+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Pelagiskt vertikalfiske bannas i delar av Sommen...
Pelagiskt vertikalfiske bannas i delar av Sommen...
Fotograf: Jonas Hellström

Pelagiskt vertikalfiske bannas i delar av Sommen...

Från och med nästa år blir delar av Sommen undantaget från metoden pelagiskt vertikalfiske. Detta beslut har fattats av Sommens FVO då man säger att man ska "utvärdera" metodens effektivitet, det finns en oro för att metoden ger för mycket fisk, dvs storröding...

Att detta beslut kommer att väcka en del debatt är nog att vänta. 

Läs mer här -> Sommens FVO

//Jan O +FishEco


Dela denna artikel...

   


Kommentarer

58 kommentarer...
Jonas I. skrev...
utvärdering av röding!
utvärderingen av röding fisket undrar jag hur det går ? nu har det gått några år och saknar info om hur det går angående vertikal-trolling samt med stark begränsning av trollingkort, finns det något att ta på så här långt?
Klockan 11:18, 05 Jan 2016

jonas ivarsson skrev...
lossa krok i vattnet med mera.
Hej! tänk att det ska vara så svårt att få till något regelverk, tänk om alla kan använda sunt förnuft?? var rädda om fisken och låta sig njuta av denna underbara sjö sommen som den verkligen är, jag har fiskat på den sjön över 30år och fått både mycket och stort samt flera på en o samma dag, men som många är inne på så släpper man så mycket man kan om nu inte fisken är skadad, en skadad fisk överlever nästan aldrig men en stor o fin utan skador överlever till stor del. sedan under jag också hur det ska gå till att släppa lös en fisk i sjön, min reling är mycket för hög för att det ska fungera, på små båtar ok, gör det men inte på grund av att man tar risker så man faller överbord. säkerheten går alltid först. vi ses på sjön snart igen.. ha en skön vår. Jonas Ivarsson.
Klockan 10:26, 05 Maj 2013

Danne skrev...
Varför avkrokar ni i vattnet?
Jag har gång på gång sett fiskar som inte orkat simma ner i vattnet igen utan lägger sig på sidan eller på rygg efter att kompisar krokat/skakat av dom i vattnet, eller att man själv tänkt att \"-Jaja, den var så liten så den krokar jag av direkt.\" Då är det ju bara att vända båten och få tag på fisken så man kan hålla den i vattnet tills den kvicknat till. Varför skulle det vara skonsammare att kroka av fisken i vattnet, efter att till exempel ha fightat en fisk från kanske 20m djup och 40meter lina på trolling, istället för att försiktigt med blöta händer greppa fisken i sjärtspolen och låta den återhämta sig och återfå krafterna innan man släpper den. Då orkar fisken simma ner i djupet igen istället för att lägga sig på rygg omtumlad och och som Björn Blomqvist skrev \"Som längst flöt en av rödingarna hela 13 minuter innan piggnade till och simmade vidare\" Varför skulle det vara bättre att inte ta i fisken än att inte ge den en chans att piggna till?
Klockan 11:49, 28 Feb 2013

Arne.C. skrev...
Vad innebär förbudet?
Var inne på sommens FVO;s sida o läste om förbud mot vertikalfiske samtidigt som båtpimpel var ok. Nu undrar jag, vart går gränsen för båtpimpel/vetikalfiske? Har det med längden på spöt att göra? Har det med vilken sorts ekolod du har? Har det med vilket bete du har? typ jigg eller pirk. Har det med att göra om du har elmotor eller driver med vinden? Fiskar själv inte i sommen men blir lite fundersam när någon anonym trollingfiskare kan få ett helt fiskevårdsområde att få panik.
Klockan 20:24, 19 Dec 2012

perrap skrev...
Anamma ett Rekofiske...
...så spelar fiskemetoden ingen roll.
Klockan 22:46, 18 Dec 2012

Alex skrev...
fiska hur du vill så länge det är ansvarsfullt
Ständigt dessa motsättningar mellan olika tekniker. Låt folk fiska hur de vill men inför starka begränsningar och är väl egentligen självklart att förbjuda all typ av fiske under hela lekperioden. Inför regler om antal/storlek på krokar,och att man får klubba max 5 fiskar på hela året. Naturens resurser är inte oändliga och det är dax att sluta upp med frysfyllning.
Klockan 20:06, 14 Dec 2012

Björn skrev...
Bra av Fvof att de är försiktiga.
Under 1900-talet har de sydsvenska storrödingbestånden minskat i antal med 70 %. Enbart under det senaste decenniet har tre populationer försvunnit samtidigt som bestånden i Vättern, Sommen, Mycklaflon och Ören har minskat kraftigt (www.artdatabanken.se). Med anledning av ovanstående är det ur ett bevarandeperspektiv angeläget att kartlägga kvarvarande bestånds lekområden. Hösten 2006 och 2008 genomförde därför Länsstyrelsen i Jönköpings län i samarbete med Länsstyrelsen i Östergötlands län och Sommens FVOF en kartläggningav rödingens lekområden i Sommen. Av de totalt 33 inventerade leklokalerna kunde rödinglek konstateras på 7 platser i sjön. Spridning i vikt och längd var stor för de fångade rödingarna vilket tyder på att föryngringen tycks fungera. Den totala fångsten per ansträngning (F/A = fångade rödingar/antal fisketimmar) var dock låg och uppgick till blygsamma 0,07 vilket indikerar att den totala lekbiomassan i sjön är mycket liten.
Klockan 10:26, 14 Dec 2012

Anders skrev...
Årslistan
Väntar spänt på hur fiskeåret 2012 kommer summeras. Tror att topplistan för gös och till viss del rödning kommer se helt annorlunda. Synda att inte alla anmäler sina fiskar vilket skulle bidra till en ökad insikt i mängden fisk som fångas. När alla har så oeffektiva metoder så förstår man inte riktigt varför ingen vågar skriva varken vikt eller plats var fisken är fångad trots att alla som hänger på fiskeforum utöver C&R. Tror både trollingfiskare och vertikalfiskare är rädda att just deras sjö ska bli överexponerad trots att ingen tar upp fisken.
Klockan 20:40, 13 Dec 2012

Björn \"Carlo\" Karlsson skrev...
Kraftfulla åtgärder istället för förbud
Jag har fiskat en hel del röding på vertikalgrejer och vill i alla fall tro att jag har en viss kunskap i ämnet. Tekniken är enligt mig verkligen ingen ny fantommetod för mängdfiske. Däremot är det en fantastiskt spännande metod, som även tillåter återutssättning på ett skonsamt sätt. Merparten av fisken hugger 10-15 meter under båten, ofta t.o.m. grundare, och påverkas inte speciellt av någon trycksjuka. Jag har ägnat i stort sett all min fritid i år till detta fiske så det har blivit många fiskedagar. Av cirka 50 fångade rödingar i båten under året har jag misslyckat returnera en enda fisk. Denna hade krokats olyckligt i gälarna..Resten har utan problem simmat tillbaks efter en snabb avkrokning i håven och några snabba fotografier. Inte en enda fisk har flutit i ytan efter retur. Jag kan när som helst ta med mig någon från Sommens FVO ut på några dagas spännande vertiklafiske för att utröna effektiviteten i metoden. Men det är väl egentligen inte där problemet egentligen ligger. Problemet är väl mer att dom i styrelsen är oroliga för att fisketrycket eskalerar så mycket i sjön med denna populära metod att det därigenom blir en negativ påverkan på fiskebestånden. Vare sig metoden är effektiv eller inte. En sjö tål ju självklart inte hur högt fisketryck som helst, varken av vertikalfiskare eller trollare. Låt vertikalfisket fortgå men höj kortpriserna till samma nivå som trollingkorten så sänks nog det förmodade fisketrycket betänkligt. Den nya regeln med en fångad fisk var mycket glädjande att höra. Helt rätt beslut. Inför även en övre måttgräns både på öring och röding. Som "Sommen" skriver vore det väl även suveränt med en veckokvot. Reglera fisket med kraftfulla åtgärder istället för att förbjuda en speciell fiskeform som vertikalfiske, som dessutom är en skonsam fångstmetod, känns inte som rätt väg att gå. Men all respekt till de i Sommens FVO som verkligen värnar bestånden av dessa unika fiskar... Med vänlig hälsning Björn"Carlo" Karlsson
Klockan 19:33, 13 Dec 2012

CR skrev...
Återsättning
"Väl ombord mättes, vägdes och förseddes fisken med sändare", känns som att det kan påverka resultatet ganska mycket. Min erfarenhet talar för att det handlar mycket om att få tillbaka fisken i vattnet så fort möjligt. Helst avkrokning direkt i vattnet.
Klockan 14:42, 13 Dec 2012

Keskitalo skrev...
Få likheter
Björn: detta har få likheter med vertikalfiske. Ofta fångar vi fisken betydligt högre i vattnet. Båten står still. Fisken krokas loss i håven och returneras betydligt snabbare än vad trollingfiskare klarar normalt eller i synnerhet den här studien. Våra fiskar simmar samtliga ner omgående. Vore intressant med en liknande studie på vertikalöverlevnad. Högst troligt helt andra resultat.
Klockan 12:49, 13 Dec 2012

Björn Blomqvist www.outdoor.se/sportfishnews skrev...
En Vätterröding av tio dog vid C&R
Sommaren 2010 inleddes i Vättern utanför Hjo försök med C&R på röding. Länsstyrelsen i Jönköping var ansvarig för projektet med stöttning av forskare från Karlstad Universitet. Årets provfiske skedde i augusti. Hjobon Rolf var mannen som från sin snipa hankade upp 64 rödingar. Fiskar som fångades bottennära ca 30 m ned på drag via metoden djuplod/rigg. Vattentemp vid fångstdjup var ca 4 grader och ytvattnet noterades till 19 grader. Väl ombord mättes, vägdes och förseddes fisken med sändare (rödingen pejlades efter återsläpp) innan den släppets åter i vattnet. Det konstaterades att 1 röding av 7 var illa krokad eller blödde kraftigt. 1 av 3 spenderade mer än 30 sekunder i ytan innan den dök mot botten. Som längst flöt en av rödingarna hela 13 minuter innan piggnade till och simmade vidare. 1 röding av 10 dog. Röding som överlevde uppvisade normalt beteende inom några timmar efter återutsläpp. Sammanfattningsvis; Fångstdjup, krokning och drillningstid tycks påverka dödligheten och återhämtning. En stor andel av rödingen flyter vid återsläpp. Ofta lockas mås till platsen efter återsläpp. Dödligheten vid C&R är viktig att ta i beaktande vid förvaltning.
Klockan 11:04, 13 Dec 2012

Håkan Franson skrev...
Äntligen!
Äntligen ett sansat och väl formulerat svar av signaturen Sommen som jag dock i sedvanlig ordning tycker kan framträda med sitt riktiga namn. Jag inser och har insett problematiken runt detta men tycker ju fortsatt att det är något grumligt beslut men har som sagt valt att själv inte fiska sjön för att inte medverka till att en av våra vackraste fiskar ska ta skada. Det är ju glädjande att det inte är kris, men helt ok kan det ju inte vara för då skulle ju inte denna diskussion behövt att äga rum. Om vi alla kan samverka i fiskevårdsfrågor så tror jag att vi kan komma mycket längre än att kasta paj på varandra vilket jag verkligen försökt att undvika här. Jag kommer personligen att ta kontakt med Sommens FVO för att ge min syn på detta och för att hjälpa till att skydda och bevara rödingen samt att vara sakkunnig i frågor rörande vertikalfisket. Jag sätter därmed punkt för fler inlägg från min sida i detta och hoppas att ni förstår att jag inte på något sätt vill bidra till utfiskning av någon art utan tvärtom vill verka för ett hållbart fiske i framtiden. Jag har en mycket fiskeintresserad son och vill ju naturligtvis att även han ska kunna få njuta på vattnen under lång tid framöver. Om vi sportfiskare samverkar istället för att motverka varandra oavsett vilken metod vi väljer till vårt fiske kommer detta gå bra. Tack för ordet. Mvh Håkan
Klockan 21:17, 12 Dec 2012

Keskitalo skrev...
Sommen
Jag betalar självklart det pris som sätta i de olika vatten som finns. 500 kr per person och dag är inget problem vare sig för mig eller mina gäster. Vi lägger mycket mer pengar på resa och boende så där ligger inte problemet. Att se en bild tagen ur sitt sammanhang säger inte mer än själva bilden. Fisken i detta fall och alla andra fall där fisken ska gå i retur krokas av i håven och lyfts sedan varsamt upp för vägning och/eller ett snabbt foto. Jag har i inget dåligt samvete för den bilden/fisken du hänvisar till eller nån annan fisk som returnerats i min båt under denna säsong.
Klockan 19:01, 12 Dec 2012

Sommen skrev...
Replik
Svar till Håkan Franson: Jag tycker du verkar ha en väldigt sund syn på fisket och det ska du ha all heder för. Vi är dock lite oense i sakfrågan. Att Sommens röding skulle vara akut hotad är inte fallet, och det säger inte heller SFVO. Det är ju faktiskt detta hela denna diskussion handlar om: SFVO vill undvika att den blir hotad och det är därför man nu genom att under utredningstiden beslutat att förbjuda riktat vertikalfiske mot röding. Man vet helt enkelt för lite för vad 15 vertikalbåtar under högsäsong skulle göra för beståndet. För att använda ett gammalt uttryck har man försökt ”Mota Olle i grind”. Om trollingen var den ”nya” fiskeformen är jag helt övertygad om att samma sak hade skett med den. Skillnaden där är att man har decennier av statistik som bevisat att det finns en någorlunda balans mellan upptag och återväxt. Vi är helt överens om att ska det fiskas mot röding (öring) så ska dagsfiskekorten kosta 500:- Utan att vara insatt i hur denna utvärdering skall gå till hoppas jag att det är där man kommer landa. Jag är stark förespråkare för en veckokvot (även i Vättern). Hur det riktigt skall kontrolleras är jag däremot osäker på. Om korten kostade 500:- så tror jag till stor del vi löser min nästa punkt i detta inlägg som är riktat till guider (Keskitalo får föra deras talan idag eftersom han finns representerad här). Som tillägg så känner även jag en hel del trollare runt Sommen, faktiskt de flesta skulle jag tro. Av dom vet inte jag någon som hade ett bra år med en enda fisk över 5kg. Som svar på din direkta fråga om jag inte kommer fiske på Sommen nästa år så är mitt svar att det kommer jag definitivt att göra. Senaste säsongen hade jag för avsikt att inte ta upp någon röding/öring och gjorde det inte heller, samma gäller kommande säsong. Till Kristian Keskitalo: Hoppas du inte tar alltför illa upp nu men du får agera symbol nu för den typen av fiske som jag ska försöka illustrera. Sommen är ju som bekant en ganska liten sjö (åtminstone där det finns röding). Den är tom så liten att jag såg din båt vid ett flertal tillfällen i somras när jag var ute på mina trollingturer. Det gick heller inte missa dina utannonseringar som följande inlägg på din blogg illustrerar: http://bigcatch.se/folj-med-och-fanga-stor-rodingingen/ . Det är här det börjar bli problematiskt tycker jag. Att du tar ut 1500:- per person för att man får följa med i din båt och Sommen får tillbaka 100kr i fiskekort. Så som jag ser det finns det en anledning till varför det inte finns några trollingguider på Sommen idag: Det är för svårt och för dyrt så man väljer hellre någon annan sjö. Vertikalguidning på Sommen däremot verkar inte vara några problem. Hur ser du på om fiskekorten skulle kosta 500:- även för vertikalare? Detta problem med att man hårt utnyttjar en resurs är inte unikt för Sommen utan jag ser samma problematik med tex. Vättern/Vänern där det guidas friskt på. Man utnyttjar en del av allemansrätten till företagande och vinstintressen. Jag vet att detta var uppe i riskdagen för diskussion där även kommersiell bär- och svamp -plockning togs som exempel och om man skulle införa en speciell kostnad när man utnyttjar en gemensam resurs för företagande. Jag vet faktiskt inte om beslut har tagits i frågan men det låter som en utomordentlig idé tycker jag. Nu vet jag att en del guider ger en hel del bidrag till exempelvis ”mer lax i vättern”-projektet och all heder åt dom. Gör man en sökning här på FishEco på Sommen så får man även upp dig med en bild på en röding som jag misstänker är ganska långt ifrån minimåttet som i Sommen är 60cm: http://www.fisheco.se/news.php?modulID=2&newsID=2730 (om du inte har händer stora som dasslock). Det retar naturligtvis upp en sådan som mig. Även om den aktuella fisken gick i retur är det ingen bra grej att mitt på sommaren hålla upp en för liten fisk för att fotografera. Detta vet du naturligtvis mycket väl om.
Klockan 18:49, 12 Dec 2012

Keskitalo skrev...
Stefan
Vad du verkar känna mig väl? Eller inte...jag håller inte på med guidning för pengarna det vet dem som åkt med mig och du är uppenbarligen inte nån av dem. Jag gör det för att jag njuter av att se andra lyckas, så är det. Mina ev pengar kommer från annan verksamhet numera, som tur är...för att försöka leva på fiske är ingen lek det vet jag som försörjt familjen med detta under många år. All heder åt dem som mot alla odds orkar och lyckas!
Klockan 18:05, 12 Dec 2012

stefan skrev...
Så det är pengar som styr er guider....
Åk då till Landösjön.
Klockan 17:57, 12 Dec 2012

Håkan Franson skrev...
Sommen
Hej igen! Kul att se att debatten fortgår och att så många är engagerade. Beklagar att signaturen "Sommen" haft dåligt fiske. Nu är det ju så att inte alla trollare upplevt sånt fiske. Hur vet jag det? Jag känner ett par av dom och då är det helt andra resultat vi pratar om. Dom har ju fiskat sjön i massor av år och vet ju helt klart vad dom håller på med så det är ju inget märkligt med det. Men om vi lägger bort snacket om vilka som tar mest fisk och istället koncentrerar oss på kärnfrågan, Sommens bestånd av röding är hotat och behöver skydd vad gör vi då? Fortsätter vi fiska och tar på oss skygglapparna eller lägger vi ner vårt fiske och hoppas på att utvecklingen vänder och att vi åter får ett stabilt och livskraftigt bestånd i sjön. Jag tar mitt ansvar och fiskar inte sjön överhuvudtaget vilket jag anser att alla bör göra när läget ser ut som det gör. När beståndet åter är livskraftigt och kan fiskas ska samma belopp 500 kr/dag till fiskekort gälla för alla former av rödingfiske. Går dom pengarna till att bevara stammen av storröding så betalar jag gärna det. Har man en gång fått ynnesten att beskåda en röding av Jonas kaliber så vill man göra det igen, helt fantastiska fiskar. Så vad säger ni, kan vi enas om att låta Sommen vara ifred oavsett fiskemetod. Jag tar mitt ansvar, gör du?
Klockan 17:19, 12 Dec 2012

Keskitalo skrev...
Tjock tafs ok för gös
Hej Nicke, Trots ditt något "förnedrande" ordval ska jag berätta hur jag själv gör. Kan inte stå till svars för alla landets vertikalfiskare men så här fungerar det i min båt. Jag kör alltid 0,52 flourocarbon av bästa sort och har med denna klarat även 10 kilosgäddor denna sommar utan att ens vara nära tafsbrott. Finns goda skäl till grövre tafs och detta är bara ett av dem.
Klockan 17:17, 12 Dec 2012

Nicke skrev...
Vertikalt fiasko!
Ett litet råd till alla vertikalfiskare! Om ni ska kalla er för sportfiskare,så tycker jag att ni ska skärpa er när det gäller val utav tafsdimension!Det där att"gösen är kinkig" Fjollsnack.Gå upp i dimension,så slipper vi ha en massa storgädda och andra stora rovfiskar med avslitna beten i käftarna!Vill storfisken hugga,så gör den det oavsett 0,10 eller 0.40!Men det vet dom flesta som kan sin sak.
Klockan 17:07, 12 Dec 2012

Kristian Keskitalo skrev...
Det hemska med vertikalfisket
Jag känner igen denna rädsla för en ny metod. Det liknar den häxjakt som drevs mot trollingen när denna fick sitt stora genomslag i början och mitten av 90 talet. Idag är detta en accepterad metod i de allra flesta vatten och regler finns för att reglera uttaget. Detsamma borde egentligen gälla även när det kommer till vertikalfisket. Höj gärna kortpriserna för att få undan oseriösa personer. Sätt hårda regler för uttag i form av antal och min/maxmått. Se till att bevaka att regler följs. I värsta fall begränsa antalet dygns och årskort. Vertikalfisket har kommit för att stanna. Det var många år sedan som jag kände ett lika starkt sug av att komma ut på sjön, detta trots att ha jobbat med detta yrkesmässigt i många år med 220-240 fiskedagar per år! Vertikalfisket har ett spänningsmoment som saknas i andra fiskemetoder. Här kan du ofta se fisken och även en dag utan landade eller krokade fiskar kan vara en spännande dag! De som tror att det bara är att ösa upp röding eller gös har nog själva liten erfarenhet av metoden. I TV 4 sport under vintern kommer det ett par avsnitt om vertikalfiske där detta nog kommer framgå med smärtsam tydlighet. Sen är det så att alla metoder nästan utan undantag vissa dagar kan leda till fina fångster men det är ju inte metodens \"fel\" och de personer som inte kan hejda sig eller följa gällande regler ska självklart bort från sjön. Vertikalfisket är allt viktigare för hela sportfiskebranschen. Allt från tillverkare, grossister och redskapshandlare vittnar om en uppgång för sportfisket. Campingägare, stuguthyrare och butiker får sin del av kakan. Fiskevårdsområden säljer fler fiskekort vilket möjliggör andra fiskevårdande insatser. Guider såsom vi på Bigcatch och andra får mer arbete. Man ska också komma ihåg att många av oss som nu håller på med vertikalfiske tidigare var ivriga trollingfiskare men som nu hellre åker med ett spö i handen för att vi tycker detta är så spännande - och inte i första hand för att det ger oss mer fisk! Jag har tex flötmetat gös tidigare och haft helt otroliga resultat som det inte är lätt att komma upp till en bra vertikaldag. Jag har \"hur många dagar som helst\" i en trollingbåt och en sådan i rätt händer kan ge enorma resultat under rödingtrolling. Jag är för en dialog med de vattenägare och Fiskevårdsområden som är oroliga för denna nya metod. Jag berättar gärna om hur vi tex låter bli att fiska på gös som står för djupt då vi vet att återutsättning av gös fångad djupare än tex 10 m är väldigt svår. Jag tar gärna med intresserade ut för att visa hur vi vertikalar röding (och hur enkelt det INTE är) och då ser dessa att med vertikal krokas de flesta på ca 10 m djup vilket få vet om. Detta i sin tur förkortar fighten och förenklar återutsättning samt ger fisken en stor sannolikhet att klara sig. Tänk vad trevligt det vore om åtminstone vi sportfiskare kunde hålla sams... En fager tanke. Vi ses på sjön, Med vänlig hälsning, Kristian Keskitalo
Klockan 17:06, 12 Dec 2012

Stefan N. skrev...
?
Tråkigt att läsa allt detta men det finns lite sanning och konsekvens i hela detta tuvär, är själv från Norrköping och fiskar på de sjöar som är mest attrakterade i Östergötland ,, tuvär har det vissat sig att vissa metoder är lite bättre än andra och det märks på alla stora gösar som har dragits upp de sissta två år och det har aldrig kommit så mycket stora gösar på ett och samma år: JO VAD HADE VI FÖR METOD(VERTIKAL) samma sak vad gäller vad FVO har argumenterat angående vertikalfiske efter röding , som jag minns så skrevs det markabelt om metoden vertikalfiske efter röding! Samma sak som flera har beskrivit här är vi och många av oss trötta att vissa sjöar har reklamerats och reklameras för annons och för försäljningsbruk för göra reklam på fiskeutrusning utom sig att inte veta vilka konsekvenser det bär med sig tuvär. Det som är ännu tråkigare att vissa bloggare skriver in och ut om vertikal fisket från samma sjön hela tiden och metoden vertikalfiske. Ett undantag som jag inte fattar mig eller förstår mig i att en del av dessa människor som bloggar har trollat på ett visst sjö fast det råder fiskeförbud att trolla! Många av oss som känner till och vet allt detta klart vi är besvikna och förbannade hur sjöna har eksplonterats. ,Mvh Stefan Ny.
Klockan 14:31, 12 Dec 2012

Sommen skrev...
Röding
Observer Jag förstår helt klart vad du menar och din argument är giltiga. Men, det är knappast trollingfiskarna som tar beslut i dessa frågor. Finns det risk för överfiske är det klart att även trollare ska dra sitt strå till stacken. Det många missar är att vertikalfisket är under utredning och istället för att tillåta det under tiden så lägger man det på is (observera det inbyggda skämtet i meningen). 100 båtar i Sommen oj då skulle den tävlingen locka mer än Kållandsö och lax-cupen nu senast i Vättern tex. Eftersom det så få platser där rödingen finns i Sommen ser jag heller inge problem med detta eftersom betydligt färre båtar får plats på dessa områden. Bra med klirr i kassan lär det ge till SFVO vid en sådan tävling eftersom alla personer i båtarna måste ha fiskekort. De kommer väl till pass när projektet för att rädda nedströmslekande öringen i laxberg dras igång.
Klockan 09:42, 12 Dec 2012

Johnny skrev...
Bra skrivet
Kan bara hålla med Bamse och Sommen mkt bra skrivet.
Klockan 09:22, 12 Dec 2012

Observer skrev...
Trollingtävling?
Intressant och lite märklig diskussion att följa. Helt klart är att lokala trollingfiskare som länge haft "sjön för sig själva" nu blivit tillräckligt irriterade på tillresta vertikalfiskare och den publicitet sjön fått att man valt lite konstiga metoder. Man har valt att skriva ett anonymt brev till FVO där man uttryckt sin oro för beståndet. Här kan vi verkligen tala om att kasta sten i glashus och dessutom ett konstigt sätt att se på saker om man vill att sportfiske ska framstå som något positivt för alla? Ryktet går att det nu planeras motåtgärder mot denna lokala trollingmaffia som sannolikt kommer leda till totalt trollingförbud... Långt gångna planer finns nämligen för en storskalig storröding trollingtävling i sommar. Ska bli intressant att se hur många avelsrödingar som kommer klubbas när 50-100 proffsbåtar effektivt fiskar av vattnen i tre dagar.
Klockan 09:21, 12 Dec 2012

Sommen skrev...
Min syn
I somras körde jag 11 trollingturer på Sommen (mitt hemmavatten) och på dom turerna fick jag en enda godkänd fisk (som gick i retur tro det om nill). Nu är det möjligt att jag är riktigt usel på att fiska och att säsongen allmänt var väldigt dålig. En vanlig dag på Sommen ser man kanske ett par andra trollingbåtar, en dag med många båtar kanske runt 5-6. Vertikalfisket fullständigt exploderade förra sommaren och det var inte ovanligt att det låg 10-15 vertikalbåtar och hovrade på de klassiska rödingplatserna. Det är enligt mig främst här problemet uppstår. Ett trollingkort för en dag kostar 500:- och kräver en hel del utrustning vilket gör att fisketrycket automatiskt hålls någorlunda i schack. 100:- per dag kostar motsvarande kort för att få åka ut och vertikala. Det är helt naturligt att SFVO vill utvärdera hur man kan hantera detta. Egentligen vill jag inte ge mig in i en diskussion gällande de olika metodernas effektivitet eftersom jag tycker det är underordnat fisketrycket. MEN, är det någon som påstår att trolling efter gös är mer effektivt än att vertikala på gös? Av de stora rödingarna som tas varje år i Sommen och speciellt senaste året hur togs dom? Mig veterligen kom det inte upp en enda röding på 5+ på trolling men flera på pimpel och vertikal. Det sammantaget ger naturligtvis FVO ingen annat val än att kolla på detta innan det är för sent, ge dom lite credd istället för att de värnar om fisken och tar snabba beslut.
Klockan 09:14, 12 Dec 2012

Bamse skrev...
Röding
Det ä inte vertikalfiske i sig som ä största faran för sjön utan antalet båtar som för en väldigt billig peng kan åka ut och fiska röding, och ni som påstår att trolling ä effektivare på grov röding så tycker ja ni ska kolla upp fakta. Hur många över 5kg kom upp på trolling iår? Och hur många fick vertikalarna upp bara de sista månaderna?
Klockan 08:16, 12 Dec 2012

Tommie skrev...
Trams
Vilka skitnödiga kommentarer!!!
Klockan 22:34, 11 Dec 2012

Håkan Franson skrev...
Trolling vs Vertikal
Något mycket intressant vore ju att ta två trollingbåtar och två vertikalekipage och köra i samma område ett par dagar och sen jämföra fångsterna. Man kan ju även då i samma veva kontrollera hur returerna går. Det är väl något Sommens FVO kan testa om dom nu tänker göra en utvärdering. Fairplay ska råda med kontrollanter i båtarna som är kompetenta fiskare själva som ser till att alla gör sitt bästa för att få fisk. Kan också utföras 3-5 ggr under året så utesluter man turfaktorn. Vill man se konkreta fakta så tror jag denna modell skulle kunna vara något. Har ni andra förslag?
Klockan 22:24, 11 Dec 2012

Skalman skrev...
Precis...
Genom att förbjuda vertikalfiske...! Fin utredning Case closed
Klockan 21:46, 11 Dec 2012

Andreas skrev...
C&R
Skalman: Det är väl just det de ska försöka utreda?
Klockan 21:44, 11 Dec 2012

Skalman skrev...
Trolling och C&R
Undrar om någon av dessa 2 granna fiskar fortfarande simmar i Sommen? http://www.thmtrolling.se/rekord.html Undrar även om Sommens FVO vet hur en röding fångad på 30 m, snabbt uppvevad mot trollingfart och sedan återutsatt i sommarvarmt vatten mår...? Fundera på det du Lille Skutt!
Klockan 21:28, 11 Dec 2012

Andreas skrev...
En fråga...
Rikard: Har du själv trollingfiskat mycket på Sommen? Tänkte eftersom du VET att det är svårare att få rödingen på vertikalfiske än på trolling... Nu har ju FVO sagt att man ska utreda detta och även försöka utreda överlevnadsgraden vid C&R, vilket jag ser mycket positivt på!
Klockan 21:05, 11 Dec 2012

Rikard @ fishseekers.se skrev...
Vad är det,
som folk inte förstår i debatten? Ingen argumenterar FÖR att man ska få ta upp mer fisk. Ingen påstår att man inte ska värna om sina vatten. Alltså gott folk, läs igenom inläggen ordentligt innan ni fattar tangentbordet med fingrarna. Det som jag Håkan, Mattias med flera argumenterar MOT är det faktum att man skjuter undan en fiskemetod som många inklusive mig själv VET är svårare än t.ex. trolling. Det är ett bonnfattat beslut som enligt mig är helt korkat. Ni andra som väljer att kommentera i debatten bör antingen gå en kurs i svensk grammatik eller sluta kommentera, hur mycket jag än försöker kan jag inte koppla ihop det vissa skriver. Hur tror ni folk ska förstå er eller ta er seriöst?? Ni andra som öser beröm mot beslutet, kan ni ge ett seriöst argument mot varför trolling ska tillåtas under tiden som vertikalfiske banlyses?? Mvh Rikard
Klockan 18:16, 11 Dec 2012

Mattias Svensson skrev...
Ytterligare ett svar..
Jag vidhåller att det är ett patetiskt beslut som inte bygger på någon som helst verklighetsförankring. Som Håkan Fransson skrev så används ekolodet lika mycket till trolling som till vertikalfiske. Du ser vart fisken är och på vilket djup och kan presentera fler beten för ett större antal rödingar än om du vertikalfiskar där du endast kan använda ett bete och bara har den i vattnet en kort stund och framför en fisk. Vilken metod tror ni är effektivast och fångar mest fisk? Har man nu en baglimit på 1 fisk så skiter det ju sig direkt om du får fisk på flera spön samtidigt vid trolling och 2 rödingar eller fler sitter tokigt krokade, vid vertikalfiske kan man sluta att fiska efter en dödad röding om man nu vill eller måste ta död på en. Jag bor 50-60 mil från sjön men vill ändå säga vad jag tycker då jag brinner för god fiskevård. Totalförbjud fisket om rödingen är hotad, men diskriminera inte en fiskemetod som inte utgör något hot jämfört med t ex trollingen..
Klockan 15:17, 11 Dec 2012

Björn skrev...
FVOF får bestämma i princip vad som helst så länge det inte strider mot andra lagar
Inget fiske med motor, trollingförbud, max 1 spö, endast konstgjorda beten, endast flugfiske, endast enkelkrok, endast flytlina med maxstorlek på krok,max 1 fisk/person/dag, endast fönsteruttag, osv...Alla dessa egna regler är det som sportfiskare bara att finna sig i. Ett fvof som är rädda om sitt unika storrödingbestånd sätter säkert sin röding före besökande fiskare. Sydliga storrödingbestånd ska vi vara mycket försiktiga med. Finns alltid en risk att hiva upp rödingar från stora djup oavsett fisketeknik. Hellre försiktiga åtgärder tidigt än totalfredningar försent.
Klockan 14:58, 11 Dec 2012

Ruben steensson skrev...
Vertikal fiske
Långt ifrån alla kan sköta fisket, bor bredvid en gösrik sjö OCH jag har sett folk som fyller båten med fisk. Och de blir bara fler.
Klockan 13:14, 11 Dec 2012

annanym skrev...
snel hest
Dät kansje kan va läjte möcket folk som nite kna stava rodentligt och gerna har littte svvårt av dne anlendningennn att fröa farm sitt bödskapp?
Klockan 12:52, 11 Dec 2012

Håkan Franson skrev...
Lugn...
Henrik: Jag är kolugn:-) Men att jag inte gillar att folk inte kan debattera i eget namn, det står jag för. Sen måste folk förstå att jag inte retar mig på att Sommens FVO vill värna rödingen, det är ju mycket bra men att bara rikta in sig på en fiskeform som dom inte har koll på utan går på hörsägen, det är mindre bra. Det är därför jag vill bjuda ut dom på en tur så dom får se hur det går till. Och är rödingen hotad, då är det självklart att allt fiske efter den förbjuds, det tror jag vi alla kan enas om. Jag har ju även hyllat Henry här som fick till beslutet att bara en laxfisk får tas med hem, det är säkert några som gnisslat tänder över det tyvärr. Sommen är en fantastiskt vacker sjö i mitt närområde som naturligtvis ska ha det skydd den behöver det är jag den förste att skriva under på men då ska alla dra sitt strå till stacken. Jag kommer personligen inte fiska den sjön med några metoder nästa år och tycker att alla som värnar den sjön gör likadant.
Klockan 11:13, 11 Dec 2012

Henrik skrev...
Hej
¨Det är var och en om man vill skriva sitt riktiga namn, kannse vissa vill vara anonnonyma och vill vara litte hemliga , men jag förstår inte vad är det som hör inte i debbater som jag ser och fler att det är ett lungt debatt och ingen dålig stämmning här så Håkan fattar inte vad är som retar dig så mycket på Sommens beslut ,bör man inte införa kannse flera beslut på den sjön som vi bedriver vårt vertikalfiske och tycker du inte att sjön är litte hårt fiskat på många sett ? Ingen dålig i detta och inget illa menat så du inte upfattar mig fel på nån annat sett..
Klockan 10:17, 11 Dec 2012

Håkan Franson skrev...
Anonyma debattörer får inga julklappar!
Hallå "chefen"! Antar att även du inte fiskar i Sommen nästa år eftersom du värnar starkt om rödingen. Jag kommer inte att göra det. Annars kackar du nämligen i eget bo som det heter. Sen tycker jag och har alltid tyckt att det är en ynkedom att inte kunna stå upp för sig med sitt eget namn när man debatterar på olika forum. Man skriver sitt fullständiga namn, hur svårt kan det vara? Att använda olika löjliga alias hör inte hemma i debatter. Det är så jag ser på det, gärna svar på det!
Klockan 09:54, 11 Dec 2012

Chefen skrev...
Tomten kom tidigt i år!
Det här är det bästa som kunde hända våra kära Sommen rödingar.
Klockan 08:31, 11 Dec 2012

J skrev...
Kunskaparen
Den kvoten väl ändå lite äpplen och päron. 1.2 kg torrt ger 1 kg vått, intressant blir det väl först om vi kunde få veta vad våtvikten är på mängden foder det krävs för att producera 1 kg Lax?
Klockan 07:59, 11 Dec 2012

Kunskaparen skrev...
Dessa fördomar...
Varför kan inte folk bara titta på faktiska förhållanden innan de tar förhastade beslut? Det här är ju precis som med frågan om den odlade laxen i Norge, där alla tror att det fortfarande går åt ett par kilo torrfoder per kilo odlad lax. I själva verket är odlingen nu långt mer effektiv än exempelvis köttproduktion för "at det trengs langt mindre fôr for å produsere laks enn det gjør for svin eller broiler. Mens 1,2 kilo tørrfôr gir ett kilo laks, må det mellom 2,2 og 2,4 kilo tørrfôr til per kilo svin eller broiler." Att sportfiskarna ser odlingen som något negativt, istället för att tacka för ett vettigare alternativ till exempelvis den baltiska östersjölaxen, som dessutom utgör rena hälsofaran, är inget annat än ett mysterium. Varning! Läs inte artikeln nedan om du inte är beredd att få dina fördomar på skam. Till exempel brukas det i princip ingen antibiotika längre, något som fortfarande anförs som ett av de främsta argumenten mot laxodling. Källa: http://www.imr.no/nyhetsarkiv/2004/august/vil_avlive_myter_om_oppdrettsfisk/nb-no
Klockan 23:35, 10 Dec 2012

Henrik skrev...
?
Ett fråga , hur skulle det funka i praktiken att vertikala och trollings fiska på ett och samma vatten, änligt mig och mindre vatten som i Östergötland! FVO har sinna anledningar på att införa vissa åsikter och jag själv håller med de, man har märkt att vissa vatten har utnyttjas rejält och är i stort princip litte överfödiga på folket från alla håll , personligt tycker jag att FVO menar inget illa om detta och på ett sett förstår man de okså att de är rädda att vissa metoder är litte mera metodiska än andra ,, Ett stort problem som vi bör diskutera alla där vi bedriver var vertikal fiske och det är få stora sjöar och som vi alla vet att de vatten kommer att bli trötta till slut vad kan vi göra i framtiden och vidare och bör göras att de ska inte bli överfiskade på folk och fiska när är det lek på vissa grynnor,, vissa sjöar där vi bedriver var vertikal fiske har ett fiskeförbjud på trolling och tuvär finns det inga gränser för vissa..
Klockan 22:33, 10 Dec 2012

Dan Forsberg skrev...
Bra med återhållsamhet
Jag tror faktiskt att sommens FVO har en sund grundinställning, men att de här har lagt ett beslut grundat på okunskap. 1 fisk per person/båt borde gälla på fler vatten, vi fiskar inte för köttets skull, det är en kulinarisk bonus. Hur den där fisken sedan hamnar i båten torde vara irrelevant, men det är märkligt att det är just vertikalfisket som får stryka på foten. Jag tycker att du Håkan, som är väl insatt i metoden - precis som du skriver- skall ta med FVO ut på en prickskyttetur för att upplysa dem. Vid pelagiskt jiggfiske kan man selektera bort fisk som står för djupt för att överleva en återutsättning - det går inte vid trollingfiske! Båda metoderna har sin charm, men vilken som är effektivast beror helt på förutsättningarna. Det intressanta är att det pimpelfiske som bedrivs i sjön är mycket snarlikt vertikalfisket, men utan ekolod i de flesta fall - detta omfattas inte av de nya reglerna. Kan det vara så att det är elektroniken som skrämmer gubbarna i FVO?
Klockan 22:22, 10 Dec 2012

Jan O skrev...
...hoppas på sunt förnuft
Måste nästan ge mig in i detta. Som idog vertikalfiskare med mycket växlande framgång så vill jag verkligen tro att detta beslut är grundat på okunskap och omsorg om fisken. Om Sommens röding tål att fiskas på eller inte är jag för dåligt insatt i men en högst relevant fråga. Men, att banna vertikalfiske i tron att det är för effektivt och samtidigt fortsätta att tillåta trolling är fel väg att gå. Det tror jag nog att Sommens FVO kan förstå, speciellt om man lyssnar på sansade och skickliga sportfiskare som Håkan Fransson som är mycket väl insatt i båda metoderna. Det finns nog plats för både trollare och vertikalare. Det viktiga är nog att det inte urartar i pajkastning och prestige.
Klockan 22:00, 10 Dec 2012

Tobias Fränstam skrev...
Akut utrotningshotad art
Vad det gäller rödingen i Vättern så är den inte särskilt hotad längre, det finns extremt mycket röding i sjön. Allt efter att man infört nya fiskeregler med fredningsområden vilket indirekt förbehållit arten för sportfisket. En välriktad åtgärd som fick beståndet att hämta sig rekordartat. Denna reglering känns däremot endast märklig och är förmodligen bara satt av en FVO styrelse som ogillar vertikalfiske.
Klockan 22:00, 10 Dec 2012

Jönköping skrev...
Felaktig länk
Länken går till rapport om tillståndet för rödingen i Sommen. Finns på Länsstyrelsen i Jönköping. Bra med lite underlag i debatten.
Klockan 21:42, 10 Dec 2012

Jönköping skrev...
Bra att veta
http://www.lansstyrelsen.se/jonkoping/SiteCollectionDocuments/sv/publikationer/2009/2009_16.pdf
Klockan 21:40, 10 Dec 2012

Håkan Franson skrev...
Förbud!
Det kan man ju stilla undra som du skriver Jocke, men med sunda regler kan nog fisket få fortgå iallafall på Vättern där populationen enligt alla samstämmiga rapporter talar om en stark uppgång efter att fisken fredats på de största lekområdena. Det är väl ingen sann sportfiskare som vill fiska ut en art, det säger ju sig själv. Men är det kris så förbjud då allt fiske som Mattias propagerar, ta inte bara bort en fiskeform utan förbjud alla. Trollingfiske efter röding går ju till enligt samma princip som vertikalfisket. Leta upp fisken med hjälp av ekolodet, cirkla sen runt över fiskarna och vinscha riggarna upp och ner. Man följer ju allt som sker på lodet så principen är ju densamma. Fördelen där är ju dock att man har fler spön och ofta hugger det ju på fler spön samtidigt vilket får den förståndige att förstå att fångsterna antalsmässigt blir större, jag vet eftersom jag förr var en av dom som trollade mycket efter röding. Jag kom ihåg när stormen mot trollingfiske drog som hårdast, jävlar vad det gapades om rovfiske. Nu är det komiskt nog trollare som gapat över vertikalfiskare vilket jag tycker drar ett löjets skimmer över det hela. Jag tror vi alla kan samsas på vattnen med sunda regler. Mvh Håkan
Klockan 21:23, 10 Dec 2012

Rikard @ fishseekers.se skrev...
Nej, det underliga ÄR...
hur man som totalt erfarenhetslösa, ignoranta och framförallt inkompetenta kan införa en regel mot en fiskemetod som redan bevisligen är oerhört svår att bemästra. Genom att förbjuda en fiskemetod och tillåta en annan som dessutom skadar och är mycket mer effektiv är bara... ja korkat... Vad jag förstår så vertikalar man ju inte först och främst för att det är effektivast efter röding utan för att det är fruktansvärt roligt att fightas med dessa bestar. Det är en sak som många missar i poängen, många tycker det är spännande att meta medans andra tycker det är oerhört spännande att se en fisk stiga mot sitt bete på ett ekolod. Jonas, jag vet inte vem du är eller vad du vill få ut med dina inlägg du gör här och där när det gäller vertikalfiske. Du verkar däremot inte ha några problem att spy galla över detta sätt att fiska. Min fråga är då hur mycket du själv egentligen har utövat den här sortens metod? Du måste vara en riktigt skicklig mästare som gärna får lära ut ett och annat till mig om du påstår att det är enkelt! Till Jocke, Är ingen forskare och har inget konkret belägg för det som komma skall men talar rakt ifrån egen erfarenhet. Jag har dom senaste åren gjort kanske 8 ordentliga besök till Vättern i jakt på storlaxen. Min erfarenhet är dock inte att rödingen är så \"akut utrotningshotat\" som många beskriver. I snitt landade vi 5 ordentliga rödingar per pass utöver dom laxar som vi fick, och då riktade vi heller inte fisket mot just röding. Tycker precis som Håkan här nere skriver att beslutet om att ta upp 1 fisk istället för 2 är riktigt bra vilket även borde förbättras i många andra sjöar. Att förbjuda en oerhört svår teknik efter röding såsom vertikalfisket är bara, som jag skrev korkat! Mvh Rikard
Klockan 21:20, 10 Dec 2012

Jocke skrev...
Det underliga är...
..att man tillåter fiske alls på en akut utrotningshotad art... Citerat från Rödlistan: "Enbart sedan början av 1990-talet har tre populationer dött ut, samtidigt som bestånden i Ören, Myklaflon, Sommen och Vättern minskat kraftigt. Storrödingen påverkas negativt av nätfiske, sportfiske (trolling), försurning, predation från gädda samt av konkurrens från lax, sik och siklöja. "
Klockan 20:54, 10 Dec 2012

Mattias skrev...
Patetiskt!
patetiskt att diskriminera en fiskeform såhär. Folk tror pelagiskt fiske är lätt och det bara är att håva upp fisk. Samtidigt får folk åka runt med flera spön och trolla. Vilket är effektivast? klart det är effektivare att åka runt med flera spön än att fiska pelagiskt vertikalfiske där man knappt har betet i vattnet. Patetiskt minst sagt att diskriminera en fiskemetod, inför då hellre att man som här får ta med sig en fisk i land, men varför ska man då inte få fiska vertikalfiske? Lika bra att förbjuda allt fiske då kanske?
Klockan 19:59, 10 Dec 2012

Håkan Franson skrev...
Lättfiskat?
Hej Jonas! Har du vertikalat efter röding? Det har jag, 5 turer till Sommen.40 timmars fiske. Fick en röding på 2 kg. Så lätt är det. Det är betydligt lättare att få fisk på trolling där, rätt ska vara rätt! Ett grumligt beslut där en fiskeform diskrimineras mot en mer effektiv form att fiska röding. Men jag tar gärna med FVO ut i båten så dom får se med egna ögon hur det går till. En stor eloge till Henry Hermansson dock som fick till beslutet att bara en laxfisk får föras iland, bra Henry!
Klockan 19:43, 10 Dec 2012

Petter skrev...
Tar sitt ansvar
Bra att Fvo tar sitt ansvar för den unika rödingstam som finns i sjön. Har dock inget emot vertikalfiske då jag vertikalar själv.
Klockan 19:32, 10 Dec 2012

Jonas skrev...
Hej
Bra att ni börjar fatta hur det är efektivt ! och lätt fiskat!! Som Håkan brukar kommentera nej det är svårt ,,att pelagiskt fiske,, ska vara mycket svårt!! Skämms på är och detta metod! Fiske ska ínte vara för lätt..
Klockan 19:18, 10 Dec 2012

Fisk skrev...
CR
de e väll bara att införa C&R röding mellan x cm - xx cm ?
Klockan 18:42, 10 Dec 2012

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 138 Nästa SistaInformation till föreningar och medlemmar i Sportfiskarna!

Information till föreningar och medlemmar i Sportfiskarna!

Notiser Sportfiskarnas ledning kommenterar Coronasituationen. Man kan konstatera att fiske är bra för alla under sjukdomstider...

Inga kommentarer
Han gör det igen - Ny gösplussare för Tommy Blomander!!!

Han gör det igen - Ny gösplussare för Tommy Blomander!!!

Vertikalfiske Man undrar verkligen hur han bär sig åt! Ännu en galet imponerande fisk för Tommy Blomander å jakten på 13+ går vidare...

Inga kommentarer
Garmin® lanserar quatix® 6, en marin smartwatch med GPS, förbättrad uppkoppling och större skärm!

Garmin® lanserar quatix® 6, en marin smartwatch med GPS, förbättrad uppkoppling och större skärm!

Press/ reklam Garmin presenterar idag quatix 6, nästa generations marina smartwatch med GPS som är speciellt framtagen för livet på vattnet...

Inga kommentarer
Regnbågsfiske Kosta - fiske både för nybörjaren och för den erfarne!

Regnbågsfiske Kosta - fiske både för nybörjaren och för den erfarne!

Fluga Peter Svensson på nya äventyr! Tillsammans med Andreas Olsson, Flugfiskaren i Småland, jagas regnbåge på nya vatten...

Inga kommentarer
Vill kunna använda friskvårdsbidrag till fiske!

Vill kunna använda friskvårdsbidrag till fiske!

Eko/ Miljö Mycket bra idé! Sportfiske ska självklart omfattas av friskvårdsbidraget! Nu uppvaktas skattemyndigheten för en ändring...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.