Notiser | Spinn | Mete | Fluga | Trolling | Vinter | Vertikalfiske | Tävling | Eko/ Miljö | Salt/ hav | Press/ reklam | Blogg 2013 | Magazinet | Mässor | Livefiske | Supersize |

Odlad norsk lax är ett hett ämne!
Fotograf: Kristina D.C. Hoeppner https://www.flickr.com/photos/4n
Här är filmen om odlad lax som Norge inte vill visa!
Nyligen rapporterade Sveriges Radio om att en fransk dokumetärfilm, som bland annat påstår att norsk odlad lax är den giftigaste maten i världen och att den förre fiskeriministern är korrupt, stoppats för sändning i Sverige. Detta efter påstådda norska påtryckningar och SVTs slutsats att den inte är opartisk. Filmen finns att se via Vimeo för den som är intresserad...Er fisk sundt? from Asia Portalerne on Vimeo.
Kommentarer |
|
![]() |
23 kommentarer... |
Magnus Stockhaus skrev... | |
Filmen är korrekt! | |
Som en del av er har skrivit i kommentarerna ovan så är detta inget nytt för en del av oss men tydligen så nytt att en del vill påstå att det varken finns fakta bakom och att dokumentären inte är sanningsenlig. Tyvärr så finns det mycket fakta bakom, och den som söker finner. I Kanada har forskare under många år hävdat att odlad lax och odlad fisk inte är bra för varesig miljön eller för hälsan sedan årtionden tillbaka. En sak man kan börja med är youtube och filmer som denna: https://www.youtube.com/watch?v=fTCQ2IA_Zss Det nämns i den filmen ett antal vetenskapsmän och forskare som man med enkelhet kan googla på för att få fram mer fakta. Men för att förenkla för er så kan man bryta ner det i några enkla punkter. 1. Lax som står still i odlingskassar drar till sig väldigt mycket parasiter och andar otrevligheter som smittar fisken i odlingarna. Bland annat så drabbas fisken av ett virus som precis som hos människan orsakar cancer i fisken. Vi kan se detta i fiskköttet som små svarta prickar och fläckar. Oftast tror vi att det är någon missfärgning från hanteringen av fisken och skär bort den delen som vi ser, tillagar sedan fisken och äter upp den cancersjuke fisken. En del forskare (växande antal) tror att detta virus som orsakar cancer hos fisken också kan orsaka cancer hos människan och att viruset håller på att mutera och kan bli direkt farligt för människan. Viruset upptäcktes för första gången i Norge på Norsk odlad lax och man vet till 100% säkerhet att detta virus numera har spridit sig till samtliga hav där man odlar lax. Det vet man genom att även virus har DNA så att det verkligen går att spåra varifrån den kommer. Dessa parasiter och virus vore väl inget problem i sig om de bara stannade där den odlade laxen finns. Men, även om den odlade laxen inte vandrar som normala fiskar så simmar vilda fiskar under dessa odlingar som då blir smittade av dessa virus och parasiter. Gör en enkel sökning på ISA virus och titta bara på bilderna vad det viruset gör med vildfisk som inte får medicin via fodret som den odlade fisken. https://www.google.se/search?q=ISA+virus&espv=2&biw=1340&bih=766&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjJ7Kzth8XMAhXLFSwKHb6WCfIQ_AUIBigB 2. Odlingarna tar död på havens botten. Anledningen är dels att all den föda som fisken i kassarna inte äter upp måste ta vägen någonstans och det blir till botten där det förmultnar tillsammans med all avföring från fiskarna. Samma sak här, googla och ni skall finna bland annat denna film som inte är producerad av något bolag som är kopplat till fiske industrin. https://www.youtube.com/watch?v=POQYvwoVkS8 3. Födan som fisken äter och som innehåller en hel del mediciner och antibiotika så att fisken inte skall bli sjuk vilket iallafall inte hjälper i alla tillfällen kommer från land och odlas fram. Det vore väl inget fel i det om någon av er kan visa ett enda klipp på en fisk som är uppe på land och äter plantor. Födan är dessutom oftast odlad på skövlad regnskog i sydamerikan och grödan är oftast soja. Sojan från sydamerika är oftast GMO soja och ägs att \"världens ondaste företag\" Monsanto. Företaget som utvecklade agent orange under vietnamkriget och som fortfarande i dag orsakar missbildningar hos foster i Vietnam. Monsanto hyr bara ut sina plantor och stämmer bönder som deras genmodifierade grödor blåser över på och börjar gro för patentintrång och kan på så sätt tvinga bönder att odla deras grödor då åtalen läggs ner vilket samtliga med en IQ på mer än 70 kan förstå inte är bra för vår biologiska mångfald. http://listor.se/varlden/samhalle/varldens-ondaste-foretag/ https://www.google.se/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=Monsanto Men, och det finns alltid ett men! Du som läser detta väljer själv om du vill tro blint på det som skrivs och som sägs i filmerna och här eller om du väljer att tro på de stora jättarna som har en skyldighet mot sina aktieägare som vill ha ekonomisk vinst genom att påstå att det finns inga risker med att äta odlad Lax och på så sätt kunna fortsätta sin verksamhet. Det är ändock du som konsument som styr företagen genom din efterfrågan och konsumtion. Jag vill bara att du som orkat läsa detta skall ha i åtanke vilken ekonomisk vinning som dokumentärfilmarna har, och som jag och andra som väljer att skriva har i förhållande till de kritiserade bolagen. Sen är det upp till dig att göra det du tycker är rätt. | |
Klockan 11:51, 06 Maj 2016 |
Arne Andersson skrev... | |
Fjordpölse | |
Oppdrettlax=Fjordpölse | |
Klockan 10:09, 06 Maj 2016 |
Mayo skrev... | |
Bad and good apples | |
Min norske svåger har varit i den branschen som säljer pellets och jag har sett laxodlingar på nära håll och hur det går till. Har aldrig sett eller hört talats om detta som nämns i filmen. Tror inte att detta är värre än hur vissa djur behandlas på vissa ställen. Vi som konsumenter får bara ställa krav att laxodling följer vissa normer så den blir certifierad. Kommer fortsätta att äta odlad lax. | |
Klockan 08:27, 05 Maj 2016 |
Rolf Bertil skrev... | |
Norsk påverkan | |
Att Svensk inte sänder kritik mot Norge är inte konstigt SVT styrs till stor del från Norge. Det är därför de flesta tv program är norska | |
Klockan 14:58, 04 Maj 2016 |
Rolf skrev... | |
Jag litar på Livsmedelsverkets experter. Kött är farligt men inte fisk. | |
Jag har ätit odlad lax under10- 15 år och mår bra. Men fisk börodlas och säljas i Sverige. De som äter kött från djur som har pinats får i sig deras ...kött = cancer mm ) Ref till Livsmedelsverkets information Anledningen till att äta mat som växer i jorden är att vi kan höja våra energier.Bäst är egna odlingar. | |
Klockan 12:39, 28 April 2016 |
Christina Klein skrev... | |
Känt sen länge | |
Detta vet jag sen länge. Äter inte odlad lax. Äter bara vildfångad. Fö är jag vegetarian. | |
Klockan 22:47, 03 Mars 2016 |
Michael Nybäck skrev... | |
Vågar kommentera med Namn! | |
Finns en hel del dumma GUBBAR i branschen. Så är det med alla jobb idag. Men glöm inte dom ärliga fiskare som kämpar varje dag mot industrin, byrokrater och hårda regler ute i skärgården. Där ser vi en tillväxt på fisk, vildfisk! Sluta snacka skit och stödja dom fiskare då! Finns 3-4 generationer som kämpar på idag... 90 % har gett upp! | |
Klockan 18:58, 10 Nov 2015 |
D K skrev... | |
Pengarna styr, kan vi styra pengarna? | |
Många ondgör sig över laxodlingarna, men åker likväl och fiskar lax i Norge för dyra pengar med klena resultat. Nä … Sluta fiska lax i Norska älvar som har laxodlingar i mynning eller fjordar utanför. Om laxfiskenäringen får tillräckligt minskad vinning, kan det bli snurr i politiken och debatten. Det är pengarna som styr. | |
Klockan 15:58, 31 Aug 2015 |
Øydstein Risø Nilsen skrev... | |
Kunnskap, vilken kunnskap? | |
´Helsemyndighetene anbefaler´. At det er bedre for folk å spise oppdrettslaks enn oppdrettskylling? Hvilken ´kunnskapsbase´ kan forrresten tillate at kyllinger blir fora med narasin? At utnyttelsesegraden er større innen laksenæringa enn innen det intensiverte, moderne fremtidsretta husdyrbruket (gris og storfe) er selvsagt helt uinteressant sett i relasjon til at ett -1- kilo storfe produsert representerer ca 50 kilo korn og soya til menneskeføde (grønsaker!.) At mattilsynet og veterinærer er med på næringas lek med liv og miljø er den store skandalen i dette bildet. Som noen veterinærer så undrende uttrykte det her om dagen; -Holder vi kjeft (altså med forholda innen oppdretsnæringen) rett og slett fordi dette angår vår arbeidsplass og fordi vi på ulike måter er avhengige av et godt forhold til store aktører i Næringen? spør veterinærene Poppe, Binde, Skrudland og Johnsen. Min salige fars kommentar om ´den nye fesken´ var - ´det e jo ikkje mulig å lage gravlaks av dendærre oppdrettslaksen´ -diplomatisk som han var til det siste. Eller som jeg ville formulert det; nei selvfølgelig kan du ikkje lage gravlaks av oppdretts-svineriet! | |
Klockan 14:40, 05 Juni 2015 |
Hans-Petter Fjeldstad skrev... | |
Ballanse | |
Debatten om denne filmen har blitt konspiratorisk. Det høres ut som SVT styres av en norsk mafia, og slik er det jo ikke. Miljøproblemene med norsk oppdrett er store, men skal man løse disse problemene er det viktig å holde seg til ALLE fakta, og det gjør ikke denne filmen. Produksjon av fisk i havet er en fantastisk måte å produsere mat, bare man gjør det bærekraftig. Tenk bare på alle ulemper som også finnes med all annen matproduksjon, kylling, grøønsaker, storfe etc. Man kan lage filmer om alt dette, og det er allerede gjort. Så får man samtidig starte den store jobben med å løse miljøproblemene med fiskeoppdrett. Den jobben har ikke kommet skikkelig igang. | |
Klockan 11:20, 05 Juni 2015 |
Benny Birkelund skrev... | |
Fortsättning på Östersjötorsken som utvandrade till Frankrike | |
Ingenting har hänt utom att fusket och mörkläggningen har ökat samt politiker stoppar huvudet i sanden!!!!! | |
Klockan 08:51, 04 Juni 2015 |
Gudjon skrev... | |
troll | |
att ens hävda att "norsk odlad lax" är EN produkt är tokigt ! Finns massor av odlare, vissa skiter i allt och andra är fantastiska producenter, du får vad du betalar för !!! | |
Klockan 15:04, 05 Maj 2015 |
roger sundberg skrev... | |
kviksilver | |
Frågar man coop o ica så säger de att det är säkert fiskpellets de matas med! Äter ingen lax o andra rovfiskar nu. | |
Klockan 18:03, 04 Maj 2015 |
Stein skrev... | |
all fisk? | |
\\\"En god vän till mig som är Mikrobiolog har sagt till mig att han ALDRIG äter fisk eftersom han vet vad som finns i köttet\\\" Vill fisk er vel bedre enn oppdrett? Dokumentaren sier at problemet er foret først og fremst fordi det kommer fra Østersjøen som er meget forurenset. De har begynt å bruke soyafor fra Brasil, dette er bedre mht. gift men ødelegger skogsområder/miljø og er vel ofte GMO soya. | |
Klockan 14:15, 12 April 2015 |
Rickard skrev... | |
ÄT INTE FISK | |
Jag köper detta utan att blinka. En god vän till mig som är Mikrobiolog har sagt till mig att han ALDRIG äter fisk eftersom han vet vad som finns i köttet. Från och med nu så äter inte min familj Fisk, barnen får äta något annat i Skolan. | |
Klockan 23:12, 07 April 2015 |
Kristin Mørch skrev... | |
Dette er faktisk helt sant! | |
Vi kjemper en intens kamp i Norge for å få bort denne skitne industrien som ødelegger våre fjorder. Myndighetene bryr seg ikke. Kina har nesten stoppet all import av norsk laks, Russland også. Nå sendes fisken til Tyskland. Alle burde boikotte norsk laks, som også går under kallenavnet kjemilaks. | |
Klockan 21:13, 05 April 2015 |
PG skrev... | |
Suck! | |
Svagt av SVT att inte visa filmen. Vad gör Livsmedelsverket? De vet. Varför???? | |
Klockan 19:54, 03 April 2015 |
Per skrev... | |
till Ivan ... | |
Vet ej, undrar bara om det inte är som det står i dokumentären för att det inte finns så många regler när det gäller just fisk. Det blir troligtvis en ändring så småningom. | |
Klockan 11:55, 03 April 2015 |
Ivan Andersson skrev... | |
Varför finns det ingenn källa? | |
Giftighet??? Varför har inte den etablerade forskningen och institut för livsmedelskontroll lyckats att informera allmänheten om vilka de verkliga värdena är??? | |
Klockan 07:38, 03 April 2015 |
PG skrev... | |
Källor ... | |
Söker man så hittar man. I dokumentären nämns Jérôme Ruzzin från Bergens universitetet. Det är bara att googla ... http://www.uib.no/personer/Jerome.Ruzzin#uib-tabs-publikasjoner ... | |
Klockan 18:21, 02 April 2015 |
PG skrev... | |
Källor... | |
Synd att källorna inte finns med i video men dokumentären sändes i \"Envoyé spécial\" i Frankrike, som i sig har mycket god rykte och brukar leverera hög kvalité. Så det är förhoppningsvis bara att leta lite för att hitta dem. Programmet skulle kunna motsvara \"Kalla fakta\" i Sverige. Alltså ingen sådan grej som sänder vad som helst. | |
Klockan 17:51, 02 April 2015 |
Jk skrev... | |
ingen källa till påståendena. | |
Finns ju ingen källa i detta påstående. | |
Klockan 11:58, 02 April 2015 |
Marie Gustafsson skrev... | |
världens giftigaste mat bland annat lax | |
Läs detta mycket viktig information | |
Klockan 10:13, 01 April 2015 |

Död val hade över 100 kilo plast och skräp i magen!
Eko/ Miljö Tisdag 03 DecFrån Skottland och organisationen Scottish Marine Animal Strandings Scheme (SMASS) kommer nyheten om ännu en val som sannolikt dött efter att ha ätit plast och annat skräp...

Nya förutsättningar för Swedish Pike League!
Tävling Fredag 29 NovI samarbete med Sportfiskarna, tävlingsfiskare och arrangörer har regelverket och förutsättningarna för SPL 2020 växt fram. Det finns fortfarande möjlighet att tycka till...

Ett av Europas största vattenrestaureringsprojekt drar igång i Rönne å!
Eko/ Miljö Fredag 29 NovKraftfulla och innovativa åtgärder för friska fiskbestånd! Nu satsas över 100 miljoner kronor på bland annat Rönne å...

Unik Julkalender med fiskbilder!
Eko/ Miljö Fredag 29 NovMed ett specialbyggt akvarium i baksätet har Jörgen Wiklund under fyra år kört landet runt i jakt på våra sötvattensfiskar. Målet: att fota dem alla. Snart kan du ta del av 24 av arterna hos SLU i Vilt, fisk och miljös ”fiskkalender” på Facebook...

Sötvatten - en värld av liv!
Eko/ Miljö Måndag 25 NovFilmaren och fotografen Johan Hammar ställer ut sin fantastiska samling! Utställningen bygger på både fotograferat och filmat material av arter och miljöer både under och över vattenytan, från norra till södra Sverige...

Länsstyrelsen Stockholm - Fiskeförbud på gång på flera platser i länet!
Eko/ Miljö Lördag 23 NovDet ser ut att bli upp till 28 områden fredade för fiske från Norrtälje till Nynäshamn, beslut väntas snart och väntas gälla från 1 april till 15 juni...

Gåtan med döda ålar på Ringhals utredd!
Eko/ Miljö Torsdag 21 NovFör en tid sedan upptäcktes ett stort antal döda fiskar, merparten ålar, i en av Ringhals dammar/ bassänger för kylvatten till reaktorerna...

Det finns vackra gäddor å så finns det vackrare gäddor!
Spinn Tisdag 19 NovAlla gäddor är verkligen skönheter men några är vackrare och större än andra. Den här drömgäddan spinnfiskade David Engström upp i slutet på oktober...

Mer åtgärder krävs för det hotade ålbeståndet!
Eko/ Miljö Måndag 18 NovSituationen är fortsatt kritisk för ålen enligt Internationella havsforskningsrådet ICES årliga råd för den europeiska ålen. Nu krävs mer skarpa åtgärder för att skydd arten...

Absolut megagös för Tommy Blomander!
Vertikalfiske Måndag 18 NovEn tiokilos gös står högt på mångas drömlista, nu slår göskungen Tommy Blomander till med ytterligare en!
Sida: [1] 2 3 4 ... 132 Nästa Sista

FishEcobloggen - Rügen dag tre det ska vara svårt men...
Spinn Nytt på FishEcobloggen - Att fiska dom här legendariska vattnen är en förmån, men det ska inte vara enkelt. Idag har vi gjort en chansning...

FishEcobloggen - Rügen är inte lätt...
Spinn Underbara Rügen... såååå svårt... men vilka fantastiska fiskar det finns här nere...

Välkommen på uppstart av restaureringsprojektet LIFE CONNECTS i Mörrum!
Eko/ Miljö Måndagen 9 december lanseras LIFE CONNECTS, ett av Europas största vattenvårdsprojekt, vid Mörrums Kronolaxfiske och Marieberg kraftstation...

Genetiska stamtavlor ska ge bättre koll på lax och havsöring!
Eko/ Miljö Nu vill forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet bygga upp genetiska stamtavlor för lax och öring som kan förbättra avelsarbetet, men också öka kunskapen om lax och havsöring – både den odlade och den vilda...

Seriealbum till förmån för fiskevården!
Notiser Serien Abbe&Gert om de hungriga vännerna som varit med i Svenskt Fiske sedan 2008 ges nu ut i ett färgsprakande och episkt jubileumsalbum på 28 sidor...
Senaste nytt
Mest lästa
Nyhetsbrev / +MagazineFishEco
Nyhetsbrev

Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:






















