+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Fiskevård och risvasar den 17:e april...
Fiskevård och risvasebygge för den intresserade fiskevårdaren...
Fotograf: Rickard Bjarnegård

Fiskevård och risvasar den 17:e april...

Vill du lära dig hur man bygger en risvase och göra en insats för fiskevården? Då ska du komma med på fiskevårdsdag 17 april. Är du som person, din klubb eller ditt fiskevårdsområde intresserad av att lära er mer om konstruktion och tips på hur man bygger en risvase? Eller vill du komma och bidra med praktiskt fiskevårdsarbete?

Under söndagen den 17 april bjuder Sportfiskarna i Stockholm in alla som är intresserade till att vara med och medverka på risvasebygge vid Liåkersviken på Gålö utanför Stockholm. Under dagen bygger vi risvasar som vi placerar ut i havsviken och diskuterar material och konstruktion av risvasen. Vi kommer även diskutera den moderna kustfiskevården och tar gärna emot synpunkter på fiskevårdsåtgärder eller regleringar som just ni anser att det finns behov av. Enklare förtäring och dryck serveras för samtliga deltagande.

Plats:
 Liåkersviken, Gålö

Tid:
 Klockan 09:00 söndagen den 17 april

Anmälan
per e-post senast torsdagen den 14 april. 

För frågor eller anmälan, kontakta tobias.franstam@sportfiskarna.se,
telefon: 08-410 80 680

Risvasar - en gammal fiskevårdsmetod

Många av våra fiskarter är beroende av något slags underlag för att fästa eller lägga sin rom på. Att arter som lax och öring gärna lägger sina ägg i grusbäddar är vida känt och att grusa i lax- och havsöringsförande vattendrag är därför en vedertagen metod, men vad gäller för andra fiskarter? För gädda, abborre och många av våra karpfiskar är vattenväxter av olika slag det favoriserade underlaget att fästa rommen på. Viktiga vattenväxter är tillexempel nate, särv, slingeväxter och kransalger. Vattenväxterna är inte enbart betydelsefulla som leksubstrat utan även som gömslen och födoplatser för de uppväxande ynglen. I vissa sjöar, vattendrag eller kustområden kan tillgången på lämpligt leksubstrat av flera anledningar vara lågt. En lösning på detta problem kan vara att placera ut strukturer som efterliknar fiskens naturliga leksubstrat så mycket som möjligt. En gammal känd metod är att sätta ut vasar. En vase kan ofta bestå av hela träd eller knippen av gran eller enris som försänks eller pålas vid bottnen för att hållas på plats i vattnet. Med rätt utformning och på rätt plats blir en utsatt risvase en bra lek- och uppväxtmiljö för många av traktens fiskar.

Sportfiskarna/ Tobias Fränstam  

Dela denna artikel...

   


Kommentarer

1 kommentarer...
JP skrev...
De gökarna känner jag igen
Bra jobbat gubbar :0) //JP
Klockan 16:36, 07 Mars 2011

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 134 Nästa SistaIsland - en flugfiskares dröm!

Island - en flugfiskares dröm!

Fluga Säg Island till en flugfiskare och han får gåshud direkt! Peter Svensson har varit där, kolla in bloggen Gälgreppet!

Inga kommentarer
Om fusket inom sportfisket 2.0 - Manipulation och fuskande profiler!!

Om fusket inom sportfisket 2.0 - Manipulation och fuskande profiler!!

Eko/ Miljö Här presenterar vi andra delen i serien om fusket inom sportfisket! Den här gången får ni bland annat en hel instruktion om hur man kan vinna rätt många centimeter gädda om man är lite kreativ med kameran...

Inga kommentarer
Brattorpsån i Göta älv har biotopkarterats för framtida fiskevårdsinsatser!

Brattorpsån i Göta älv har biotopkarterats för framtida fiskevårdsinsatser!

Eko/ Miljö Sportfiskarna har biotopkarterat Göta älvs biflöde Brattorpsån. Förhoppningsvis blir det mer lax och öring framöver...

Inga kommentarer
SM i pimpel i Arvika blir av!

SM i pimpel i Arvika blir av!

Vinter Tävlingsledaren för SM i pimpel 2020 i Arvika meddelar 17 januari att SM kommer att kunna genomföras med Arvika som bas...

Inga kommentarer
Sportfiskarnas verksamhet för barn och unga stöttas med miljonbelopp!

Sportfiskarnas verksamhet för barn och unga stöttas med miljonbelopp!

Notiser Svenskt Friluftsliv som fördelar statsbidrag till friluftslivets organisationer har nyligen beviljat totalt 9 950 000 kronor för Sportfiskarnas verksamhet under 2020...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.