+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Förtydligande av kritik, Fria Tidningens artikel \
Förtydligande av kritik, Fria Tidningens artikel "Nya tidens rovfiske – som ett dataspel"
Fotograf: +FishEco

Förtydligande av kritik, Fria Tidningens artikel "Nya tidens rovfiske – som ett dataspel"

Förtydligande av min kritik av Fria Tidningens artikel - Nya tidens rovfiske – som ett dataspel

Nedan redovisas citat från artikeln och under detta min syn på detta.

Allt man behöver är en båt och ett ekolod som visar var fisken står. Därefter är det bara att droppa jiggen (draget) framför nosen på fisken och den har inte en sportslig chans; för gösen försvarar sin lekgrop och hugger i rent försvar även när den inte är på jakt efter föda.

I Storsjön är ett flertal lekplatser fredade. Cecilia ägnar sig inte åt att fiska på lekplatser. Detta är inte sportfiske. Vid pelagiskt vertikalfiske fiskar man aldrig på lekande fisk, det är fisk på födosök. Detta hade Fria Tidningens skribent kunnat kontrollera genom att prata med Cecilia eller vilken vertikalfiskande sportfiskare som helst.

Liksom många sportfiskare värnar hon om fiskelagarna men utan att känna med de hundratals fiskar som hon varje vecka drar upp bara för att släppa tillbaka.

Cecilia behandlar alla sina fiskar med stor omsorg och respekt. Att påstå att hon inte känner för dessa fiskar eller bryr sig om hur de hanteras är direkt lögn, vilket skribenten kunnat kontrollera med Cecilia eller vilken annan sportfiskare som helst som fiskat med henne.

Här kan den lokala befolkningen vittna om hur dussintals trailers med ekolodsutrustade båtar dagligen sjösätts för att mot kvällen dras upp med fulla göslaster som transporteras till städernas krogar och butiker.

Undertecknad besöker Storsjön flera gånger per månad. Jag har aldrig sett fler än fyra trailers vid en av de populäraste ramperna, flera gånger har jag med vänner varit ensamma.

Gösfilé kan kosta upp mot 300 kronor kilot och på storstädernas innekrogar går den åt som smör. Sannolikt är det ofta tjuvfångst som säljs, men säg den fisk som fångats på hederlig väg.

Det är självklart att ovanstående citat direkt associeras med Cecilia. Ovanstående har inget med sportfiske eller Cecilia att göra. Att sådant förekommer är sant och bör behandlas av polis eller annan myndighet, jag uppmanar Nette Enström att polisanmäla dessa händelser.

Jag välkomnar en seriös debatt om alla typer av sportfiske, det är utvecklande och vi måste tillåta granskning och även granska oss själva, men den ska vara rättvis och faktabaserad. Inte bygga på lögner och påståenden. Detta är skit, och skit ska kallas för skit!

 
//Jan O +FishEcoDela denna artikel...

   


Kommentarer

3 kommentarer...
Jo skrev...
Alla är relativt lika
Utan att gå in på sakfrågor kring artikeln så måste nog ändå sportfiskare inse att det finns ett problemområde om fisket är för effektivt. Om vi säger att en duktig fiskare kan få mellan 5 och 100 gösar per dag med en snittvikt på 1 kg så skulle det kunna innebära att en inkomst på 500 - 10 000 kr. Minst. Det är ett grymt incitament till sk köttfiske.
Klockan 18:08, 01 Sep 2012

Cecilia skrev...
Hej
Tack Adis och bra skrivet :)
Klockan 18:52, 31 Aug 2012

Adis skrev...
Hej
När jerkfiske började ta sin fart i Sverige för några år sen var det en sån debbat okså, att det var inte sportfiske och att det var för lätt att fiska gädda med ett jerkbete! Nu är det igen uppe fast på ett mycket fel sett .Friatidningen tror inte vet vad det hela handlar om och vad det hela inebär med vertilak fiske,, halva Sverige har börjat köra veetikal fiske över många sjöar runt om Sverige , och det kan bådde vara svår fiske och lätt fiske det vet alla vi som fiskar ,,att hänga ut nån på sitt namn och allt annat är mycket fel det kan påverka än jätte mycket när man hängs ut så,,, som sakt för några år sen var det jerkfiske nu är vertikalk fiske och mycket tråkigt och känslig att vår vän Cecilia ska drabas pgr av detta hela,,,på ett lustist eller konstig sett känns som att det är inte FriaTidningen som ligger bakom det hela nån annan eller annat som står bakom det hela ,, lustig nog de folk som jobbar på FriaTingen vet inte alls vad det hela handlar om och är inte det minsta angarerade i nåt inom fisket.. Tråkigt när sånt händer och vet att man mår inte bra att bli häng så,, som stöd till dig Cecilia vi är bakom dig.. Skit Fiske på dig och förset köra din egen rece som vanligt och tänk inte på detta,
Klockan 21:40, 30 Aug 2012

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 147 Nästa SistaBorgs Motor - En sportfiskares Tomteverkstad!

Borgs Motor - En sportfiskares Tomteverkstad!

Magazinet Häng med till Borgs Motor, en av Sveriges största försäljare av sportfiskebåtar! Med start 1918, personal som sportfiskar och mååånga sålda båtar vet man vad man gör...

Inga kommentarer
Böter och betalning till brottsofferfonden för tjuvfiske!

Böter och betalning till brottsofferfonden för tjuvfiske!

Notiser Det här tjuvfisket lönade sig inte! Tingsrätten i Växjö dömde två tjuvfiskare för brott mot fiskelagen till böter och ersättning till brottsofferfonden...

Inga kommentarer
Olagligt åfiske undersöks - igen!

Olagligt åfiske undersöks - igen!

Eko/ Miljö Under förra veckan anmäldes ett misstänkt olagligt ålfiske på Öland. Redskapen har beslagtagits...

Inga kommentarer
Tjuvfiskare går inte i karantän, de plundrar i mörkret!

Tjuvfiskare går inte i karantän, de plundrar i mörkret!

Eko/ Miljö Då den globala pandemin tvingar världens länder att stänga ner många verksamheter, så utnyttjar nu industriella fiskefartyg denna brist på tillsyn för att ytterligare plundra havet ytterligare...

Inga kommentarer
Testat – Abborrspö Golden Feather PRO  6-28 gram!

Testat – Abborrspö Golden Feather PRO 6-28 gram!

Magazinet Det är kul att stifta bekantskap med nya ”brands”. Under vintern och tills nu har det här spöet från Interfiskes varumärke Armada Tackle fått följa med på fisken både i Sverige och i Holland...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.