+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
WWF får EU pris för skyddsarbete med flodpärlmusslan...
Flodpärlmusslan, värd att skyddas...
Fotograf: WWF

WWF får EU pris för skyddsarbete med flodpärlmusslan...

WWF får EU pris för skyddsarbete med flodpärlmusslan...
På spaning efter musslan...
Foto: WWF

Världsnaturfonden WWF belönas idag med EUs naturvårdspris för sitt arbete med att bevara den hotade flodpärlmusslan och dess livsmiljöer. Sverige är ett kärnområde för musslan som annars är hotad i hela världen. Utdelningen sker vid en ceremoni under miljöveckan ”Green Week” i Bryssel.

Utmärkelsen delas ut av EUs miljöfond LIFE. 

– Vi är fantastiskt glada för priset. Att vårt räddningsarbete för flodpärlmusslans livsmiljöer gett resultat i naturen är extra glädjande i år när WWF fyller 50 år globalt och 40 år i Sverige, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF. 

Flodpärlmusslan har fascinerat människan i århundraden. Historiskt var den hotad av pärlfiske, men är idag fredad och skyddad från fiske. Den är en suverän indikator på vattenkvalitén. Finns det en fungerande föryngring så är det ett tecken på ett friskt och bra vatten där det finns gott om öring och andra vattenlevande organismer.  

Under flera år jobbade WWF med att restaurera 21 vattendrag i Natura 2000-områden i samarbete med sju partners – Länsstyrelsen i Kalmar, Västmanlands, Västra Götalands och Örebro län, samt Skogsstyrelsen, Karlstad universitet och Göteborg stad. Det är det arbetet som nu belönas. 

Resultatet blev att vattendragen restaurerades, inventerades och dokumenterades.  Information har getts till markägare och skogliga aktörer om de hänsyn som krävs vid skogsbruksåtgärder. Erfarenheterna har samlats i en handbok som idag används både nationellt och internationellt.

 

Kortfakta:

Projektnamn: LIFE-flodpärlmusslan och dess livsmiljöer i Sverige
Tid: 2004-2009 (formellt avslut 2010)
Finansiär: LIFE-Natur 50%, Naturvårdsverket 16%, partners 28%, WWF 6%
Projektägare: Världsnaturfonden WWF
Partners: Länsstyrelsen i Kalmar, Västmanlands, Västra Götalands och Örebro län, samt Skogsstyrelsen, Karlstad universitet och Göteborg stad
LIFE – en möjlighet till naturvårdsarbete inom Natura 2000-områden, EUs nätverk av skyddsvärda naturområden
EUs miljöfond LIFE medfinansierar miljöskydds- och naturvårdsprojekt där syftet är att driva på genomförandet och utvecklingen av EUs miljöpolitik. LIFE Natur ger bidrag till att genomföra EUs habitatdirektiv. Habitatdirektivet tar upp naturtyper och arter som ska skyddas, till exempel flodpärlmusslan.Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 136 Nästa SistaKustkommunerna kraftsamlar - för att komma undan sillfiskestoppet!

Kustkommunerna kraftsamlar - för att komma undan sillfiskestoppet!

Eko/ Miljö Det kommande sillfiskestoppet för att skydda torsken är hårt kritiserat av yrkesfisket och turismintressen...

Inga kommentarer
Nationell ungdomsledarutbildning i Älvkarleby 9-10 maj!

Nationell ungdomsledarutbildning i Älvkarleby 9-10 maj!

Notiser Detta år satsar Sportfiskarna på två nationella ungdomsledarutbildningar. Den första av dessa går av stapeln i metemeckat Älvkarleby i maj. Ni kan redan nu anmäla er!

Inga kommentarer
Danska forskare - Fiskolja ger större kulor!

Danska forskare - Fiskolja ger större kulor!

Notiser Fisk är gott och nyttigt men att fiskolja var en sådan fantastisk produkt för just män är det inte alla som känner till...

Inga kommentarer
Välkomna på tillsynskurs i Nyköping!

Välkomna på tillsynskurs i Nyköping!

Notiser Något för fiskeklubben? Sportfiskarna Region Mitt anordnar kurs i fisketillsyn!

Inga kommentarer
Vi söker händiga personer som vill hjälpa folk i sjönöd utan att gå till sjöss!

Vi söker händiga personer som vill hjälpa folk i sjönöd utan att gå till sjöss!

Notiser Sjöräddningssällskapet RS Stockholm söker händiga personer som vill hjälpa folk i sjönöd utan att gå till sjöss...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.