+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Sensationellt sportfiskerekord fångat i Jämtland!
Sensationellt sportfiskerekord fångat i Jämtland!
Fotograf: Storfiskregistret

Sensationellt sportfiskerekord fångat i Jämtland!

Abborrtjärn i Ragunda i Jämtland har länge huserat en hemlig och sensationell fiskart: indianlax. Fiskeentusiasten Marc Westrin från Lund som hade lyckats ta reda på att det fanns indianlax i Abborrtjärn fångade 2 juli en fisk som vägde exakt 250 gram, vilket är den undre gränsen för att en fiskart ska godkännas som svenskt rekord av organisationen Sportfiskarna.

Rekordet som nu är officiellt godkänt är en mycket stor sensation då fångst av arten tidigare aldrig registrerats i Sportfiskarnas storfiskregister. Så här berättar Marc Westrin själv om fångsten:

– Tanken på att fånga en indianlax i Sverige har gnagt i mig sedan jag läste om utsättningar från 50-talet i en gammal gulnad encyklopedi. Efter noggranna efterforskningar gjorde jag en satsning i den här lilla jämtländska tjärnen. Under de fyra dagarna jag fiskade lyckades jag fånga åtta stycken indianlaxar. Snittstorleken var väl cirka 220 gram, alltså för litet för rekordregistrering, men den största pressade lyckligtvis vågen precis till de magiska 250 grammen som krävs för rekordregistrering. Samtliga indianlaxar kämpade vilt med hopp och huvudskakningar, trots sin storlek. En tappad större fisk kring halvkilot gör att jag tror möjligheterna att slå mitt rekord borde vara goda. Min uppfattning är att detta var fullvuxna fiskar som ska leka och sedan dö i höst. Med den mycket speciella livscykeln som indianlaxarna har ska det bli spännande att följa utvecklingen i tjärnen i framtiden. Kanske är storleksfördelningen helt annorlunda nästa år, spekulerar Marc Westrin.

Indianlax, som heter Oncorhynchus nerka på latin, är en av många amerikanska laxfiskar som man under 1900-talet experimenterade med att sätta ut i olika vattendrag i Sverige. Lek och fortplantning har konstaterats i flera vatten, men i de flesta sjöar försvann fisken efter några år. I Abborrtjärn har fisken bevisligen lekt framgångsrikt och lyckats bilda ett eget bestånd. Indianlax planterades faktiskt även ut i kända sjöar som Vättern och i skånska Ringsjön. Laxen finns i två former: en sötvattenslevande och en saltvattensform. Den sötvattenslevande som kallas ”kokanee” är den som planterats ut i Sverige. Frågan är om Abborrtjärns indianlaxar är det enda beståndet som finns idag, eller om det finns fler hemliga vatten med denna silvriga lax?

– Det är viktigt att påpeka att Marcs fiske skedde som ett provfiske i Ragunda fiskevårdsområde. I dagsläget finns ännu inga fiskekort att köpa till tjärnen, men det är på gång. Både regler och antalet fiskekort ska enligt uppgift ta hänsyn till detta mycket speciella fiskbestånd. Så förhoppningsvis kommer det finnas möjlighet för andra fiskare att testa fisket här framöver, förklarar Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.

Rekordfisken, som togs på ett 7-grams Atomsilda, den 2 juli var 30 centimeter lång och 15 centimeter i omkrets. Den digitala vågen testades senare i laboratorium. Nytt svenskt rekord på den för Sverige nya arten indianlax lyder alltså 250 gram.

Sportfiskarna gratulerar Marc Westrin till sina fångster och svenska rekord.

Aktuell rekordlista för både söt- och saltvatten hittas på www.sportfiskarna.se under Storfiskregistret.

Storfiskregistret fylls ständigt på med nya kontrollerade storfångster och innehåller i dagsläget nästan 31 000 olika fiskar av alla tänkbara arter från Sverige.

Sportfiskarna slår vakt om allas tillgång till ett bra fiske och arbetar för friska fiskbestånd i friska vatten. Sportfiske är en av Sveriges viktigaste fritidsaktiviteter med två miljoner utövare som varje år lägger mer än fem miljarder kronor på sitt fiske.


 


Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 115 Nästa SistaLivlinan 2018 blev en hejdundrande succé!!!

Livlinan 2018 blev en hejdundrande succé!!!

Notiser Slutredovisningen är gjord och summan Livlinan 2018 drog in till Barncancerfonden i år är helt magiska dryga 67.000:-. Suveränt jobbat SportfiskeSverige....

Inga kommentarer
Abborrens arvsmassa kartlagd!

Abborrens arvsmassa kartlagd!

Eko/ Miljö Ett team av svenska, finska och estniska forskare har genomfört världens första fullständiga sekvensering av abborrens arvsmassa – genomet...

Inga kommentarer
Drönare nytt hjälpmedel för Värmlands Läns Kalkningsförbund!

Drönare nytt hjälpmedel för Värmlands Läns Kalkningsförbund!

Eko/ Miljö Värmlands Läns Kalkningsförbund använder nu drönare för att planera, övervaka, dokumentera och följa upp kalkningsverksamheten...

Inga kommentarer
Saltvattenfisk tog sig till Vänern!

Saltvattenfisk tog sig till Vänern!

Eko/ Miljö En fiskare i Vänern fick oväntad fångst i näten. En ovanlig saltvattenfisk visade ha tagit sig till sötare vatten...

Inga kommentarer
ÖSFK Sea Trout Challenge avgjord!

ÖSFK Sea Trout Challenge avgjord!

Tävling Lördagen den 10 november hölls ÖSFK Sea Trout Challenge med start o målgång ute på St Mossön. Tävlingen, som fått ett fantastiskt gensvar hos deltagare och sponsorer, samlade 100 glada öringfiskare fördelade på 34 båtar till start...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.