+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Nytt svenskt rekord på lubb - efter 21 års väntan!!!
Nytt svenskt rekord på lubb - efter 21 års väntan!!!
Fotograf: Sportfiskarna

Nytt svenskt rekord på lubb - efter 21 års väntan!!!

Vissa svenska sportfiskerekord är långlivade och svårslagna. Det svenska rekordet på djuphavslevande arten lubb har stått sig sedan 1999. Men efter att kände havsfiskaren Benny Johansson med kamrater begett sig ut på Skagerrak och lyckats lura ett tyngre exemplar är det 21 år gamla rekordet nu slaget. Ny rekordvikt är 15,5 kilo!

I slutet av juni gav sig Benny Johansson och hans två fiskekamrater Anders Sonesson och Torbjörn Frank ut på Skagerrak. Slutdestinationen var kring det djupområde som kallas ”10-gradar’n” av havsfiskespecialisterna. Benny och hans Team Abu/Garmin berättar själva:

– Vi började fisket på ett spegelblankt hav, med 470 meter vatten under båten. Som bonus simmade två valar runt båten i några timmar. Ganska omgående fick trion flera lubbar och en vitrocka. Även en håkäring på 200 centimeter kom upp och släpptes åter.

Morgonen därpå, den 26 juni, blev det fler stora lubbar och vitrockor, innan man bytte plats för att fiska långa. Både långa och vitrocka kom upp innan gänget bytte plats igen. På den nya positionen krokar och vevar Benny upp en rejäl lubb. När fisken bryter ytan inser trion att den är riktigt, riktigt stor. När de väger och mäter fisken inser de att den är potentiellt svenskt rekord, så de beslutar att åka i land och väga fisken på krönt våg.

nytt-lubbrekord2-800

I land vägs sedan fisken på en kontrollerad våg till 15 500 gram. Längden var 110 centimeter och omkretsen 76 centimeter. Lubben föll för en makrillagnad krok på cirka 485 meters djup.

– Så, förutom att de hade ett formidabelt fiske överlag kom Benny och company i land med ett svenskt rekord. Sportfiskarna har granskat och godkänt fångsten och gratulerar Benny Johansson till rekordet, säger Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare.

Lubb (Brosme brosme) är en marin lakfisk med speciellt utseende. En lång ryggfena täcker största delen av ryggen och även analfenan är långsträckt. Kroppsformen är avsmalnande baktill. Skäggtömmen och det kraftiga slemlagret är andra kännetecken. En lubb kan bli ungefär 120 cm lång. Som matfisk är den mycket delikat med ett fast och smakrikt kött.

Läs om fler Storfiskar på StorfiskregistretDela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 167 Nästa SistaSportfiskarna söker erfaren projektledare till fiskevårdsverksamhet i Stockholm!

Sportfiskarna söker erfaren projektledare till fiskevårdsverksamhet i Stockholm!

Eko/ Miljö Är du en erfaren vattenvårdare och drömmer om att arbeta för en organisation där passionen för fiske, fiskevård och levande vattenmiljöer genomsyrar arbetet?

Inga kommentarer
Hjälp till med gratis fiske på första metardagen!

Hjälp till med gratis fiske på första metardagen!

Notiser Sportfiskarna uppmanar alla fiskeföreningar och FVO:n landet runt att upplåta fiske gratis på första metardagen 13 maj...

Inga kommentarer
Stort fokus på gädda på SVT!

Stort fokus på gädda på SVT!

Eko/ Miljö Man får nog säga att det blev grand slam för gäddan på SVT Stockholm igår, tre inslag om gäddan i Stockholms skärgård...

Inga kommentarer
Joel Cronander tar riktigt flott SuperSizegös!

Joel Cronander tar riktigt flott SuperSizegös!

Vertikalfiske Joel Cronander, som till vardags jobbar på Sportfiskarna, slår till med en riktigt snygg SuperSizegös!

Inga kommentarer
Girjasdomen ska nu utredas av statlig kommitté - tar fyra år!

Girjasdomen ska nu utredas av statlig kommitté - tar fyra år!

Notiser Den sk. Girjasdomen som gett samebyn Girjas rätt till självbestämmande om jakten och fisket inom samebeyns områden ska nu utredas av staten! Det kommer ta hela fyra år!

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.