Annons

interfiske-daiwa-p
 i Eko/Miljö

Hjälstaviken är en berömd fågelvik i Mälaren nära Enköping tillika Natura 2000 område sedan en längre tid. Länsstyrelsen reglerade viken på hela 10 kvadratkilometer i mitten på 1990: talet genom att bygga en fördämning till förmån för fåglarna, men man glömde att fiskarna lekte där.

 Dammkonstruktionen reglerar vattenståndet i Hjälstaviken under mars till mitten av maj och hindrar gäddan både från att nå och att komma ut från de fina lekområdena i viken.

För några år sedan förstärkte man konstruktionen ytterligare men glömde fiskvägar igen. Nu har Länsstyrelsen i Uppsala nu sökt bidrag för 2014 för att reparera misstagen gjorda i det förgångna och förhoppningsvis går det vägen. Några som kommer att både stötta Länsstyrelsen och hålla kolla på att arbetet blir gjort är Enköpings Predatorfiskeklubb, en förening med järnkoll på fisken och fisket i området och med ett speciellt intresse för just gäddan. Vi får hoppas att HaV och andra instanser är givmilda och att Mälarens gäddor återigen får full tillgång till de stora fina lekplatserna i Hjälstaviken.

//Jan O +FishEco

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera