Det har kommit Länsstyrelsen till känna att det förekommer fiske inom Klarälvens västra och östra fredningsområde för lax och öring, trots förbudet. Syftet med förbudsområdet är att skydda den unika klarälvslaxen- och öringen under dess lekvandring och på så vis möjliggöra en god reproduktion och levnadskraftiga bestånd.
Fiske av lax och öring inom Klarälvens västra och östra fredningsområde under förbudstiden 20 maj -15 september får endast bedrivas med lakstrut, mjärde och mörtstuga samt med handredskap om fiskemetoden som sådan inte kräver användning av båt. Dragrodd är tillåtet, men inte med utter eller utterliknande redskap.
– Det här innebär att all trolling är förbjudet oavsett vilken fiskart man riktar sitt fiske mot, säger Jonas Andersson, handläggare fiske Länsstyrelsen Värmland.
Lax och öring är fredad och ska återutsättas oberoende av vilken fiskemetod man använder sig av. Överträdelse är ett brott mot fiskelagstiftningen och ska polisanmälas.
Klarälvens västra fredningsområde
Det västra fredningsområdet begränsas av en linje från Lindränkans södra udde till Garpens södra udde.
Bild hämtad från Förordning (1994:1716) om fisket, vattenbruket och fiskerinäringen.
Klarälvens östra fredningsområde
Det östra fredningsområdet begränsas av linjer från den sydligaste udden på Hammarösidan av Långholmssundet i position 59 17,90 N, 13 35,30 O, till en punkt i position 59 17,40 N, 13 36,20 O, vidare över Måns Bengtskär, Arnöns sydvästra udde, Kärrholmens västra udde och St. Karholmens sydspets till Rudslandet (Storuddens sydspets) och från Rudslandet (Nordudden) rakt västerut till Herröns södra udde. Sättersviken ingår inte i frednings-området.
Bild hämtad från Förordning (1994:1716) om fisket, vattenbruket och fiskerinäringen.
Om Länsstyrelsen
Vi är riksdagens och regeringens länk till och från Värmland. Vi för länets talan och samtidigt arbetar vi för att nationella beslut får ett så bra genomslag som möjligt i länet.