Fjärsing är namnet på en av de få fiskar i svenska vatten som är giftig och nu visas på Havets Hus i Lysekil. Det här är en oerhört vacker fisk som känns igen på sin långsmala och hoptryckta kropp med gifttaggar på främre ryggfenan och en tagg på varje gällock som den använder som självförsvar. Färgteckningen går i blågrönt med gula inslag.
Fisken lever främst i vattnen vid svenska västkusten, men kan även påträffas i södra östersjön. Fjärsingen föredrar sandiga och gyttjiga bottnar från grunt vatten ner till hundra meters djup.
Fisken är också speciell då den ofta gräver ner sig med bara ögonen som tittar upp ur sanden. Här ligger den och väntar på lämpligt byte ska råka simma förbi och då gör fjärsingen ett snabbt utfall för att fånga bytet.
Det här är nog också största faran att den ligger nedgrävd, och att man råkar trampa på den när man badar. I regel är den inte på så grunt vatten, så det är ovanligt med olyckor när man råkar trampa på den. Väldigt ovanligt i Bohuslän med trampskador, mer vanligt i Halland där man ofta har lösare sandbottnar än i Bohuslän
Skulle man dock av någon orsak sticka sig på den t.ex. vid fiske är det ofta förenat med mycket smärta och partiet där man stuckit sig kan också svullna upp. Värt att nämna är att även döda fjärsingar är giftiga om man sticker sig.
En oerhört vacker fisk som är underbart att få skåda i sitt element. Får man vara med när fisken gräver ner sig är det ett litet skådespel i sig att uppleva. Fisken vickar lite snabbt med kroppen och vips, så är den nedgrävd, går jättesnabbt.
Råd vid stick av fjärsing från 1177
Symtom
Ett stick av en fjärsing gör mycket ont. Huden vid stickstället kan bli svullen och få en annan färg. Du kan också få huvudvärk, yrsel, frossa, svettningar och illamående. Du kan ha ont vid stickstället i upp till ett dygn och svullnaden kan hålla i sig i flera veckor, ibland månader. Ibland blir såret vid stickstället infekterat efter några dagar
Vad kan jag göra själv?
Du bör göra följande för att så fort som möjligt försöka minska giftets verkan:
- Sänk snarast ner den del av kroppen som har stuckits i varmt vatten eller annan vätska. Vätskan ska vara så varm som möjligt utan att det bränns, 40 till 45 grader. Testa temperaturen först med en annan del av kroppen, till exempel ett finger.
- Håll kvar kroppsdelen i den varma vätskan i en halvtimme upp till en timme, eller tills smärtan går över. Skadorna minskar eftersom giftet blir mindre aktiv av värme. Fyll på med nytt hett vatten så att vattnet fortsätter vara varmt.
- Försök ta bort eventuella rester av gifttaggen.
- Håll den angripna kroppsdelen så stilla som möjligt.
När och var ska jag söka vård?
Kontakta en vårdcentral om du inte kan få ut taggresterna själv, eller om huden runt såret efter några dagar blir rött och svullet med varbildning. Detsamma gäller om du själv inte lyckats lindra smärtan inom 30 till 60 minuter, eller om svullnaden eller smärtan ökar.
Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du har ett eller flera av följande besvär:
- huvudvärk
- yrsel
- frossa
- svettningar
- illamående.
På Havets Hus visas det stora i det lilla. Med hundratals arter som är en del av västerhavets artrikedom. Färden börjar vid strandområdet och fortsätter genom västerhavets olika miljöer ända ner till de djupa bottnarna. Efter vägen passeras såväl mindre som större akvarium, visnings- och tunnelakvarium. I akvariet kan man krypa nära blågyltor eller gå under simmande knaggrockor, fascineras av blåprickig solbadare och specialstudera blåkäft. Passa på att vara med när guiderna visar och berättar och få svar på de flesta frågor om havet.
Mer information om:
Havets Hus: www.havetshus.se
Havets Hus historia: https://www.havetshus.se/om-havets-hus/historia/
Havets Hus djur, utställning och skolverksamhet:
Helen Sköld, Akvariechef Havets Hus
0523-668164
Helen.skold@havetshus.se