+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Skärgårdsentreprenörer säger NEJ till gäddfiskeförbud på Ostkusten...
Är det färdigfiskat efter gädda under våren på Ostkusten?
Fotograf: Privat

Skärgårdsentreprenörer säger NEJ till gäddfiskeförbud på Ostkusten...

Vi representerar företagen Ljusköns stugor, Risö stugor och Lövuddens stugor.Dessa företag har bedrivit verksamhet i 20-30 år riktat mot turism och däribland fisketurism i skärgården. Sammanlagt har vi 32 stugor med ca 45 båtar och motorer.

Förutom oss finns det många fler i regionen som lever på fisketurismen. Vi har tagit del av förslaget gällande begränsningar i gäddfisket på Östergötlands och Smålands kuststräckor och har en del synpunkter på detta. Vi ställer oss undrande till motiveringen att det är ont om gädda och i materialet finns heller ingen referens till detta. Vad grundas detta på? De senaste åren har vi fisketurismföretagare tvärtom upplevt en uppgång i gäddbestånden och därtill en ökning av gädda i ytterskärgården och undrar förstås hur våra iakttagelser kan skilja sig så starkt från dem som uttrycks i förslaget. Enl. Länsstyrelsens rapport om lekinventering för fiske längst ostkusten finns inte fisketurismen med som riskfaktor.

Gäddbestånden är dock inte så starka som dom skulle kunna vara och vi är inte på något vis främmande för åtgärder för att stärka dessa men vi ställer oss inte bakom ett totalstopp för fiske under två månader då vi inte sett något underlag för nödvändigheten och vilka effekter detta skulle få. Ett totalstopp som försöksmetod skulle slå ut fisketuristnäringen då april och maj månad är de absolut viktigaste månaderna för oss som företagare med hög beläggning till 100 % bestående av sportfisketurister inriktade på gäddfiske. Konsekvenserna av detta kan bli att vi som seriösa företagare slås ut och i de flesta fall går i konkurs, påverkan gäller inte bara företag med sportfiskeinriktning utan stuguthyrare, campingar, båtuthyrare, redskapshandlare mfl. Vi anser att en betydligt grundligare utredning av nyttan och konsekvenserna av detta förslag måste utredas och tydligt motiveras innan det tas under utredning.

För att stärka gäddbeståndet finns en hel rad andra åtgärder att ta till och främst tänker vi på anläggandet av gäddfabriker och parallellt med detta kanske lokala avlysningar av känsliga lekvikar. Som förslaget ser ut nu tillåts fiske efter andra arter än gädda vilket lämnar fältet fritt för oseriösa fiskare att påstå sig fiska ex. havsöring men i verkligheten rikta in sig på gädda.

Konsekvenserna blir också att seriösare fiskare inte längre finns ute vilket ytterligare underlättar för de oseriösa att utan tillsyn från medfiskare bedriva sk. Slaktfiske. Resultatet kan alltså bli att ansvarstagande fiskare håller sig borta från vattnen medan andra fritt kan göra som dom vill. Vi tror också att en sänkning av nuvarande baglimit på 3 gäddor till 1 gädda/dag är en bra åtgärd, särskilt i kombination med en utökad fisketillsyn för att se till att nuvarande och framtida regler följs. Redan idag arbetar vi för ökat catch and releasefiske som korrekt utfört har mycket låg mortalitet säskilt i de låga vattentemperaturer som råder under april/maj ( se rapport”Catch and Release vid gäddfiske” examensarbete för naturvetenskaplig kandidatexamen i biologi vid Göteborgs universitet, Tobias Fränstam 2009)  Vi styr också våra gäster i möjligaste mån att undvika fiske i känsliga områden och skulle välkomna avlysningsområden ex. några vikar i det tilltänkta BSPA området eller andra lämpliga lekvikar, för att ännu bättre kunna styra våra gäster i framtiden.

Gäddans lekperiod är lång och utdragen och eftersom all gädda inte leker samtidigt finns goda möjligheter till fiske efter gädda som inte leker under hela april och maj.

Vi har också tittat på Länsstyrelsens instruktioner,2§ i förordningen(2007:825): Länsstyrelsen ska verka för att nationella mål får genomslag i länet samtidigt som

Hänsyn ska tas till regionala förhållanden och förutsättningar. Länsstyrelsen ska utifrån ett statligt helhetsperspektiv arbeta sektorsövergripande och inom myndighetens ansvarsområde samordna olika samhällsintressen och statliga myndigheters insatser.

Vi är förvånade över att ingen information har utgått innan beslutet verkställts på Länsstyrelsen då det i så hög grad påverkar våra näringar.

Vår tolkning av paragrafen ovan är att förslaget bör innehålla en konsekvensanalys gällande effekterna på det lokala företagandet gentemot nyttan av ett totalförbud. Förslaget bör kompletteras genom en utredning av detta och effekterna av andra åtgärder än totalstopp för fiske och länsstyrelsens utlåtande revideras i enlighet med denna utredning.

Vi hemställer att förslaget återtas till Länsstyrelsen i Östergötland för revidering och komplettering i samråd med berörda parter i regionen samt utredning av alternativa metoder att stärka gäddbestånden.Vänligen diarieför denna skrivelse.

För: Ljusköns stugor, Risö stugor, Lövuddens stugor

Genom: Olle Helmersson Risö 61498 Sankt Anna

Tel:0708-551170 eller 0121-51070Dela denna artikel...

   


Kommentarer

1 kommentarer...
Adde skrev...
Gäddfabriker verkningslösa?
Forskning på just gäddreproduktion kommer fram till att det sällsynt med korrellation mellan antal yngel och antalet adulta lekindivider.
Klockan 12:42, 25 Okt 2012

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 150 Nästa SistaFilm - Galna fighter med svenska blåfenade tonfiskar!

Film - Galna fighter med svenska blåfenade tonfiskar!

Eko/ Miljö Närmare 100 fantastiska blåfenade tonfiskar har i år fångats och märkts av svenska och danska team. Ett fiske som bara kan kallas för fantastiskt! I den här filmen finns massor av tonfisk, grymma fajter och mängder med adrenalin...

Inga kommentarer
Succékampanj mot skräp i naturen fortsätter 2021!

Succékampanj mot skräp i naturen fortsätter 2021!

Eko/ Miljö Håll Sverige Rent har under 2020 genomfört framgångsrika kampanjer mot nedskräpning i naturen i projektet Rena Fjäll. Till exempel minskade nedskräpningen med 80 procent vid STF Storulvåns fjällstation. Nu har Håll Sverige Rent fått 550 000 kronor från Naturkompaniet för att fortsätta arbeta för en skräpfri natur under nästa år...

Inga kommentarer
Kung Tommy Blomander spinnfiskar drömgös!

Kung Tommy Blomander spinnfiskar drömgös!

Spinn Inte ofta vi får höra att Tommy Blomander bättrar på ett PB! När man fiskar på en sån hög nivå som han gör blir det allt svårare att slå dom tidigare magiska fiskarna men nu har det delvis hänt...

Inga kommentarer
Välkomna på DM i Gädda i Stockholm!

Välkomna på DM i Gädda i Stockholm!

Tävling Distriktet i Stockholm bjuder härmed in till DM i Gädda lördag 17 oktober i Bålsta. Tävlingen är även kval till SM i Gädda 2021...

Inga kommentarer
 Nyköpingsån torrlagd vid underhåll av kraftverk - Sportfiskarna polisanmäler!

Nyköpingsån torrlagd vid underhåll av kraftverk - Sportfiskarna polisanmäler!

Eko/ Miljö Nyköping Vattenkraft AB har i veckan sänkt vattennivån i Nyköpingsån så mycket att mängder av fisk och musslor dog! Nu polisanmäler Sportfiskarna kraftbolaget!

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.