+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram

Rekofiske, en självklarhet!

Rekofiske, en självklarhet!
Rekofiske, ett ansvarstagande sportfiske...
Foto: Per Anders Persson

Rekofiske.se
- sportfiskarens guide till ett långsiktigt hållbart sportfiske är sannolikt Sveriges grönaste och mest miljö- och fiskevårdsinriktade sportfiskesajt. En inspirationskälla och kunskapsportal för den miljö- och fiskevårdsintresserade sportfiskaren och andra som har ett intresse av att värna de Svenska fiskevattnen, fiskresursen och ett långsiktigt hållbart sportfiske på naturliga bestånd. Det uttalade syftet med sajten är att öka sportfiskarnas miljö- och fiskevårdskunskaper, samt deras personliga engagemang och ansvar för miljö- och fiskevården. Sajten är också det Svenska Rekofiskets officiella hemsida, en modernt fiske vars regler, principer och riktlinjer syftar till en "grönare" utveckling av det Svenska sportfisket.

Rekofiske.se har som grundläggande idé att på ett enkelt och nutidsorienterat sätt förmedla grundläggande miljö- och fiskevårdskunskaper, till alla som har ett intresse av ett långsiktigt hållbart sportfiske och en hållbar förvaltning av den Svenska fiskresursen. Ambitionen är att sajten skall utvecklas i takt med att sportfisket, samhället och miljö- och fiskevården förändras.

Det Svenska
sportfisket genomgår en ständig utveckling på en mängd olika områden. Innovationsförmågan när det gäller sportfiskemetoder, beten, rullar, spön och annan fiskeutrustning har sannolikt aldrig varit större än den är idag och sportfisket har de senaste åren både breddats och fördjupats på en mängd olika områden. Olika intressenter inom den Svenska sportfiskegemenskapen är direkt delaktiga i utvecklingen av sportfisket och olika sportfiskerelaterade aktiviteter. Ingen höjer idag på ögonbrynen när enskilda sportfiskare, sportfiskeprofiler, guider, sportfiskemedier och andra, aktivt påverkar hur olika aktiviteter kring sportfisket växer fram och/eller förändras. Detta kan tex gälla  utvecklingen av båtar, nya turist- eller äventyrskoncept, teknisk utrustning, film, fotografering och matlagning mm.

Däremot går utvecklingen inom det Svenska sportfisket på fiske- och miljövårdsområdena mycket trögt. Sportfiskarnas engagemang på dessa områden har i praktiken inte förändrats eller utvecklats nämnvärt på 20-30 år. En bit in på 2010-talet sträcker sig sportfiskarnas intresse fortfarande sällan längre än till nyttjandet av återutsättning (Catch & Release), flugfiske med hullinglös krok, traditionell restaurering av rinnande vattendrag (vanligtvis på ideell basis av ett begränsat antal entusiaster och/eller till att kritisera vattenkraftbolagen, yrkesfiskare eller andra som ses som konkurrenter om fiskresursen och fiskevattnen. Trots att en absolut förutsättning för ett långsiktigt hållbart sportfiske på naturliga bestånd är en livskraftlig vattenmiljö, så verkar inte fiske- och miljövårdsfrågorna vara speciellt prioriterade för de allra flesta av landets sportfiskare. Har Svenska sportfiskare viljan och kraften att påverka utvecklingen på dessa områden som är så extremt viktiga för sportfiskets framtid, eller är de istället på väg att låta sig drabbas av samma öde som yrkesfiskarna, att en vacker dag plötsligt upptäcka att de trots sina allt större båtar, fyllda till bredden med modern utrustning, ändå inte lyckas fånga någon fisk att tala om, inte ens om de reser till rikets mest avlägsna fiskevatten? Sajten Rekofiske.se har som mål att inte bara värna de Svenska fiskevattnens miljömässiga status, utan också att värna allmänhetens rätt att sportfiska i framtiden och att ge Svenska sportfiskare en mer tydlig, modern och i allmänhetens ögon trovärdig miljö- och fiskevårdsprofil.   

Rekofiske
, dvs ett rekorderligt ekologiskt sportfiske, är en "grön" sportfiskefilosofi sammansatt av ett antal regler, riktlinjer och etablerade principer inom miljö- och fiskevårdsområdena och som ger vägledning om hur det är möjligt att utöva ett sportfiske med mycket stor omsorg om naturmiljön. Ett Reko sportfiske karaktäriseras av en ekologisk grundsyn och bedrivs utifrån en ekosystemansats där sportfiskaren försöker finna en optimal balans mellan bevarande och nyttjande av olika naturresurser. En "Rekofiskare" eftersträvar att i största möjliga mån fiska i samklang med naturen, med stort personligt miljöengagemang och miljöansvar, på ett ekologiskt anpassat sätt, utifrån en god miljö- och sportfiskeetik, allt i syfte att efter egen bästa förmåga skapa förutsättningar för ett långsiktigt hållbart Svenskt sportfiske på naturliga bestånd. En rekorderligt ekologisk sportfiskare verkar alltså långsiktigt och målmedvetet för ett så "rent" sportfiske som möjligt.

//Per Anders Persson

 Läs mer här -> Rekofiske.se

Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 134 Nästa SistaIsland - en flugfiskares dröm!

Island - en flugfiskares dröm!

Fluga Säg Island till en flugfiskare och han får gåshud direkt! Peter Svensson har varit där, kolla in bloggen Gälgreppet!

Inga kommentarer
Om fusket inom sportfisket 2.0 - Manipulation och fuskande profiler!!

Om fusket inom sportfisket 2.0 - Manipulation och fuskande profiler!!

Eko/ Miljö Här presenterar vi andra delen i serien om fusket inom sportfisket! Den här gången får ni bland annat en hel instruktion om hur man kan vinna rätt många centimeter gädda om man är lite kreativ med kameran...

Inga kommentarer
Brattorpsån i Göta älv har biotopkarterats för framtida fiskevårdsinsatser!

Brattorpsån i Göta älv har biotopkarterats för framtida fiskevårdsinsatser!

Eko/ Miljö Sportfiskarna har biotopkarterat Göta älvs biflöde Brattorpsån. Förhoppningsvis blir det mer lax och öring framöver...

Inga kommentarer
SM i pimpel i Arvika blir av!

SM i pimpel i Arvika blir av!

Vinter Tävlingsledaren för SM i pimpel 2020 i Arvika meddelar 17 januari att SM kommer att kunna genomföras med Arvika som bas...

Inga kommentarer
Sportfiskarnas verksamhet för barn och unga stöttas med miljonbelopp!

Sportfiskarnas verksamhet för barn och unga stöttas med miljonbelopp!

Notiser Svenskt Friluftsliv som fördelar statsbidrag till friluftslivets organisationer har nyligen beviljat totalt 9 950 000 kronor för Sportfiskarnas verksamhet under 2020...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.