Ett småskaligt och därmed helt onödigt kraftverk vad gäller elproduktion och elnätsreglering (inte ett enda av våra 1730 småskaliga används för att kompensera annan varierande produktion) fick ett stopp i produktionen och företaget som driver kraftverket, Lerum Energi missade att öppna luckorna i dammen istället.
Kraftverket har en effekt som motsvarar en bilmotor, och producerar energi motsvarande 1/5-dels vindkraftverk, hela Säveåns 20 småskaliga kraftverk motsvarar 6 vindkraftverk, som producerar el på ett betydligt mer skonsamt sätt än vattenkraften. Och som sagt, dessa kraftverk behövs inte ett enda för att kompensera utbyggnaden av vindkraft, det är en skröna spridd av branschorganisationen Svensk Energi att all vattenkraft har den nyttan. Det är bara cirka 250 av de allra största som används till det.
Följden blev att sträckan mellan Hedefors kraftverk, där man lagt ned 40 miljoner på miljöanpassningar i form av fiskvägar och galler för att fisk inte ska dödas i turbinerna, och Hillefors, torrlades. Därmed blev det en massaker på bland annat lax och den utrotningshotade ålen då kråkor och måsar åt upp dem. Elfisken utförda av Göteborgs universitet bekräftar att skadan är stor på yngel av lax.
Detta sätt att bedriva vattenkraftsverksamheter är tyvärr legio i Sveriges 2100 kraftverk. Snart sagt varje månad inträffar liknande misstag över hela Sverige och kraftbolagen ber om ursäkt och menar att det inte var meningen med att det händer ibland i industriell verksamhet att saker går sönder.
Givetvis inträffar det inte lika många händelser av liknande slag i miljöfarliga verksamheter som pappersbruk och kemikalieindustrier eftersom de tar sitt miljöansvar på allvar. Inom vattenkraftsbranschen däremot ser man fortfarande på miljöåtgärder som något man eventuellt kan göra i enstaka fall som en ynnest till miljöintresserade och sportfiskare. De ser på vattnet som ett produktionsmedel de tror sig äga och effekten blir
ständiga slarvfel med efterföljande katastrofer för livet under ytan.
Älvräddarna
Christer Borg