+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
\
Allt du behöver veta och göra för att fånga drömöringen...
Fotograf: Stefan Ågren

"Principiella prioriteringar", allt du behöver veta om flugfiske...

Att prioritera i det kalla landet vi lever i är minsann en hård utmaning. Just detta faktum leder till att ett gäng viktiga principer är av högsta vikt. Rent traditionellt går sommaren ut på att bli brun, dricka rusdrycker på någon sunkig festival, avsluta sommaren med en charter och bara vara allmänt svensk. Men, principiellt sett, är sommaren till för att leta öringvak och inget annat.

Det där med traditioner lämnar vi torrflugefiske därhän, för högtider och liknande galenskaper under sommarens kläckningar gör ju ingen lycklig. Det är därför viktigt att tidigt planera in kalendern efter de gamla sägnerna om rikliga kläckningar ute i det kalla barrskogsbältet, taigan. Kring denna, då den tar ett varv runt vår planet, återfinner vi trolska öringströmmar. Ryssland är ju inte ett särskilt litet land och nog finns där säkerligen ett par helt ofiskade vatten där dagens öringluffare inte har placerat ut sina torrflugor än. Sedan rör den sig över Alaska och Kanada där det säkert också finns ett par skapliga vatten som säkert skulle vara trevliga att fiska. Även fällregionen i detta boreala skogsbälte levererar normalt lika gott fiske om tajmingen är rätt. Med full kontroll på vädret via allehanda nätsidor och en hög grad av flexibilitet att dra med kort varsel leder i de allra flesta fall till att du är den förste som fiskar i vattnet för säsongen. Detta var precis som hände föregående år, vi var först på plats och vi gör allt för att det även ska hända i år. Stor öring, sightfiske och torrfluga i en perfekt liten ström.  

Ostörda små vatten under den första värmen just när myggen svärmar rikligt är riktigt trevliga att smyga ut ett kast i.


Ostörda små vatten under den första värmen just när myggen svärmar rikligt är riktigt trevliga att smyga ut ett kast i. 

Det lilla meandrande vattendraget är något mittemellan en fjälljokk och en skogså. Den når aldrig trädgränsen vilket granarna på fjällsluttningarna vittnar om. Det är ändå inga träd i strandzonen utan istället ett hav av videbuskar som försvårar kluriga kast. De fungerar emellertid utmärkt som kamouflage mot de skygga öringarna som besätter vattnet. För att kunna bemästra ett sådant vatten måste man prioritera ett antal saker om förutsättningarna är stor öring och sightfiske. Dessa situationer kan få vilken flugfiskare som helst att bli knäsvag och samtidigt göra utmaningen svårhanterlig. Detta löser man enkelt genom att följa dessa steg i kronologisk fallande ordning:

1) Knyt på en liten svart klinkhammer stl 18 på en givmild tafs

2) Krama en redig pris

3) Leta upp en öring som du så enkelt ser genom det kristallklara vattnet mot den ljusa sandbotten

4) Placera flugan på lämpligt avstånd framför fisken och säg vattenkraft suger
varefter du gör ett mothugg efter då den har surplat flugan.

Genom att följa dessa steg är framgången inte särskilt långt borta.  

Sköter man sig rätt i knepiga situationer får man oftast äran att släppa tillbaka dessa skönheter i det försommarkalla vattnet.

Sköter man sig rätt i knepiga situationer får man oftast äran att släppa tillbaka dessa skönheter i det försommarkalla vattnet.


Det gäller att ha lite tur också, som vanligt, med det mesta. Detta är för att det finns flera omständigheter att ta hänsyn till och som kan påverka medgången i negativ bemärkelse. Temperaturen i det båda elementen spelar stor roll och är det för kyligt riskerar kläckningarna att utebli. Den ytterst tålamodsfrestande vinden kan ödelägga många dagar av torrflugefiske och risken finns ju alltid att gummistövelsfolket har hittat dit. Då är det kört tyvärr. Å andra sidan kan förhållandena helt plötsligt vara optimala och det minsann, händer inte särkilt ofta vid torrflugefiske. Under denna korta period av lycka och eufori gäller det att vara alert och ta tillvara på tillfället men samtidigt inte förivra sig på första bästa fisk. Leta långsamt upp de stora individerna och studera deras beteende innan torrflugan placeras mjukt framför nosen på dem.

Knäsvaga ben

Knäsvaga ben och en för stor iver kan leda till ett förkrossande snabbt mothugg. Kom ihåg att säga vattenkraft suger så krokas fisken.

Ytterligheter händer som tur är och man får plötsligt just den tur man verkligen har drömt om och chansen på vakande storöring är stor. Fast det är frågan om vad som är roligast egentligen, är det letandet och all förväntan eller är det känslan av att landa fisken som du krokade så stiligt med torrflugan? Båda är naturligtvis två helt skiljda saker. Sökandet skapar spänningen och hoppet om att fisken som simmar över de sandrika bottnarna sneglar uppåt och upptäcker dagsländan som driftar stiligt i ytfilmen och ser den som en lämplig bukfyllnad. Att landa den fisken är en helt annan känsla. Det är då den slumrande 10-åringen återuppstår i sinnet och oftast agerar därefter med pojkaktig glädje. Eller är det den där sköna känslan när fisken är förevigad på bild och returneras till vattnet. Som jag ser det är det en win-win med det sista alternativet, man får kakan och äter den på samma gång.
   

När du har turen att fånga en öring som denna ska du även ta tillfället i akt och passa på att köpa en trisslott i första bästa affär. Vinner du inte några miljoner betyder det att du krokade öringen av skicklighet och inte tur.


När du har turen att fånga en öring som denna ska du även ta tillfället i akt och passa på att köpa en trisslott i första bästa affär. Vinner du inte några miljoner betyder det att du krokade öringen av skicklighet och inte tur.

Dessvärre finns det många saker som kommer alldeles för sällan och skapar en trevlig atmosfär i en flugfiskares tillvaro, trots goda dagar emellanåt. Vattenägare fortsätter att ta ytterst egendomliga beslut om att planera fler dammbyggen och det usla rättssystemet kan dessvärre inte stoppa vissa fall. De kära kraftbolagen som sparkar chefer med välpackade fallskärmsväskor menar att pengarna inte finns till att bygga fiskvägar och säkerställa vandring. Att hjälpa naturen och således också människan är uppenbarligen inget som är intressant för dem trots att det torde vara ytterligare en tydlig win-win . Emellertid får man ibland lägga sådana tråkigheter åt sidan istället bege sig i fjällen i samband med sommarens högtidligheter. Som tur är har inte marodörerna kunnat exploatera många av de små vattendragen och därför är torrflugefisket oftast fantastiskt när tajmingen väl är rätt. Sommaren går därför till syvende och sist ut på två saker, att prioritera vakjakten och principiellt säga vattenkraft suger när öringen rullar över flugan. 

//Stefan Ågren +FishEco 

Dela denna artikel...

   


Kommentarer

2 kommentarer...
Tomas Hedenström skrev...
underbart
Det måste jag testa! Vars är bilderna tagna?
Klockan 20:32, 03 Juli 2011

Bengt A skrev...
superbra
Vattenkraft suger, vattenkraft suger,,Vattenkraft suger, vattenkraft sugersuger, vattenkraft suger,Vattenkraft suger, vattenkraft suger,Vattenkraft suger, vattenkraft suger Så jävla bra :)
Klockan 16:39, 23 Juni 2011

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 168 Nästa SistaTestat - Abborrspö Esox Gear Catalyst 5-25 gram!

Testat - Abborrspö Esox Gear Catalyst 5-25 gram!

Magazinet Som vanligt är det lite extra kul att få lägga händerna på ett svenskt designat spö. Ännu en gång är det en av Steve McVeys och Esox Gears skapelser som fått följa med ut på sjön...

Inga kommentarer
Söder Sportfiske förvärvar sportfiskemärket Eastfield Lures!

Söder Sportfiske förvärvar sportfiskemärket Eastfield Lures!

Press/ reklam Söder Sportfiske förvärvar sportfiskemärket Eastfield Lures! Efter förvärvet ingår nu Eastfield i Söder Sportfiskes egna varumärkesgrupp...

Inga kommentarer
Tomasz Polski Andersson slår till med SuperSize igen!

Tomasz Polski Andersson slår till med SuperSize igen!

Spinn Tomasz Polski Andersson slår till med sin sjunde registrerade SuperSizefisk! Denna gång en riktigt flott gädda!

Inga kommentarer
Framgångsrikt arbete med havsöringen fortsätter i Uppsala län!

Framgångsrikt arbete med havsöringen fortsätter i Uppsala län!

Eko/ Miljö Sportfiskarna har fortsatt varit drivande i projektet ”Många bäckar små” som är ett samarbete med Länsstyrelsen i Uppsala och lokala engagemang med syfte att öka rekryteringen av öring i Uppsala län...

Inga kommentarer
DM i gädda Södra Älvsborg avgjort!

DM i gädda Södra Älvsborg avgjort!

Tävling DM tävlingen på Sämsjön är avgjord. Gäddfisket och suget efter tävlingar är glödhett just nu.30 lag anmälde sig på bara några dagar vilket var maxtaket för tävlingen...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.