Annons

interfiske-daiwa-p
 i Notiser

Ingen kan väl ha undgått att förundras och imponeras av Kristian Keskitalos fantastiska streak med gäddmadamer över tio kilo. De senaste veckorna har han bokstavligen talat fångat drömfisk efter drömfisk. FishEco har ställt fiskenestorn mot väggen och utkrävt svar på den stora frågan – vad är hemligheten bakom att fånga stor fisk? 

Ålder: 50 år

Gör: Affärsutvecklare på Eaton, konsult för Daiwa Scandinavia

Favoritfisk: Det har varierat över tid men just nu är det gäddan. Skälet är att det är en fantastisk sportfisk, den finns överallt och går att fiskas efter med flera olika metoder. Och huggen är riktigt roliga. Just huggögonblicket – ibland känns det som att spöet ska ryckas ur näven på dig – kan vara brutalt.

Mål 2018: Jag hade två mål inför 2018. Och jag har väl egentligen redan uppfyllt båda. Dels tog jag en abborre över två kilo i vintras, dels så var jag med när min gode vän Anders Krus fångade en gädda över 15 kilo. Det skulle väl i så fall vara att själv fånga en över 15 och putsa mitt rekord från 90-talet [den också på 15,2 kilo, precis som Anders, red.anm]. 

Alla som följer dig på sociala medier har sett vilken sjuk gäddstreak du ligger inne med. Fångar du tioplussare varje gång du fiskar?!

– Haha, nej det gör jag ju så klart inte. Men vi tar nästan alltid en gädda över nio kilo. Det låter som en saga, men så är det. Kanske var femte eller sjunde gång så misslyckas vi med att ta en stor gädda.

– Men det är inte konstigt att jag lyckas så bra med mitt fiske just nu. Sjön vi fiskar i har jag själv fiskat i sedan 70-talet. Jag kan den innan och utan.

Hur många över tio kilo har du fångat i år?

– Jag fiskar aldrig ensam. Men i min båt har nio stycken gäddor varit över tio kilo i år. Fem av dem har jag fått själv. Men det brukar bli utspritt över tid vem som får dem.

– För egen del så gör det inget om någon annan får en stor fisk. Jag blir lika glad ändå. Jag vet nämligen att i nästa kast kan det vara min tur. Får man en stor fisk så finns det alltid chans på flera. Stora gäddor står ofta på samma plats. De har stenkoll på var största mängd betesfisk befinner sig, de blir ju stora av en anledning…

Vad är hemligheten bakom succén?

– Det är samma hemlighet som gäller all annan rovfisk också – vad äter rovfisken för tillfället? Vad gäddan äter varierar över säsong och period. Vilken betesfisk leker just nu, och var samlas dem? Lär man sig bara detta så är mycket vunnet.

– Vi åker alltid ut på sjön med tre, fyra olika tankar om var gäddorna söker mat för tillfället. Sedan så arbetar vi taktiskt av dem, till sist så kommer vi gäddorna på spåren.

– Jag fiskar gärna två eller tre dagar i rad. Ofta är det bara en av dagarna som blir riktigt bra. Nu på senare tid har vi hittat helt rätt den andra eller tredje dagen, medan fisket varit lite sämre just den första dagen.

När du satsar på ett nytt vatten, hur lägger du upp din strategi?

– Oj, haha, det är en fråga som räcker till att skriva en hel bok om! Men ska vi prata om efterleksfiskeperioden, som vi befinner i oss just nu, så får jag ge ett klyschigt och kort svar.

– Inför leken går gäddan in i sina lekvikar och parkerar där till väder- och temperaturförutsättningarna är de rätta. Beroende på sjö eller vatten stannar de kvar olika länge efter att leken är klar. I till exempel skärgården så kan de stanna kvar länge i lekvikarna och invänta att braxen ska påbörja sin lek. I stora och djupa sjöar är det helt annorlunda. Där kan gäddan gå ut från vikarna och börja jaga pelagiskt levande och lekande fisk som nors. Då får man söka dem på djupet. Att lyckas med sitt gäddfiske handlar om att veta var gäddan söker sin föda.

– Desto närmare sommaren vi kommer, desto mer sprider gäddan ut sig. Då blir det mer svårläst var den befinner sig eftersom den kan börja jaga föda lite var som helst.

Vad tror du om myten att om det finns små gäddor i ett område, så lyser de stora med sin frånvaro?

– Jag tror den är helt fel. Jag har själv varit med om att efter att ha fått en massa snipor i ett område så plötsligt exploderar fisket och du drar sjukilosfiskar på löpande band. Nu säger jag inte att jag tror att en elvakilosgädda står ihop med snipor, utan att de stora fiskarna kan simma in i områden där de små står. Jag tror att stora gäddor rör sig betydligt mer än vad vi tror.

Vilka tips har du till dem som vill fånga lika stor fisk som du?

– Det är nog, först och främst, att tänka igenom vilket vatten man fiskar i. Har du lagt ner tre år i en sjö och aldrig fått en enda gädda över sex kilo, kan du nog lägga ner lika många år till utan att få en. Det gäller att fiska i rätt vatten med rätt förutsättningar.

– Sedan så rekommenderar jag alla att analysera sitt fiske. Hur låg vinden, hur stod solen, vilken fas var månen i när du fångade dina stora fisk? Nu har det exempelvis precis varit fullmåne, då brukar det vara upplagt för att få en stor gädda.

Vilken teknik använder du dig av nu när sommaren redan gjort sitt intåg i landet?

– Det är en intressant fråga. Det finns några “universella” sanningar om fiske: att man ska veva in långsamt när det är kallt, använda grälla färger på betet om vattnet är grumligt eller veva in snabbt om det är varmt. Men jag tror inte på det där. Jag fiskar alltid långsamt. Året om. Även när det är 25 grader i ytvattnet så kan jag fiska in ett tailbete jättelångsamt.

– Mitt tips är att göra som jag: Fiska långsamt. Det är det absolut bästa sättet om du vill fånga stor fisk. Betet ska gärna hänga helt stilla vid långa vevstopp. Välj ett bete med bra profil och lång hängtid, det ska inte dyka så fort du slutar veva in linan. Låt gäddan få en chans att stiga och betrakta betet. I min båt är det ofta den som är kallast och som lyckas veva in extra långsamt som får den största fisken.

– Givetvis så fångar du fisk även om du vevar in fort, men ofta är de inte i närheten av att vara lika stora.

Har du märkt av någon speciell tendens nu under den sista tiden då du och dina fiskekompisar fångat mängder med stora gäddor?

– Den gemensamma nämnaren är att när du väl hittat ett område där du får en stor gädda så finns det stor chans att få fler. Vi brukar säga att “får du en sjua så kan du få en nia, får du en nia kan du få hur stor som helst”. Väljer en stor gädda att befinna sig i ett område så finns där fler stora gäddor.

Om du bara får välja ett enda bete…

– Haha! Det går inte. Jag måste få välja två.

Okej. Om du får välja två beten att fiska med säsongen ut, vilka blir det?

– Då väljer jag ett tailbete från Waide Lures. Det är superfina tailar att fiska långsamt med; till och med på en halvmeters djup. Sedan väljer jag Lazy Jerk från Daiwa. Den kör jag lite djupare, på ungefär två till fem meters djup. Det är just dessa två beten som jag fiskat med i år. Hårdbeten som går att fiska långsamt. 

FishEco bugar, bockar och tackar Kristian Keskitalo för de generösa tipsen. Vi håller tummarna om att få rapportera in eventuell framtida putsning på nuvarande personbästa. 

//Jonny Areskoug

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera