+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram

Ny ledare genomlyses med kritiska ögon.


Nej, faktum är att Nina Fellmans i sin ledare i mångt och mycket talar om saker som är av yttersta intresse för oss sportfiskare. Ja, visst handlar texten om fiske i östersjön, något som idag är kontroversiellt, nästan något fult. Nina Fellsman tänker dock i mer sunda banor enligt mig. Hon reflekterar kring sportfisket som näring och hur det på Åland är tydligt att, det ekonomiska tillskott som yrkesfisket en gång gav, inte kan mäta sig med sportfiskets inkomstbringande näring.

På Åland fiskades förr i tiden strömmingen som den primära målfisken Idag, menar Nina Fellsman, går eventuell strömmingfångst till foderfabrikerna. Må sanningen om detta vara osagt i min mun, men det låter ju inte otroligt i dessa dagar. Nu vill man ju ha norsk odlad lax, importerad tonfisk och andra icke inhemska arter. Att sätta sig ner att äta strömming är ingen vanlig företeelse bland de yngre generationerna idag, lite som med paltbrödet, kroppkakorna och raggmunken.

Sportfisket däremot, utgör i sig inget hot mot laxen i Östersjön, även om det med full rätt går att argumentera mot att hundratals bensintörstande trollingmonster dundrar fram på havet med minst 12 spön bakom fiskandes bakom båten. Det finns dock vissa saker att ta ställning till som sportfiskare. Man kan inte få allt tyvärr och vill man åka ut på sjön, då kommer det krävas en sjöduglig båt. För att driva den båten framåt behövs en motor (vissa storfräsare har två). En båtmotor är inte direkt ren i sin framfart, men än så länge finns, mig veterligen, inget bättre alternativ än nya 4-taktare. Så vad gör man?

Nu handlade det här om laxen, eller gjorde de det? Nina Fellman talar ju om något större. Hon blickar framåt och ser vad många sportfiskare redan sett, vad skolor som Forshagaakademin redan sett, men som politikerna inte ser. Sportfisket omsätter enorma summor, varför? Jo för att vi som kallar oss sportfiskar är väldigt många, vi är hängivna, nyfikna, somliga kallar oss dårar - om än i all välmening. Och fler blir vi. Titta på Tv, där visas mer fiske än någonsin. Se på fisketävlingarna som ploppar upp som blomkålshuvuden i hela landet. C&R är på många håll synonymt med sportfiske. Engagemanget växer, influenser kommer från när och fjärran och sätter fart på det svenska sportfisket, likt en egyptisk chilifrukt gör din vanliga svenska, tama, köttfärssås till en explotionsartad, kulinarisk storslam!

Visst, laxen i Östersjön kanske borde få vila, även från sportfisket. Om inte för att inte slita mer på laxstammen, så för att vara en del av förändringen, en del av den "nya" mentaliteten där vi tillsammans räddar det vi människor förstört. Där vi tillsammans kan påverka politikerna - OM vi kunnat bevisa att sportfisket är en näring att räkna med, och ATT det bringar goda ekonomiska förutsättningar för många. ATT det angår en väldig massa människor. Då tror jag att inte bara fiskarna i våra hav, sjöar älvar och annat, kommer gynnas, utan även vi människor.

Jag vill avslutningsvis önska Nina Fellman en god jul och ett gott nytt år, det är hon värd.

Läs Nina Fellmans ledare här -> Nya Åland


//Sebastian Wiman +FishecoDela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 142 Nästa SistaTillsyningsmän knivhotade i Villingsberg!

Tillsyningsmän knivhotade i Villingsberg!

Notiser Det är inte alltid riskfritt att bedriva tillsyn vid våra vatten, tyvärr ses år efter år en tendens till ökat våld...

Inga kommentarer
Gäddpodden nr fyra - ett mörkare avsnitt!

Gäddpodden nr fyra - ett mörkare avsnitt!

Notiser Idag är det Julafton för oss gäddnördar! Avsnitt fyra av Gäddpodden ute nu! Det blir en mörkare och mer nagelfarande upplaga än vanligt...

Inga kommentarer
Ny karttjänst för att sprida information om fiske!

Ny karttjänst för att sprida information om fiske!

Notiser Fiskekartan.se växer med funktioner, nu finns nya karttjänster som används för att sprida information fiske...

Inga kommentarer
Catch and Release stödjer Sportfiskarnas miljöarbete!

Catch and Release stödjer Sportfiskarnas miljöarbete!

Notiser Chris Wine and Spirits med drycken Catch & Release skänker 1 krona per såld flaska till fiskevården...

Inga kommentarer
Talma sameby ger sig inte - kräver rätten till jakt och fiske!

Talma sameby ger sig inte - kräver rätten till jakt och fiske!

Notiser Talma sameby ger sig inte, skriver nu till regeringen och kräver att staten slutar sälja jakt- och fiskekort på samebyns område, samebyn hävdar ensamrätt...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.