Annons

 i Eko/Miljö

Hur rör sig den blåfenade tonfisken i Atlanten och upp till Sverige? Det vill forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet ta reda på, som för fjärde året i rad planerar en märkningsstudie som de nu söker erfarna fisketeam till.

För fjärde året i rad vill Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) märka blåfenad tonfisk i Skagerrak i syfte att studera beteende, överlevnad och vandringar av denna återetablerade art i svenska vatten.

– De fiskar vi tidigare märkt gör väldigt olika val under sina vandringar. Vi ser också att fiskarna som kommer till Skagerrak inte bara passerar förbi utan stannar i upp till en månad. Det är fascinerande och vi behöver fler märkta individer för att förstå hur stor variationen är, och om det bland de fiskarna som kommer hit även gömmer sig gäster från Mexikanska golfen, säger Andreas Sundelöf, forskare vid SLU.

Fredad fisk

Den blåfenade tonfisken är fredad i svenska vatten, för att kunna genomföra forskningen söker projektet dispens för ett skonsamt fiske med sportfiskeutrustning för att kunna märka fisken med avancerade elektroniska sändare, som ska ge bättre kunskaper om bland annat tonfiskarnas rörelsemönster.

Under förutsättning att tillstånd för fiske och forskning ges från myndigheter och forskningsnämnder, samt att verksamheten kan bedrivas givet rese- och mötesrestriktioner på grund av Coronapandemin, planeras märkningsstudien genomföras under slutet av augusti och början på september 2020.

Fisk

Den blåfenade tonfisken är fredad i svenska vatten. För att forskningen ska kunna genomföras söker projektet dispens för ett skonsamt fiske med sportfiskeutrustning för att kunna märka fisken med avancerade elektroniska sändare, som ska ge bättre kunskaper om bland annat tonfiskarnas rörelsemönster. Foto: Markus Lundgren

Planerad start i slutet av augusti

Forskningsprojektet är planerat att starta 22 augusti och kommer att pågå ett par veckor framåt beroende på väder och hur många tonfiskar som märks. För att få delta i forskningsfisket ställs höga krav på utrustning, båt och erfarenhet hos deltagande team, eftersom det kan röra sig om mycket stor fisk i vikter upp mot 500 kilo. Efter inskickad intresseanmälan får teamet mer information om kraven på utrustning samt ett formulär att fylla i och skicka tillbaka till projektledningen.

Så anmäler du intresse

En intresseanmälan görs till apexpredators@slu.se. Ange ditt namn och namnet på ditt team, så får du tillbaka ett ansökningsformulär att fylla i samt instruktioner hur du går vidare.

  • Uttagning av team sker efter bedömning av ansökningar och i konkurrens med övriga ansökningar.
  • SLU önskar ha initial intresseanmälan via e-post så fort som möjligt och senast den 22 juni måste ifyllt ansökningsformulär vara SLU tillhanda.
  • Besked om deltagande lämnas så snart ansökningarna granskats. Blir du uttagen till fiske för märkning måste ditt team vara representerat vid en workshop i Göteborg den 4 juli där projektupplägg och fisketeknik kommer att behandlas.

 Kontaktinformation

Andreas Sundelöf, forskare
Institutionen för akvatiska resurser, Havsfiskelaboratoriet, SLU
andreas.sundelof@slu.se010-478 40 69

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera