+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Fyra nya Svenska sportfiskerekord godkända!
Nytt Svenskt rekord på arten Blåkäft!
Fotograf: Sportfiskarna

Fyra nya Svenska sportfiskerekord godkända!

Fyra nya Svenska sportfiskerekord godkända!
Nytt Svenskt rekord på Ruda. Klicka för stor bild...
Foto: Sportfiskarna

Fyra nya Svenska sportfiskerekord godkända!
Nytt Svenskt rekord på Brunsnultra. Klicka för stor bild...
Foto: Sportfiskarna

Fyra nya Svenska sportfiskerekord godkända!
Nytt Svenskt rekord på Fjällbrosme. Klicka för stor bild...
Foto: Sportfiskarna

Under sommaren är det många semesterfirare som är ute med sitt fiskespö och försöker lura en och annan fisk. Men även många av landets mest skickliga och hårdsatsande sportfiskare är ute och jagar fiskar av olika slag.

För vissa artjakter är det högtidsstunder inte minst när det gäller djuphavsfisket. Där är stabilt sommarväder ett måste, för att storfiskjägarna ska kunna ta sig ut till de avlägset belägna platserna på Skagerak.  Men vi börjar i sötvattnet med en riktig sommarfavorit.

Nytt rekord på metefavoriten ruda 
Varmt sommarväder är ofta lika med bra fiske efter ruda. Rudan (Carassius carassius) är en stundtals lurig och svårtrugad fisk och också en mycket tung trofé bland metare riket runt. Det nya rekordet är nu över tre kilo. Den nya rekordrudan fångades den 13 juni av Jonas Nylén från Umeå, som begett sig till Västmanländska Ursjön en välkänd sjö i rudasammanhang. 
Jonas flötmetade med rudaklassikern majskorn, fick ett fint napp strax efter 18 på kvällen och kunde snart leda in en trind och magnifik ruda i håvnätet. Fisken visade sig vara 48 centimeter lång och hela 50 i omkrets. Den vägdes och mättes noggrant innan den släpptes tillbaka. Efter laboratoriekontroll av Jonas våg kunde den slutgiltiga vikten fastställas till 3 011 gram – ny svensk rekordvikt. 
- Det gamla rekordet lydde 2 880 gram, vilket för övrigt slagits tre gånger i år, men Jonas var först och har den största, berättar Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare och rudafantast.

Blåkäft: rekorden avlöser varandra!
Sedan allt fler tagit sig ut på djuphavsfiske, långt ut på Skagerak har nya arter upptäckts och tidigare sällsynta fiskarter fångats allt oftare. En av dessa är fisken blåkäft (Helicolenus dactylopterus). Rekorden har avlöst varandra under de senaste två åren. Nu har vi ännu ett rekord för denna havsfisk. 
Välkände fiskaren Mattias Jonsson, från Åsa, var till havs den 11 juli och fiskade med makrill 265 meter ner, när den 39,5 centimeter långa fisken högg. Den kontrollvägdes på krönt butiksvåg till 1 090 gram, vilket övertrumfade den nuvarande rekordvikten med 76 gram. 
- Positionen för fångsten var återigen den så kallade ”10-gradarn” långt ut på Skagerak, informerar Nicka Hellenberg från Sportfiskarna. 
Fisken godkändes som nytt svenskt rekord och Mattias Jonsson kan nu titulera sig svensk rekordhållare. 

En riktig raritet gav nytt rekord för storfiskande Leif
Den som hänger med i storfiskekretsar känner givetvis till Leif Krause från Tenhult. Han är en av två personer i Sverige som fångat mer än 60 (!) arter över storfiskgräns. Han har också vid flera tillfällen fångat fiskar som är, eller har varit, svenska rekord. Nu har han varit ute på äventyr igen. Den här gången ute på Skagerak och den omtalade ”10-gradarn”. Nere i mörkret, på 290 meters djup nappade en riktig raritet åt sig hans makrillagnade krok. 
Uppe på båten kunde Leif och båtsällskap häpet se en fisk av arten fjällbrosme (Phycis blennoides) komma ombord. Fisken var 53,5 centimeter lång och vägde 1 382 gram på en krönt våg inne på land. Fjällbrosmen är den första och hittills enda i Storfiskregistrets digra arkiv. 
En rolig och överraskande fångst, som än en gång visar att det finns många hemligheter i de stora havsdjupen, kommenterar Nicka Hellenberg


Liten, men likväl ett rekord
Den lilla gynnaren brunsnultra (Acantholabrus palloni) kallas ibland också kallas brungylta. Redan 1 juni godkändes Storfiskregistrets första exemplar av den lilla arten, som är rätt vanlig på Västkusten. 

-Det är dock inte så väldigt vanligt med exemplar som överstiger tre hekto. Nu har vi sänkt minimivikten för registrering till 250 gram och några idoga fiskare har lyckats hitta några tillräckligt stora, konstaterar Nicka Hellenberg.
Det nu gällande rekordet är en 26 centimeter lång och 275 gram tung brunsnultra som Jörgen Karlberg, Falkenberg, fångade under en fisketur väster om Måseskär, den 1 juni.

Sportfiskarna gratulerar samtliga fångstmän till deras remarkabla fångster som gjort att de nu kan titulera sig svenska rekordhållare!

Aktuell rekordlista för både söt- och saltvatten hittas på www.sportfiskarna.se under Storfiskregistret.
Storfiskregistret fylls ständigt på med nya kontrollerade storfångster och innehåller nästan 30 000 olika fiskar av alla tänkbara arter från Sverige.

Mer information:
Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas rekord- och storfiskregistrerare, nicka.hellenberg@sportfiskarna.se


Sportfiskarna är intresseorganisationen för alla sportfiskare. Vi slår vakt om allmänhetens tillgång till ett bra fiske och jobbar för friska fiskbestånd i friska vatten.Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 147 Nästa SistaKustfiske måste prioriteras före industritrålarnas foderfiske!

Kustfiske måste prioriteras före industritrålarnas foderfiske!

Eko/ Miljö Företrädare för småskaligt yrkesfiske och kommuner uppmanar myndigheterna att prioritera det småskaliga kustfisket...

Inga kommentarer
Borgs Motor - En sportfiskares Tomteverkstad!

Borgs Motor - En sportfiskares Tomteverkstad!

Magazinet Häng med till Borgs Motor, en av Sveriges största försäljare av sportfiskebåtar! Med start 1918, personal som sportfiskar och mååånga sålda båtar vet man vad man gör...

Inga kommentarer
Böter och betalning till brottsofferfonden för tjuvfiske!

Böter och betalning till brottsofferfonden för tjuvfiske!

Notiser Det här tjuvfisket lönade sig inte! Tingsrätten i Växjö dömde två tjuvfiskare för brott mot fiskelagen till böter och ersättning till brottsofferfonden...

Inga kommentarer
Olagligt åfiske undersöks - igen!

Olagligt åfiske undersöks - igen!

Eko/ Miljö Under förra veckan anmäldes ett misstänkt olagligt ålfiske på Öland. Redskapen har beslagtagits...

Inga kommentarer
Tjuvfiskare går inte i karantän, de plundrar i mörkret!

Tjuvfiskare går inte i karantän, de plundrar i mörkret!

Eko/ Miljö Då den globala pandemin tvingar världens länder att stänga ner många verksamheter, så utnyttjar nu industriella fiskefartyg denna brist på tillsyn för att ytterligare plundra havet ytterligare...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.