+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Debatt - Det dåliga exemplet Mörrumsån!
Debatt - Det dåliga exemplet Mörrumsån!
Fotograf: Privat

Debatt - Det dåliga exemplet Mörrumsån!

Mörrumsån är vår absolut mest kända vildlaxälv. En av Sveriges pärlor när det kommer till sportfiskeplatser. Ån har enorm betydelse för bygden och folk kommer från faktiskt hela världen för en chans att få fånga Mörumssilver. För två år sedan skrev jag en debattartikel om just förvaltningen av Mörrums laxar.

Som bakgrund till den artikeln använde jag bl.a. det frivilliga arbete som sportfiskare och älvräddare lägger ner för att vi ska kunna ta emot våra lekande laxar i våra ofta misshandlade åar och älvar och får dom att reproducera sig och bilda en framtida betydligt starkare laxstam/ resurs… En resurs som förhoppningsvis i framtiden är fri från dioxin och andra gifter och som sportfiske och yrkesfisket båda kan dra nytta av enligt principen ta av räntan, inte kapitalet. Jag tryckte också ganska hårt på att vi måste vara trovärdiga när vi kritiserar allt från yrkesfiske till delar av trollingfisket, speciellt Bornholm Trollingmasters dom vid denna tidpunkt var en het potatis.

 Att använda just Mörrum som exempel på att vi kan göra så mycket mer för laxen och samtidigt verkligen bli tagna på allvar i vår kritik mot yrkesfiske och fritidsfiske var rätt tacksamt. Tyvärr kan jag konstatera att Mörrum fortfarande har långt att gå när det gäller just denna förvaltning, sett ur ett globalt perspektiv. Den här utvecklingen där på tok för många av de tidigt stigande blanklaxarna dör under sportfisket har faktiskt fortsatt. Ofta stora honor, viktiga för reproduktionen och den genetiska hälsan. Kritiken mot detta ä förvånansvärt liten… En kort sammanställning av tre års fiske i juni visar följande:

- 2011 fångades det 19 laxar i juni varav 1 återutsatt (5 % c&r)
- 2012 fångades det 80 laxar i juni varav 5 återutsatt (6 % c&r)
- 2013 fångades det 51 laxar i juni varav 8 återutsatta (16 % c&r 4 st av dessa återutsatta fångades av en och samma person, annars hade siffran varit 8 %)
- 2014 Just nu 2 fångade laxar i april varav 0 återutsatta???

Skulle siffrorna ha inkluderat maj och tom april skulle det troligen varit likadant eller värre. Det är dock svårt att i statistiken skilja på blanklax och övervintrad lax under denna period.

Totalt 150 blanklaxar under denna period 2011-2013 har spritt glädje till sportfiskare och pengar till stat och Mörrum. Endast 14 st fick simma vidare mot lek alternativt kunnat fångas igen (9 %). Om jag vore lax skulle jag tänka mig för både en och två gånger innan jag simmade upp i Mörrumsån!

I en modernt skött laxälv i t.ex. Skottland är siffrorna helt omvända och här finns liten eller ingen oro för sportfisket som en negativ faktor för laxen, tvärtom.

Exempel från två av världens bästa och mest kända och högproduktiva laxälvar i Skottland ser ut så här.

River Dee, all fisk under säsongen ska återutsättas från premiären den 1:a februari till den 15:e oktober. Ett dåligt år fångas det här 3000 laxar och ett bra år 7-9 tusen laxar!!! (källa: Salmonatlas.com)

River Tweed har regeln att all fisk från premiären 1:a februari till den 30:e juni skall ovillkorligen återutsättas. Därefter får nystigen fisk behållas. Ett dåligt år i Tweed fångas det 9000 laxar, ett bra år mellan 15-20 tusen laxar!!!! (källa: Salmonatlas.com)

Sportfisket frodas och älvarna i Skottland och England omsätter ca 1,5 MILJARDER svenska kronor. Vårt egna svenska fiske har inga bra motsatta siffror eller beräkningar men det kommer inte nära detta, vårt fiske omsätter felräkningspengar i förhållande till detta men skulle kunna var så mycket mer!

Så, Sveaskog och andra Mörrumsintressenter. Skydda den tidigt stigande laxen med fångstbegränsningar alternativt total catch and release. Sälj en sportfiskeupplevelse utöver det vanliga istället för ”död lax”. 

Fler laxar och bättre förvaltning ger fler sportfiskare och högre intäkter för alla!

Det var allt jag ville säga, i all vänlighet och ödmjukhet.

//Jan O FishEco

Alla siffror hämtade från Sveaskogs fångstdatabas. Eventuella fel i beräkningar etc står undertecknad för. Rätta mig gärna om jag har fel.Dela denna artikel...

   


Kommentarer

10 kommentarer...
Tobias Lindvall skrev...
Namninslamling
...när kommer namninsamling på 100% c&r i Mörrumsån? Ready to sign
Klockan 01:07, 10 Maj 2014

Nigel Griffiths skrev...
Primitive
While fishing for steelhead last year on the smith river in northern California. I met two guys from the California fish and game department. Who when they found out I lived in Sweden said...........that during their research, Sweden was known in the department as a primitive country when it came to management of of its resources of salmon and sea trout. Furthermore, that the anglers did not play a more active role holding their politicians more accountable. Then the topic changed on how the Danes were more proactive in saving their salmon and sea trout.
Klockan 17:33, 03 Maj 2014

Jan O skrev...
Matte...
Matte, du kan inte ha följt oss speciellt länge om du INTE har koll på vad vi tycker om Bornholmsslakten.
Klockan 11:58, 03 Maj 2014

Matte skrev...
Slakt
Instämmer i artikeln, måste poängtera det, men måste förundras över att Fisheco precis som alla andra fiskemedia totalt tystar ner massslakten på Bornholm i helgen.. På 2.5 fiskedagar har 1266 laxar dödats! En dag kvar... Känns som att vi nått nya nivåer på slakt på ett blandbestånd, precis den beskattning alla vill minska på! Som sagt håller med om det som skrivs i artikeln, men nåt är galet när hela svenskt fiskemedia nu bara är tyst om denna sanslösa tragedi! Beror denna tystnad över massslakten på att era kompisar är med?
Klockan 00:15, 03 Maj 2014

Rydbeck skrev...
Insändare
Hej Jan! Skicka denna text som en insändare till valfri tidning. Vore bra att få lite liv i debatten!
Klockan 14:34, 28 April 2014

Andreas skrev...
Sluta fiska lax i älvarna!
Inte mkt debatt här!? Jag tycker allt fiske i de älvar som håller vildlax bör stoppas omedelbart! Rädda vildlaxen nu!
Klockan 15:51, 24 April 2014

Peter skrev...
Alla ska ha samma rätt
Varför bornholm-slakterna är så uppmärksammade är för att det händer över en helg. Nu skriver du om fyra helger samt vardagar i en hel månad. Visst, siffrorna för en månad är kanske snarlika för bornholm och mörrum i jämförelse, men det sticker i folks ögon när tonvis med fisk fiskas upp på en helg. Hur som haver, jag tycker yrkesfisket och trollare i östersjön tar upp för mycket lax och havsöring. Samtidigt tycker jag att många flugfiskare (lax och havsöringfiskare) har helt vriden inställning till nya regler. Varför ska vi få fiska på nystigna laxar, som är på väg till lekområderna, när trollarna inte får fiska på dem i havet? WTF?? Något är skapligt fel här! / Flugfiskare
Klockan 21:16, 22 April 2014

Fundersam skrev...
Mörrum
En del av de lokala förmågorna står och spyr galla över trollingfiskare som fångar "deras" laxar som ska stiga för lek. Sviktande fångster skylls direkt på trollingfiskande bröder.Nu släpps de vilda laxarna tillbaka i Östersjön... Men i lekälven är det fritt fram att ta död på dom, det finns endast personlig dygnskvot som begränsar. Och dessutom ivrigt påhejade av fiskarbröder längst ån Att sedan indirekt eller direkt anställda på fiskekontoret hejar på avlivningen genom att påstå att mörrum som enda laxvatten i världen inte håller en laxstam som överler att sättas tillbaka som blanklax får mig att undra om detta verkligen är sant, eller vill man ha en stämning som säljer kort? Denna debatt är mycket viktig då c&r i mörrum börjar ta en konstig vändning.. Vild lax slås ihjäl, hybrider och öringar returneras i allt större omfattning. Allra helst fettfena klippta öringar, som uppenbarligen är odla och kan tas bort med gott samvete.
Klockan 21:02, 22 April 2014

Jan O skrev...
Fel
Hej Martin, jag tror att du missat poängen faktiskt. Läs artikeln igen.
Klockan 20:04, 22 April 2014

Martin skrev...
Jag fiskar inte lax överhuvudtaget.
Gissar att du valde dessa tidiga månader i statistiken bara för att vaska fram en så negativ bild som möjligt?? Kollar man statistiken i laxälvarna så ser det likadant ut i landets övriga älvar också. Många behåller årets första blanklax och längre in på säsongen övergår det till helt omvända siffror. Ta och lägg upp statistik på perioden Juli-Augusti också för att få en rättvisande bild. Lite väl aftonbladet stuk på rubrik och innehåll just nu.
Klockan 15:59, 22 April 2014

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 117 Nästa Sista08ABBORREN ICE inställd!

08ABBORREN ICE inställd!

Tävling På grund av det milda vädret tvingas Sportfiskarna ställa in pimpeltävlingen 08ABBORREN ICE...

Inga kommentarer
Viktigt! Skriv på för att skydda våra vatten!

Viktigt! Skriv på för att skydda våra vatten!

Eko/ Miljö Vi behöver starkt skyd för våra vatten och din röst behöver höras för att lagarna inte ska försvagas!

1 kommentar
Anmäl dig till Wollmars flugfiskeafton!

Anmäl dig till Wollmars flugfiskeafton!

Press/ reklam Den första mars är det stort flugbindar- och flugfisketema hos Wollmars i Borås. Träffa flera av Sveriges skickligaste flugbindare...

Inga kommentarer
Tillstånd att skjuta 2000 skarvar i Blekinge!

Tillstånd att skjuta 2000 skarvar i Blekinge!

Eko/ Miljö Länsstyrelsen i Blekinge har beslutat om skyddsjakt på Skarv! Tillståndet gäller 2000 skarvar som får skjutas mellan augusti och mars för att skydda beståndet av abborre i första hand...

Inga kommentarer
Sportfiskarna - Projekt för blåmussla uppmärksammades i TV

Sportfiskarna - Projekt för blåmussla uppmärksammades i TV

Eko/ Miljö Sportfiskarna har sedan 2017 deltagit i ett pilotprojekt för att återskapa blåmusselrev på Västkusten. Projektet har nu skalats upp då resultaten ser lovande ut...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.