Idag är det dags för årets hajsläpp. Tillsammans med Världsnaturfonden WWF släpper Havets Hus ut fem småfläckiga rödhajar i Gullmarsfjorden. Målet är att öka kunskapen om arten och stärka beståndet. Arbetet med att föda upp och släppa ut hajar har pågått sedan 2003 och hittills har 100 småfläckiga rödhajar simmat ut till friheten i havet.
Hajarna som fötts och vuxit upp på Havets Hus är nu redo att simma fria. Projektet är en viktig del i arbetet med att stärka havens biologiska mångfald, där framförallt hajar är starkt hotade på grund av kombinationen fiskebifångst och långsam förökning.
Sedan Havets Hus började med hajsläppen år 2003 har hittills 100 hajar av småfläckig rödhaj släpps ut. Sju av dem har hittats, de flesta i trakterna kring norra Bohuskusten men det finns även de som har simmat betydligt längre.
– Den haj som har simmat längst hittade vi år 2015, den hade då tagit sig hela vägen upp till Oslofjorden. Genom hajens ID-märkning kunde vi se att den släpptes från Havets Hus år 2005 och alltså simmat fritt i havet i 10 år, säger Helen Sköld, akvariechef på Havets Hus.
Hajen som påträffades i Oslofjorden hittades död men hade då uppnått en ålder av 14 år vilket är ovanligt gammalt för en småfläckig rödhaj, som vanligtvis blir cirka nio år gamla. Att hajen levt så länge och simmat långt är ett gott tecken på att programmet fungerar.
– Det är viktigt med denna typ av program som bidrar till att stärka hotade och känsliga arter. Märkningen av hajar ger oss också ny och viktig information som gör att vi kan förbättra naturvårdsarbetet och bidra till bevarande av biologisk mångfald i haven, säger Inger Näslund, senior havs- och fiskeexpert, Världsnaturfonden WWF.
Havets Hus och WWF samarbetar för att lyfta värdet av, och stärka den biologiska mångfalden. Samarbetet som fokuserar på bevarandeprojekt för hotade arter i haven har pågått sedan 2015 och fokuserar förutom på småfläckig rödhaj även på den hotade knaggrockan. Syftet är att öka kunskapen om hajars och rockors levnadsvanor och att stärka beståndet av hajar på västkusten.
I maj 2019 kom FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES, med en rapport om tillståndet är för den biologiska mångfalden i världen. Den omfattande rapporten visar att den biologiska mångfalden minskar i alarmerande takt och att upp till en miljon arter nu hotas av utrotning, fler än någonsin tidigare i mänsklighetens historia. Resultatet speglar WWFs Living Planet Report från 2018 som visade att populationerna av vilda ryggradsdjur i snitt minskat med 60 procent sedan 1970.
Fakta Småfläckig rödhaj
Det är idag helt förbjudet att fånga småfläckig rödhaj i svenska vatten. Beståndet klassas som livskraftigt, men det är fortfarande brist på kunskap om hajarna. Sedan 2003 föder Havets Hus upp och släpper ut märkta småfläckiga rödhajar. Syftet är att stärka det lokala beståndet, öka kunskapen om hajen och informera om hajars utsatta situation i världen. Data från de hittills ett hundra utsläppta hajarna har använts i forskningssyfte för att kartlägga genetik och rörelsemönster. Utsläppta hajar har återsetts i Gullmaren, Fjällbacka och i Vestfold i Norge. Arbetet sker sedan några år i samarbete med Världsnaturfonden WWF.
Fakta Hajar i världen
Havens ekosystem behöver hajar, bland annat då de är topprovdjur i näringskedjan. Tyvärr hotas många av världens hajarter av utrotning. Orsakerna är framförallt det hårda och okontrollerade fisket efter haj och hajfenor och att de fastnar som bifångst vid fiske. Men det beror också på deras långsamma livscykel med få ungar vid förökningen, vilket resulterar i att hajar är extremt känsliga för överfiske och andra störningar. I svenska vatten är det främst bottentrålning efter andra arter som orsakar hajarnas nedgång då de fångas som bifångst.
Mer info och bilder finns här:
Havets Hus hållbarhets och bevarandearbete: http://www.havetshus.se/akvariet/bevarande/
Världsnaturfondens arbete: http://www.wwf.se/
Högupplösta bilder finns här: https://www.mynewsdesk.com/se/havets_hus_i_lysekil_ab/latest_media
Länk till kartan på hemsidan om återfynden: https://www.havetshus.se/akvariet/bevarande/hajslappet-2017/
Länkar till rapport om förlust av biologisk mångfald: https://www.ipbes.net/
För frågor, kontakta:
Helen Sköld, akvariechef, helen.skold@havetshus.se, 0523-668164
Inger Näslund, expert hav och fiske, WWF, inger.naslund@wwf.se , 070-1053057,
Lisbeth Larsson, kommunikationschef WWF, lisbeth.larsson@wwf.se, 0708 21 71 56
Havets Hus i Lysekil AB
Havets Hus är ett havsvattenakvarium som visar och berättar om livet i Västerhavet. Det är ett av Bohusläns populäraste besöksmål med runt 80 000 besökare årligen.