.

Undertecknad besöker Storsjön flera gånger per månad. Jag har aldrig sett fler än fyra trailers vid en av de populäraste ramperna, flera gånger har jag med vänner varit ensamma.

Gösfilé kan kosta upp mot 300 kronor kilot och på storstädernas innekrogar går den åt som smör. Sannolikt är det ofta tjuvfångst som säljs, men säg den fisk som fångats på hederlig väg.

Det är självklart att ovanstående citat direkt associeras med Cecilia. Ovanstående har inget med sportfiske eller Cecilia att göra. Att sådant förekommer är sant och bör behandlas av polis eller annan myndighet, jag uppmanar Nette Enström att polisanmäla dessa händelser. 

Jag välkomnar en seriös debatt om alla typer av sportfiske, det är utvecklande och vi måste tillåta granskning och även granska oss själva, men den ska vara rättvis och faktabaserad. Inte bygga på lögner och påståenden. Detta är skit, och skit ska kallas för skit!
 
//Jan O +FishEco


 Dela denna artikel...

   


Kommentarer

24 kommentarer...
Jonas Milton skrev...
Trist!
Detta var det löjligaste påhopp på sportfisket jag läst. Jag antar att hon har en hel massa avundssjuka fiskerättsägare bakom sig som fått henne att skriva denna artikel. Det pelagiska vertikalfisket är ju ett sätt att bedriva selektivt fiske, dvs man kan välja vilken fisk man vill fiska på. Jag själv har slitit upp bra mycket mer fisk när jag stått och jiggat längs med branter, -utan ekolod! Med den nya tekniken kan man dock slippa all småfisk man annars kunde fått, och anledningen till att så många slänger upp bilder på diverse forum är ju att de äntligen lyckats få sin drömfisk. Det ligger många timmars letande bakom varje skrytfisk, så det här att man bara sliter upp 100-tals fiskar/vecka kan ju inte gälla för alla.
Klockan 09:28, 11 Sep 2012

Jan O skrev...
Förtydligande
Anders mfl, skriver detta sent in på debatten men hoppas att ni sett förtydligande som eget inlägg och som bilaga i detta.
Klockan 16:24, 06 Sep 2012

Anders Nilsson skrev...
sportfiskare för etiskt fiske
Jag ser inte vad ni ser som påhopp mot vare sig sportfisket eller Cecilia. Jag tog inte åt mig trots att jag är sportfiskare själv, men däremot tycker jag att Nette har en del poänger. Varför inte bemöta de frågor hon faktiskt ställer och kanske fundera lite själva också om hur fisket kan bli bättre, mer hållbart och etiskt?
Klockan 10:20, 03 Sep 2012

Johnas. skrev...
Hmm...
Kul att det skrivs om fiske i dags tidningarna, synd att det är så lätt för "många" att tro Att man inte kan misslyckas där ute, eller att man helt enkelt inte får till det.. Jag själv har nyss börjat med det pelagiska vertikalfisket, och lyckades (i mitt tycke) Bra i ett tidigt stadie, så jag vart ju tvär såld på denna typ av fiske. Men att gösen skulle hugga på allt som kommer i dess närhet kan jag verkligen inte hålla med om, jag har släppt på enormt mycket ekon, där fisken får chansen att komma fram och beundra/titta på betet, men sen att presentera det på rätt sätt är en annan femma.. Mycket ska stämma, för att du helt enkelt ska få dem att hugga.. Fisken har ett val, och det är ju upp till dig som fiskare att få den att gilla det den ser. Otroligt många av alla des ekon skyggar undan. Klart som bara den att ekolodet hjälper oss en bra bit på vägen, Lika klart som att det fins de som missbrukar fisket (säljer eller tar upp mer en dom behöver) och det är ju fruktansvärt trist att det ska vara så, absolut. Men vad jag vill tro, så är det så att dom som har ett ekolod där du kan utöva pelagiskt fiske, och redskap o allt till detta, dom är så intresserade att dom även bryr sig om fisken till den nivå att det sköts på bästa möjliga sätt. Så gott och gott, de som tar upp stora mängder eller ej följer andra regler m.m. Hoppas jag verkligen åker dit förr eller senare, men vi som bryr oss och som vet vad det handlar om behöver ju igentligen inte ta åt oss speciellt med tanke på att vi "vet" hur det funkar.. Johnas Fagerlind.
Klockan 00:45, 01 Sep 2012

Jurij skrev...
Diskret charm
Sakfel, okunnighet och olustiga utpekanden betraktat tror jag ändå att debatten kring det pelagiska vertikalfisket är svårfrånkomlig och i längden nyttig. Det kan knappast förefalla överraskande att personer utanför sportfiskevärlden ifrågasätter det sportsliga i denna ny teknik. Jag har i decennier hört liknande resonemang kring trollingfisket. Det högteknologiska \\\"prickskyttefisket\\\" utskiljer hos de ej invigda som väsensskild från den klassiska bilden av sportfiske, förmedlad via Napp o Nytt sedan hedenhös, där man med kastspö/metspö och god kännedom om sina hemvatten med tålamod fiskar sina grund och vassruggar. Detta måste vi vara ödmjuka inför. Jag känner mig själv ganska alienerad av de senaste årens utveckling inom svenskt sportfiske. Jag har dock själv upplevt det enormt kittlande prickskjutandet och förstår andras anammande av det samma. I höst bottenmetar jag abborre i hemån. Med mask.
Klockan 21:50, 30 Aug 2012

Nisse skrev...
Visa
Kommer nog att bli mer sån här kritik nu när alla måste visa/skryta om sina fångster i bloggar&hemsidor, det är nog bara början.
Klockan 21:31, 30 Aug 2012

Tom skrev...
Håller käft
Jag är dyslektiker så jag får tydligen inte uttala mej!
Klockan 20:03, 30 Aug 2012

Oskar skrev...
Sussie Stridh
Menar du på fullaste allvar att kritikens utformning är oväsentlig? Att det är sandlådenivå att påpeka detta? Att framföra saklig och konstruktiv kritik jämfört med svepande formuleringar och förlöjliganden är enligt dig samma sak? Och visa gärna var i Fria Tidningens text som de har personangrepp. Att du ger Cissi ditt fulla stöd förstår jag, för det finns ju ingen motsida, det är ingen fråga som rör Cissi. Frågan rör sportfiske i allmänhet och vertikalfiske i synnerhet. Cissi används som ett exempel vilket är vanligt i artiklar. Jag tycker hela den här soppan tyder på att sportfiskare generellt måste lära sig hur man debatterar på ett vettigt sätt, annars kommer knappast så många beslut gå våran väg i framtiden.
Klockan 17:04, 30 Aug 2012

Sussi Stridh skrev...
Fel hit och fel dit!
Det är ganska tröttsamt att läsa vissa kommentarer här, rena sandlåde nivån!! Att kritisera rätt eller felstaving har väl inget med artikeln att göra?! Att kritisera sådant är rent utsagt taskigt då det finns mängder av människor som har svårt för språk, stavning och grammatik men som ändå vill ha rätt till åsikter, tankar och kunna förmedla saker och ting! Om man nu stör sig på sådana bagateller så har man inte fattat vad budskapet är!!! Jag tycker också att man ska ha rätt till att ifrågasätta olika slags metoder men INTE gå till personangrepp där personen i fråga inte ens blivit tillfrågad eller har en chans till att förklara ett och annat. Mitt fulla stöd till Cissi!!!
Klockan 15:56, 30 Aug 2012

Jan O skrev...
kommer mer
Det kommer ytterligare en post om detta med förtydliganden i flera fall. Tyvärr är jag på resande fot, annars hade det legat redan legat ute.
Klockan 15:35, 30 Aug 2012

Kanske sportfiskare? skrev...
Kritik kan vara bra. C&R är inte alltid bra.
Beklagar att Nette blandade in CG i sin artikel. Cecilia gör ju det mesta rätt. Jag förstår att det finns människor som undrar vad vi håller på med när vi drar upp massa fisk och slänger tillbaka dem. C&R momentet i ex.vis tävlandet inom sportfisket är ju ännu mer förunderligt.
Klockan 13:07, 30 Aug 2012

Rikard skrev...
Bra skrivet
Bra att kritisera en tidning för sitt språkfel när du själv skriver fel TOMTE!
Klockan 12:08, 30 Aug 2012

David skrev...
va bättre själva då ffs!
Håller med Oscar där!
Om nu fisheco ville framgå med gott exempel så skulle man visat på vilka faktafel osv som gjorts. Bemöt kritiken istället!...
Att förlöjliga och nedskriva annan tidning och peka ut dess skribent tillför INGEN trovärdighet fisheko!!!
men å andra sidan tycker jag heller inte att ni är speciellt bra på att skriva då det är massor med språkfel hela tiden.
Klockan 11:06, 30 Aug 2012

Danne skrev...
Välkommen diskussion
Även om jag tycker att artikeln var fel och klumpig så måste jag ändå säga att det är välkommet med en disskusion kring sportfisket. Finns många exempel på vatten som inte klarat fisketrycket och där bestånden tagit skada. Vi sportfiskare blir bättre och bättre och har mer avacerade redskap idag än tidigare, så att säga att vi inte påverkar fiskbestånde bara för att vi nyttjar c&r är rent skitsnack. Personligen skulle jag vilja att allt fiske på lekfisk förbjöds. Så förvaltade många fiskare sina vatten förr, men det är tydligen viktigare att fånga stora romfyllda fiskar än att bestånden mår bra!
Klockan 10:54, 30 Aug 2012

Peter skrev...
ifrågasättandet har sitt berättigande
Jag kan inte säga att jag är förvånad att det börjar dyka upp röster kring det effektiva fiske som duktiga sportfiskare bedriver på gös i dag via vertikalfisket. Oavsett vad artikeln i Fria Tidningen säger, så kommer det bli debatt och restriktioner kring vertikalfisket efter gös (och för all del även andra arter). Fisket är i händerna på en skicklig utförare grymt effektivt, fisken lyfts många gånger från avsevärda djup med syftet att fångas, mätas, vägas och fotograferas med sin leende fångstman. Grymt trevligt och roligt är det, men helt klart får vi tåla att ifrågasättas. För det kommer att ske. Vad vi behöver är bra argument för att försvara och förklara fisket. Vi behöver också rannsaka oss själva kring hur vi bedriver fisket, och hjälpas åt att utbilda varandra i det mest skonsamma sättet att bedriva det på. Det behöver också införas restriktioner kring vertikalfisket efter gös, för helt säkert kommer inte vi Sportfiskare som grupp klara av att hantera framgångarna på ett helt förnuftigt sätt. Det finns alltid en risk för överfiske och fiske vid fel tidpunkter. Det kommer till och med att finnas de som köttfiskar och säljer fångsten vidare i rent vinstsyfte. Redan inför nästa säsong tror jag att många fiskevårdsområden som tar frågan på allvar kommer att ha infört ett antal restriktioner som minimimått och maximimått, ej fiska på lekfisk, ej på lekområden, vilket max fiskedjup som är tillåtet etc. I vissa vatten säkert helt förbjuda vertikalfiske. Så säkert som amen i kyrkan.
Klockan 10:53, 30 Aug 2012

Oskar skrev...
Tony...
..tack men jag är nöjd med mitt intresse som är Fiske. Uppenbarligen tycker Fisheco att det finns något att försvara sig mot, annars hade de inte skrivit texten, liksom ditt blogginlägg Tony. Och mitt tidigare inlägg var riktat mot vad jag tycker är en dåligt skriven text, nämligen den här på Fisheco. Det innebär inte att jag tycker att Fri Tidningens text var bra. Jag har läst ditt blogginlägg Tony (jag läser din blogg ofta), det var mycket bättre än texten här. Du tar upp exempel och argumenterar. Sen är det faktiskt helt vanligt journalistiskt arbetssätt att beskriva något generellt fenomen och göra det genom ett konkret exempel, det är inte samma sak som personligt påhopp.
Klockan 09:28, 30 Aug 2012

Cecilia skrev...
Oskar!!
Oskar, jag kan försvara mig själv, personligt påhopp är det när man kritiserar hela sportfisket och tar mig som exempel när jag fiskar precis som många andra. Har skrivit ett långt blogginlägg men det kommer in senare idag.
Klockan 09:08, 30 Aug 2012

Tony Berggren skrev...
Återigen en frän doft av avundsjuka sprider sig
från dig Oscar - finns inget som Cissi behöver försvara sig emot!Oriktiga uppgifter samt \\\"lokala källor\\\" vet väl varenda en att det är saker som skrivs för att ge lite tyngd i debatten! Skaffa ett eget intresse och börja blogga du med, skoj är det! http://gavleoring.blogspot.se/2012/08/debatt-hojden-av-dalig-journalistik.html Tony Berggren www.gavleoring.se
Klockan 08:51, 30 Aug 2012

TOnox Partysports skrev...
Mejl
Kan man mejla henne; hon borde vilja skriva om våra olagligt boende estländare; https://www.facebook.com/brostaden/posts/10151204908679603?notif_t=feed_comment_reply
Klockan 08:47, 30 Aug 2012

Oskar skrev...
Fisheco inte bättre...
Måste säga att den här texten var ju inte bättre. Vad är det för fakta Nette inte har koll på? Ni kan väl skriva ut några exempel i er text. \"Personliga påhopp\", var finns dessa? Skriv ut dem, bemöt dem. Cecilia är en högprofilerad sponsrad bloggare, att hon lyfts fram som symbol för vertikalfisket kan väl inte förvåna någon? Det känns också något märkligt att ni direkt rider ut till försvar till en av era egna bloggare. Kan hon inte försvara sig själv?
Klockan 07:52, 30 Aug 2012

Harri skrev...
Sitter i samma båt
Känner till skiten med på hopp.Enligt somliga runt Glan så har jag lockat dit hela Sverge,bara genom att ha deltagit i Gäddfighten.Tråkigt och synd,Fish on :-)
Klockan 06:55, 30 Aug 2012

Erland skrev...
Fritidsproblem
Ytterligare en människa med för mycket fritid. Beklämmande att man kan vara så samvetslös och sen anklaga andra för att vara det.
Klockan 06:48, 30 Aug 2012

John Schütte skrev...
Okej då!
Okej, vi lägger ner sportfisket och överlåter vattenvården till djurrättsaktivisterna. Det blir säkert skitbra!
Klockan 05:21, 30 Aug 2012

Klas ThePikeFather Skoglund skrev...
Word!
Gör om gör rätt var verkligen vad jag också tänkte. Suck!
Klockan 00:54, 30 Aug 2012

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 147 Nästa SistaMiljöpartiet - Förbjud bottentrålning och ålfiske!

Miljöpartiet - Förbjud bottentrålning och ålfiske!

Eko/ Miljö I samband med Västerhavsveckan har Miljöpartiet gått ut med krav på stopp för ålfiske och bottentrålning! Krav som nu debatteras i kvällspressen då yrkesfisket kraftigt motsäger sig...

Inga kommentarer
Johan Arnlöfs tredje SuperSize denna sommar!

Johan Arnlöfs tredje SuperSize denna sommar!

Tävling Fiskegudarna ler mot vissa! Det här är Johan Arnlöfs tredje SuperSizeabborre denna sommar och den fjärde totalt...

Inga kommentarer
Nu blir det fria vandringsvägar i Gisslarboån!

Nu blir det fria vandringsvägar i Gisslarboån!

Eko/ Miljö Just nu genomförs omfattande fiskevårdsåtgärder i Gisslarboån, ett biflöde till Hedströmmen i Västmanland. Ett långsiktigt mål är att återintroducera öring i ån...

Inga kommentarer
Testat - Abborrspö Draugen Elite 7-25 gram!

Testat - Abborrspö Draugen Elite 7-25 gram!

Magazinet Det är alltid roligt att kunna presentera tester på svenska spön och produkter! Här kommer ett av de senaste, abborrspöet Draguen Elite....

Inga kommentarer
Unik sportfiskebåt stulen - håll koll!

Unik sportfiskebåt stulen - håll koll!

Notiser Unik båt stulen! Håll ögonen öppna efter denna Mako 19 CPX som nyligen stulits! En av få av denna modell och den enda med en vit Evinrude...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.