+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Sportfiskande tjejer undermineras i fiskeporrens kölvatten.
Fotograf: Illustration: Olga Cisternas

Sportfiskande tjejer undermineras i fiskeporrens kölvatten.

"Fiskepigorna".
Få av er har nog undgått debatten kring ”fiskepigorna” i den danska sportfisketidningen Fisk & Fri. Nakna tjejer, poserar med diverse fiskar med fokus på nakenhet. Syftet med bilderna står klart direkt, de skall sälja lösnummer och de skall få betraktaren upphetsad. Granskar man dem en gång till ser man dessutom anspelningar på att fisken i vissa fall symboliserar ett manligt kön. i Sverige kallar vi det fenomenet för tidelag.

Några skrattar högt åt det här upptåget medan andra känner avsky och avsmak inför hela fenomenet ”sälja grej med tjej”. Klart är att många har en åsikt, och att debatten stundtals varit högljudd på olika sociala forum. Fisk & Fri är en dansk tidning, och den handlar om sportfiske – inte om sex. Trots det försöker man sig på att sälja lösnummer med hjälp av just sex och nakna tjejer, som redan är svårt underrepresenterade i fisketidningar.

Hade det inte varit för Tomas Gunnarsson som driver bloggen genusfotografen.se så hade kanske detta fenomen gått obemärkt förbi oss svenskar. Tomas försöker på sin blogg göra oss uppmärksamma på hur normer och könsstereotyper förmedlas i det dagliga bildflödet.    

Undertecknad arbetar själv som fotograf och bildanalyser är något som ligger mig varmt om hjärtat. De bilder som vi producerar blir oundvikligen en liten bricka i det stora marknadsförings eller mediala pusslet som vi alla konsumerar. Bakom varje bild kan det ligga många timmars arbete, och som fotograf slits man ständigt mellan beställarens önskemål och sina egna värderingar och ambitioner.

Bomben i ankdammen
Tomas blogginlägg om ”fiskporren” slog ner som en spikbomb i min fotografiska fiskesjäl. Det finns inga som helst tvivel om vad bilderna skall förmedla, och att de förmedlar en kvinnosyn som känns jävligt ofräsch. Här har vi en mansdominerad hobby, med en stor bransch som jobbar aktivt för att få in fler kvinnor och som dessutom redan vibrerar på ett tunt hårstrå av vad allmänheten anser vara etiskt försvarbart (för tro mig, det är inte okontroversiellt att kroka andra varelser i munnen). I skenet av det framställer Fisk & Fri kvinnor på ett sätt som förminskar, förnedrar och förlöjligar tjejer som håller på med sportfiske och gör dem till sexobjekt.

Jag har förstått att det finns många som tycker att det här är en bagatell, ett roligt upptåg och som inte förstår problemet. Det finns de (oftast smågrabbar) som vill göra gällande att nakenhet inte är fult och att det är vi som problematiserar detta som nedvärderar kvinnan. Till er vill jag rekommendera ett enkelt botemedel. Visa ”Fiskepigerna” för er mamma, er syster, er dotter eller en ung tjej som precis fastnat för sportfiske. Invänta reaktionen och reflektera. För mig handlar det inte bara om det självklara, att värdera och framställa tjejer på samma premisser som killar i ord och bild, utan även vad vi sportfiskare vill förmedla utåt. Här förmedlas något som känns främmande för mig, och som sportfiskare får jag ta skiten för vad några klantiga danskar ställt till med. Eller för att tala oklart, och på ert modersmål: Tænk er før helvede om, tossede danskere!!!

Chefredaktören spolar sin trovärdighet
Fisk & Fri, har uppenbarligen insett att de varit ute på djupt vatten eftersom de låtit meddela att detta inslag försvinner ur tidningen. Trots det vill de inte tacka Tomas Gunnarsson för att han lyft frågan, och hjälpt Fisk & Fri att bli bättre. Istället har chefredaktör Jens Bursell fakturerat Tomas för att han använt deras bilder på bloggen, med hot om stämning om inte bilderna plockas bort. Rent juridiskt rör sig genusfotografen i en gråzon. Citaträtten, som ger t.ex. en tidning rätt att använda ett redan publicerat verk när det omnämns, gäller inte gäller på nätet. Hade Tomas drivit en tryckt tidning hade det varit grönt ljus. Därmed har Jens Bursell satt spiken i kistan över sin egen trovärdighet. Istället för att gå ut och med rak rygg konstatera att  -”vi tänkte oss inte för” och ”nu gör vi om och gör rätt”, så väljer han att slå tillbaka. Hans ego kanske är krossat och behöver upprättelse, vad vet jag? Jag kan dock inte riktigt se att annonsörerna skriver tackbrev till Jens, de har ett anseende och ett varumärke att tänka på- och tro det eller ej, de är jävligt intresserade av att sälja sportfiskeutrustning till den andra halvan av befolkningen också!

Eftersom jag själv är en manlig fiskeidiot, och detta gäller hur kvinnliga fiskeidioter framställs på bild, så har jag frågat några av dem hur de ser på fenomenet. Jag ställde två frågor till dem:

1. Hur reagerade du när du fick höra om fiskepigorna i Fisk & Fri?

2. I debatten som följde höjdes många röster som tyckte att detta var ett roligt upptåg, och att nakna tjejer i fisketidningar inte var något problem, vad skulle du vilja säga till dem?
Cecilia Grönberg / Bloggar som "Gösdrottningen" hos +FishEco och ingår i CWC fishing team.

1. – Jag blev förvånad över att en seriös fisketidning publicerade sådant, för det hör som jag tycker inte hemma där. Det jag vill ha ut av en bra fisketidning är artiklar om bra fiske och tips om olika metoder, inte nakna tjejer.

2. – Jag skulle knappast kalla det roligt, hade det varit karikatyrer så hade det kunna kallats för ett roligt upptåg. Jag ser det knappast som roligt att bläddra i en seriös fisketidning och plötsligt få se bilder på nakna kvinnor. Då får de väl döpa om tidningen till något annat, så man vet vad som väntar. Då att man har en chans att lämna den kvar i kioskhyllan.Therese Lundin / Flugfisketokig och naturälskande norrbottenstjej med stor passion för skrivande och skapande.

1. – När jag först hörde talas om fiskepigorna så hamnade jag i någon slags chocktillstånd, jag tänkte att det måste vara ett skämt. Därefter att det här måste vara gammalt. När jag sedan insåg att de befann sig i en aktuell sportfisketidning, så kunde jag inte annat än ställa mig frågan: Varför? Det finns oändligt med olika sätt att se på det här, men oavsett infallsvinkel så anser jag att det inte på något sätt är passande i en sportfisketidning.

2. – Jag tror att de som inte ser problemen väljer att blunda för dem. På ytan kan det verka roande, men gräver man djupare så tror jag att var och en skulle kunna komma med minst ett välgenomtänkt svar på varför det inte är roligt. De som har orken att engagera sig i debatten borde kanske också ta sig tid att reflektera lite djupare över varför merparten av oss anser att det är ett problem. Samtidigt tycker jag att det är bra att så många uttrycker sina olika åsikter då det skapar en intressant debatt som kanske var välbehövlig i detta fall.Sussi Stridh / Bloggar som "SussisSymfoni" hos +FishEco, och är medlem i "Fjällorna", sportfiskeklubben för tjejer.

1. – Det var en icke fiskeintresserad vän tipsade mig om genusfotografens blogg. När jag besökte den vart jag förvånad, inte för att det var nakna tjejer hållandes i fiskar, utan att detta publicerats i en av Danmarks största sportfisketidning. Klart att man blir lite upprörd när tjejer ska framställas på detta sätt istället för seriösa bilder på sportfiskande tjejer. Det finns så många duktiga sportfisketjejer där ute så varför inte lägga krut på att avbilda dessa, istället för att förlöjliga oss sportfisketjejer med närapå porriga nakenbilder?

2. – Vi är födda med ett kön och nakenhet är naturligt, i rätt sammanhang. Att få kommentarer som: ”vadå, tjejer som solar topless då?” känns helt främmande. Denna gång handlar det om fiske, och fiskar gör man oftast inte naken av praktiska skäl. Varför skulle man då posera naken med en fisk? En seriös sportfisketidning borde väl ändå föregå med gott exempel? Visst, denna tidning riktar sig säkert inte till oss tjejer men det här lär ju inte locka fler av oss att läsa. Jag är tjej, jag gillar att fiska och jag hoppas bli uppskattad för det jag gör och inte för det kön jag är född med!

Avslutningsvis
Många sitter säkert där hemma och känner sig kränkta av att ha berövats rätten till nakna tjejer i en fisketidning. Jag hoppas att ni, efter att har tänkt till ännu en gång, kan förstå varför det här bara blir fel, jävligt fel. Varken rasism, sexism (eller någon annan ism för den delen) hör hemma i vår hobby. Att komma ut i naturen och njuta av fisket ska vara för ALLA, och att visa respekt för både fisken, naturen och varandra får aldrig komma i andra hand. Välkomna till våra fiskevatten tjejer – med kläderna på!

Genusfotografens blogg hittar du –––––> HÄR!


// Dan ForsbergDela denna artikel...

   


Kommentarer

145 kommentarer...
SEXLEKSAKER skrev...
DILDO
Tips på billiga sexleksaker intimleksaker.com/sexleksaker Jag har köpt en anal dildo på www.intimleksaker.com Har köpt potensmedel från intimleksaker.com Rekommenderar sexleksaker intimleksaker.com Herbal medicines www.naturalpharmacy.eu
Klockan 05:48, 03 Feb 2015

Anders Lundgren skrev...
Enkel frågeställning - enkla svar
Med stigande förfäran har jag läst ett antal kommentarer. Här skall man tydligen passa på att rättfärdiga, jämföra och dra allt till sin spets. Frågan är väl ändå VÄLDIGT enkel? Hör nakna tjejer hemma i en seriös fisketidning? Ja eller Nej. Inga men, kanske eller om. Ja eller Nej! De som tycker Ja, vänligen köp redan avsedda tidningar med nakna damer. Vi andra vill ha tidningen för att det står om fiske, tror Ni mig inte, fråga min dotter eller min hustru, eller grannens eller någon annan tjej på satn om Ni vågar utmana ödet.
Klockan 13:13, 19 Mars 2013

Sebastian Wiman +FishEco skrev...
Rättelse
Det är inte vår mest lästa nyhet utan den mest kommenterade, än så länge. Dock är det uppenbarligen ett ämne som engagerar. Att det skulle vara "sexet" i denna artikel som står för dess popularitet tror jag faktiskt inte riktigt på. Jag hoppas därmed att den välartikulerade och välformulerade delarna av debatten faktiskt har varit intressanta för människor som kanske inte reflekterat över frågan på detta sätt tidigare. Vissa kanske går igång på 3D-bilden som illustrerar delar av problemet med bilderna i Fisk & Fri, men det får väl vara en negativ bieffekt av uppsåtet då.
Klockan 13:49, 16 Mars 2013

Gös Jonas skrev...
Dan
David skrev en jävligt sann sak gällande alla likes och kommentarer på FB. När tex damerna ovan skriver något eller lägger ut en bild så får de sjukt många likes och kommentarer. Det tycker jag i sig är kul och unnar dem all uppmärksamhet men det skulle inte vara så om de vore av hanligt kön.
Klockan 15:48, 14 Mars 2013

David L skrev...
Dan
Fråga dig varför det är den mest lästa notisen, med flest inlägg i fisheco historia? Sex är intressant och säljer.. För och nackdelar med allt, även värderingar. Nyckeln är att lägga lagom mycket i dom. Även du själv har ju hur mycket värderingar som helst.. Kvasi är ett prefix som används i sammansättningar i betydelsen skenbar, sken-, halvvägs, ej riktig i sin art, i oegentlig mening. Ordet kommer från latin quasi som betyder ’liksom, som om’.
Klockan 12:12, 14 Mars 2013

Dan skrev...
->David
Jag ifrågasatte aldrig det, jag ifrågasatte bara huruvida det är önskvärt!? Blommor och subtila anspelningar på det mänskliga psyket lever jag med varje dag. Former, färger och mervärden säljer. På några tiotals år har vi gått från ganska opåverkade, till väldigt påverkade av kommersiella budskap. Dessa budskap sätter normer och skapar behov. Som yrkesutövare lever jag med detta varje dag. Allt från det gyllene snittet till hur vi uppfattar färgtemperaturer är för mig ett redskap för att manipulera betraktaren. Kommersialismen är inte det enda sättet att leva, och egentligen har den en kort historia. Trots det lyckas den skapa ideal och normer som inte alltid är hälsosamma eller önskvärda, varken för individen eller för kollektivet. Säg det gott som inte för något ont med sig. Det här är en filosofisk diskussion som inte har med det danska magasinet Fisk & Fri att göra, mer än att de utnyttjat detta i en ytterlighet och med ett uttryck som inte kan ses som annat än partrirakalt och rent avskyvärt. Tycker man att det är kul att säga ååååh pattar!! och skratta åt det kanske man ska fundera om det är lika ok att säga "äääh en blatte"!? Du David, är/har varit en profil inom svenskt gäddfiske, för detta respekterar jag dig, men att se dig spy ur dig dessa polariserade åsikter får dig att falla lika mycket för mig, som jag faller för dig. Jag gillar olika, och jag betvivlar inte att sex säljer. Vad jag frågar mig är vad som är önskvärt och vad vi vill skapa i framtiden. Feminismen ligger bakom kvinnlig rösträtt, rätt till abort och studier. Förhoppningsvis kan de antipatriarkala krafterna av idag någon gång i framtiden skapa saker som lika lön för lika arbete, ett stopp för "sälja grej med tjej" och ett samhälle där vi inte värderar människor efter kön, klass eller hudfärg. Well thats just my opinion, och där tycker vi uppenbarligen olika. Jag lämnar det vi det, och ler lite i hjärtat när jag vet att den här artikeln går till historien som en av de mest lästa och kommenterade hittills på +FE. Märkligt eftersom det är en icke-fråga!?
Klockan 18:28, 13 Mars 2013

David L skrev...
Dan
Herres hage är bara ett uttryck.. Det föll på om du ifrågasatte om vi vill ha det så att bar hud säljer. Efter behoven mat, sömn och syre så kommer driften att fortplanta sig ganska snart efter.. Mycket utslagna blommor i loggor, reklam etc.. Drar till sig vår undermedvetna uppmärksamhet. Ett öppet kvinnokön som kan befruktas. Samma åt andra hållet, ståndare, formen på parfymflaskor etc.. Det undermedvetna accosierar till något helt annat, och ett intresse väcks.. Du ifrågasätter om det verkligen skall vara så att bar hud säljer. Det kommer det alltid att göra, oavsett hur illa det klingar i ett genusperspektiv.
Klockan 15:19, 13 Mars 2013

Gös Jonas skrev...
Dan
Det var så Dan men är inte så längre. Även jenkarna tillverkar nu mer miljövänliga alternativ. Och den omstälning de genomgår på t2-3 år är helt unik. Men det är otroligt mkt kvar att göra som alltid.
Klockan 12:29, 13 Mars 2013

Dan skrev...
...
Ja David, det ska finnas alla sorter - men inte i herrens hage, utan på jorden. Tråkigt att du känner så, var det bensinpriset som fick dig att tappa hoppet? Huruvida jag, eller du har \"koll på läget\" är i det här fallet en subjektiv bedömning och här är vi tydligen gått i klinch med varandra. Jonas, visst går priser upp om lönerna överlag gör det - men inte nödvändigtvis om man jämnar ut dem. Om fordonsindustrin vet jag mycket lite, men vad jag är ganska säker på är att det finns ett samband mellan viljan att producera effektiva motorer och bensinpriset. I Nordamerika har bensinpriset alltid varit lågt i förhållande till här, och deras fordonsindustri har aldrig haft ett bra incitament för att lägga energi på bränsleeffektiviteten - det märks på deras fordonspark. Ett besök i Texas ger en ganska klar bild av det.
Klockan 10:23, 13 Mars 2013

Gös Jonas skrev...
Dan
Detta var bara ett sätt för mig att visa hur jag sorterar saker och ting, sedan verkar du helt okunnig om omställningen i fordinsindustrin men det är en annan sak. Gällande lönerna har du ju rätt men om alla fick mer pröjs i plånboken skule ju priset också höjas därefter. Så ser kapitalismens blodigel ut, suga ut spå mkt så möjligt på så många som möjligt ordet smärtgräns är idag mer ekonomiskt är medicinskt. Långt ifrån ämnet som sagt men tro inte att lite slarvig skrift och manliga uttryck alltid är ett tecken på dumhet:)
Klockan 09:12, 13 Mars 2013

David L skrev...
Sancho Panza - Don Quitote
Dan, vi lever i ett fritt land och det skall finnas alla sorter i vår herres hage.. Bra att man kommer lite bort från ursprungsämnet, åsikter och värderingar syns tydligare.. Fram till nu har jag haft ganska god förståelse för dina åsikter ståndpunkter, men nu ser jag dig som helt förlorad utan någon koll på läget. Inte konstruktivt längre.
Klockan 01:39, 13 Mars 2013

Dan skrev...
Långt bort.
Nu börjar vi komma riktigt långt från ämnet här Jonas. Bensinpriset är för mig ett riktigt i-landsproblem, jag tycker det är högt och nära smärtgränsen för mig personligen. MEN! det finns inget som driver på utveckligen av riktigt snåla bilar så bra som ett riktigt högt bensinpris. Ärligt talat, så är i såfall inte problemet att bensinpriset är högt utan att kvinnor tjänar dåligt (betydligt sämre än män faktiskt, trots att de i snitt har högre betyg - om inte det är strukturell diskriminering så vet jag inte vad som är det!). Bensinpriset drabbar folk som bor på landsbygden, och där bor inte den fattigaste delen av befolkningen. Nu är vi låååångt ute och svävar i periferin här! Om ett högt bensinpris hjälper till att minska koldioxidutsläppen, och det drabbar de som kör mycket bil (och tro mig, det är inte de fattiga som gör det) så kan det kanske vara befogat. Någonstans här känner jag att den här diskussionen spårat ur. Det viktigaste för mig idag var att min kamera och dess radiostyrning fungerade - det var JÄTTEVIKTIGT, men jag startar inte en folkrörelse och debatter om tillförlitliga kameror för det.
Klockan 18:38, 12 Mars 2013

Gös Jonas skrev...
Dan !
Dan det är upp till dig att inte tycka det, för mig är det otroligt viktigt att sortera saker utifrån hur viktiga jag upplever dem. Likaså är våra lagar skrivna dvs det finns otroligt mkt småbrott som egentligen är belagt med straffskala men som aldrig ens kommer upp som mål. Skälet till dettaär att det för stunden finns viktigare saker att fokusera på, så det världen ut oavsett vad du tycker. Jag "tycker" fiskepigorna är en småsak i jämförelse mot tex trafficking och kommer av det skälet inte slåss för just den frågan. Jag kommer heller inte rösta på MP nästa val av just enligt mig ett viktigt jämställdhetsperspektiv. Nämligen att en ordentlig höjning av bensinpriset skulle drabba de som har det sämst allra värst. Det finns ett par hundratusen ensamstående kvinnor idag (dvs ingen pappa är inblandad)och väldigt många av dem har precis råd med en bil för att få livet att gå runt. Det är också en viktigare fråga för mig än fiskepigorna. Detta till trots att jag till stor del är miljöpartist. På så sätt sorterar jag upp livet och skapar mina insikter/åsikter utifrån Big Picture och att det inte fungerar för dig må vara ditt problem.
Klockan 13:27, 12 Mars 2013

Dan skrev...
G.J. D.L.
David, det vore skönt om vi kunde hålla transsexuella borta från detta, det är jättetrist att folk föds i \"fel kropp\" eller har ett annat genus än kön. Det hör inte hit, mer än möjligen på en väldigt luddig nivå där dessa (förhållandevis få) personer kanske kan bevisa för dig att det finns en skillnad mellan socialt kön och det som sitter mellan benen. Att bar hud säljer är en naturlag vet jag inte om jag håller med om. I det samhälle vi lever i IDAG är det så - eftersom sexism är såpass utbrett. Frågan är väl om det är önskvärt? Beträffande tjejernas bloggar så är de mycket oskyldiga jämfört med veckans fiskepigor, och något säger mig att du inte tittat igenom det materialet ordentligt eftersom du skriver att det är oskyldiga bilder och att inga kön visas!!??.......... Jonas, jag tror inte vi är av olika åsikter i den frågan - och det hör inte hit. Poängen är att vad vi upplever som allvarligt är individuellt och ärligt talat är det bara den som verkligen känner sig illa behandlad eller kränkt som faktiskt kan döma om det verkligen är så. Om någon känner sig kränkt av något så är det en realitet, och jag tror faktiskt att en övervägande majoritet i Sverige är överens om att det finns en strukturell sexism, och att kvinnor blir annorlunda behandlade än män. Satt i relation till vissa andra saker är det kanske en petitess, men det gör inte saken mindre allvarlig. Arbetslöshet likaså, eller rasism, eller vad du vill - är petitesser jämfört med vissa andra saker som pågår i vår värld. Det här med \"big picture\" är subjektivt, och aldrig ett hållbart argument om någonting.
Klockan 12:22, 12 Mars 2013

Gös Jonas skrev...
Dan
Lite ironuiskt har du rätt gällande gubabrna med ryssjor mm. Var nyligen i Rugen och där bedrivs ett stort yrkesfiske efter gädda och har gjort så i alla tider. Dock så fungerar ekosystemet som det skall och då blir inte fisket i sig ett problem. Jag har otroligt mkt statestik gällande yrkesfiske efter gädda så den debatten vill du inte ha:) Här är det bif picture biug time som gäller! Må väl.
Klockan 13:28, 11 Mars 2013

David L skrev...
Större perspektiv
Mitt problem är att jag är för jämnställd, förväntar mig exakt lika mkt av en kvinna som en man.. Med Asbergertendenser är det lätt att fokusera på kärnor av saker. Olika perspektiv och infallsvinklar. Olika styrkor och svagheter, du kan tolka mig som stockkonservativ, men du missförstår.. Tänk hur fel ute alla är som föds i en mans kropp, uppfostras som man, sen helt plötsligt kommer på att dom måste genomgå förändringar, bli kvinna. För att kunna leva?? Trist att genomgå så mycket, när det inte är några skillnader.. Dät det här brister på är att ingen kritik riktas mot de fiskande kvinnor som drar uppmärksamhet till sig med bar hud. Alla är rörande överens om hur lite sex och fiske hör ihop, tidelag?.. Men man förfasas över faktiskt oskyldiga bilder i en dansk tidning. Inga kön visas, beskådarens egen fantasi som skapar, vilket kanske är ambitionen? Men väldigt enkelt att stödja en annan tidning om man inte sympatiserar. Att bar hud säljer är en naturlag. I min värld är andra världskriget och allt annat mänskligt lidande i världshistorien en liten parantes i jämnförelse mot vad vi håller på att göra med miljön.
Klockan 13:13, 11 Mars 2013

Dan skrev...
David
Det är fortfarande ingen som påstått att de biologiska skillnader som finns skulle vara ett problem. Vad jag, med flera, vänder oss emot är hur vi konstruerat könsroller som innehåller en god portion osunda ideal och värderingar. Det är jättesvårt att dra några slutsatser om vad som är arv och vad som är miljö, men en sak är helt säker - dessa normer och ideal förändras med tiden, och det som du så stockkonservativt hävdar är det enda möjliga och det enda rätta behöver inte alls ha varit det historiskt och kommer inte alltid att vara det. Om detta inte debatteras och belyses i samhällsdebatten är risken att framtida ideal och normer missgynnar dem som försöker rätta in sig efter dem. Återigen, vad är det som är så svårt att greppa med konceptet "låt individen vara individ, och inte kön"? Jonas, porr är också en debatt och eftersom du gärna vill belysa min dubbelmoral i frågan så kan jag gladeligen skänka dig informationen att jag i dagsläget inte har något behov av porr ö.h.t. Porr är jätteproblematiskt, och personligen har jag inget principiellt emot skapandet av bild, text och film som syftar till att vara sexuellt eggande, däremot har jag svåra problem med det sätt som detta görs på idag. Det här är dock en helt annan debatt, det här handlar för mig om att tjejer ska känna sig lika välkomnade som män in i fisket. Bilderna som den här artikeln handlar om hjälper inte till på den fronten enligt mig. Det här med stora och små perspektiv dock, är helt enkelt bara larv. Jag upprepar; med det resonemanget är gäddbonkande gubbar med kilometervis av ryssjor inget problem, eftersom det finns betydligt värre saker. Miljöförstöring är ju en petitess om man jämför med andra världskriget och en bruten fot kan inte vara ett problem eftersom det är långt värre att bryta nacken. Klassiskt exempel på populistisk retorik, som går att använda lite här och lite där.
Klockan 12:05, 11 Mars 2013

David L skrev...
Problemet?
Vad är problemet med att det är skillnader på manligt och kvinnligt?
Klockan 17:58, 10 Mars 2013

David L skrev...
=D
Att inte förfasas är inte det samma som att tycka att något hör hemma där, i mitt fall var det bara inget särskillt stort problem. Två sidor av allt. Frågan är så komplex så oavsett hur \"vetenskapliga\" undersökningar som görs så kommer det vara omöjligt att täcka in alla variabler. Om inte barnen helt separeras från den värld vi lever i nu, tillåts växa och sen se hur stor skillnaderna blir? Men man kan fråga sig hur man påverkas av det? Att iakta, se mönster och helheter är något som jag själv tycker att jag är ganska bra på. Ovetenskapligt, eller inte. Sen lägger olika människor olika värderingar i olika ord och formuleringar.
Klockan 17:45, 10 Mars 2013

Gös Jonas skrev...
K
Jag vidhåller att det är fucking dubbelmoral uppröras över "snälla" bilder i fisketidning och sedan ladda ned hårdporr. Jag frånskriver mig ingen skuld utan vill bara se en helhet.
Klockan 13:12, 08 Mars 2013

K skrev...
-> Gös Jonas
Citat mig själv: "Och det faktum att många män gillar bilder på kvinnokroppar, och en del tydligen tycker att dessa även hör hemma lite varstans, eller att tidningar vill tjäna pengar, det duger helt enkelt inte som argument." Sedan kan jag väl ge dig att du inte stod för de mest hårresande inläggen från det som jag kallade "lägret", det var de andra herrarna. Du var mest lite så där snubbigt oförstående till att det var en issue överhuvudtaget, för att det liksom finns andra fiskerelaterade problem. Men det är tyvärr också en del av problemet. Däremot tycker jag du har en poäng i att du tar upp frågan om porrfilm i sammanhanget, för det är såklart ett stort problem i gestaltandet av kvinnor som "kåta, glada och tacksamma". Om det dessutom ligger utnyttjande bakom blir det riktigt allvarligt. Hade varit intressant med ett svar från herrar biologister David L, DanielL, Hmmmmm m.fl. Såhär på internationella kvinnodagen och allt.
Klockan 12:17, 08 Mars 2013

Lasse skrev...
Hittade denna rubrik i dagens GD
"Fem grabbar gjorde en kalender med nakenbilder i Lingbo. Kalendern har de sålt och skänkt pengarna till hemlösa.Nu kan de bli veckans svenskar i TV4" Nu väntar jag med spänning på genusdebatten.
Klockan 06:05, 08 Mars 2013

Gös Jonas skrev...
K
Citat K: Om jag sammanfattar lägret Daniel L, DavidL, Hmmm, Gös Jonas m.fl.: - En bild kan inte vara kränkande, förnedrande eller stötande om den som avbildas har gått med på det. - Att utöva sexism är ok om drivkraften är pengar. - Att utöva sexism är också ok om det beror på att män har lustar.Slutcitat Detta har knappast något med styckeindelning att göra. Skitsamma orkar inte bry mig men jag är inte något läger alls.
Klockan 21:33, 07 Mars 2013

K skrev...
-> Gös Jonas
Jag skrev uttryckligen _en del_ män. Strecksatserna i början markerar de åsikter jag tillskrev dig och dina likar (ihopklumpade). Tyvärr tillät det här kommentarsfältet inte min fina styckeindelning och punktlistan i början, så det blev lite svårt att läsa inlägget. Men om du gör ett försök ska du nog se att det går utan att lägga ord i min mun som anklagar mig för att lägga ord i din mun. Därefter får du gärna bemöta mitt inlägg i sak. Det var trots allt ganska långt, så _något_ mer att slå ner på borde du ju hitta.
Klockan 18:45, 07 Mars 2013

Gös Jonas skrev...
Supa
Nä Dan jag orkar inte mer, problemet är att jag alltid kommer förstå dig men du kommer alltid ha svårt förstå mig:) Felet liger troligen hos mig, men små perpektiv är inte min grej helt enkelt.
Klockan 09:59, 07 Mars 2013

Dan skrev...
Frågan
Jonas, tråden börjar bli tjockt lång nu - och jag har nog missat din fråga. Ställ den igen så ska jag försöka mig på ett svar.
Klockan 13:57, 06 Mars 2013

Gös Jonas skrev...
!
K på vilket sätt har jag sagt det, jag har hela tiden sagt bilderna inte har i en fisketidning att göra, så lägg inte in mina åsikter i fel fack. Jag har ännu inte fått svar på min fråga av Dan eller Sebastian. Jag kommermed en dåres envishet färhålla mig att se saker i ett större samanhang.
Klockan 10:13, 06 Mars 2013

K skrev...
Intressant läsning
Om jag sammanfattar lägret Daniel L, DavidL, Hmmm, Gös Jonas m.fl.: - En bild kan inte vara kränkande, förnedrande eller stötande om den som avbildas har gått med på det. - Att utöva sexism är ok om drivkraften är pengar. - Att utöva sexism är också ok om det beror på att män har lustar. - Män och kvinnor lever i olika världar. - Detta har att göra med att män och kvinnor är olika arter. Vilken enkel värld ni verkar leva i. I den värld jag lever förmedlar bilder budskap. Givetvis har tjejerna på bilderna både gått med på bilderna. Allt annat hade varit ett övergrepp. Men det är liksom inte det som det handlar om. En bild förmedlar något oavsett förhållandena då bilden togs. Och det faktum att många män gillar bilder på kvinnokroppar, och en del tydligen tycker att dessa även hör hemma lite varstans, eller att tidningar vill tjäna pengar, det duger helt enkelt inte som argument. Det är inte så att något per automatik blir rätt om det är många som gillar det. Många personer tycker det är ok att \"skämta\" om \"negrer\", judar eller araber, det betyder inte att dessa skämt är ok. Om det är tio av klassens tjugo personer som tycker det är kul att mobba lille Kalle, är det ok då? Är det ok om de inte gör det av elakhet eller bristande empati, utan för att de får ekonomisk belöning av läraren för att göra det? Det är en vulgär form av moraliska regler som ni försöker tillämpa. Och så frågan om vad män och kvinnor \"är\". Det är märkligt hur det, när det kommer till just manligt/kvinnligt, är en ok åsikt att människor helt är slavar under sin biologi, och att ingen social påverkan förekommer. När det kommer till andra aspekter av en människa - politiska åsikter, intressen, utbildningsgrad, you name it - godtas ju inte att vi endast är biologiska varelser. I vart fall inte sedan 30-talet eller så. Om vi godtog det kan vi lika gärna sluta utbilda arbetarklassens barn, för de är antagligen ändå genetiskt \"dumma\". Så när pojkar/män tävlar och flickor/kvinnor är försiktigare och pysslar tänker jag hävda det radikala påståendet att detta - oavsett hur det ligger till med biologin - är vad som förväntas av dem och också uppmuntras av omgivningen från det de är små. Det finns HUR mycket studier som helst som visar att dagispersonal pratar med barnen olika beroende på om det är pojke eller flicka. Även hur pass mycket beröring barnen får beror av barnets kön. Men nej, det har säkert ingen påverkan. Det är säkert så att de kvinnor David iakttar i sin omgivning är 1) identiska och 2) helt oberoende av vad som hänt dem under livet, hur de bemötts, hur man talat till dem. De är sin biologi, lika rent biologiska varelser som den dag de kom ur moderlivet. .... Eller? Och eftersom forskning efterlyses vill jag påtala att ALL forskning som selekterats utifrån kön visar att skillnaderna inom grupperna män respektive kvinnor är större än skillnaden mellan den genomsnittliga personen i varje grupp. Det innebär att det är en verklighetsförvanskning att göra generaliseringar av typen \"män är sådana här\", \"kvinnor är sådana här\". Det är helt enkelt inte sant. Man kan visa tendenser, större/mindre förekomst av, andel etc för varje grupp, ja. Men det kommer aldrig säga något om enskilda individer. Det kommer aldrig kunna säga att Eva och Karin har mer lika intressen eller värderingar än Eva och Tobias. Och som sagt: Även om man nu skulle tycka att svepande generaliseringar är bra att använda sig av - oavsett om dessa är gjorda utifrån att högst ovetenskapligt iaktta sin omgivning (som David förespråkar), eller utifrån forskningsrapporter: Du kommer aldrig kunna studera människor som vuxit upp i ett socialt vakuum. Uttalanden som \"män är män och kvinnor kvinnor, det är bara biologi\" blir därför, även av denna anledning, meningslösa.
Klockan 00:30, 06 Mars 2013

Dan skrev...
Måste bara
påpeka att jag tycker att den som vill brottas och dricka öl ska få göra det, och den som istället vill gå på spa ska få göra det. Oavsett kön. Är det så svårt att förstå?
Klockan 16:38, 02 Mars 2013

Dan skrev...
Skillnader
David, det är inte de eventuella skillnaderna som är problemet. De normer vi satt upp i samhället kan dock vara verkligt begränsande för de som känner att de inte passar in. Du och jag passar säkert hyggligt bra in, precis som de flesta. Skillnader är inget problem, jag bara argumenterar för att de skillnader du ser i vardagen -enligt mig till stor del beror på just normer vi bygger upp i vårt relativt nya konsumtionssamhälle. Normer och strukturer påverkar oss dagligen, ser man inte det saknar man nog analysförmåga. De flesta är kanske inte av ondo, men ska man rätta in livet efter en utstakad norm och enligt de strukturer som finns - ja då är man en död fisk som flyter med strömmen, och den fria viljan blir degraderad till att välja märke på filmjölken till frukost.
Klockan 16:36, 02 Mars 2013

David L skrev...
Jämnlikhet?
Sverige är ett av de länder som kommit längst med jämnlikhet, ändå är det få platser problemen är så stora som här? Mycket handlar det om att kvinnor skall göra saker efter en manlig norm, för att det minsan inte är några skillnader.. Hade jag värderats utefter en kvinnlig norm som gäller nu hade jag kännt mig misslyckad, deprimerad. Låt dom som vill brottas och dricka öl på fiskeresan göra det, och dom som vill väva in spa behandlingar göra det, utan värderingar. Dan: Vad är problemet med skillnader?
Klockan 19:05, 01 Mars 2013

Fredrik M skrev...
Framtiden
Ja, vi får väl avvakta utvecklingen. Dock, det nu är en påtvingad samhällsnorm som styrt kvinnligt/manligt och inte biologiska skillnader så lär knappast förhållandena ändras nämnvärt när framträdande kvinnliga sportfiskare anser att det finns kvinnliga perspektiv alternativt när dom anpassar fiskeresorna efter vad dom anser vara kvinnliga intressen...Nog om detta nu..
Klockan 17:17, 01 Mars 2013

Dan skrev...
...sammanfattningsvis...
Framtiden lär utvisa åt vilket håll vi är på väg, och det finns många som inte håller med er i detta. Men jag håller med om att ni tycker så.
Klockan 16:09, 01 Mars 2013

Fredrik M skrev...
Norm
Tja, bjuder på ett citat från fisketjejen Ella Micalsen när hon intervjuades av Gunnar Westrin:"Sätta fisket på kartan för oss tjejer innebär för mig att skapa utrymme för känslor och tankar från ett annat perspektiv. Många berättelser skildras utav män. Ibland kan det bli lite yxigt för oss tjejer att läsa om hardcore extreme superduper utrustning med tekniska detaljer"...Och är det inte så att när organisationen tjejflugan arrangerar sina flugfiskeresor för kvinnor så väver man in spa-behandlingar och annat "lull-lull" för att man anser att det ska passa kvinnor. Själv har jag absolut inget emot fiskande kvinnor men inser förstås likt David att det lilla antalet fisketjejer beror på någonting. Hur många tjeje/kvinnor är det t ex som bedriver havsfiske i ruskväder och dyningar?
Klockan 15:56, 01 Mars 2013

David L skrev...
Prioriteringar?
När Mona Sahlin valdes till socialdemokraternas ledare hade dom bestämt sig för att det var dags för en kvinnlig ledare. Minns inte exakt omständigheterna, men det var flera andra kvinnor som tillfrågades innan henne, men som inte var intresserade. Sannolikt prioriterade dom att ha ett liv framför att leda sveriges största parti? På gymmet: En stor del av kvinnorna är sminkade med matchande kläder, tar i lite lagom mycket så man inte svullnar, svettas och blir rödsprängd. Mer fokus på hur man uppfattas än vad man åstakommer. Stora variationer inom könen håller jag med om, men mönster finns ändå mellan. Vilket inte är ett problem, om man inte själv ser det som ett? I den bästa av världar får varje individ utrymme att göra det som intresserar den och på sitt sätt.
Klockan 15:30, 01 Mars 2013

Dan skrev...
-> Fredrik
Och du Fredrik! Ingen ha heller bevisat att 1. Dessa skillnader är allenarådande, eller 2. Att de är en följd av våra biologiska förutsättningar heller. Jag säger inte att skillnader inte finns, vad jag menar är att de biologiska skillnaderna är mindre än du och David vill göra gällande, utan att de skillnader vi ser i vardagen Till Stor Del beror på skapade normer. Läs det igen innan svaret är färdigskrivet: Till Stor Del! Och som sagt, skillnaderna inom könen torde vara större än de mellan dem, det behöver jag bara snurra lite på huvudet för att se.
Klockan 10:27, 01 Mars 2013

Dan skrev...
Venus och mars?
Jovars, David, det är så det ser ut idag - men samtidigt håller en förändring på att ske. Det är vad detta veror på som är intressant. Män väljer män när det ska anställas (i högre grad), och kvinnor väljer kvinnor, bl.a. på grund av detta så kan de strukturer du nämner upprätthållas. Jag ser inget positivt i det, eller andra stockkonservativa värderingar som handlar om att det som varit eller nu är, är det enda tänkbara och det enda vettiga att sträva efter. När du skriver att män och kvinnor nästan är olika arter, blir jag fan mörkrädd! Det resonemanget har förts tidigare i historien, om olika folkgrupper - och sällan har det fört något gott med sig. Du lägger inga värderingar i ditt påstående säger du, och jag tror mig förstå hur du tänker, varje individ gör sina val. Problemet är att vi Idag, faktiskt har en värdering på könen, även om det är mindre idag än för 50 år sedan. Jag använder inte min lem, varken när jag fiskar eller arbetar - inte heller mina könshormoner, därför ser jag inte någon anledning till att fortsätta dela upp befolkningen i två klasser, där den ena ha snopp och den andra inte. Det som hände för 90 år sedan ÄR relevant, eftersom de som försökte upprätthålla dåtidens normer och värderingar resonerade på exakt samma sätt som du gör idag David. Jag vet ärligt talat inte om den här diskussionen hör hemma just här, eftersom det handlade om kränkande bilder av tjejer i en fisketidning. Men nu när vi belyser dessa två saker samtidigt David, kan du inte ens genom ditt pyttelilla titthål se att de bilderna bara späder på förväntningarna på att tjejer skall vara mannen till lags, och betraktas som sexualobjekt? Det här var ett extremt exempel, men de normer vi har i samhället idag gagnar oss män, och vi har defacto mer makt - alltså blir det en självuppfyllande profetia.
Klockan 10:18, 01 Mars 2013

David L skrev...
Mönster
Hur verkligheten var för 100år sedan, eller hur den kommer se ut om 100år har inget med saken att göra. Mina bevis är dagens verklighet. Där kvinnor dominerar vård och omsorg (viktigt ämne enligt min teori med att riskera sitt liv när man bär och föder ett foster). Män erövrar, stridspiloter, höga poster inom företag etc.. Om det beror på uppfostran, gener eller något annat kan man fråga sig, men skillnaden finns där nu. Väldigt många män som inte är intresserade av fiske också, men är det inte konstigt att det är så ytterst få intresserade kvinnor? Utan värdering, så är män och kvinnor nästan olika arter.. Inte mycket som är samma..
Klockan 21:01, 28 Feb 2013

Fredrik M skrev...
Norm
Signaturen Dan visar inga bevis för att kvinnligt/manligt beteende beror på någon \"könsnorm\", tillkommen p g a levnadsmiljön, han bara tror att det är så. Håller med om att \"porr\" inte hör hemma i en fisketidning men var och en som har arbetat med kvinnor märker en skillnad i beteendet. Generellt sett är kvinnor oroligare och överdriver faror och problem, liksom att dom som David skriver har vissa intressen gemensamt. Givetvis finns det undantag, men den som inte noterar skillnaderna är blind.
Klockan 18:43, 28 Feb 2013

Dan skrev...
Tjejer.
David, jag påstår mig inte veta - men jag tror att det beror bl.a. just på könsnormer. Det händer saker på den fronten och min starka förhoppning är att detta jämnat ut sig någorlunda inom en mansålder. För 91 år sedan (en dryg mansålder), infördes rösträtt för kvinnor i Sverige. Få tycker idag att detta varav ondo, värderingar har förändrats och kommer fortsätta göra det även i framtiden. Hur dina alkoholvanor ser ut, eller vad dina vänner har för sexuell läggning kunde jag klarat mig utan att veta, ty jag tror du helt missat poängen (det var inte dig jag syftade på). Jag ser ingen koppling mellan mitt kön och mitt fiske, jag använder inte min penis som spö. Jag misstänker en stark koppling mellan vad föräldrar uppmuntrar sina barn till, och vad de senare satsar på för typ av hobby, i stort. Vi är alla individer, och gör egna val - samtidigt som vi alla är påverkade av såväl arv som miljö. Jag accepterar likaledes din förklaring om du kan föra den i bevis, jag har inga och jag misstänker starkt att inte du har några heller. Vi tror och tycker olika helt enkelt. Vad jag däremot VET är att många tjejer är innerligt trötta på att bli uppskattade för att de är tjejer eller hur de ser ut, istället för vad de gör och åstadkommer.
Klockan 13:52, 28 Feb 2013

Emma skrev...
Lite fakta om skillnader mellan könen och socialt kontruerade könsroller
Tänkte det kunde vara på plats med lite genuskunskap. Trevlig läsning. http://www.dn.se/debatt/pahittade-fakta-om-konsbiologi-utgor-missbruk-av-forskarroll http://io9.com/5867401/there-really-is-no-difference-between-men-and-womens-math-abilities http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=19298 http://www.huffingtonpost.com/2013/02/04/men-women-differences-minimal-mars-venus-study_n_2618199.html
Klockan 13:11, 28 Feb 2013

David L skrev...
Dan
Olika ämnen.. Appropå urtypen för en gäddfiskare som du var inne på tidigare. Jag är ganska mycket gäddfiskare, har homosexuella vänner, dricker i det närmaste ingenting.. Ge en bra förklaring till varför det är så få kvinnor som fiskar, så kommer jag lägga mig platt, erkänna att jag har fel och be om förlåtelse. Har du ingen bra förklaring så får du acceptera att det beror på något som sannolikt är kopplat till könet..
Klockan 09:36, 28 Feb 2013

Dan skrev...
.
Jodå David, absolut! Men skillnaderna inom könen torde vara större än de mellan dem.
Klockan 23:06, 27 Feb 2013

David L skrev...
Dan =D
Existerar det ingen skillnad på manligt och kvinnligt i din värld?
Klockan 20:54, 27 Feb 2013

Dan skrev...
->Jenni
Tack för att du satte ord på det jag inte riktigt vågat skriva, men hela tiden haft starka aningar om. Hela den här debatten blir vad vi gör den till, några (t.ex. Frida och "men") tycker till och med att huvudbilden i den här artikeln är allt för stötande. Andra tycker att nakenbilder är en jävla rättighet, och att det inte alls är fel att sälja grej med tjej. Min bestämda åsikt är 1. att David är helt ute och cyklar, och har gjort könsnormen till lag och "rätt". 2. att fiskepigorna inte alls hör hemma i en sportfisketidning och 3. att vi grabbar kanske skulle må bra av lite genusanalys i vardagen, och försöka skilja på hönan och ägget. Med det sagt så vill jag (för säkerhets skull) påpeka att detta är MIN åsikt, och att jag inte alls per definition har rätt. Många av er tycker säkert helt annorlunda, och när man för en debatt så argumenterar man för sin sak och det man tror på. Jag hoppas att den svullna stortån krymper något på er som jag trampat på tårna i den här debatten - men jag hoppas samtidigt att den lärt er något.
Klockan 19:28, 26 Feb 2013

Jenni skrev...
Blir glad i själen av denna debatten
Stort tack till Dan och Sebastian som orkar föra denna debatten mot alla troll där ute. Många män ser det som ett slag mot deras hetrosexualitet när man försöker neutralisera något som redan borde vara könsneutralt. Och att porr skulle vara någon mänsklig rättighet, i alla möjliga sammanhang. Vi föds nakna, det är naturligt med naket, och attraktion till den nakna kroppen. Det är inte naturligt att matas med sexism och befängda bilder som anspelar på sex i alla möjliga sjuka sammanhang, överallt i samhället. Det här är en viktig del i en viktig debatt som må ha triggats av en obetydlig tidning i ett land som har choklad på smörgåsen. Till alla Gös-hannar där ute vill jag bara tillägga att vi fattar vinken. Ni är JÄTTE-hetro! Kan ni snälla stoltsera med er sexuella läggning någon annan stans än i kommentarsfält på internet? Förslagsvis ert eget sovrum.
Klockan 21:07, 25 Feb 2013

Dan skrev...
David
Och det är ingen majoritet av killar som sysslar med varken jakt eller sportfiske, heller. Duktiga generaliseringar du lyckas med David, och jag misstänker att du omger dig med "fel" typ av tjejer. Alla de hästtjejer jag träffar i stallet (ja jag hänger också i stall emellanåt), är mycket tävlingsinriktade. De utsätter sig dessutom för enorm fara när de hanterar ett 500kg tungt (och opålitligt) djur! Många av mina vänner av manligt kön, är dessutom typiska "familjefäder" som inte tar några risker alls. Visa mig siffrorna på de där påståendena David, så ska jag ta mig en funderare, men än så länge har du super mega kingkong-fel i mitt huvud. Det du talar om är den så kallade könsstereotypen, och jag tror vi alla hade mått bättre utan den! Fisk & Fri hjälpte tyvärr till med att spä på det hela med sina fiskepigor.
Klockan 17:30, 25 Feb 2013

Jan O skrev...
Greger...
Hej Greger, jag tycker inte att vare sig Dan eller Sebastian kan kallas juniorer, däremot kan man kalla mig gubbe... Å vet du va! Jag tycker att dom är rätt bra faktiskt... med ett äkta och avundsvärt engagemang för det dom tror på :)
Klockan 16:56, 25 Feb 2013

Men... skrev...
Ta bort...
Kan ni inte ta bort den där bilden från förstasidan så att folk inte tror att man sitter och surfar porr...
Klockan 08:34, 25 Feb 2013

David L skrev...
Målsättningar?
Det är ingen majoritet av den kvinnliga befolkningen som är engagerad i rid/hästsport. Är man det kan man ha olika syften. En kan vara att fördjupa en relation till hästen, en nära vän. Då är det inte så viktigt exakt hur fort den springer, eller hur högt den hoppar. En annan inställning kan vara att se hästen som ett redskap, att uppnå just dom sakerna. Är dåligt insatt i världseliten innom hästsport, men uppfattningen är att manliga utövare är minst lika framgångsrika som dom kvinnliga. Trotts att det är betydligt färre av dom. Alla val och prioriteringar sker på bekostan av något annat. Ser man helheten så är inte det ena bättre än det andra. Vi har något att prata om Dan nästa gång vi träffas.. ;)
Klockan 18:23, 24 Feb 2013

Dan skrev...
Anonym
Jag kan hålla med om att det spårat ur något, men du kan läsa en artikel om småbåtstrolling i senaste Fiske-Feber som jag skrivit. Det kanske kan glädja någon, och jag är också glad att jag inte är politiker! Jag är inte osams med någon här, bortsett "trollet" Greger som med ett antal olika nick försöker skjuta ner precis allt som FishEco gör. Med övriga har jag bar meningsskiljaktigheter, vilket hör en debatt till. Jag skulle gladeligenta en pilsner med alla debattörer här på nästa mässa - och det är inte osannolikt att jag gör just det. Man kan faktiskt vara "sams" samtidigt som man tycker olika. Jag tror inte att någon här är sämre än vad jag är, och jag tror att de flesta av de som ger sig in i debatten är stora nog att inte se ner på mig för att jag vågar sticka ut hakan med en debattartikel som denna, även om den sticker i ögonen på dem. Peace!
Klockan 23:22, 23 Feb 2013

ANONYMOS skrev...
?
Kan vi inte egna oss åt bättre grejer än att vi ska slänga massa skit på varandra! Jag har märkt att vissa här är helt okunniga inom viss område,Jag kan inte förstå att ni bråkar om några tjejer som är nakna i ett fisketidning. Flera här nämde får en kvinna ett fisk det är like gilla grejer över 200 på nån minut klart det handlar mycket om annat ett själva fisket!Och vi män ä rovdjur! Tycker det har blivit lite för mycket av allt , allt ska krånglas och debatteras på mycket fel sett tuvär och tolkningen av det hela blir helt fel.. Nu är sporfiskemässan snart hur många av är har tänkt eller skriva eller till och med ordna nåt åt sportfiskare som vill sitta där och öppet debattera n¨t som är viktigare inom vår framtid och säkra vår fiske i framtiden , jo vad kommer vi att se på mässan massa skit som man ska sälja ut om och om och samma skit varje år är det ! Där kunde man debattera öppet allt och komma ut med allt nåt som är mycket viktigare än ni ska hålla på och lägga massa skit överallt helt duma grejer som har inga gränser alls nåstans ,, jag har skrivit här flera gånger annonymt och det valde jag mest pgr för här är jätte lätt att hamna i ett stort konflikt för som jag nämde förut vissa är helt okunniga inom ämnet och det slutar aldrig. Ni gör om och om samma grejer hela tiden äre det inte den då är då nåt helt annat , önskar vi alla kunde sammsas och försåka hitta nåt gemensamt men det verkar helt umöjligt! Dan jag känner inte dig alls och jag menar ingen illa i nåt men tur du är inte politiker nåstans du skulle starta världskrig! Skriv om nåt som ger nåt tillbaka inon fisket än hålla på med massa tramms här och saker som är bortom allt.. SkitFiske
Klockan 22:46, 23 Feb 2013

Dan skrev...
...
David, om det är din uppfattning så är det -och det är synd. Jag är av en helt annan åsikt, men jag kanske omger mig med andra kvinnor helt enkelt. Du utgår från att alla är idioter tills motsatsen bevisats, det är nog en sund inställning och där delar jag din \"realistiska människosyn\" helt och fullt. Jag hade kanske hoppats att du hade en underton av ironi i ditt tidigare inlägg, men nu har du undanröjt det tvivlet. Din syn på kvinnor (och män) är kass, i mina ögon, helt enkelt. Vi har helt olika infallsvinklar på det här. Du hävdar att du inte lägger några värderingar i ditt \"konstaterande\", jag vill bara bestämt hävda att ditt konstaterande är felaktigt. Som du tidigare skrev så är det inte svart eller vitt, men när jag läser dina senaste två inlägg blir det ärligt talat helt jävla nattsvart. För att kontra med ett lika dumt påstående så menar jag att majoriteten av alla gäddfiskare är kristna homofober som på fritiden super, slåss, virkar och åker raggarbil i Kil. (Du hör själv hur dumt det låter va? En och annan kanske är just precis så, men majoriteten?). ->Andreas, tack! Uppenbarligen berör detta och med tanke på antalet klick och kommentarer så var det på tiden att folk fick vädra sina åsikter i ämnet, även om det glidit ur spåret både en och två gånger i debatten.
Klockan 22:06, 23 Feb 2013

Andreas E skrev...
All heder åt Sebastian och Dan
Det är väldigt modigt (och med facit i hand kanske lite dumdristigt) av er att ta upp denna fråga. Ni har inget att vinna på att ta upp det. Det vore bättre att likt många andra hålla tyst och tänka att "det är väl inte så farligt". Om alla tänkte så skulle vi dock aldrig kunna få till förändringar i samhället. Det betyder inte att män ska sluta tycka om kvinnor. Det är inte det saken handlar om. Det handlar om några väldigt märkliga bilder i en s.k. fisketidning. Jag håller med er i allt väsentligt (något inlägg har väl blivit lite onyanserat kanske). Tack för att ni tog upp det här ämnet.
Klockan 18:51, 23 Feb 2013

Sussi Stridh skrev...
Sv David L
Du skriver: "En stor del av fisket är obehag. Gå upp tidigt. Släpa på massa grejor som krånglar. Frysa. Man gör det för att man jagar ett slutmål. Kvinnor generellt lockas mer av saker som är givande för stunden." Nja, jag håller nog inte alls med dig här.. Hur många kvinnor/tjejer är det inte som håller på med hästar? Går upp tidigt, utsätter sig för enorma risker, fryser, hästar som krånglar, mockar skit, släpar på vatten, hö och stora tunga fodersäckar, får skit under naglarna.. Du skriver också: "Men min uppfattning är att mojoriteten av alla kvinnor har intressen som fika, shopping, lyssna på musik, umgås med vänner.." Det anser jag också är lite underligt, tror snarare att det är tonårstjejer som har dessa intressen,knappast en majoritet av kvinnor.
Klockan 17:15, 23 Feb 2013

David L skrev...
Inget är svart eller vitt..
Karolina Kluft är ingen medelkvinna, det finns många med henne som är fantastiskt målinriktade, bland dom en del fiskande kvinnor. Men min uppfattning är att mojoriteten av alla kvinnor har intressen som fika, shopping, lyssna på musik, umgås med vänner.. Personligen är jag för rastlös, vill mer, men lägger ingen värdering i att andra trivs med att bara ha det bra. Jag har en realistisk människosyn, utgår ifrån att alla är idioter tills dom bevisar motsattsen.
Klockan 15:07, 23 Feb 2013

Dan skrev...
->Hmmm, Greger & David
->Hmmmm, jag ber om ursäkt för att jag förvrängde dina ord, och ifrågasatte din anonymintet - det var dåligt. Dock vill jag mena att den argumentation du för är den överlägset vanligaste och tillhör normen. Angående dina ord, så hävdar jag fortfarande att jag inte sitter och \"suktar\" varken över fiskepigor eller bloggande fisketjejer - och jag vet att de flesta av mina fiskekamrater inte heller gör det, det är en rätt grov generalisering av oss män du gör. ->Greger, om du lämnar sidan - slipper vi även \"Åke\" mfl då eller är det bara ditt nick Greger som försvinner? ->David, jag undrar vad t.ex. Carolina Klüft eller någon annan kvinnlig idrottare skulle besvarat det påståendet med? Jag tror, hoppas och anar sarkasmer här? Min erfarenhet är inte alls att kvinnor lockas mer av saker som är givande för stunden. Återigen ber jag om ursäkt för att jag, i affekt, kan ha hoppat på någon här - ibland är det svårt med skriven text eftersom tonlägen går inte att uppfatta. Anonymiteten får kanske vissa att våga skriva det de tycker - så det kanske är positivt? Själv är jag känd vid både namn och bild av de flesta läsare här - vilket jag i vissa fall faktiskt tycker är lite läskigt, men jag står för det jag skriver, och de bilder jag producerar - trots att min hållning i den här frågan uppenbarligen är mycket kontroversiell för många av er. Jag vidhåller dock att nakna tjejer inte hör hemma i en sportfisketidning, och att den rådande normen med tjejer som säljande sexobjekt varken gagnar oss män eller någon annan. Detta debatteras, och det är bra - och jag respekterar att folk tycker annorlunda. Jag har dock en seriös fundering över din människosyn David, menar du verkligen det där?
Klockan 11:55, 23 Feb 2013

Edvin skrev...
Varför naket?
Alla vet att nakna eller lättklädda kvinnor säljer, denna gång är inte ett undantag!!! Varför bland fisket med nakenhet? Osmakligt och förnedrande.
Klockan 11:42, 23 Feb 2013

Greger skrev...
Oförstånd
Jag håller med David om att det självklart ligger sexualitet i grunden. Varför skulle stora bolag välja att lyfta fram vissa kvinnor som skyltfönster för sina prodkukter om det inte handlade om att de ser möjligheten att locka fler manliga läsare och kunder? Det finns mängder av skickliga sportfiskande män med otroliga fångstresultat som aldrig blir aktuella för en sån roll. Fundera gärna varför. Lika självklart och enkelt är det att förstå varför tjejerna väljer att visa sig lätt klädda i sina bloggar. Problemet med Fisheco som jag ser det är att man nu låter juniorer driva debatter där man inte svarar sina läsare på ett korrekt och respektfullt sätt. Ett riktigt lågvattensmärke och högst märkligt av en normalt så tänkande man som JanO att låta detta ske. Tänker även på den senaste debatten ang andra trollingfiskares sjösäkerhet och den bild man väljer att förmedla via artikeln som av en av Sveriges mesta trollingfiskare beskrevs som "ren Kronblom nivå". Nog från mig som härmed lämnar sidan.
Klockan 10:10, 22 Feb 2013

Hmmmm skrev...
Dan
Ja, mitt citat står för mig och jag står för det. Ditt förvrängande av mina ord till ett påstående att jag dreglar slem får helt stå för dig och jag tycker det är ett lågvattenmärke och en mycket dålig debatteknik. Det är en typisk reaktion när argumenten tryter att undvika svar på de raka frågorna och istället gå till personangrepp. DÅLIGT DAN! Hur jag sedan presenterar mig har inte med saken att göra och det är ytterst fult att ifrågasätta anonymitet. Det är dessvärre också typiskt när argumenten tryter, att köpa sig fri genom att inte vilja diskutera med någon som gömmer sig bakom anonymitet. Du förstår nog att du kan bära fanan högt och ståta med ditt namn eftersom du "kämpar" för den politiskt korrekta sidan i frågan, den sida som inte får ifrågasättas. Jag däremot spelar in från ett annat håll, från det håll som tydligen absolut i alla lägen rabiat måste bekämpas oavsett hur viktig även denna sida är, myntet har två sidor, sanningen ligger inte i en extrem. Så sned är genusdebatten idag och lika mycket efterarbete följer för den som för fram denna sida i denna debatt. Så mycket efterarbete blir det för att försvara sin person från rabiata människor utan förmåga att lyssna och diskutera och som istället går till personangrepp på det lovliga byte alla som inte blint skriker från den korrekta sidan är. Om man väljer att inte motarbeta det man tycker är fel för att gärningsmannen inte syns är man inte annat än en struts. Polisen kanske inte borde jaga stygga tjuvar som är maskerade och inte skriker sitt rätta namn innan dom lämnar bankrånet? Som sagt, håll dig till sakfrågan, ifrågasätt inte min anomymitet och håll en nivå utan personliga påhopp och förvrängande av motståndarens citat utanför sakfrågan tack.
Klockan 09:34, 22 Feb 2013

David L skrev...
Fiskande kvinnor..
Ingen nämnd ingen glömd.. En kvinna lägger upp en bild på en 7kgs gädda och får 2000 "likes" och 200 komentarer.. Det ligger sexualitet i botten. Kvinnor som nu frontar några av dom företagen i branchen är duktiga fiskare, men att dom är kvinnor är en del av det. Dan: En stor del av fisket är obehag. Gå upp tidigt. Släpa på massa grejor som krånglar. Frysa. Man gör det för att man jagar ett slutmål. Kvinnor generellt lockas mer av saker som är givande för stunden. Jag lägger ingen värdering i skillnaden, men konstaterar bara att den finns där.
Klockan 09:26, 22 Feb 2013

Dan skrev...
hmmmm
Angående hur jag bemöter folk i diskussioner så: Jag presenterar mig som Dan Forsberg, och du förmodar jag säger: goddag, jag heter Hmmmm?
Klockan 23:50, 21 Feb 2013

Dan skrev...
hmmmm
Detta var dina ord: "De bloggande tjejernas lättklädda bilder får män att titta med precis samma suktande känsla som på fiskepigorna". Du tog på dig att tala för oss "män" och drog slutsatsen att vi alla tittar med "samma suktande känsla" - och det får som sagt stå helt och hållet för dig mr. hmmmmm.
Klockan 23:35, 21 Feb 2013

Sebastian Wiman +FishEco skrev...
Hmmmm
Jag tycker du har lagt fram dina åsikter på ett ypperligt sätt, och det är bra. Dan är inte en del av +FishEco, mer än som eftertraktad skribent och fotograf ska jag tillägga. För att bemöta dina argument så vill jag påpeka återigen att det finns olika åsikter om dessa bilder. Det beror till stor del på hur man ser på bilderna, vilken kontext man ser dem i och vilka värderingar man som betraktare går in med. Är man dessutom lagd åt att ägna sig åt kritisk bildanalys så blir detta ännu en dimension att väga in. Jag ser klara sexanspelningar och ett mått av förnedring i min analys av några av bilderna. Det är baserat på mina erfarenheter och mina värderingar och min slutsats blir att jag tycker att det inte är okej, inte på det här sättet och inte i en sportfisketidning. Jag utgår då efter vad jag själv vill se i en fisketidning. Dessa bilder hade kunnat vara smakfulla och mer okej om den sexuella, och i mitt tycke, taffliga undertonen inte fanns där, och kanske om det även var män som avbildades. Att insinuera sexuella handlingar med fiskar kan dessutom tolkas som en antydan till tidelag, även om jag är övertygad om att detta inte är fotografens genuina syfte. Igen, det är upp till var och en att tolka bilderna. Någon finner dem stötande, andra gör det uppenbarligen inte. Jag tycker det är viktigt att ha debatten även om vi inte kommer tycka likadant när den är över.
Klockan 23:06, 21 Feb 2013

Hmmmmm skrev...
Dan
Vadå att jag dreglar slem? Vad är det för idiotiskt påstående? Jag har dragit diskussionen till ett slags spets, visst. Det är medvetet och jag tycker den sidan av diskussionen är mycket viktig. Mycket lågt och jag tycker du gick långt över gränsen för hur man beter sig i en diskussion. Sådana påhopp betackar jag mig för och jag tycker det är oerhört lågt och omoget att sjunka till en sådan nivå, jag hade hoppats på en seriös diskussion eftersom det är ett viktigt ämne. Särskilt från en som driver en seriös tidning. Tack för mig, hoppas du inte fortsätter bemöta folk som diskuterar seriöst på det här viset.
Klockan 22:34, 21 Feb 2013

Dan skrev...
två fel
gör inte ett rätt. Om nu dessa bloggar är jämnbördiga fiskepigorna, vilket såklart får stå för dig, så gör det inte hela fenomenet bättre. Att du dreglar slem över bilder på de bloggande tjejerna får också stå helt och hållet för dig "mr. hmmmmmmm". Personligen, och det får stå för mig, folk kan ju gå in på bloggarna och själva jämföra - så ser jag inte riktigt det du ser.
Klockan 22:25, 21 Feb 2013

Hmmmm skrev...
Dan
Jag har \"bemödat\" mig att titta på fiskepigene ja. Jag förstår fortfarande inte riktigt skillnaden ändå. Jag visade bloggarna för en oinsatt kvinna nyss, utan att förklara omständigheterna. Jag frågade vad hon tänkte om \"nakenheten\". Hon sa: \"Dom är smarta, det är ju precis sånt killar vill se. Det får dom läsare på. Snygga och dom ser till att visa hur snygga dom är, smart!\" Jag kan tänka mig att det skulle kunna låta ungefär likadant om fiskepigene. \"Dom är snygga, det är sånt killar vill se, det får man läsare på.\" Var är då skillnaden? Man spelar på exakt samma punkter i exemplen. Man ger männen i den mansdominerade sysselsättningen det dom vill se. Man ger dom det som får dom att konsumera det man vill sälja helt enkelt. Inget konstigt. Så funkar det. Men jag har fortfarande inte fått svar på frågan om vad det är som är den stora skillnaden förutom något krystat om att det var väl så varmt att dom klädde av sig.. Jag vet däremot detta: De bloggande tjejernas lättklädda bilder får män att titta med precis samma suktande känsla som på fiskepigorna. Män kommer att uppmärksamma och minnas dessa tjejer just för att lättklädda bilder på dom satt sig i deras bakhuvuden. Detta kommer att ge dessa tjejer ett större värde ekonomiskt. Skitbra tycker jag om jag ska vara ärlig!!! Däremot tycker jag det är skitkonstigt att fiskepigornas \"ägare\" totalslaktas av samma människor som hyllar bloggtjejerna. Det är diskriminering och det är hyckleri.
Klockan 20:15, 21 Feb 2013

Dan skrev...
Hmmmm
Till att börja med är de bloggande tjejerna inte nakna, utan lättklädda för att det är -just det: varmt. Om du bemödar dig med att klistra in länken från mitt senaste inlägg i din webbläsare, och bläddrar runt lite bland "ugens fiskepige" så tror jag faktiskt att du kommer känna i maggropen att det faktiskt finns en skillnad. Jag tror inte illa om varken modeller eller fotografen som ligger bakom "ugens fiskepige", däremot har redaktören på en tidning ett ansvar över vad som förmedlas till publiken. Bilderna är i vissa fall vackra och tekniskt mycket väl genomförda, men satt i sin kontext skickar de helt enkelt ut fel signaler, i min mening. Som jag tidigare redan påpekat så handlar detta om två saker, dels ett uselt genustänk i bildpubliceringen och dels om hur sportfisket och sportfiskare upplevs i allmänhetens ögon. Risken i det här fallet är att jag blir stämplad som gubbsjuk tidelagsentusiast i andras ögon, bara för att jag pysslar med sportfiske. (ok det är att hårddra det, men jag tror du förstår vad jag menar). Jag tror jag förstår vad du menar "hmmmmmm" men jag är inte säker på att jag håller med. Det sista du skriver kan jag dock sympatisera med, speciellt som tjejerna på sina bloggar hade åmat sig, helnäck, med en fisk mellan brösten på sina bilder - men nu gör de inte det.
Klockan 19:00, 21 Feb 2013

Hmmmm skrev...
Dan
Jag menar inte att det är konstigt eller onaturligt att bloggande kvinnor fiskar i för vädret anpassad klädsel. Jag menar heller inte att de begår något fel i att de råkar vara vackra kvinnor som råkar se mycket bra ut lättklädda. Jag reagerar inte heller särskilt mycket på F&F;s fiskarflickor. Vad jag däremot reagerar på är att det uppenbarligen finns en moralisk gräns någonstans som handlar om VEM som exploaterar den kvinnliga sexualiteten och att denna gräns tycks handla om könet på avsändaren av bilden. Jag reagerar på att det uppenbarligen går att inte bara komma undan med, utan till och med bli applåderad som stark kvinna som står upp i en mansdominerad sysselsättning genom att visa upp sin kvinnlighet på exakt samma sätt som på de bilder som bespottas av samma grupp som applåderar likadana bilder för att avsändaren är någon annan. Det är för mig ett stort hyckleri som skapar förvirring. Och det är dessutom per definition diskriminerande. Att döma samma företéelse olika utifrån vem som ligger bakom företéelsen är i mina ögon diskriminerande och kontraproduktivt om man är ute efter att motarbeta just diskriminering.
Klockan 17:14, 21 Feb 2013

Dan skrev...
hmmm
Men du, ärligt talat - jag blev tvungen att ta fram dessa tre exempel och visa för icke-invigda i debatten. Alla reagerade med avsky på F&F medan den lilla "nakenhet" som förekom på bloggarna kändes naturlig (t.ex "gösjakt i gassande sol"). Den här debatten börjar spåra ut fullkomligt! Jag köper att man tycker detta är en "skitsak", men inte att man skriver en uppsats över hur fruktansvärt mycket detta inte berör en, jag köper också att vissa är av åsikten att detta inte alls är fel - det får stå för dem. Men att dra paraleller till dessa tjejers bloggar, som bara för de råkar vara just kvinnliga sportfiskeidioter - och i varmt klimat fiskar i bikini, är att likställa med F&F´s lilla upptåg med fiskepigorna. Kom igen!
Klockan 16:50, 21 Feb 2013

Hmmmm skrev...
Dan
Nej jag ser faktiskt inte att bloggtjejerna inte spelar på sexualitet? Du talar om att bildernas skillnad är vilket av objekten som är själva trofén? Vad har det med saken att göra och hur ska man förstå skillnaden? En utomstående betraktare som ser veckans fiskeflickabilder och de mest avklädda av bloggbilderna tror jag skulle ha mycket svårt att förstå denna skillnad i troféobjekt och att det är där bildens eventuella kvinnokroppsexploatering bedöms. Nej, det köper jag inte. Dessa bilder är mycket lika, dessa bilder talar på precis samma sätt till mannens inbyggda drift att kåta upp sig på kvinnokroppen och är i mina ögon därmed i princip desamma och spelar på precis samma sexualdrift. Fiskeflickorna från Danmark får betalt för att visa upp sig lättklädda med fiskar. Bloggkvinnorna får betalt för att visa upp sig och sina äventyr med fiskar. När dom gör det lättklätt får dom ännu mer läsare och i slutändan mer betalt, eller kanske rättare sagt fler sponsorer? Vari ligger skillnaden mellan dessa?
Klockan 16:32, 21 Feb 2013

PK-Maffian skrev...
Till \"Peter\"
Du har inte tänkt på att du kanske är lika "PK" själv i kretsar som på t.ex avpixlat, där man använder sådana uttryck i parti och minut,när du kallar andra för PK?? För vad är egentligen PK.? Ett svammeluttryck.
Klockan 16:23, 21 Feb 2013

Dan skrev...
hmmmm
Men i bloggfallen anspelar inte bilderna på tjejernas sexualitet, och de flesta bilder är påklädda, dessutom är dessa trofebildera av en trofefisk - i fallet F&F är det troféflicka med fisk. Skillnaden är i mina ögon rätt så stor, och som någon redan nämnt så är nakenhet inget snedsteg i sig. Det handlar om hur det framställs och uppfattas, jag tror att ni (om ni anstränger er lite) kan se skillnaden mellan dessa bloggar och det här: http://web.archive.org/web/20111213170022/http://www.fiskogfri.dk/Forside/Artikler/Fiskepigen/UGENS-FISKEPIGE---UGE-38---2008 Och Casper, den nämnda annonsen har jag också beskådat, och precis som du nämner är även den ett klassiskt exempel på uruselt genustänk. Med fler än 1,3% kvinnliga anställda hos sportfiskegrossisterna, och ett bättre genustänk hos dessa kanske de skulle sälja bättre eftersom vi är i runda slängar 50/50.
Klockan 16:16, 21 Feb 2013

Casper skrev...
oooops
Bilderna från nämnda bloggar är ju i princip identiska?! Haha nu kan vi börja diskutera var diverse magasin och betesproducenter har att säga? OM jag inte missminner mig så hade ett stort svenskt företag som sysslar med fiskeresor en reklam i ett stort svenskt magasin, där en bild av en tropisk ö och en båt fick texten (typ) \"fiska här\" (en pil pekar på båten) \"lämna frugan här\" (en pil pekar på stranden)
Klockan 16:01, 21 Feb 2013

Hmmmm skrev...
Bloggande fisketjejer då?
http://www.sportfiskeforum.se/blog/73-emmas-fiskeblogg/ http://www.eu.purefishing.com/blogs/sv/evelina-henriksen/page/2/ Ovanstående två bloggar från nordiska fiskande kvinnor har många bilder som har en slående likhet med den danska fiskeporren.. Undrar vilket mansgrisigt svin som tvingat dessa stackars tjejer att exploatera sina kroppar?
Klockan 15:41, 21 Feb 2013

Tobias Fränstam skrev...
.
Profeten Gös Jonas har talat :)
Klockan 14:42, 21 Feb 2013

DanielL skrev...
!
Dan jag tänker inte mera lägga energi på debbatera med dig! Du verkar helt leva i din egen värld samma sak med Sebastian ! David önskar det fanns många flera som tänker som du ! Mvh Daniel
Klockan 10:32, 21 Feb 2013

Dan skrev...
...
Självklart finns det skillnader mellan könen David, men att dessa skillnader skulle göra nakenbilder i en fisketidning självklara har jag svårt att se. Jag ser heller inte den självklara kopplingen mellan insatsen vid graviditet och huruvida man väljer att fiska eller jaga på sin fritid. Jag är ledsen, men jag ser det verkligen inte. Det blir lite "kvinnanskaståvidspisenofödabarn-resonemang" över det där, vilket i mina öron låter jävligt illa.
Klockan 10:32, 21 Feb 2013

David L skrev...
Skillnader
Dan, genusfotograf, mfl.. En grundläggande skillnad mellan könen: Fortplantningen som är en av dom största drifterna och som gör att vi lever vidare. Kvinnan sätter sitt liv på spel, genomgår en stor förändring förknippat med stora risker. Det är rimligt att vara lite försiktig och prioriterar trygghet när insattsen är så hög.. Insattsen för en man är en stunds njutning, man har lite att förlora. Det är spännande att jaga och man kan kosta på sig att chansa.. Grundbeteenden som avspeglas i mycket annat i livet också. Yrkesval, intressen, matlagning.. Inget är mer eller mindre värt, lägger ingen värdering i något, konstaterar bara en skillnad. I en perfekt värld ser man olika styrkor och låter dom komplettera varandra. Fiske är en jakt.....
Klockan 07:08, 21 Feb 2013

Peter skrev...
Pk-maffian
Är rätt trött på alla som måste ha allt politiskt korrekt hela tiden, tjejerna i tidningen har ju inte blivit tvingade eller ? Dom ser det nog som ett vanligt modelljobb och resten är helt ointressant. Är det mindre korrekt att ge ut en tidning med nakna tjejer än att jobba som modell och sälja sig tex ?
Klockan 22:39, 20 Feb 2013

Dan skrev...
...
Jodå det säger folk saker om.
Klockan 22:32, 20 Feb 2013

Peter skrev...
Sälja lösnummer ?
Är väl inte värre än att parfymtillverkare och klädmärken anspelar på sex och det säger ingen nått om ?
Klockan 22:23, 20 Feb 2013

Dan skrev...
...
Jarmo, det framgår av artikeln hur F&F agerade, de plockade bort bilderna och gav sig på den som uppmärksammat det hela. ->DanielL jag tro det är du som \"koka bra i gryttan\" och som borde \"kopla av istället\". Frågan är vem det är som bör fundera på att \"lägg dig indte i saker som du inte kan normalt debatera\"? Jag bryr mig om nakna tjejer, jag är förälskad i den jag vill se naken - och bryr mig om henne. Däremot så tycker jag att tidelag och sexistiska bilder inte hör hemma i en sportfisketidning. Jag häpnar fortfarande över de \"icke bryddas\" upprördhet över att +FishEco tagit upp frågan. Det här är ren och skär underhållning! ->Rikard Jonsson, jag ber om ursäkt om min förra kommentar var raljerande och nedsättande, men \"Hans\" kommentar hamnade tyvärr i kategorin \"ööööh moppe, typ\".
Klockan 21:27, 20 Feb 2013

JarmoK skrev...
Och?
Vad har F&F svarat er, skall de fortsätta med tjejerna el lägga ner? 60 svar/åsikter därav min nyfikenhet. Mvh 100% icke mansgris.
Klockan 20:28, 20 Feb 2013

Sebastian Wiman +MagazineFisheco skrev...
Daniel.L
Jag är engagerad i frågan, jag tycker Dan har skrivit en bra debattartikel som belyser ett problem som jag och många andra tycker är just ett problem. Vissa håller inte med, men det är okej att ha en annan åsikten. Här debatterar vi för vår sak, jag för min och du för din, något annat är det inte.
Klockan 18:55, 20 Feb 2013

+FishEco skrev...
Inga personangrepp
Kommentarer som är direkta personangrepp tas bort omedelbart.
Klockan 18:50, 20 Feb 2013

DanielL skrev...
Dan,Sebastian och alla andra
Lägg när skitsnacket vem bryr sig om några tjejer som är nakna, jag ser min fru naken varje kväll och vi ser nakenhet varje dag ! Att ni orkar skriva här och bry är om en så liten sak i vilken värld lever ni i och det verkar som att ni lever i stenåldern ,att blädra genom ett fisketidning och se lite naket fattar inte att ni hetsar är up så mycket ! Om ni går på FB ser ni varje dag nakna fisketjejer som poserar med ett fisk och ett fiskespö och ingen gnäller där som ett gäng käringar ni är som ska gnälla om allt och allt som lite RikardJ lite med beskriver vakna ut nån gång och lev livet vi sporfiskare är jävliga att snacka skit bland oss du Sebastian har jag märk är jävlig bra att hetsa upp dig alldid på debaten och koka bra i gryttan kopla av istället och gå fiska som JanO gjorde och lägg dig indte i saker som du inte kan normalt debatera ! Att ni orkar bara hålla på
Klockan 17:39, 20 Feb 2013

Sebastian Wiman +MagazineFisheco skrev...
Olika åsikter = Ok
Det är helt okej att ha en annan åsikt, men. Om man ska ge sig in och debattera så kanske man bör ha byggt ett antal välgrundade, genomtänkta argument. Om man inte gjort det så kan det hoppa ut grodor som är ganska lätta att fånga. Men vi kör C&R på alla grodor också ;) hehe. Är man dessutom som vissa uttryckt det, inte bryr sig om sakfrågan och tycker debatten är skit, ja då kanske man inte bör lägga sin energi på att bevisa motsatsen... Bara en parentes :)
Klockan 17:13, 20 Feb 2013

Roligt skrev...
Blir det
När man skriver att man inte bryr sig, och då faktiskt visat att man bryr sig, eftersom man spenderar tid på att skriva en kommentar. :o)
Klockan 16:56, 20 Feb 2013

Rikard Jonsson skrev...
Dan;
Ibland kan det vara svårt att inse att människor är olika... Och ser olika på saker och ting.
Klockan 15:04, 20 Feb 2013

Dan skrev...
->Hans
Och jag säger bara: "Vad skönt att det finns en traversförare från Murmansk, som balanserar upp det hela lite. När du fyller femton kanske det kan bli en moppe i present". Mer än så förtjänade nog inte den insiktsfulla kommentaren, tyvärr.
Klockan 14:41, 20 Feb 2013

Hans skrev...
Bilderna
Säger bara en sak. Mer pattar i fsketidningarna:) Ärligt talat så är det enkelt att bläddra förbi det i en tidning man tycker är ointressant eller stötande. Personligen gillade jag bilderna. Tror att flera tycker bilderna blir mer porr när dom inte är där man förväntat sig. Hade liknande bilder publicerats i en porrblaska hade nog flera ansett att det var lite klena, för lite naket el porrigt.
Klockan 10:57, 20 Feb 2013

Dan skrev...
...
Och jag blir förbannat trött på folk som skriker sig hesa över att vi gör en höna av en fjäder, och som verkligen "inte bryr sig". Detta ägnas en förbannad debattartikel, antingen så blir du engagerad av frågan, eller så bryr du dig verkligen inte. Men att hoppa in i en diskussion och högljutt proklamera "JAG BRYR MIG INTE", känns lite som att sopa trynet i backen så blodet sprutar och sedan ställa sig upp och skrika "det gjorde inte ont".
Klockan 22:06, 19 Feb 2013

Rikard Jonsson skrev...
Lägg ner någon gång!!
Jag är så avskyvärt trött på hela den här historien. Kränkande, chocktillstånd osv osv. Alltså herregud männskor har ni inget bättre att lägga er energi på ärligt talat! Jag skiter väl fullständigt i vad en dansk tidning som jag aldrig läst och troligen heller aldrig kommer läsa väljer att publicera. Detsamma gäller nog väldigt många tjejer där ute, uppmärksammar man det chockartade problemet så kommer det alltid vara någon stackare som tar illa upp. Personligen har jag inga som helst tankar på att lägga mina fiskeprylar på hyllan bara för att någon idiot väljer att posera halvnaken med en fisk. Det får väl stå för den stollen. Dubbelmoral är något vi inom sportfisket är väldigt duktiga på och här är ännu ett exempel. Gös-Jonas förklarar det hela väldigt bra tycker jag i jämförelsen med "riktig" porr. Det ni säger är egentligen "det är ok för mig att kolla på riktig porr där kvinnor kränkts" men vad fan är skillnaden? Ja nakna brudar hör inte hemma i en fisketidning. Lika lite som det hör hemma i biltidningar? ja vad vet jag, ser ni kvinnorna lägga körkortet på hyllan och börja cykla för någon poserat naken med en bil? Ja ni får ursäkta den urlöjliga jämförelsen men det är precis lika löjlig som jag tycker hela den här artikeln är. Nakna brudar hör inte hemma i en fisketidning, nej, det är vi nog alla överens om. Men herregud, hur orkar man göra en hönfarm av en embryo? Lämnar debatten här då jag avskyr den från första början egentligen.
Klockan 21:36, 19 Feb 2013

Gös Jonas skrev...
Ok
Dan ett tips försök inte sätta in mina åsikter i ett felaktigt sammanhang som du nyss gjorde. Stockholms inlägg som Jan O raderade var inte ens hälften så hett, det var dessutom sant. Jag tror att det finns många sociala strukturer och normer där ute, dock finns det saker som är ganska generella vart än i världen du är. Genetiska skillnader mellan män och kvinnor som sätter sina tydliga avtryck i beteenden och attityder bekräftas av neurofysiologin, vare sig du gillar det eller inte. Jag har hela tiden sagt att jag inte på något sätt tycker att nakna tjejer har i en fisketidning att göra. Både du Dan samt Sebastian ni begår ett fett jävla misstag om ni tror det på den här sidan skärmen sitter en fet mansgris, jag är endast fet. Men jag har så fucking mkt ryggrad att jag står för saker och försöker se helheten. Återigen bort med brudarna från tidningen om det är så att det skadar sportfisket, fiskande tjejer, eller rent av för att det faktiskt är korkat. Nu till det som jag ser som eventuell dubbelmoral, jag skriver bara eventuell dubbelmoral då era svar avgör. De avgör endast vad jag tycker dock, men jag kan erkänna att jag dömt er på förhand. Frågan har det hänt att ni dragit en tarzan medans ni tittat på porr? Om ni gjort det är det enligt mig dubbelmoral att uppröras över ett par halvtaskiga danska tuttar samtidigt som en Rumänsk tjej får 500 meter manslemm i timmen. Det ursäktar inte nakna tjejer i en fisketidning, men mansgris mm får då andra betydelser.
Klockan 20:45, 19 Feb 2013

Dan skrev...
->GösJonas
Du kanske ska ta en funderare på VARFÖR de sportfiskande tjejerna är så få!? Är det den här rosa heminredargenen som helt enkelt förhindrar att tjejer fattar tycke för sportfiske i unga år, eller kan det ligga andra strukturer bakom? Jag föddes inte till traversförare bara för att jag är man i alla fall. Släpp sargen och hajja biffen nu - könet sitter mellan benen, resten är konstruerat av den rådande normen. Försök gärna att motbevisa mig! Samtidigt i en 7-årings värld: Pia i köpenhamn har precis varit på havsöringfiske med morfar, när hon i butiken får syn på en sportfisketidning och frågar om inte morfar kan köpa den åt henne? Jodå - självklart. I tidningen är det män som fiskar, och utvikningstjejer med kuk i blicken som poserar med fiskar. Hur tror du det här påverkar lilla Pia, GösJonas? Det är inte en fråga om liv och död - det handlar om fiske. Vi kanske skulle stänga ner FishEco tills dess att världen är avmilitariserad och världsfred råder - det finns ju värre problem. Som sagt, släpp sargen och kom in i matchen - vi ska inte beröva dig din porr Jonas, jag lovar!
Klockan 19:07, 19 Feb 2013

Sebastian Wiman +MagazineFisheco skrev...
Gös-Jonas
Så bara för att det finns en uppfattning av att det här problemet är relativt litet, så är det inte värt att belysa? Jag tycker det är helt jävla solklart att det ska tas upp i det här fallet. Dessa kvinnoförnedrande bilderna har inget i sportfisket att göra. Om man gillar sånt så finns det som du säger andra forum för detta, Du säger att du är övertygad om att detta inte fått en enda tjej att lägga spöet på hyllan, och det är ju helt lösryckt till att börja med. För det andra så är det precis som Dan försökt förklara ett annat problem med att bilder som dessa publiceras i en fisketidning, och det är hur sportfiskets trovärdighet och image påverkas. Lika lite som jag tycker att det är bra att somliga ser oss som hycklande gäddtalibaner, lika lite tycker jag det är okej att vi ska framstå som ett gäng mansgrisar som skrockar i kör åt nakna tjejer med fiskar mellan tuttarna. Det är skit, punkt slut! Jag förstår om tjejer tycker sportfisket verkar vara en ganska sliskig sysselsättning där en klart dominant skara män lever i en förlegad jargong med klart sexistisk underton. I fallet med bilderna är det inte ens en underton utan en jävla mansgrisbomb som briserat.
Klockan 17:03, 19 Feb 2013

Jan O skrev...
raderat
Ett inlägg raderat avsändare "Stockholm". Här fanns element av kränkning.
Klockan 14:57, 19 Feb 2013

Gös Jonas skrev...
WWW
Sebastian precis så tänker ja också, dvs ja sorterar stora och små problem. Om tjejer vill visa bröst i en dansk fisketidning i jämförelse med att vi har en regering som är katastrof för våra vatten så är brösten ett sjukt litet problem. Ser hellre helheten än försöker bevisa något som inte finns. Forfarande vet ja inte på vilket sätt en Dansk tidnings bilder har underminerat sportfiskande tjejer. För det första är antalet fiskande tjejer jävligt få, och det i sig är ett problem om man väljer det se så. Eller så vill inte tjejer fiska i samma utsträckning som killar fan vet jag. Men vad jag är helt säker på är att bilderna inte fått en enda tjej i detta land att kasta spön och drag i soporna. OCh anledningen att jag har svårt uppröras över det hela är att jag gillar nakna tjejer, i än mer vågade bilder än dessa:) Forumet i sig kanske är fel men om man är ute efter feministiska manspoänger så borde forumet inte spela någon roll i det stora, typ porr är alltid porr. Det hela blir pretto, sorry men så är det.
Klockan 14:05, 19 Feb 2013

Sebastian Wiman +MagazineFisheco skrev...
Gös-Jonas
Visst är det ett annat klimat när det gäller detta i Danmark, tyvärr. Jag tycker dock argumentet att jämföra olika problems allvarlighetsgrad är helt ovidkommande och ganska trångsynt. Ta då t.ex. sportfiske och C&R. Varför ska vi lägga en massa energi på att hålla fisken vid god vigör, med dyra mattor, säckar och annat, när barnen i Afrika svälter, när ett av världens blodigaste inbördeskrig rasar i Syrien, eller när vi i vårt högst exklusiva samhälle ändå har problem med utslagna människor. Att jämföra olika problem mot varandra hjälper ingen, man får helt enkelt ta en debatt i taget och fokusera på det lilla problemet, för att sedan kanske ta sig an det stora osv. Om alla skulle resonera som så att det alltid är något som är värre, ja då skulle samhället se ganska slitet ut ganska snabbt.
Klockan 11:48, 19 Feb 2013

Gös Jonas skrev...
FF
Håller med dig Dan ingen av bilderna visade tillräckligt för att vara bra:;) Danskar är är inte så jävla korrekta som vi är, så det hela är inget konstigt. Och handen på hjärtat så tror jag inte någon tror vi skulle göra på samma sätt i sverige, dvs i en fisketidning. Och är det inte här hemma vi bör koncentrera oss på färdriktningen. ´Personligen tycker jag det är ett värre problem att vi har en regering som skär ned i anslagen till fiskevård och förbättringar i våra vatten, eller om amn skall tala klarspråk helt skiter i miljön.
Klockan 09:09, 19 Feb 2013

Dan skrev...
Jodå!
Jag har allt kikat igenom bilderna, som finns loggade (se länkar i mina inlägg), men såvitt jag kan se har FoF tagit bort dem från sin site. Tyvärr kan jag inte påstå att jag tyckte de övriga bilderna var så värst mycket bättre.
Klockan 22:12, 18 Feb 2013

The Countryfisher skrev...
LOL
âr det nogon här som verkligen har tittat på dom bild som var på hemsidan til Fiskeogfri ? Artikelforfattaren har troligen bara tittat på dom som Genusfotografen har i sin blogg, for han har bevistligen tagit fram alla dom bild som han kan använda sin suddiga fantasi på. 90% av dom bild som är där ser mer ut som flickan poserar for en konstnare. Nu måste ni få stocken ur bakenden.
Klockan 21:38, 18 Feb 2013

Sussi Stridh skrev...
Sv: Frida
Ja jag kan hålla med dig om att bilden är stötande, men den är ju avritad från originalet och originalet framstod ju att påvisa just det som bilden här visar.. Den riktiga bilden är bra mycket mer stötande tycker jag, för att inte tala om en del av de andra.. huuu.. Hela debatten kring detta väcker ilska, vi som är förbannade på att detta ens förekom i en fisketidning och de som blev förbannade för att vi tycker så. Jag tycker det är så bra gjort av Dan att lyfta detta vidare och starkt av FishEco, som troligtvis var det enda "sajten/magasinet" som vågade publicera. Så bra där både Dan och FishEco!!! Jag skäms INTE!!
Klockan 20:25, 18 Feb 2013

Dan skrev...
...
Jarmo, självklart handlar det ju om pengar. Frida, det var ju hemskt tråkigt att du fann illustrationen så stötande! Andra förslag på hur man kan illustrera en dylik artikel med bilder mottages tacksamt. Jag har hört mig för nu, och tjejerna som ställde upp på intervju kände inte alls som du Frida, så där hade du faktiskt helt fel! Men som sagt, du finner bilden stötande och det var ju trist.
Klockan 10:17, 17 Feb 2013

Sebastian Wiman +MagazineFisheco skrev...
Re Frida:
Jag kan ursäkta om jag i förhastelse förväxlade dig med en av våra mer kända antagonister. Jag välkomnar dig att kontakta mig om du fortsatt tycker att detta är ett problem. Bilden som illusterar poängen i denna artikel kan jag stå för till 100%, och vill du diskutera den så är du också hjärtligt välkommen att höra av dig. Mvh. Sebastian Wiman +MagazineFishEco
Klockan 22:14, 16 Feb 2013

JarmoK skrev...
Och?
Vad jag vet så är fisk og fri en tidning som görs för att gå med vinst,ge pengar. Intäkterna kommer gissningsvis 99% från män? Är det då så konstigt/främmande om det förekommit bar kvinnohud i en tidning där säkerligen 99 av 100 läsare är män? Inget att studsa upp i stolen och sätta kaffet i halsen för menar jag. Brukar läsa tidningar b.l.a offentliga väntrum som har ungefär samma procentuella fördelning av läsare som FoF fast tvärtom. Blir jag uppriven/förbannad om en lättklädd Schenkenberg kramar en Aloevera tub i mittuppslaget?Nä. Pengar,pengar,pengar det är där skon klämmer Dan, tjejerna är där för att förhoppningsvis generera mer cash. Det vet du.
Klockan 21:41, 16 Feb 2013

Frida skrev...
Snacka om att undermineras som sportfiskande tjej....
....som dessutom tycker till om något. För er som undrar vem jag är så finns jag till och med på bild här på Fisheco. http://www.fisheco.se/index.php?search_find=%E5tta+fjordar&submit.x=0&submit.y=0 samt att jag syns på edgeflyfishingannonsen i högerspalten. *dags för en offentlig ursäkt nu kanske ;) *
Klockan 21:11, 16 Feb 2013

Sebastian Wiman +MagazineFisheco skrev...
Frida
Ja du Frida, jag kan ha lurats av föregående sabotage i färskt minne, det vore uppfriskande om det inte vara samma sabotör igen. Du får jättegärna höra av dig till mig så kan vi diskutera bilden. Mina kontaktuppgifter hittar du under fliken KONTAKT.
Klockan 20:54, 16 Feb 2013

Dan skrev...
David, Jarmo och \"Frida\"
Ok. Så för att porr och svält i Afrika existerar så kan vi med blida ögon lägga huvudet på sne, och inte kommentera när någon lägger upp en bild på 7 döda gäddor på 10+? Gärna från era egna hetvatten också. Det finns ju betydligt värre saker. Vi kanske ska ställa världssvälten mot vårar slyngelaktiga C&R-fiske? Om alla svenska vattenägare skulle besluta att sportfiske är oetiskt och satsa på skottkärror med död fisk till rävåteln istället, ja då kanske vi kan säga att det finns betydligt värre saker. Det finn ju folkmord i världen, så varför ska folk gnälla över lite rån och annat trams. Kom igen nu.
Klockan 20:42, 16 Feb 2013

Micke skrev...
Hej
haha det händer roliga grejer altid på fisheco derför älskar jag fisheco,,
Klockan 20:37, 16 Feb 2013

JarmoK skrev...
Och?
Sånt jädra liv över några brudar som frivilligt mot betalning poserar i en fisketidning? Orka ens bli upprörd över dylikt när världen ser ut som den gör några flygtimmar härifrån.
Klockan 20:20, 16 Feb 2013

Frida Larsson skrev...
Sebastian
Jag vet inte vad du pratar om nu. Jag tycker att ni får räkna med kritik med en sån här dragbild. I praktiken använder ni ju er av samma mediala grepp som fisk & fri för att öka trafiken på er artikel. Det är inte särskilt snyggt tycker jag. Maila mig gärna på frida@edgeflyfishing.com om du har några funderingar om min identitet så ska du få mitt telefonnummer. // Frida
Klockan 20:06, 16 Feb 2013

Sebastian Wiman +MagazineFisheco skrev...
Frida, Jimmy, Åke, Greger
Hej Frida, Jimmy, Åke och Greger. Snälla, använd inte dina fåniga alias, det är ingen som luras längre. Du gör dig själv till åtlöje. Ring oss gärna och berätta vart skon klämmer istället.
Klockan 19:30, 16 Feb 2013

Frida Larsson skrev...
Skärpning Fisheco!
Hur tänker ni i val av dragbild till den här artikeln? Frågan är väl om ni ens är mycket bättre än Fisk & Fri?Det krävs varken 3D glasögon eller särskilt mycket fantasi för att se vad bilden förestller och anspelar på. Stackars Cecilia, Therese och Sussi vars kloka intervjusvar hamnade här. Har ni inget bättre sätt att locka läsare på?
Klockan 18:36, 16 Feb 2013

Dan skrev...
Bilden är...
En tecknad version av ett mycket snarlikt foto som FoF publicerade. Den är (med godkännande av både upphovskvinnan och genusfotografen) tagen från bloggen som omnämns i artikeln. I mina ögon är det en humoristisk tappning av de foton som FoF publicerade, och påvisar hur dumt och urbota fånigt det blir. Jag tycker den illustrerar artikeln väl, och varken Sussi, Cecilia eller Therese har utryckt sitt missnöje över bildvalet till mig. Originalet kan du se här: http://web.archive.org/web/20111213170022/http://www.fiskogfri.dk/Forside/Artikler/Fiskepigen/UGENS-FISKEPIGE---UGE-38---2008
Klockan 18:28, 16 Feb 2013

Frida Larsson skrev...
Skärpning Fisheco!
Dragbilden till den här artikeln må va tecknad men hur tänker ni när ni publicerar en sån bild? Är ni egentligen bättre än Fisk & Fri? Krävs varken 3D glasögon eller särskilt mycket fanatasi för att se bilden med dess anspelningar och tycka illa om ert val. Ni om några kan väl föregå med gott exempel och inte dra publik med hjälp av den här typen av bild? Stackars Cecilia, Therese och Sussi som säkert var helt ovetande om vilken dragbild deras kloka intrevjusvar skulle hamna under. Fy skäms tycker jag.
Klockan 18:18, 16 Feb 2013

Rydbeck skrev...
Naken
Det är väl skönt att fiska naken?! :)
Klockan 10:12, 16 Feb 2013

David L skrev...
Pretto
Varför ifrågasätter ingen tjejerna som ställer upp på att låta sig fotograferas i sammanhanget? Om det ställer till med så mycket för fiskande systrar? Är dom bara hjälplösa offer utan egen vilja som utnyttjats?
Klockan 23:23, 15 Feb 2013

Micke skrev...
:)
Den som inte gillade bilderna p´å nakna tjejer som poserar med fiskar han måste vara lite gay det är bara så :) alltid är nå¨t som ska gnällas ..
Klockan 22:33, 15 Feb 2013

Dan skrev...
En del
Av mitt förra inlägg försvann visst, hoppas länken blev intakt.
Klockan 21:20, 15 Feb 2013

Dan skrev...
Kolla Den här GösJonas!
http://web.archive.org/web/20111213170022/http://www.fiskogfri.dk/Forside/Artikler/Fiskepigen/UGENS-FISKEPIGE---UGE-38---2008 Kopiera ovanstående adress och klistra in i webbläsaren Jonas, det är inget skämt tyvärr. Jag dömer ingen som vill kolla på porr, men tidelag på bild blir liksom ofräscht i på en stor fisketidnings hemsida tycker jag. Men det är ju bara min modesta lilla infallsvinkel på det här fenomenet.
Klockan 21:19, 15 Feb 2013

Gös Jonas skrev...
Ciao
Debatten bjuder vi på:) jag håller med dig i stort men jag tycker det är lite pretto. Framförallt är det en åsikt och ingen analys. Utan att dra dig i skiten så tycker jag iaf: Att bry sig om lite hud i en fisketidning och samma dag kolla mer hardcore på nätet mm är dubbelmoral. Dessutom är ju bilden ni visar inte något som har med nämnda tidning att göra. Kollade runt lite och vilken tidning som helst har grövre bilder. En läsare som går in och läser FE kan ju tro att bilden kan ha något med Danska FF att göra. Det är erat eget val men ni spär på det hela.
Klockan 19:23, 15 Feb 2013

Dan skrev...
-> David
I stort sett håller jag helt och hållet med dig David. Dock kan våldsporren och den dagliga exponeringen för könsstereotypa bilder spela i lite olika ligor. Den dagliga exponeringen är det som sättet normer, och allt detta är egentligen en helt annan debatt - som nog inte borde föras just här. Jag tyckte iaf att det var intressant att några tjejer fick uttala sig i frågan den här gången. Jag är även glad och lättad, samt något förvånad att inte smörgåsmageväldet visat sig mer och slagit på stora gonggongen. Folk läser artikeln, och debatterar, trots att de ser det hela som en icke-fråga - intressant.
Klockan 19:05, 15 Feb 2013

David L skrev...
Olikheter
Problemet är inte att några klär sig i rosa med blommor, och andra i svart med flames och dödskallar.. Eller främst arbetar med det ena, eller det andra? Problemet blir när man skall lägga en värdering i precis alltig, jämnföra och förfasas över hur fruktansvärt det är att någon rakar benen, men någon annan gör det inte.. Titta bara lite längre än danmark så kommer du och fotografen av sociala kön att hitta betydligt värre saker att förfasas över. Bara en enkel googling borde ge ganska mkt?
Klockan 17:47, 15 Feb 2013

Gös Jonas skrev...
!!
Förstår dig men tror inte alla som dig att vi är lika, faktum är att barn leker olika även om vi inte prackat på dem normer. Vi är så sjukt lika djuren ibland bara det att vi sätter namn på det. Faktum är ju trots allt att de flesta tjejer vill se ut som tjejer och vise versa för män. Könslösa samhälen vore trist, men det får heller inte hindra tex tjejer att deltaga på sådant som av hävd ansetts manligt. Men sorry jag´tror inte bilderna skadat sportfisket alls. Känns inte direkt som motorsporten tagit skada av boobs&ass, inte heller boxningen eller U name it.
Klockan 12:50, 15 Feb 2013

Dan skrev...
Men ändå berör det.
Jag tror inte vi tycker olika i frågan om fiskporren, däremot vet jag inte om vi sportfiskare bör hålla ihop i vått och torrt - det finns interna debatter i jaktkretsar också! Däremot har jägarna lyckats hålla en högre fana utåt genom att tänka efter vad man förmedlar. Nakna damer i en jakttidning är ett sådant exempel, jag vet inte när det förekom senast. I övrigt håller jag med dig om att det finns långt värre problem än några nakna tjejer i en fisketidning, men inte att det är oviktigt för det! Jag blir lite nyfiken på de här "all inclusive" anläggningarna för sportfiskare, ärligt talat hade jag inte en blekaste om det. Det är definitivt värt att ta en titt på! Ett enkelt svar på din fråga: det sociala könet är den könsnorm, som inte är biologiskt betingad - t.ex. vad vi förväntas bära för kläder, vilka hobbys vi förväntas utöva och vilken kroppsbehåring vi förväntas spara respektive raka av (börjar du fundera lite på allt det, så är risken att du kommer upptäcka saker i din vardag hela tiden). Vi föds med olika könsorgan, men inte olika hårlängd, färg på barnkläderna eller olika leksaker. Jag tror vi skulle klara oss bättre utan dessa könsnormer eftersom de i slutändan inte gynnar någon alls. Varför ge sina barn 2 möjligheter när man kan ge dem 10000? Nåväl, för att återgå till fisket så ska vi inte glömma att genusfotografens inlägg om fiskporren blev en riksnyhet, och jag tror vi hade klarat oss bra utan det! Lösningen är inte att tiga ihjäl frågan, utan att visa att inte alla sportfiskare tycker det var ett trevligt upptåg av Fisk & Fri.
Klockan 12:32, 15 Feb 2013

Gös Jonas skrev...
Dan
Dan finns det bevisat att läsarna till nämnda danska tidning inte vill ha bilderna. För mig får det helt klart ta bort bilderna, tror dock inte som du att det påverkar sportfiskert nämnbart. Det som påverkar sportfisket negativt är att vi inte kan hålla ihop som en grupp som tex jägarna. En sak till vad fan är det sociala könet? Som sagt ta bort brudarna om det påverkar negativt. Jag tycker du skriver jävligt bra och läser gärna dina alster framledes, men min åsikt är att detta är ett sjukt litet problem i just sportfiskets värld. Skulle jag ha energin att belysa något galet gällande mäns syn på kvinnor skulle jag nog belysa trafficking och allt det skit för med sig. För det är ett riktigt jävla big fucking problem. Aldrig läst en rad om att det finns sportfiskecamper utomlands som erbjuder \"all Inclusive\" trots att jag vet det gör det. Du bestämmer själv vad du tycker är viktigt, men i min värld ahmnar detta långt ned på listan. Nu får du ändå lite liv i debatten för att jag orkar tjafsa med dig:)
Klockan 12:04, 15 Feb 2013

Dan skrev...
Genus
-> D.L. Genus = socialt kön, fotografi = skriva med ljus. Eftersom han ägnar sig åt att analysera hur det sociala könet beskrivs i bild, så tycker jag nog att genusfotografen är ett rätt vettigt namn. Tråkigt att du får rysningar av det, och självklart finns det betydligt värre saker i samma kategori i vårt samhälle. Själv får jag rysningar av vita medelålders män med bra lön, som i tid och otid försöker se sig själva som offer och avproblematiserar allt som inte berör dem personligen. Vad som är ännu viktigare för mig, är vad vi som sportfiskare vill förmedla till allmänheten. Alla dumheter som kommer allmänheten till kännedom hamnar på minuskontot. Att kunna sportfiska är ingen mänsklig rättighet, vilket många verkar glömma bort.
Klockan 10:02, 15 Feb 2013

The Countryfisher skrev...
Kulturskilnader
Bara en suddig fantasi ser det suddiga i not som är beregnad som konst. genusfotografen. Måste vara riktig fixerad på suddiga tankar.
Klockan 07:40, 15 Feb 2013

David L skrev...
Håller med GJ
Hur mycket är intressant i en fisketidning? Det mesta är ointressant, samma saker som skrivits om 100gr tidigare och bläddras förbi.. Om jag bläddrar förbi några bilder på lättklädda tjejer som håller en fisk, eller något annat spelar mindre roll. Tillför lite, men irriterar inte jättemycket heller.. Enkelt att inte specialbeställa Fisk&Fri från danmark om man inte vill se det? I övrig mängd objektificering i vårt samhälle känns det ganska harmlöst. Får också kväljningar av namnet genusfotografen.
Klockan 03:44, 15 Feb 2013

Gös Jonas skrev...
S
S håller med dig i varje ord, vet inte vad du hittar något sådant påstående av mig? Jag tycker inte heller de har något i en fisketidning att göra. Tror vi är överens men problemet är nog snarare vart hör det hemma:)
Klockan 20:24, 14 Feb 2013

S skrev...
-> gösjonas
Nu blir jag ändå nyfiken på vilken forskning du talar om som skulle kunna användas för att försvara en fisketidnings rätt att publicera nakenbilder på kvinnor. Forskare tenderar också komma fram till att män är mer aggressiva än kvinnor, men inte betyder det att män får gå runt och slå folk för det. Tror du inte att kvinnor biologiskt är gjorda för att tända på nakna män? Då faller ju hela sexual selection-begreppet. Du säger att det är dubbelmoral att bli upprörd över fisktjejerna och ändå titta på porr, samtidigt menar du att det finns olika forum för olika saker? Det är väl ingen som klagar på nakna kvinnor, däremot på vad nakna kvinnor har i en fisketidning att göra.
Klockan 20:18, 14 Feb 2013

Gös Jonas skrev...
S
Nä jag vet att de gör det men jag vet också att det finns geneteiska skillnader. Finns mänger med "riktiga analyser av forskare som avhandlar sådant" så det tänker jag inte gå in på. Jag påstår dock att det är en jävla dubbelmoral att göra en stor grej av lite naken hud i en fisketidning och senare samma dag dra på en porr-rulle. Och nu fick jag typ tja minst 80% av alla män. Men jag har inget emot Dans artikel eller att tjejer inte borde visa pattarna i en fisketidning, det finns andra forum för det. Hittils har män och kvinnor aldrig berättat hur det egentligen ligger till, kanske dags för det:) Men bort med fiskepigorna jag kan skriva på först, inga problem.
Klockan 18:03, 14 Feb 2013

s skrev...
-> gösjonas
Tror du inte att kvinnor tycker om att titta på nakna män? Ändå objektifieras inte män på långa vägar lika mycket som kvinnor. Så det argumentet håller inte riktigt.
Klockan 16:50, 14 Feb 2013

Gös Jonas skrev...
!!
Stefan tror ingen tycker annorlunda men i min selektiva värld hamnar denna fråga långt ner. Men jag tycker inte nakna brudar passar i fisketidningar, det finns andra forum för det.
Klockan 14:23, 14 Feb 2013

Stefan Räjert skrev...
Det är inte Ni grabbar som skall ställa villkoren!
Det är fanimig dags att även tjejer skall få känna sig självklara ute vid vattnen, inte behöva ursäkta sig för att vara en platskrävande dekoration! Man kan inte ursäkta en sådan här kampanj med att "det är trevligt att se på naket". Alla skall vara välkomna till vattnen, utan några ställda villkor om vad vi grabbar tycker om och inte.
Klockan 14:18, 14 Feb 2013

Gös Jonas skrev...
!!!
Dan känns helt ok, men jag spyr på ordet Genusfotograf:)
Klockan 14:05, 14 Feb 2013

Dan Forsberg skrev...
Pk?
Hör och häpna Jonas: jag gillar också att titta på nakna tjejer, men det var ju inte riktigt det saken handlade om. Ingen har hävdat att det är politiskt inkorrekt att känna sig attraherad av nakna damer, men just den saken blir alltid trevligast mellan 4 ögon såklart. Det vore jävligt befriande om fiske kunde förbli en helt asexuell handling, som det alltid varit i min värld. Tjejer och killar ska vara lika välkomna, och på samma villkor - Jens Bursell har faktiskt kastat några pinnar i det hjulet, och jag tycker gott han kan stå i skamvrån ett tag faktiskt.
Klockan 13:39, 14 Feb 2013

Gös Jonas skrev...
!!
Tobbe jag håller med dig och Erik gällande sporfiskande tjejer. Men jag är så jävla politiskt inkorekt att jag gillar nakna brudar. Jag behöver inte se dem i en fisketidning men på något sätt ser jag till få en glutt ibland.
Klockan 13:28, 14 Feb 2013

Tobbe skrev...
...
Bra skrivet! Är även innerligt trött på folk som använder olika argument för att legitimera denna typ av uttryck. Att låta efterfrågan och utbud, likt det Gösjonas förespråkar styra, slår fel enligt mig. Det är normer och värderingar i samhället som gör att denna typ av uttryck, nakna tjejer med fiskar, kan komma i tryck och anses OK. Så länge inte dessa normer och värderingar ifrågasätts så kommer inte folk att reflektera i hur vettiga de egentligen är.
Klockan 13:18, 14 Feb 2013

erik walmann skrev...
holde seg til porrblader
Synes det er synd at fiske og fritid velger å bruke flickor som en objekt på denne måten, de kunne heller skrevet om hvor mange dyktige kvinnelige fisker som finnes. Det må jo føles støtende for flickor at denne blir brukt.
Klockan 13:00, 14 Feb 2013

Gös Jonas skrev...
!!
Det är lätt att vara politiskt korrekt men jävligt svårt att leva efter det. Man får de svar man vill ha beronde på hur och vem man frågar. Det som förvånar mig mest är egentligen inte bilderna utan att man fortfarande debatterar det. Jag är hundra procent för jämställdhet i rättigheter löner makt U name it jag är för allt. Men jag vet att det alltid kommer finnas killar ink mig själv som vill se kvinnliga bröst. Och jag precis lika "bomb"säker på att det alltid kommer finnas folk som vill visa dem. Det går liksom ut på det i slutändan. Nakna tjejer i en fisketidning hör lika lite hemma där som Per-Ola Johannessons artikel om "Jerkmete" gör. Genusfotografen:)
Klockan 12:16, 14 Feb 2013

Patte skrev...
Danskar...
Kanske är normalt i Danmark.. I Sverige ser vi på kvinnor med lite mer respekt i fiskesammanhang!
Klockan 12:15, 14 Feb 2013

Fredde bolin skrev...
Naket?
Är det så farligt egentligen? Om en clown inte har en röd näsa, då är det ingen clown.
Klockan 12:03, 14 Feb 2013

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 165 Nästa SistaSportfiskarna - Utveckla ditt fiske häng med på våra föreläsningar!

Sportfiskarna - Utveckla ditt fiske häng med på våra föreläsningar!

Mässor Tillsammans med Sportfiskarna i Jämtland-Härjedalen anordnar Studiefrämjandet Mitt två digitala föreläsningar för dig som är fiskeintresserad...

Inga kommentarer
Leker abborren i Malmö hamn?

Leker abborren i Malmö hamn?

Eko/ Miljö Den frågan har Sportfiskarna tillsammans med Marint Kunskapscenter i Malmö försökt få svar på genom att lägga ut julgranar i en av Malmös hamnar...

Inga kommentarer
Riktigt flott SuperSizegös för Marcus Olsson!

Riktigt flott SuperSizegös för Marcus Olsson!

Spinn Gösar är vackra! Den här flotta SuperSizegösen har kanske lite extra vackra proportioner och färg! Fångad på pelagiskt spinnfiske av Marcus Olsson från Falkenberg!

Inga kommentarer
Succé för havsöringsfiske för juniorer på Gotland!

Succé för havsöringsfiske för juniorer på Gotland!

Notiser Under påsklovet arrangerade Sportfiskarna i ett nära samarbete med Jaktia Visby, Vision Fly Fishing och Abu Garcia en havsöringsdag för barn och ungdomar på Gotland...

Inga kommentarer
Predator Fight avsnitt tre - Nu pratar vi gösfiske!!!

Predator Fight avsnitt tre - Nu pratar vi gösfiske!!!

Press/ reklam Inte missa avsnitt tre av Predator Fight! Tävlingen där Söder Sportfiske utmanar andra team i gädda, gös och abborre! Ett riktigt spännande avsnitt!!!

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.