Annons

 i Eko/Miljö

Sydfyrling, eller vattenkrassula, är en växt som har förbjudits i Storbritannien för att den är invasiv. Nu har den första kända vilda växtplatsen i Sverige hittats, i en damm i Helsingborg.

Sydfyrling kommer ursprungligen från Australien och Nya Zeeland. I Sverige säljs den under namnet vattenkrassula och har blivit populär i svenska trädgårdsdammar. Växten har nu upptäckts i en dagvattendamm i Helsingborgsområdet Berga.

–Detta är, så vitt vi vet, första gången sydfyrling/vattenkrassula hittas i naturen i Sverige. Det är bekymmersamt. Vattenkrassula var den första art som förbjöds i handeln i England, men tyvärr för sent. Nu är den spridd över nästan hela ögruppen, säger Nils Carlsson, som arbetar med invasiva arter på Länsstyrelsen Skåne.

En invasiv art är en art som fungerar väl i sitt vanliga utbredningsområde, men som när den sprids till nya delar av världen får en kraftig tillväxt som skadar ekosystemen och påverkar människor, djur och växter. Några exempel på arter som har blivit invasiva i Sverige är spansk skogssnigel, sjögull och jätteloka.

–I England märkte ägare till trädgårdsdammar att sydfyrling helt tog över och man började rensa. En del kom ut i naturen. Problemet är att sydfyrling kan bilda så täta bestånd i naturen att vattenytan och inhemska växter släcks ut och hela ekosystemet förändrar, säger Nils Carlsson och påpekar att vattenväxter sprider sig snabbare än landväxter, vilket gör frågan än mer akut.

Länsstyrelsen Skåne tar nu bort växten innan den sprids vidare. Arbetet inleds på måndag 7 november. Helsingborgs stad ska därefter följa upp åtgärden så att inte eventuellt resterande växtmaterial tar fart i vår.

Länsstyrelsen i Skåne kommer att arbeta för att sydfyrling kommer med på den nationella listan med djur-och växter som inte får säljas. Invasiva arter är ett snabbt växande hot mot biologisk mångfald och en ny EU-förordning förbinder alla medlemsländer att bekämpa invasiva arter som hotar biologisk mångfald.

Medier är välkomna till en pressvisning när växten sydfyling avlägsnas. Samling på Garnisongatan 51 i Helsingborg, 7 november klockan 9.00. Ta med oömma skor eller stövlar.

För mer information, kontakta Nils Carlsson, 010-224 12 71. 

Länsstyrelsen Skåne skapar samhällsnytta – det gör vi genom att ta ansvar för samhällsbygget, skydda miljön och investera i landsbygden.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med på vårt nyhetsbrev och få senaste nytt från oss på +FishEco.

Prenumerera nu »

You have Successfully Subscribed!