– Till WWFs och Östersjöns stora besvikelse så kommer dagens beslut från fiskeministrarna att ytterligare försämra läget för sill-och strömmingsbestånden i Bottniska viken och egentliga Östersjön. Beslutet strider direkt mot EUs fiskerilagstiftning och äventyrar ett redan stressat ekosystem och ett framtida fiske, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF.
– Ett fiskeuttag på den här nivån leder till en ökad försämring av det känsliga ekosystemet och dess fiskbestånd. Det är ett missat tillfälle att ge Östersjön möjlighet till återhämtning, säger Inger Melander, expert fiske och marknad på WWF.
EU-kommissionen föreslog i augusti i år att det riktade fisket på strömming i Bottniska viken och egentliga Östersjön skulle stängas.
– Det ligger helt i linje med den fleråriga förvaltningsplan som reglerar fisket i Östersjön och som alla EU-medlemsstater och Europaparlamentet enades om 2016. När allt fler av Östersjöns fiskbestånd visar en nedåtgående trend ökar risken för en ekosystemkollaps.
Efter fiskeförhandlingarna i Luxemburg står det klart att det endast blir förbud i västra Östersjön. I centrala Östersjön sänks i stället den maximalt tillåtna fångsten med 43 procent, vilket innebär att drygt 40 000 respektive ton får fångas. För strömming i Bottniska viken blir kvoten 55 000 ton, en minskning med 31 procent jämfört med i år. Även om man skulle införa ett års fiskestopp år 2024 så räcker inte det.
– Det kommer att krävas åtgärder flera år i rad för att strömmingsbestånden ska återhämta sig, säger Inger Melander. Enligt ICES så räcker det inte med bara ett tillfälligt fiskestopp för att bestånden ska nå upp över satta biologiska gränsvärden.
För frågor, kontakta:
Inger Melander, expert fiske och marknad WWF, 0735-18 24 18
Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77 |