+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Fiskekvoter för Östersjön föreslås sänkas för lax och torsk...
Förhandlingar om fiskekvoter för Östersjön, sänkta kvoter för lax och torsk föreslås...
Fotograf: Alex Hofford

Fiskekvoter för Östersjön föreslås sänkas för lax och torsk...

EU:s jordbruks- och fiskeråd ska komma överens om fiskekvoterna i Östersjön för år 2013 när ansvariga ministrar träffas den 22-23 oktober. Rådet ska också enas om förslaget om en ny europeisk fiskefond. Därutöver ska EU-kommissionen presentera ett förslag om ökad öppenhet kring mottagare av jordbruksstöd.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson representerar Sverige vid rådsförhandlingarna i Luxemburg. Foto: Europeiska unionens råd

Den svenska regeringens utgångspunkt när det gäller att fastställa fiskemöjligheterna för Östersjön är att förvaltningsplaner för fisket ska följas och fångstkvoter sättas i enlighet med målsättningen om ett långsiktigt hållbart fiske till år 2015.

EU-kommissionens förslag för Östersjön år 2013 innebär bland annat att fisket av torsk i Östersjön ska minska med 9 procent i östra beståndet, och minska med med 2 procent i västra beståndet. Detta i enlighet med den långsiktiga förvaltningsplanen för torskfisket.

Den svenska regeringen stödjer kvotminskningarna men anser att en större sänkning av kvoten är att föredra för det västra beståndet, då det skulle innebära en ökad möjlighet att nå målet om ett maximalt hållbart fiske till år 2015.

När det gäller laxfisket föreslår EU-kommissionen en minskning av kvoten med 11 procent i centrala Östersjön. Sverige stöder förslaget och anser att en minskning av laxkvoten i Östersjön är särskilt viktig för att få en positiv utveckling av de vilda laxbestånden.

Läs mer här -> Regeringen Dela denna artikel...

   


Kommentarer

2 kommentarer...
Henrik skrev...
Förtydligande
Citat:Vasabladet Stora utskottet körde över regeringen i laxkvoter Publicerad 19 oktober 2012 kl. 20:32. Senast ändrad 19 oktober 2012 kl. 20:35 Riksdagens stora utskott körde över regeringens åsikt om fångstkvoterna för lax i Östersjön på fredagen. Stora utskottet godkände med rösterna 13–12 ett förslag som innebär att fångstkvoterna ska halveras från 108.000 laxar till 54000 laxar för att rädda laxbestånden. Regeringens ståndpunkt som var i enlighet med EU-kommissionens förslag förlorade då representanter för SDP, Vänsterförbundet och De gröna beslöt att rösta med oppositionen mot förslaget. Ärendet orsakade gräl redan i EU-ministerutskottet, där miljöminister Ville Niinistö (Gröna) gjorde en motion om att halvera kvoten till 54.000 laxar. Motionen stöddes av ministrarna Paavo Arhinmäki (VF) och Erkki Tuomioja (SDP). Miljöminister Niinistö tackade stora utskottet på sin blogg. Niinistö hänvisade till forskare som hävdar att kvoterna varit för stora. –Det följande målet blir att få hela EU på den här linjen. EU:s jordbruksministrar fattar beslut om fångstkvoterna nästa vecka.
Klockan 06:29, 20 Okt 2012

Henrik skrev...
Kovter
Finland har just röstat i Riksdagens Stora utskottet,med röster 14-13 för ICES råd om laxkvoten(54 000 laxar)
Klockan 15:54, 19 Okt 2012

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 150 Nästa SistaSuccékampanj mot skräp i naturen fortsätter 2021!

Succékampanj mot skräp i naturen fortsätter 2021!

Eko/ Miljö Håll Sverige Rent har under 2020 genomfört framgångsrika kampanjer mot nedskräpning i naturen i projektet Rena Fjäll. Till exempel minskade nedskräpningen med 80 procent vid STF Storulvåns fjällstation. Nu har Håll Sverige Rent fått 550 000 kronor från Naturkompaniet för att fortsätta arbeta för en skräpfri natur under nästa år...

Inga kommentarer
Kung Tommy Blomander spinnfiskar drömgös!

Kung Tommy Blomander spinnfiskar drömgös!

Spinn Inte ofta vi får höra att Tommy Blomander bättrar på ett PB! När man fiskar på en sån hög nivå som han gör blir det allt svårare att slå dom tidigare magiska fiskarna men nu har det delvis hänt...

Inga kommentarer
Välkomna på DM i Gädda i Stockholm!

Välkomna på DM i Gädda i Stockholm!

Tävling Distriktet i Stockholm bjuder härmed in till DM i Gädda lördag 17 oktober i Bålsta. Tävlingen är även kval till SM i Gädda 2021...

Inga kommentarer
 Nyköpingsån torrlagd vid underhåll av kraftverk - Sportfiskarna polisanmäler!

Nyköpingsån torrlagd vid underhåll av kraftverk - Sportfiskarna polisanmäler!

Eko/ Miljö Nyköping Vattenkraft AB har i veckan sänkt vattennivån i Nyköpingsån så mycket att mängder av fisk och musslor dog! Nu polisanmäler Sportfiskarna kraftbolaget!

Inga kommentarer
En SuperSizegädda på tävling är inte helt fel!

En SuperSizegädda på tävling är inte helt fel!

Spinn På tävling är det inte ofta man tar en SuperSizefisk, men det finns såklart undantag! Under DM i Uppsala fångade Benjamin Gidevall den här grymma gäddan...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.