+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Gäddspinnare, så gör du dem, del 3.
Gäddspinnare, en rosa är grym på våren...
Fotograf: Gunnars

Gäddspinnare, så gör du dem, del 3.

Gäddspinnare, så gör du dem, del 3.
Bocka tråden. Klicka för stor bild.
Foto: BG

Gäddspinnare, så gör du dem, del 3.
Färdig ögla. Klicka för stor bild.
Foto: BG

Gäddspinnare, så gör du dem, del 3.
Kympplast på. Klicka för stor bild
Foto: BG

Gäddspinnare, så gör du dem, del 3.
Delarna på plats, kulor mm. Klicka för stor bild.
Foto: BG

Gäddspinnare, så gör du dem, del 3.
Färdig för hår, flash mm. Klicka för stor bild.
Foto: BG

Nu kommer vi till själva tillverkningen del 1

1. Tag med en platt tång tag ca 4 cm in på tråden. Böj tråden runt så att den ligger jäms med.

2. Fatta tag med en kraft tång 1 cm in så du har 3 cm till att linda runt, Böj nu dom 3 cm så att de står 90 grader.

3. Linda nu dom 3 cm runt skaftet. Jag brukar använda en polygrip. Ju fler varv det blir desto bättre.

4. Sätt nu krympslang på skarven och värm den så att den är skyddad. Detta behöver du inte göra, men det blir bra mycket snyggare.

5. Plocka nu på de delar du ska ha. I detta fall metallkula, spinnarbyglar och blad, två kroppar, metallkula och blykula. Obs se till att avstånd mellan blad och kropp är minst en bladlängd.

6. Asluta spinnaren på samma sätt som du började.

7. Sätt på krok och krympslang och värm så att krok och spinnare sitter ihop. OBS! Om du gör en spinnare med kjol är detta ett MÅSTE. Annars kommer kroken trassla ihop sig med håret. 

Med dessa steg har du gjort en spinnare som fungerar utan "kjol". Exempelvis kan du sätta på en "tailad" krok eller en krok som du binder en stor toffs på, och du har en Bucktail spinnare. Du kan lika gärna ha ett större blad istället för två.  

Taktiker

Hur bygger jag effektivast säsonganpassade spinnare och hur fiskar jag dem?

Stora spinnare är effektivast när det är ganska varmt i vattnet och det gör inget om det är grumligt. Ta då in dem i hastigt tempo. Att tokveva i igenväxta vikar, samma vikar man ofta åker förbi för att man är så trött på ogrästet, brukar vara riktigt roligt i slutet på augusti när inget annat fungerar. Till det här fisket rekommenderar jag spinnerbaits. Du hela tiden total kontakt med spinnaren, så huggen är grymt brutala. Ett haspel spö på upp till 100 gram står som en båge av spinnaren, och lägger du dessutom till en riktigt retad gädda så ger det definitivt mersmak.

Vårfiske. Så länge som det är kallt i vattnet så brukar jag försöka få mina spinnare att gå så sakta i vattnet som möjligt. Så väl före som efter lek brukar det vara bäst med en spinnare som går långsamt, dvs med stor sked typ Monster Flute Blade eller Magnum Willow Blades storlek 6 och uppåt. De få gärna vara tailade och ha lite bly så att dom går grunt. Denna taktik brukar fungera ganska lång in på våren när tempraturen stiger i vikarna.

Sommar gädda. När vattnet har blivit varmare och gäddorna söker sig till djupare vatten brukar jag söka dom på 3-10 meters djup, gärna på kanter och platåer. För att fiska djupt med spinnare använder jag mer bly och gärna Willowleaf Blade (avlånga, smala blad storlek 6-8) då de gör mindre motstånd i vattnet. Dessutom kan man veva dom ganska snabbt.

Sensommar och höst. Sensommar och höst är den bästa tiden för spinnare. Den här tiden ska man prova att tokveva, då gäddorna är snabba pga värmen i vattnet. Jag brukar rikta fisket mot grynnor och vassar där det ligger ett djupkant framför. En snabbt fiskad spinnare fiskad vid en grynna brukar nästan alltid få en gädda att stiga från deras platser i sjögräset. För det här fisket brukar jag använda Monster Flute Blade, Magnum Willow Blades eller Colorado blade, storlek 6 och uppåt. Gärna två blad om man använder Colorado blade och mycket bly. Någonting som man gärna åker förbi och därmed missar är igenväxta vikar. Man kan få ett rally som man inte trodde var möjligt om man använder Spinnerbaits, dessa är otroligt bra redsakap för att komma åt gäddorna i sjögräset o naten, som man med annars inte kommer åt.

Sen höst och vinter. Denna period brukar gäddan stå djupt igen och följa det varma vattnet om den kan. Man ska inte missa att fiska i åar och åmynningar mot vintern - ofta kan det stå mycket gädda på samma sträcka.

To be continued

//Bo Gunnars +FishEco 

Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 136 Nästa SistaTropisk fisk ska odlas i Aspa bruk - och säljas till matbutiker!

Tropisk fisk ska odlas i Aspa bruk - och säljas till matbutiker!

Eko/ Miljö I sommar kommer man att starta ett pilotprojekt med odling av fisken Tilapia i bassänger som värms med spillvärme från massabruket i Aspa...

Inga kommentarer
En fisk att minnas -Så gick det till när megaöringen fångades från isen!

En fisk att minnas -Så gick det till när megaöringen fångades från isen!

Vinter En fisk vi aldrig glömmer! Sebastian Wimans fantastiska ismetade brunöring, kanske den största fånga på metoden någonsin...

Inga kommentarer
Sportfiskarna - Mer verksamhet med nytt inspirationsmaterial!

Sportfiskarna - Mer verksamhet med nytt inspirationsmaterial!

Eko/ Miljö Sportfiskarna har tagit fram ett mycket omfattande och nytt inspirationshäfte för ungdomsledare, "Fiska med barn och ungdomar". Materialet kommer att bidra till mer verksamhet bland anslutna föreningar...

Inga kommentarer
Nytt samarbete rensar haven från 100 000 ton plast!

Nytt samarbete rensar haven från 100 000 ton plast!

Eko/ Miljö Hand in Hand och Håll Sverige Rent har fått 22,9 miljoner från Svenska Postkodlotteriet! Det satsas i projekt att skapa 4000 småföretag som förbättrar försörjningsmöjligheter för utsatta människor i Indien och Kenya...

Inga kommentarer
Misstanken - Invasiv fiskart muterar på Västkusten!

Misstanken - Invasiv fiskart muterar på Västkusten!

Eko/ Miljö Svartmunnade smörbulten verkar sprida sig mot öppet hav! Ett beteende man inte väntat sig. Frågan är om smörbulten nu muterar...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.