Annons

 i Press/Reklam

Uppdrag granskning 8 maj visade med all tydlighet att hundratals ton svensk östersjölax trots Sveriges exportförbud under många år exporterats till EU-länder som Frankrike där ovetande konsumenter ätit den giftiga laxen. Sportfiskarna kräver nu att Sveriges permanenta undantag från EU:s dioxinregler upphävs.

– Vi är många som har undrat var den svenska östersjölaxen tar vägen efter fångst då det bara är odlad norsk lax som man ser i affärerna. Nu vet vi svaret och nu måste vi ta konsekvenserna och be att få vårt undantag från EU:s regler upphävt med omedelbar verkan, kommenterar Stefan Nyström, Sportfiskarnas generalsekreterare.

Sportfiskarna slog larm redan 2011
Något som gör gårdagens avslöjande i Uppdrag granskning än mer anmärkningsvärt är att Sportfiskarna slog larm om den illegala laxexporten till Frankrike redan i april 2011.
Sportfiskarna larmade efter ett tips från en fiskhandlare som upptäckt att ett parti svensk östersjölax på Göteborgs fiskmarknad skulle exporteras till Frankrike.  Sportfiskarna anmälde den olagliga exporten till såväl Landsbygdsdepartementet, Livsmedelsverket som till Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Göteborg. Sportfiskarnas anmälan resulterade dock inte i någon konkret åtgärd från någon av myndigheterna eller från den ansvarige ministern Eskil Erlandsson.

– Alla kort måste läggas på bordet nu från ansvariga myndigheter. Hur har hundratals ton dioxinlax från matlandet Sverige kunnat exporteras illegalt under så många år? Vi satte myndigheterna på spåret för två år sedan, kommenterar Stefan Nyström.

Eskil Erlandsson mörkade Livsmedelsverkets rapport
En annan detalj som allvarligt försvårar det svenska permanenta undantaget är att Livsmedelsverket i en rapport avrådde från ett undantag från EU:s dioxinregler inför förhandlingarna med EU 2012. Livsmedelsverket slog där bland annat fast att våra kostråd om fiskkonsumtion inte är tillräckligt effektiva. Den ansvarige ministern Eskil Erlandsson valde dock att inte visa denna rapport för EU-kommissionen. Ett krav för att Sverige ska få ha ett permanent undantag från EU:s dioxinregler är att befolkningen ges väl fungerande kostråd.

– Vi måste nu få veta hur det politiska agerandet kopplat till Sveriges permanenta undantag från EU:s regler faktiskt gått till, inklusive vilken vetskap Kommissionen och Ministerrådet fått om Livsmedelsverkets rapport. Vi har ju vare sig tillräckliga kostråd eller ett fungerande exportförbud, säger Stefan Nyström.

Fel fokus på giftig fisk
Miljögifter som dioxin och PCB i fet fisk i Östersjön är till stor del resultatet av tidigare utsläpp som tyvärr kommer att finnas kvar under lång tid. Utsläpp av dioxin från olika källor sker dock fortfarande, bland annat från EU-länder på kontinenten vilket gör att lax och annan fisk förblir hälsoskadlig. Ett permanent undantag från EU:s dioxinregler ger fel fokus på dioxinfrågan då vi ï stället behöver hjälp med begränsningar av dioxinutsläpp i andra medlemsländer. 

– Målet måste vara att snarast möjligt identifiera kvarvarande utsläppskällor och få till stånd konkreta åtgärder som gör att fisken återigen kan bli tjänlig som livsmedel, avslutar Stefan Nyström.

Kontakt: Stefan Nyström, 08-410 80 631, stefan.nystrom@sportfiskarna.se

Uppdrag granskning om dioxinlaxen

Livmedelsverkets rapport från 2011

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera