Nästa vecka röstar EU-parlamentets fiskeutskott om en ny gemensam fiskeripolitik för EU. Under 2013 kommer den nya politiken att fastslås av EU-parlamentet och fiskeministrarna, för att träda i kraft 2014. I förhandlingarna prioriterar Eskil Erlandsson stopp för utkast av fisk och skaldjur. I juni röstade han nej till förslaget på ny fiskeripolitik för EU eftersom det inte förbjöd utkasten.
– Eskil Erlandsson har i EU lagt stor vikt vid dumpning av fisk och skaldjur. Men vår granskning visar att över ett ton räkor dumpas varje dag i Sverige, trots att EU förbjudit sådan dumpning. Mer än 500 ton exklusiv mat slängs i havet och förstörs varje år, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.
På den svenska marknaden kan en yrkesfiskare få fjorton gånger mer betalt för de större kokräkorna än de mindre råräkorna, vilket gör det mycket lönsamt att fylla sin del av kvoten med dessa. För att höja sina intäkter dumpar fiskarna därför de små räkorna, så att de kan fiska en större andel stora räkor.
– Den svenska räkflottan är alldeles för stor och olönsam, varför den fuskar för att höja intäkterna. I Sverige fiskar hela 65 fartyg efter räka. Detta ska jämföras med den danska räkflottan som består av endast 12 fartyg, har nästan dubbelt så stor räkkvot som Sverige, men dumpar endast 2 procent av räkfångsterna, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.
Uppskattningen över hur mycket räkor som dumpas i Sverige har tagits fram av Internationella Havsforskningsrådet (ICES) och varit känd länge. Det tidigare Fiskeriverket publicerade siffror över omfattande dumpning av räkor redan 1988. Trots att dumpningen är förbjuden sedan 2009, är känd för Havs- och vattenmyndigheten och Eskil Erlandsson, har inte en enda fiskare har bötfällts eller dömts för den.
– Regeringen måste sluta blunda för den omfattande, illegala dumpningen som pågår. För att komma till rätta med fusket inom det svenska räkfisket måste minst hälften av den svenska räkflottans fiskekapacitet skrotas, säger Jan Isakson, havsmiljöexpert på Greenpeace.
Greenpeace uppmanar nu den svenska regeringen och de svenska EU-parlamentarikerna att ta strid för ambitiösa och bindande mål för hur och när EU:s fiskeflotta ska bantas.
– EU:s kapacitet att fånga fisk är två till tre gånger för stor i förhållande till hur mycket fisk det finns i haven, varför minst hälften av fiskekapaciteten behöver skrotas. Vi föreslår att de fiskefartyg som använder sig av de allra mest miljöskadliga fiskemetoderna, såsom bottentrålning, eller som tjuvfiskar, skrotas först, avslutar Jan Isakson, havsmiljöexpert på Greenpeace.
Ladda ner Greenpeace rapport ”Fiskare som fuskar”
Ladda ner bilder och video på bl.a. svenska räktrålare
Mer information:
Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige: 070 542 08 90.
Twitter: chef_Greenpeace
Jan Isakson, havsmiljöexpert för Greenpeace: 070 608 74 83
Twitter: JanIsakson
Anna Havula, kommunikationsansvarig: 070 201 44 86