Annons

interfiske-daiwa-p
 i Eko/Miljö

Även Norrbottens Kuriren uppmärksammar norrländska yrkesfiskares försök att genom egna analyser av fisken bevisa och propagera för att östersjölax är bra fisk, eller framför allt ren och säker fisk citat Mats Innala yrkesfiskare.

I alla utvecklade länder och stater med fungerande kontroll av gifter i mat och i miljön vet man att dioxin är ett av världens farligaste gifter och infört förbud för konsumtion av produkter som innehåller detta förutom i extremt små mängder. Dioxin är cancerframkallande, det påverkar hjärnfunktioner, nervsystemet och det påverkar vårt immunförsvar. Detta är inte påståenden, teorier eller annat, det är fakta. 

Sverige, Finland och Lettland har undantag för EUs gränsvärdesbestämmelser gällande dioxin. Ett beslut som vi bara kan skylla på våra politiker som i sin tur lyssnat på andra politiskt inflytelserika grupper som genom påtryckningar och lobbyism fått svenska staten att säga att svenskar är så pass upplysta genom information från tex Livsmedelsverket att vi endast äter mycket små mängder dioxin. Kvinnor i fertil ålder (dvs inte som många tror bara GRAVIDA kvinnor), gravida och barn rekommenderas att inte äta dioxinfisk mer än 2-3 gånger per år. Många forskare avråder helt vilket kan verka klokt, varför överhuvudtaget äta giftig mat!

Nu försöker alltså delar av yrkesfiskarkåren, förmodligen pga det stora inkomstbortfall man konstaterat när vi faktiskt börjat avstå från gift i vår mat, att propagera för att östersjölax är bra fisk, eller framför allt ren och säker fisk. Om det inte vore så dumt i sig så skulle jag personligen kalla det för kriminellt.

Gå inte på de norrländska yrkesfiskarnas desperata försök att få oss att konsumera giftig fisk. Kom ihåg, det är inte mängden gift i enstaka laxar, strömmingar eller för den delen vätternrödingar som är det väsentliga. Det är faktumet att dioxin lagras och ackumuleras efter intag i kroppen som är problemet. Ju mer vi äter, desto högra halter gift i kroppen. 

För den som inte förstod, kanske yrkesfiskare, så försvinner alltså inte giftet när vi gör nr 1 eller nr 2, eller svettas i bastun… inte ens för yrkesfiskarnas barn, gravida kvinnor, kvinnor i fertil ålder eller några andra…

Ovan nämnda yrkesfiskare Innala berättar i Norrbottens Kuriren att man nu kommer att gå vidare till högre instans för att få Livsmedelsverket att ändra sina rekommendationer, eller rättare sagt, få svenskar att äta mer lax, strömming mfl fiskar innehållande dioxin… smaka på den, eller kanske inte ändå…

//Jan O +FishEco

Läs mer här ->Norrbottens Kuriren

Läs mer här -> NSD

Läs mer här -> Livsmedelsverket

Se mer här -> FishEco/ SVT

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!