+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Catch And Release - Detta behöver du.
Ett av de bästa ögonblicken med sportfisket är återutsättningen.
Fotograf: Elis Wessmark

Catch And Release - Detta behöver du.

C&R breder ut sig allt mer. Några är dem som fortfarande kämpar emot, men de flesta känner till glädjen, skönheten och den fantastiska känslan som infinner sig, när en riktigt stor fisk simmar hem igen. För dig som är redo att ta klivet in i 2011, följer här ett antal produkter som kan hjälpa dig att återutsätta fisk på ett snabbt, smidigt och skonsamt sätt.

 1. Avkrokningsmatta.
Att släpa upp en stor fisk i grus, sten, snö eller på en skitig båtdurk, är inte att föredra. Fiskar har ett slemskikt som är livsviktigt för dem, och tänker man sätta tillbaka fisken bör man vara rädd om det. Det finns en uppsjö olika avkrokningsmattor idag. Inom karpfisket återfinns en mängd olika varianter som är väl vadderade, flyter, går att blåsa upp, fälla ut, fylla med vatten etc. Det finns även enklare mattor med ett skyddande ytskikt, som rullas, eller viks ihop. Den enklaste formen av fungerande avkrokningsmatta torde vara ett liggunderlag, vilket fungerar utmärkt i många fall. Det man bör tänka på är följande. En avkrokningsmatta fungerar ofta bra som sittunderlag till dig själv, om du sitter skönt, ligger fisken likaså. Glöm inte att fukta mattan innan fisken läggs på den, slemskiktet fastnar väldigt lätt på torra ytor och dras av från fisken. Mattan bör vara storleksmässigt anpassad för den fisk man ämnar fånga. Till gädda bör man ha en matta som står i längdmässig paritet med gäddans, en matta omkring 120cm+ är alltså att rekommendera. 


En fin vänergädda krokas säkert, snabbt och skonsamt av på avkrokningsmattan.

2. Vågsäck/weighsling
De flesta som fångar en stor fisk på våra breddgrader är intresserade av att veta dess vikt. Att väga en fisk genom att hänga den med vågkroken i käkvinkeln, är verkligen något alla bör undvika. Fiskar är skapade för sitt ”viktlösa” tillstånd i vattnet. Hängandes och utsatta för gravitationens krafter så trillar deras inre organ nedåt i kroppen. Det är därför fullkomligt rimligt att man väger fisken liggandes i ett horisontellt läge. Är du ute efter en budgetvariant, så fungerar en helt vanlig Ikea-kasse för fem kronor allt som oftast väldigt bra att väga fisken i. Kom bara ihåg att blöta precis som med avkrokningsmattan. Ibland, om du har riktig tur, så räcker inte en Ikea-kasse till riktigt. En riktigt lång fisk måste då knölas ned i påsen, vilket inte alltid behöver vara så skonsamt. Då är det inte fel att vara utrustad med en vågsäck eller en weighsling, en slags nylonvagga i vilken man väger fisken. Det finns även här ett myller av olika storlekar och varianter, prisklasser och märken. Jag tycker man gör vettigast i att välja en storlek man tycker passar. Det är också en fördel om produkten är lätt att packa och bära med sig. Fiskar man t.ex. stor gädda, ja då kan man med fördel ha en 120cm+ lång vågsäck eller weighsling.


En Weighsling över axeln, i den ligger allt som behövs för C&R.


3. Karpsäck / Piketube
Ibland befinner man sig i en sådan situation som både är fantastisk, men även stressig och panikartad. Man har fångat sin drömfisk, och i sin hand har man nu en riktigt stor fisk som man vill väga, mäta och fotografera. Befinner man sig då i en båt och det går lite sjö kan detta vara ett rejält gissel, speciellt om man är ensam. Har man då relativt nära till land, är det ett alternativ att försöka transportera sig och fisken dit så fort det bara går. Detta innebär att man behöver säcka fisken i vattnet under en tid. Vanligtvis använder man en så kallad karpsäck, då det i karpfisket är vanligt att man säckar fisken medan man gör i ordning all annan utrustning så som avkrokningsmatta, tänger, kamera etc. En karpsäck fungerar vanligtvis utmärkt även till gäddor, men det finns en risk att gäddan rullar in sig, fastnar med tänderna i och t.o.m. kvävs i en karpsäck om oturen är framme. På marknaden idag finns så kallade piketubes, som helt enkelt är ett ”rör”, ca: 30cm i diameter, tillverkat i ett nylontyg som släpper igenom vattnet genom massor av små hål. ”Röret”, eller tuben, är oftast ca: en och en halv meter lång och har en längsgående dragkedja som öppnar hela långsidan. Där i lägger man fisken och drar igen. Ändarna går också att öppna och stänga med dragsnören. Snörena kan också användas för att spänna upp piketuben längs båtrelingen, eller mellan två banksticks om man befinner sig vid land. Sakta kan man, med gäddan i tuben som sitter uppspänd längs båtsidan, transportera sig in till land. Där kan man samla sig och plocka fram allt som behövs för att sköta resten snabbt och effektivt.


Två små sutare fick vila i karpsäcken en stund innan fotografering och snabb retur.

4. Tänger
Ja, det är plural, för det gäller att komma förberedd på det mesta. En lång peang eller lång spetsig plattång är något alla gäddfiskare behöver för att nå krokar i gäddans långa, tandfyllda käft. Det gör inget att ha flera tänger med sig, då de lätt kan tappas i vattnet av misstag och försvinna. En rejäl kraftavbitare är också något alla bör ha med sig. Ibland sitter krokarna illa i fisken käft, och då får man klippa av krokarna för skonsammast möjliga återutsättning. Jag har en gång under ett gäddtrollingfiske, tvingats klippa sju av nio krokspetsar på wobbler för att få loss betet snabbt utan att skada fisken mer. Eventuellt kvarvarande krokspetsarna är sedan oftast bara att plocka ut med en tång. Om olyckan är framme kan du själv få en krok i dig, och då gäller det att ha den där kraftavbitaren framme så du snabbt kan klippa av kroken från betet eller tacklet. Det finns ingen värre tanke än att dela krok med en vildsint sprattlande gädda, huga huga. Eftersom det händer relativt ofta att man beslutar att klippa av en krok, måste den ersättas med en ny efter att fisken fått friheten åter. Då kan det vara utmärkt att ha en fjäderringstång i arsenalen. Med den öppnar man lätt fjäderringarna och kan snabbt och enkelt byta en klippt krok mot en ny fräsch.


Allt bör vara där, tänger, måttband våg mm. Ordning och reda lönar sig alltid!

5. Håll koll på grejerna, allt ska vara med!
Man hör ibland om storfångster, men det finns inga bilder. Fångstmannen/kvinnan hade glömt kameran, och vid C&R är det sannolikt det sista man såg av den fisken på ett tag. Riktigt tråkigt scenario då fotografiet ofta är den enda ”trofén” i C&R-fisket. Det bästa är att tillägna sina verktyg, säckar, mattor, etc. en given plats i packningen. Kanske en liten, för ändamålet ämnad väska, i vilken man alltid har, vågsäck/weighsling, karpsäck/piketube, tänger, våg, måttband och kanske sin kamera, allt på sin givna plats under varje fiskepass. Avkrokningsmattan då? Ja den kan man med fördel använda som sittunderlag, eller om den är smidig nog, packa ner den också. Huvudsaken är att allt är med under varje seriöst fiskepass. Drömfisken vill man sannolikt ha dokumenterad, men samtidigt är det sista man vill, att ta livet av fisken p.g.a. att hanteringen gick för långsamt eller att den slog ihjäl sig mot durken, isen eller en sten. Man vet aldrig om olyckan är framme, men när den är det så kommer man att vara tacksam för de hjälpmedel man har med sig. Vare sig det är fiskens liv eller ditt eget välbefinnande det handlar om. Efter några turer med sin C&R-utrustning får man in rutinerna, allt går snabbt och smidigt och man får sina bilder, mått och viktuppgifter med sig hem. Förhoppningsvis är fisken snabbt i vattnet igen och kan återhämta sig vart den finner lämpligt att göra så, redo för nästa attack!


Härlig känsla att se en stor höstmadame simma hem igen
                                                                                             Foto: Dan Forsberg

Var alltid rädd om fisken, matfisken avlivas med fördel snabbt och effektivt, men låt de riktigt stora gå tillbaka!

Foto: Elis Wessmark

//Sebastian Wiman +FishecoDela denna artikel...

   


Kommentarer

9 kommentarer...
Sebastian Wiman skrev...
:)
Tack Erik, din tid för storgäddor kommer, det är bara att nöta på. Rätt plats, rätt tid, rätt metod, då smäller det!
Klockan 15:42, 16 Jan 2011

Erik skrev...
super
Superbilder och bra atikel. Saknar inget. kanske en såd där gädda då men det kanske kommer en dag.
Klockan 10:31, 16 Jan 2011

Sebastian Wiman skrev...
Tack!
Kul att artikeln är uppskattad :) Ja Hoffmann, den bilden är grym, härlig känsla! Ronnie, bra där! Ett stativ är väldigt bra att ha med sig!
Klockan 16:09, 15 Jan 2011

Hoffmann skrev...
Bra!
Bra skrivet Sebbe! Många fina bilder är alltid kul! Forstätt såhär :) Release-bilden på din 11+ är så sjukt nice!
Klockan 11:19, 15 Jan 2011

Bosse skrev...
bara bra
Det är alltid bra att ta upp detta lite då och då. Väl skrivet!
Klockan 11:03, 15 Jan 2011

Ronnie Isacsson skrev...
En \"nyttosak\" till !
Ett lättare stativ är bra att ha med för att kunna ta trofébilden om man är själv ! Det bästa är så klart att ha med en kompis som tar bilden då det är lättare att få mer kreativa bilder. Mvh Ronnie
Klockan 20:52, 14 Jan 2011

Jan O skrev...
gäddplåster
...finns det sånt? :)
Klockan 20:05, 14 Jan 2011

Sebastian Wiman skrev...
En smaksak
Självklart går detta utmärkt, förutsatt att man ismetar då ;) Och kul att du tyckte om texten, det värmer. Jag har även tagit med budgetalternativen, ikeakassen, liggunderlaget osv som du kanske läste. Det är dock viktigt att inte tumma på säkerheten, varken för dig eller för fisken :) MVH //Sebastian Wiman +Fisheco
Klockan 17:31, 14 Jan 2011

Mick skrev...
eller så
eller så tar man med en IKEA-kasse, våg och lång tång. Samt krokar av fisken i hålet. Då behövs inte ens hälften av detta. Men det e bra skrivet och uttömmande, saknar dock gäddplåstret för krokhålet:)
Klockan 17:23, 14 Jan 2011

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 159 Nästa SistaBåtbyggarprojektet Tiny boat Sweden - striping da boat!

Båtbyggarprojektet Tiny boat Sweden - striping da boat!

Notiser Emil Jonsson fortsätter att bygga och fixa på sin lilla fiskebåt! Här kommer del tre i båtbyggarserien...

Inga kommentarer
Sportfiskarna söker restaureringsexpert till Mörrumsån!

Sportfiskarna söker restaureringsexpert till Mörrumsån!

Eko/ Miljö Sportfiskarna Region Syd söker aktör för att genomföra vattenvårds- och restaureringsarbete i Mörrumsån inom projektet LIFE CONNECTS...

Inga kommentarer
Ny multiartstävling - 24H Gäddborren!

Ny multiartstävling - 24H Gäddborren!

Tävling Runt om i Europa är det ganska vanligt med predatortävlingar där flera arter ger poäng, tyvärr inte så vanligt i Sverige! Nu blir det ändring...

Inga kommentarer
Ny succé för Nyårsgäddan!

Ny succé för Nyårsgäddan!

Eko/ Miljö För åttonde året i rad arrangerades Nyårsgäddan i Västervik under parollen "fiska för bättre fiskevård".

Inga kommentarer
Båtbyggarprojektet Tiny boat Sweden - Installerar Led Lights!

Båtbyggarprojektet Tiny boat Sweden - Installerar Led Lights!

Notiser Båtbyggarprojektet Tiny boat Sweden rullar vidare, nya grejer ska installeras! Emil Jonsson jobbar på...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.