+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Två nya sportfiskerekord!
Två nya sportfiskerekord!
Fotograf: Sportfiskarna

Två nya sportfiskerekord!

Två nya sportfiskerekord!
Tobias Andersson med sin svenska rekordbraxen, 8 340 gram.
Foto: Sportfiskarna

Under maj och juni är det många arter som står till buds för sportfiskare. Två av arterna är braxen och färna. Vi kan nu presentera två nya svenska rekord på just dessa eftertraktade fiskar. Båda är fångade av hårdsatsande sportfiskare med lång erfarenhet.

Den 10 juni klockan sex på morgonen fick Tobias Andersson från Lomma äntligen stifta bekantskap med sin efterlängtade drömfångst.

Efter många turer till skånska Rögle dammar under våren gjorde han ett absolut sista försök att få till fullträffen. Visserligen hade han redan kunnat räkna in flera riktiga storbraxnar över sju kilo under våren, men han visste att det kunde bli bättre än så.

– Tobias bottenmetade med doftmarinerad plastmajs, som är ett användbart och populärt bete. När det till exempel finns småfisk och kräftor i vattnet kan man ändå vara hyfsat säker på att betet ligger kvar på fiskeplatsen under längre tid – vilket kan krävas för att invänta storbraxen, berättar Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.

Den braxen Tobias lyckades fånga var 80 centimeter lång och vägde hela 8 340 gram på en laboratoriekontrollerad våg. Det tidigare rekordet var ett delat rekord mellan två fiskar på identiska vikten 7 960 gram. Dessa fiskar var fångade i nämnda Rögle dammar, samt i Bysjön.

– Det är två skånska vatten som levererar braxenrekord på löpande band just nu. Men frågan är om den här magnifika fiskens vikt blir svårslagen, eller om det fortsätter på det här viset, funderar Nicka Hellenberg.

Tobias Anderssons braxen har nu utsetts till nytt svenskt sportfiskerekord.

Färna (Leuciscus cephalus), putsat rekord på en riktig metefavorit

När storfiskmeriterade Jerker Löf från Motala gav sig ut i riktigt tråkväder, med regn och rusk, den 12 maj, förvandlades ett stundande fiasko till en riktig pangkväll. Fångstmannen själv värderar den här dagen näst högst, efter tillfällena då han träffade sin fru och när de fick sin gemensamma dotter.

– Efter att ha inlett fisket i Svartån i hällande regn och varit nära att avbryta satsningen på färnan gjorde Jerker Löf ett sista försök. Han hade en känsla som höll honom kvar en liten stund, vilket ju visade sig vara alldeles rätt, informerar storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.

Klockan 21.40 tar en riktigt tung färna Jerkers korvagnade krok och en spännande fajt tar vid. När den rejäla fisken glider in i håvnätet ser han direkt att det är något utöver det vanliga.

– En kamrat kom till undsättning för att bistå vid mätning och vägning (med två separata vågar) och snart kunde duon konstatera att Jerkers färna vägde 3 580 gram och var 63 centimeter lång. Efter vågtest i laboratorium kunde Sportfiskarna utse ett nytt svenskt rekord – även om det vara på håret. Det tidigare rekordet från 2005 löd på 3 578 gram, berättar Nicka Hellenberg och fortsätter:

– Svartån är ett av landets absoluta favoritvatten för ihärdiga metare som inriktar sig på stor färna. Men att hitta rätt plats och rätt individ i ett sådant här vatten kräver både envishet och stor kunskap.

Sportfiskarna gratulerar båda de nya sportfiskarna till fångsterna och till de nya svenska rekorden.

Mer information:

Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas rekord- och storfiskregistrerare, nicka.hellenberg@sportfiskarna.se

 

Sportfiskarna slår vakt om allas tillgång till ett bra fiske och arbetar för friska fiskbestånd i friska vatten. Sportfiske är en av Sveriges viktigaste fritidsaktiviteter med två miljoner utövare som varje år lägger mer än fem miljarder kronor på sitt fiske.Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 110 Nästa SistaFredagsintervjun - Felix Frey om att delta i VM och tävlingsfiska med kajak!

Fredagsintervjun - Felix Frey om att delta i VM och tävlingsfiska med kajak!

Notiser Fredagsintervjun är ett nytt inslag på FishEco. Varje fredag publiceras en ny intervju med en rykande aktuell sportifskeprofil. Först ut är mångsysslaren Felix Frey som precis deltagit i sitt första VM i kajakfiske...

Inga kommentarer
Ökat intresse för digitalisering av fiskekort!

Ökat intresse för digitalisering av fiskekort!

Notiser Digitalt inom sportfisket ökar! En ny kategori av stora fiskeområden i Sverige ansluter sig nu till iFiske.se, en tjänst för digital fiskekortshantering...

Inga kommentarer
SuperSizegädda på tävling för Kristoffer Karlsson!

SuperSizegädda på tävling för Kristoffer Karlsson!

Spinn Att fånga en SuperSizegädda på spinn och på tävling är ju lite av en jackpot! Under nyligen avgjorda Beason Pike Open togs flera sådana fantastiska fiskar...

Inga kommentarer
Krafttag för att lösa problemen med Finjasjön!

Krafttag för att lösa problemen med Finjasjön!

Eko/ Miljö Länsstyrelsen och Hässleholms kommun vill ta krafttag för att komma till rätta med problemen med Finjasjön. Nu söks bidrag till ett nytt forskningsprojekt...

Inga kommentarer
Riktade kontroller mot fiske av gös och ål i Vänern!

Riktade kontroller mot fiske av gös och ål i Vänern!

Eko/ Miljö Kustbevakningen kommer tillsammans med länsstyrelserna att utföra riktad fisketillsyn på Vänern under fredningsperioderna i år...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.