+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
HaV. Inget förbud mot sk. utkast till årsskiftet...
HaV. Inget förbud mot sk. utkast till årsskiftet...
Fotograf: Dedda

HaV. Inget förbud mot sk. utkast till årsskiftet...

Det blir inget förbud mot att kasta fisk över bord i Skagerrak från och med årsskiftet.

Den nya EU-lagstiftningen hinner inte träda i kraft till dess utan utkastförbudet får skjutas fram i tiden.

- Det är olyckligt att det blir så här. Men det är också förståeligt att det kan ta lite längre tid än väntat, utkastförbudet innebär många  förändringar både för näring och myndigheter, säger Bengt Kåmark på internationella enheten på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Efter fiskerisamråden 2010 mellan EU och Norge tillsattes en arbetsgrupp för att ta fram förslag till ett nytt fiskeavtal mellan EU och Norge i Skagerrak. Den 4 juli i år undertecknade EU och Norge ett avtal om införandet av bland annat utkastförbud i Skagerrak, alltså att det inte längre skall vara tillåtet att kasta oönskad fisk överbord.

Idén är att EU-länderna ska reglera vad och hur mycket fisk som fångas i Skagerrak i stället för vad som landas, en så kallad resultatbaserad förvaltning.

I augusti presenterade EU-kommissionen ett förslag till EU-förordning som syftar till att införa de överenskomna bestämmelserna i EU:s lagstiftning. Det stod redan då klart att förordningen inte skulle hinna träda i kraft till 1 januari 2013 utan tidigast 2014. I stället har man från svensk och dansk sida arbetat för att kunna införa utkastförbudet genom nationella bestämmelser till dess.

Nu har EU-kommissionen meddelat att de inte kommer att uppmana Sverige och Danmark att införa nationella regler för ett utkastförbud.

- Det är olyckligt att utkastförbudet som överenskommits mellan EU och Norge skjuts framåt i tiden. Men utan EU-lagstiftning, eller en uppmaning från EU-kommissionen att gå före nationellt, kan Sverige och Danmark inte införa ett utkastförbud i Skagerrak, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson i ett pressmeddelande.

Avtalet från 4 juli innehåller också regler för vilka fiskeredskap som ska få användas i Skagerrak, exempelvis ökas den generella maskstorleken i trål från 90 till 120 millimeter. Riktat kräft- och räkfiske ska endast få bedrivas med trål som är försedd med rist, ett slags galler som sållar och sorterar ut den icke önskvärda delen av fångsten.

- Från svensk sida är vi inriktade på att kunna införa reglerna om mer selektiva redskap nationellt så snart som möjligt, förhoppningsvi i början av 2013. Det är dock viktigt att vi och Danmark genomför detta samtidigt, säger Bengt Kåmark.

Det är många som berörs av och behöver information kring utkastförbudet i Skagerrak. Därför kommer Havs- och vattenmyndigheten att fortlöpande och så snabbt som möjligt publicera nya uppgifter och dokument om utkastförbudet i Skagerrak  vår hemsida:

Utkastförbud i Skagerrak

 PM landsbygdsdepartementet

 Havs tidigare pm

För mer information kontakta Havs- och vattenmyndigheten:

Kontaktperson Bengt Kåmark, utredare, internationella enheten, tfn  010-698 61 34, mobil 070-638 63, e-post bengt.kamark@havochvatten.se

 Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 150 Nästa SistaProtesterar mot norsk laxodling - utklädda till laxar!

Protesterar mot norsk laxodling - utklädda till laxar!

Eko/ Miljö Norska aktivister limmade fast sig utanför norska handels- och industriministeriet i protest mot norska fiskodlingsindustrin, utklädda till laxar...

Inga kommentarer
Hummerfiskets skräpiga baksida - spökfisket!

Hummerfiskets skräpiga baksida - spökfisket!

Eko/ Miljö Varje år förloras över 3000 hummertinor, som blir kvar i havet och fångar fisk och skaldjur i tiotals år och som dessutom blir en bidragande faktor till utsläpp av plast i haven. Helt i onödan...

Inga kommentarer
Efter mycket tid på vattnet kom drömgäddan!

Efter mycket tid på vattnet kom drömgäddan!

Spinn I dom djupaste värmländska träsken bor det sådana här vackra gäddor! En äkta SuperSizegädda för Linus Eriksson från Örebro...

Inga kommentarer
FishEco på gäddturné i Norrland!

FishEco på gäddturné i Norrland!

Spinn FishEco på turné i Norrland. Det ska fiskas, testas spön, fotas och lite andra hyss som att testa ut vår egen Buster Jerk serie Fyra Små Rätter som Mikael Breding målat...

Inga kommentarer
Skolbäcken sprider naturkunskap i Jämtland!

Skolbäcken sprider naturkunskap i Jämtland!

Eko/ Miljö Sportfiskarnas nyöppnade regionkontor i Jämtland fortsätter att utöka verksamheten. Under höstterminen kommer sju skolor med omkring 42 skolklasser delta i projekt Skolbäcken...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.