+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Fisketeam sökes till tonfiskforskning!
Fisketeam sökes till tonfiskforskning!
Fotograf: SLU

Fisketeam sökes till tonfiskforskning!

Den blåfenade tonfisken var hårt fiskad och försvunnen från Skagerrak. Nu simmar den åter i svenska vatten. För att ta fram kunskap som kan bidra till en hållbar framtid för den blåfenade tonfisken bedriver SLU forskning om den blåfenade tonfisken. Nu söker forskarna erfarna fisketeam för årets märkning.

För femte året i rad vill SLU, Sveriges lantbruksuniversitet att märka tonfisk i Skagerrak för att studera beteende, överlevnad och vandringar av denna återetablerade art i svenska vatten.

– Trots ett stort internationellt intresse för blåfenad tonfisk saknas fortfarande mycket kunskap om den och dess ekologi. Vi har hittills märkt cirka 200 fiskar med elektroniska sändare. Dessa märkta tonfiskar genererar redan ny och värdefull information, men det är viktigt att vi fortsätter märkningen för att lära oss mer om tonfiskarnas ekologi och beteende, för att kunna utveckla framtidens hållbara förvaltning. Till detta behöver vi hjälp av erfarna tonfisketeam, säger Andreas Sundelöf, forskare vid SLU.

Projektstart i augusti

Fiske för märkning är planerat mellan den 21 augusti och 5 september, under förutsättning att alla tillstånd är på plats och att vädret tillåter.

För att få delta i forskningsfisket ställs höga krav på utrustning, båt och erfarenhet hos deltagande team, eftersom det kan röra sig om mycket stor fisk i vikter upp mot 500 kilo.

På sidan slu.se/blafenadtonfisk hittar du anmälningsformulär och mer information.

Den blåfenade tonfisken är fredad i svenska vatten, för att kunna genomföra forskningen söker projektet dispens för ett skonsamt fiske med med sportfiskeutrustning, för att kunna märka fisken med avancerade elektroniska sändare, som ska ge bättre kunskaper om bland annat tonfiskarnas rörelsemönster.

 
Fakta:

Så anmäler du intresse

På sidan slu.se/blafenadtonfisk hittar du anmälningsformulär och mer information om forskningsprojektet.Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 170 Nästa SistaÅrets första ranking i Swedish Perch League!!!

Årets första ranking i Swedish Perch League!!!

Tävling I helgen som gick tävlades det i Östa Perch Open 2021! Med det har vi nu årets första ranking i Swedish Perch League ute!

Inga kommentarer
 Rädda strömmingen innan det är för sent!

Rädda strömmingen innan det är för sent!

Eko/ Miljö Det är kris för kustens strömming. Det vittnar småskaliga yrkesfiskare, forskare, skärgårdsbor och vi sportfiskare samstämmigt om. Sportfiskarna gör nu allt för att uppmärksamma situationen...

Inga kommentarer
Ny undersökning - Fiskars välbefinnande vid kommersiellt fiske!

Ny undersökning - Fiskars välbefinnande vid kommersiellt fiske!

Eko/ Miljö Ett nytt forskningsprojekt undersöker för första gången hur fiskar dör i kommersiellt fiske. Kan fångstmetoderna utvecklas för att på ett humant sätt avliva fisken?

Inga kommentarer
Missa inte chansen att vara med och delta i Sveriges bästa Abborretour!!

Missa inte chansen att vara med och delta i Sveriges bästa Abborretour!!

Tävling Nu till helgen avgörs årets första deltävling av Swedish Perch Tournament 2021 på sjön Bunn! Det är inte försent att anmäla sitt lag!!!

Inga kommentarer
Andreas Edberg bänder stort igen!

Andreas Edberg bänder stort igen!

Spinn Andreas Edberg landar ännu en riktigt flott SuperSizegös! Från kayak och spinnfiskad efter konstens alla regler!

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.