+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Höstgös, det går inte!
Höstgös, det går inte... det vet ju alla...
Fotograf: Linus Johansson

Höstgös, det går inte!

Höstgös, det går inte!
Lika meckigt som på våren, jiggen sitter stenhårt...
Foto: Linus Johansson
För si sådär en femton år sedan var jag en riktigt grym gösfiskare, visste precis vilka vobblers som gällde för trollingen som började kring midsommar och slutade i början på september. Jag visste precis var man kunde fånga några enstaka gösar på grynnorna i maj och vilka jiggar som gav fisk. Ja, jag visste faktiskt det mesta om gösfiske, expert faktiskt, grym sådan, å det jag inte kunde hade några av mina vänner alltid koll på, dvs den senaste Rapala eller Bombern som fångade fisk och sånt...  Höstfisket existerade inte, ingen seriös kille som kunde allt om gösen försökte ens, det visste alla...

Det var då det. Idag, ca femton år senare har jag fångat många fler gösar, på många fler sätt, vid tidpunkter på året som förr ansågs nästan omöjliga, inkl ismete efter gös, det mest otänkbara av allt... och det känns faktiskt som om jag kan mindre om gösfiske än någonsin! Varför det? Det som ställt allt på ända är andra mycket skickligare fiskare som utmanat gamla sanningar, utvecklat gösfisket framförallt genom att utforska och finslipa vertikalfisket. Spektrat av metoder och nya beten är idag enormt mycket större, varierat och anpassat. Det är nog ingen överdrift att säga att vertikalfiskemetoden, fireball etc har haft samma effekt på gösfisket som tex internet för informationsspridning. Dvs revolutionerande! När jag var som bäst, expert alltså, då för femton år sedan, gick det inte att fiska efter gös när sommarnätternas varma trollingpass var förbi. Så var det bara, "det visste ju alla". Då var det gädda som gällde, gösen "nappade inte" . Visst fanns det redan då pionjärer som kunde sin sak, fångade gös när andra påstod att det inte gick, men dessa herrar var antingen lite hemliga av sig samtidigt som informationsflödet var beroende av mun till mun alternativt via pappersfisketidningarna. Det fanns helt enkelt en inbyggd tröghet i kommunikation mellan fiskare.

Höstfisket efteStenne med göstar gös håller jag idag som kanske det roligaste fisket. Härliga höstdagar med stenhårda "karatehugg" på ofta grunt vatten är banne mig något av det roligaste man kan vara med om. Vår erfarenhet från några av Stockholms-sjöarna är att gösen nu ofta lämnar sina lite djupare ståndplatser för att parkera sig mer strandnära. Hård botten som nästan alltid är regeln utan undantag är fortfarande en regel men nu finns det faktiskt undantag. Ett av de bästa fisken jag haft var faktiskt utanför en lång vass med mjukbotten, här fångade jag och min kamrat Linus tio fina fiskar på en dryg timme för ett par år sedan. Vi fick faktiskt fisk så grunt som en halvmeter under båten. Just den sjön är extremt grumlig vilket flera gånger bidragit till att fisken säkert inte skyggat för båten... Med dessa rader följer nu några tips från betydligt mer rutinerade gösfiskare än mig, dvs dem som verkligen kan sitt vertikalfiske och inte som jag, var bäst för femton år sedan.

//Jan O

Andreas "Push-Up" Dybedahl tipsar...

Det är kallt och det är dags för "övervintring", det finns nu chans på det stora feta honorna med påbörjande rombildning. Vattnet är lika jäkla kallt överallt och fisken behöver verkligen inte står på de djupare partierna för att trivas. Våga köra av hårda partier grunt, fokusera på de mulna dagarna med lite glopp i luften.  

Stort bete

Stort bete kan vara hemligheten för höstgösen. Foto: Jan O +FishEco

Glöm inte att även de trögaste dagarna testa de stora betena, har många gånger gjort lika stor succe som när de mindre apertifferna serveras. Tvåkilosgösar kastar sig ibland över 23cm jiggar. Dagarna är kalla, råa och ibland regntunga. Varma kläder krävs för ett lyckat fiske. Köp gärna värmekuddar och stoppa ner i overallen, regntäta kläder ett måste. Trivs du fiskar du bättre. Sist men inte minst, tålamod och var inte rädd att köra över samma eko 3-4-5 eller 10 gånger.

Doftmedel kan tröga höstdagar vara helt avgörande. Det finns många på marknaden men de som har inslag av skaldjur brukar vara "heta". Var inte rädd för att prova att göra egna dofter. I Frankrike är tex vitlök populärt, låter som ett skämt men icke.


Håkan Fransson, gösguru från Östra Götaland tipsar

Tidig höst, funkar betade jiggar bäst. En bit av betesfisk, tex löja, apteras på själva jiggkroken en.  När sedan hösten tar ett riktigt grepp med kyla och rusk är min erfarenhet att renodlad, fireball är hett, fiskad precis vid botten. Generellt går gösen också på grundare vatten nu. Vad man ska välja för betesfisk är en vanlig fråga. Löja, nors eller mört, min erfarenhet är att just mört faktiskt blir ett sämre bete på senhösten. Löja eller nors ger helt enkelt mer fisk.

Håkan med fin

Håkan Fransson, en av de som bidragit stort till utvecklingen av
svenskt gösfiske. Foto: Jan O +FishEco


En annan het metod
är en kombo. Flötestrolling nära botten, ganska grunt, samtidigt som du vertikalfiskar kan verkligen ge gott fiske. Kanske är det så att jiggdunkat retar fisken, eller får den intresserad, när en betesfisk sekunderna senare singlar förbi har du "värmt upp" gösen och den hugger. Det här kan stundtals slå vanligt vertikalfiske med hästlängder, viktigt är att trolla o vertikala så långsamt det bara går Favoritjiggar, allting som har en lugn rörelse. Långa stjärtar. Bass Asassin. "Pinnen" mfl, tricket är "slöa jiggar".

Dela denna artikel...

   


Kommentarer

1 kommentarer...
Sven skrev...
beten
Även wobbler verkar funka:
http://www.sportfiskeforum.se/topic21011.html#p273064
Klockan 22:59, 10 Jan 2011

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 137 Nästa SistaEn skönhet till SuperSizeabborre för Christer Bramstedt!

En skönhet till SuperSizeabborre för Christer Bramstedt!

Spinn Abborrfisket är verkligen magiskt i år! Näste man att vittna om det är Christer Bramstedt slår till med en riktig skönhet till abborre!

Inga kommentarer
Låna metspön i Nyköping och kom ut i vårsolen!

Låna metspön i Nyköping och kom ut i vårsolen!

Notiser Från och med 26 mars kan du som bor i Nyköping med omnejd låna metspön av Sportfiskarna...

Inga kommentarer
Nu släpps Sportfiskarnas artfilmer och arthäften!

Nu släpps Sportfiskarnas artfilmer och arthäften!

Notiser Sportfiskarna har tillsammans med flertalet experter tagit fram ett spännande informationsmaterial om tre svenska arter – gädda, öring och gös. Nu släpps första delen, gädda...

Inga kommentarer
Imorgon släpps nyheten om en gädda som passerar tjugostrecket!

Imorgon släpps nyheten om en gädda som passerar tjugostrecket!

Notiser Snart brakar nyheten om en riktig megagädda loss i Europa. Vi pratar alltså 20+. Fisk, fångstman och andra detaljer kring denna drömfisk kommer att släppas imorgon kl 20.00...

Inga kommentarer
Sportfiskarna utreder ny gäddfabrik i Valdemarsvik!

Sportfiskarna utreder ny gäddfabrik i Valdemarsvik!

Eko/ Miljö Sportfiskarna utreder nu möjligheterna till att restaurera den cirka 15 hektar stora våtmarken Hammarn i Valdemarsviks kommun...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.